duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: comun

3 articole
Politică

Puci Firea - Stănescu cât lipsește Ciolacu

Puci Firea - Stănescu cât lipsește Ciolacu. PSD fierbe și e aproape să dea în clocot: în lipsa premierului Marcel Ciolacu, plecat în Qatar, tandemul Gabriela Firea - Paul Stănescu a organizat o lovitură de coaliție. Ciucă a anunțat liste comune Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, marţi, că în coaliţie s-a agreat, în principiu, să existe candidaţi comuni pentru preşedinţiile consiliilor judeţene Satu Mare şi Mureş. Citește și: Cîrstoiu: „N-aș exclude nici niște zone din PSD care mă atacă”. Candidatul PSD-PNL la primăria Capitalei a spus că l-ar refuza pe Ciolacu dacă i-ar cere să se retragă Potrivit lui Ciucă, la Satu Mare urma să fie susţinut candidatul PNL, iar la Mureş, cel al PSD. "Aseară am discutat pe cifrele din sondaje. A rezultat că există şanse serioase ca un candidat comun să poată să câştige judeţul şi la Satu Mare şi la Mureş. Am agreat varianta de principiu şi azi (marţi - n.r.), la nivelul fiecărui partid, să se discute cu preşedinţii de filială şi vom avea o decizie în această seară. În principiu, este agreată", a spus Ciucă, marţi, la Parlament. Puci Firea - Stănescu cât lipsește Ciolacu În aceeași zi, însă, acordul de principiu între echipele de negociatori ale PSD și PNL pentru candidaturi comune la șefia consiliilor județene Satu Mare şi Mureş a picat, potrivit unosr surse din coaliția de guvernare. Echipa social-democrată, condusă de Paul Stănescu, ar fi susținut că vor exista interpretări politice în urma alianței care vizează direct posturile UDMR și că "e aberant să faci front anti-UDMR în Europa anului 2024", spun sursele citate de stiripesurse.ro. Astfel, PSD a susținut la negocieri că cel mai indicat ar fi pentru partidele din alianța de guvernare ca filialele județene din Satu Mare și Mures să aibă candidați proprii la Consiliile Județene. "O să se meargă separat în cele două județe", a transmis PSD către stiripesurse.ro, după ce i s-a solicitat un punct de vedere. Va cădea Cîrstoiu? Nemulțumirile în PSD stau să explodeze. Principalii adversari ai planurilor lui Marcel Ciolacu sunt Gabriela Firea și Paul Stănescu. Nemulțumirea Gabrielei Firea are legătură cu eliminarea sa din postura de candidat al PSD-PNL pentru funcția de primar al Capitalei. Paul Stănescu, pe de altă parte, consideră că Ciolacu a făcut prea multe concesii PNL. Joi după-amiază, în joc a intrat și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, care a afirmat la Realitatea TV că este dispus să candideze la funcția de primar general în locul medicului Cătălin Cîrstoiu.

Puci Firea - Stănescu cât lipsește Ciolacu (sursa: Facebook/Gabriela Firea)
800 de schelete îngropate la Universitate (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

800 de schelete îngropate la Universitate

800 de schelete îngropate la Universitate. Săpăturile arheologice la groapa comună din spatele cantinei universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi s-au încheiat. 800 de schelete îngropate la Universitate Das SRL, firma desemnată cu construcţia noului cămin al universităţii, a reluat lucrările. Citește și: EXCLUSIV MApN, achiziție secretă de sisteme portabile de rachete antiaeriene din Coreea de Sud de la o companie implicată în achiziții trucate și mituirea unor oficiali În total, arheologii au scos la suprafaţă rămăşiţele a aproximativ 800 de soldaţi germani care au murit aici în al Doilea Război Mondial. Ei nu exclud însă ca în terenul din jurul ariei cercetate în acest an să mai fie îngropate şi alte schelete. Continuarea, în Ziarul de Iași.

UE și NATO, apropiere anti-Putin (sursa: NATO)
Internațional

UE și NATO, apropiere anti-Putin

UE și NATO, apropiere anti-Putin. NATO şi Uniunea Europeană se angajează să-şi consolideze cooperarea după invadarea Ucrainei de către Rusia care ameninţă securitatea în Europa, se arată într-o declaraţie comună consultată luni de AFP. UE și NATO, apropiere anti-Putin Cele două organizaţii cu sediul la Bruxelles încearcă să-şi amelioreze coordonarea de ani de zile şi vor să înlăture sentimentul că eforturile de consolidare a rolului UE în apărare subminează alianţa condusă de SUA. "NATO rămâne fundamentul apărării colective a aliaţilor săi şi este esenţială pentru securitatea euroatlantică. Recunoaştem valoarea unei apărări europene mai puternice şi mai performante, care contribuie pozitiv la securitatea globală şi transatlantică şi care este complementară şi interoperabilă cu NATO", se arată în declaraţia comună. Aceasta urmează să fie semnată marţi de secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. "Aceasta este o declaraţie mult mai politică decât cea adoptată în 2018", a spus un oficial european. "Textul a fost scris înainte de conflictul din Ucraina şi a trebuit să fie complet rescris", a precizat el. "Un moment-cheie" Invazia Ucrainei în februarie 2022 a determinat apeluri de a valorifica mai bine influenţa combinată a puterii economice a Europei şi a puterii militare americane. "Este vorba despre un moment-cheie pentru securitatea şi stabilitatea euroatlantice. El cheamă la o cooperare mai strânsă între UE şi NATO", se arată în declaraţie. Citește și: Disperare la Moscova: guvernul jecmănește companiile rusești în 2023 ca să finanțeze războiul – ia mai multe dividende de la companii de stat, cere „plăți unice” de la privați Cele două organizaţii s-au angajat ca parteneriatul lor să ajungă "la un nivel superior" şi să mobilizeze "toate instrumentele combinate de care dispunem, fie ele politice, economice sau militare, pentru a ne urmări obiectivele comune în interesul miliardului nostru de cetăţeni". Un număr de 21 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene fac deja parte din NATO, iar alte două, Suedia şi Finlanda se vor alătura Alianţei odată ce nu vor mai exista rezerve din partea Turciei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră