joi 19 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: coaliție majoritară

3 articole
Politică

Creștere uriașă a taxelor și impozitelor, dar aproape nici o concediere din sectorul bugetar

O creștere uriașă a taxelor și impozitelor, inclusiv TVA majorat, dar aproape nici o concediere din sectorul bugetar sunt planurile noii coaliții majoritare, deși acestea încă se află în discuție.  Citește și: Ciucu a primit în audiență „un tip” cu Porsche luat din banii unui institut de cercetare. Acesta dorea „să scape” de niște taxe Creștere uriașă a taxelor și impozitelor, dar aproape nici o concediere Mai rău, viitorul guvern va avea tot 17 ministere, ca acum, pentru ca toate cele patru partide care compun noua majoritate - PSD, PNL, USR și UDMR - să fie mulțumite. De exemplu, ar urma să fie menținut ministerul Energiei, deși acesta putea fi integrat în cel al Economiei. Singura măsură de dreapta care ar putea avea un impact major a fost propusă de USR: privatizarea sau listarea la bursă a mai multor companii de stat, precum Hidorelectrica, Salrom, Portul Constanța, Romgaz sau Nuclearelectrica.  În ceea ce privește reducerea deficitului bugetar, pare să se fi conturat un consens referitor la majorarea TVA, dar se discută încă cu cât și în ce măsură se vor aplica unele cote reduse - pentru alimente, energie sau medicamente, de exemplu.  Mai multe dintre măsurile discutate acum erau deja pregătite, din ianuarie: creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16% creșterea impozitului pe profit de la 16% la 19% plata CASS la pensiile de peste 2.500 de lei plata CAS și CASS pentru cei plătiți pe drepturi de autor, dar care au și carte de muncă Nu este clar ce impact ar avea aceste măsuri. În schimb, în ceea ce privește reducerile de cheltuieli cu personalul bugetar, discuțiile sunt mult mai timide, iar PSD se opune constant unor astfel de măsuri. PNL și USR ar fi susținut concedieri, dar PSD a diluat măsura propunând o reducere cu 5% a cheltuielilor de personal în fiecare instituție. O propunere este ca personalul administrațiilor locale să fie redus cu 20%, dar nu este clar cum va impune Guvernul o astfel de măsură.  Ar urma să se reducă anumite sporuri - cel de condiții vătămătoare sau pentru cei care lucrează cu fonduri europene - dar nu este clar cu cât. 

Creștere uriașă a taxelor și impozitelor, dar aproape nici o concediere Foto: Inquam/Octav Ganea
Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: a fost votata moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii Foto: Facebook
Politică

Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, votată în Senat

Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR: moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, a fost votată în Senat. Moțiunea ar fi fost adoptată cu 61 de voturi „pentru” și 59 de voturi „împotrivă”. Citește și: Noi măsuri de jupuire a contribuabililor pregătite de Guvern, deși salariile bugetarilor cresc în continuare Eșec major al coaliției PSD-PNL-UDMR Teoretic, PSD, PNL și UDMR au, împreună, 68 de senatori. Inițiatorii moțiunii, AUR, SOS și POT au 45 de senatori, USR - 19, iar doi senatori sunt neafiliați. Este evident că senatorii PSD, PNL și UDMR nu s-au mobilizat pentru a respinge moțiunea simplă. Aceasta nu are însă consecințe obligatorii, iar Simona Bucura Oprescu nu este obligată să demisioneze.  Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentând că în acest fel vor putea vota și senatorii care nu au cartelele la ei, potrivit Agerpres. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a spus că votul privind moțiunea se face electronic, cu cartelă. ”Nu cred că este un argument că cineva și-a uitat cartela acasă”, a adăugat Abrudean. După mai multe dezbateri, senatorii au respins votul secret electronic. În schimb, a fost adoptată procedura de vot cu bile. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată „Sistemul de pensii – un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri”, semnată de 45 de parlamentari – 28 AUR, zece S.O.S. România și șapte POT. Citește și: VIDEO Penibila ministră a Muncii explică de ce nu e gata legea salarizării: „Astăzi suntem înainte de Ziua Recoltei pentru pensionari” Semnatarii moțiunii simple își argumentează demersul prin faptul că puterea a înghețat pensiile de la începutul acestui an și că a adâncit inechitățile în societate. Ei menționează, totodată, problemele din sistemul de pensii militare.

Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei Foto: Facebook
Politică

Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei

Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei, afirmă surse politice din coaliția guvernamentală. În consecință, vor fi 16 miniștri, față de 18, dar crește numărul vicepremierilor, de la doi la trei. Motivul acestei decizii este ca PNL, USR și UDMR să aibă câte un vicepremier, în condițiile în care PSD va desemna premierul. Probabil că cei trei vicepremieri vor deține, fiecare, și controlul unui minister. Poziția de vicepremier presupune un cabinet separat, cu consilieri de stat și secretari de stat. Citește și: Un an de la ultima cerere de plată depusă de România în cadrul PNRR, care n-a fost aprobată nici azi. Celelalte cereri de plată depuse în decembrie 2023, aprobate Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei Pentru comparație, în Argentina, președintele Javier Milei, care se definește drept un libertarian, a redus numărul ministerelor de la 18 la opt. Potrivit surselor din coaliția majoritară, PSD va controla șapte din cele 16 ministere, PNL va avea patru ministere, USR - trei, iar UDMR doar două. Ministerul Familiei va fi înghițit de cel al Muncii, iar Energia va reveni în cadrul ministerului Economiei. Nu este clar cum vor fi distribuite portofoliile, dar PSD dorește să păstreze Transporturile, pentru Sorin Grindeanu, și Munca - pentru Simona Bucura Oprescu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră