duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: comrat

2 articole
Politică

Diversiuni rusești în Republica Moldova

Diversiuni rusești în Republica Moldova: la Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, Mişcarea de eliberare naţională (MEN), o organizaţie de extremă-dreaptă din Rusia, a lansat o campanie de strângere de semnături pentru a recunoaşte drept ilegală destrămarea URSS. Pe posterul campaniei apare Maia Sandu, portretizată drept „Unchiul Sam” și se afirmă că Moldova este colonie SUA. Mişcarea de eliberare naţională are filiale în toate ţările fostei Uniuni Sovietice, inclusiv în Republica Moldova. Diversiuni rusești în Republica Moldova Cinci membri ai organizaţiei au montat un cort în piaţa centrală din Comrat, au împărţit pliante şi au îndemnat trecătorii să semneze o petiţie pentru a recunoaşte Rusia drept stat succesor al URSS. Reprezentanţii MEN au îndemnat oamenii din Găgăuzia să semneze că sunt de acord că Uniunea Sovietică a fost "distrusă ilegal" şi să-şi dea acordul pentru restabilirea graniţelor URSS. Totodată, aceştia au abordat trecătorii şi le-au spus că „Republica Moldova este o colonie a SUA” şi că vor supune petiţia atenţiei justiţiei din Federaţia Rusă - „succesoarea URSS” - pentru a "da un ultimatum SUA să elibereze teritoriul URSS cât mai curând de prezenţa ilegală a Statelor Unite şi NATO", potrivit nokta.md. Codul penal al Republicii Moldova prevede că astfel de acţiuni intră sub incidenţa articolului privind trădarea de patrie, adică fapta săvârşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unei ţări străine, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea de activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, notează Agora.md. Citește și: Șefii serviciilor secrete din țările baltice, despre mentalitatea Rusiei: „cruzime”, „viața nu are nici o valoare”, „Ivan cel Groaznic”. „Majoritatea este responsabilă”, spune unul dintre ei La solicitarea Agora, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliţie din Găgăuzia, Tucan Snejana, a declarat că nu deţine informaţii cu privire la acest subiect şi i-a îndemnat pe jurnaliştii moldoveni să revină cu un apel telefonic. Reprezentanţii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova nu au răspuns la telefon, conform Agora.md.

Diversiuni rusești în Republica Moldova Foto: Twitter
Diversiuni rusești în Moldova: miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia, protestatarii au cerut ajutorul Rusiei Foto: newsmaker.md
Politică

Miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia

Diversiuni rusești în Moldova: miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia, la Comrat, capitala acestei regiuni. Ieri a avut loc un miting asemănător la Vulcănești, un oraș de circa 15.000 de locuitori, din regiunea autonomă Găgăuzia. La acel miting s-a strigat „Rusia este cu noi”! Miting anti-Maia Sandu în Găgăuzia Azi, locuitorii din Comrat au ieșit în stradă fiind nemulțumiți de creșterea prețurilor. Imaginile arată câteva zeci de participanți stând pe băncuțe, într-un parc și aplaudând cu vag entuziasm discursurile în rusă. „Vreau să-i spun doamnei Maia Sandu că în spatele acestui miting stau oamenii simpli ai Găgăuziei, care nu au legătură cu niciun partid și nici o țară nu stă în spatele acțiunii”, a spus, azi, Mihail Vlah, directorul consiliului de monitorizare al companiei publice Teleradio Găgăuzia, citat de newsmaker.md. Între-un final, manifestanții s-au adresat reprezentanților Federației Rusiei cerându-i să reexamineze contractul la gaz semnat cu Republica Moldova. Citește și: Combustibilul la preț plafonat în Ungaria nu mai e pentru toată lumea: 1,19 euro pe litrul de benzină și motorină plătesc numai persoanele fizice, taxiurile, agricultorii. Bonus: cresc taxele „Vă cerem să reexaminați contractul la gaz și prețul pentru Moldova. Dacă nu este posibilitatea de a reexamina prețul pentru Moldova, cerem prețuri mai mici pentru locuitorii regiunii Găgăuzia”, au spus manifestanții. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război, a declarat Maia Sandu acum câteva zile, la București. Vecinătatea războiului pune presiuni pe instituțiile statului care asigură securitatea Republicii Moldova, a declarat președintele Republicii Moldova. "Instituțiile noastre urmăresc cu atenție evoluția situației din regiunea transnistreană, analizăm riscurile la care suntem expuși din interiorul țării. Dar cel mai important, aceste tensiuni de securitate vulnerabilizează și mai mult societatea, în condițiile de creștere a prețurilor, în mod special la resursele energetice”, a explicat Maia Sandu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră