luni 21 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cncir

4 articole
Politică

Cu cât își plătește PSD șefa biroului de presă și cu ce sinecuri își rotunjește salariul

Cu cât își plătește PSD șefa biroului de presă și cu ce sinecuri își rotunjește salariul: Pagu Angelica, absolventă de litere și fostă jurnalistă la România TV, a fost plasată de partid în consiliul de administrație al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR). Compania asigură inspecția acestor instalații și este sub controlul ministerului Energiei, condus de Sebastian Burduja (PNL).  Citește și: Salarii uriașe și sporuri fără număr la o companie cu pierderi imense. Șefa CA-ului - fostă învățătoare, potopită cu sinecuri În februarie 2025, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, arăta că nerespectarea, de către ministerul Energiei, a procedurilor de numire a administratorilor companiilor aflate în subordine, ar putea duce la pierderea a 300 de milioane de euro.  Cu cât își plătește PSD șefa biroului de presă Pagu Angelica a fost plasată în august 2024 în CA-ul CNCIR. Indemnizația ei este de 54.155 de lei, anual, probabil brut.  Salariul ei de la PSD a fost, în anul fiscal 2023, de 84.000 de lei, net, anual, plus încă 27.084 în calitate de consilier parlamentar.  Presa scrie că ar fi născută la Vișina, Olt, localitatea natală a lui Paul Stănescu.  Soțul ei, Pagu Cătălin, lucrează tot la PSD, de unde a câștigat 60.000 lei, net, în 2023, dar a primit 23.400 de lei și de la Institutul Național de Administrație.  „Am avut şi avem în continuare suspendate 300 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă guvernanţa corporaţiilor din sectorul energetic (...) Dar este total nefiresc să avem un cost usturător pentru un astfel de jalon - discutăm de 300 de milioane de euro - pentru un motiv extrem de pueril: n-am respectat o procedură de selectare a administratorilor şi în felul acesta pierdem o grămadă de bani”, spunea Marcel Boloș la început de februarie 2025.  De altfel, ministerul Energiei a înregistrat un eșec uriaș în ceea ce privește implementarea reformelor din PNRR, arată o notă confidențială a ministerului Proiectelor Europene: „Unele ministere sunt în situații critice: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a înregistrat niciun progres, Ministerul Energiei are o rată de execuție de doar 4,56%, iar Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății se află la 6,99% și, respectiv, 11,64%.  Această situație ridică probleme majore în ceea ce privește capacitatea României de a-și respecta angajamentele asumate prin PNRR și de a accesa integral fondurile europene disponibile”.   

Cu cât își plătește PSD șefa biroului de presă Foto: Inquam/Octav Ganea
Șefa CNCIR, arestată, putea verifica Crevedia (sursa: Facebook/Ioana Timofte)
Eveniment

Șefa CNCIR, arestată, putea verifica Crevedia

Șefa CNCIR, arestată, putea verifica Crevedia. Stația ilegală GPL de la Crevedia, deținută de fiul primarului PSD de Caracal, nu putea funcționa fără protecție din partea autorităților: sunt condiții dure pentru deschiderea și funcționarea unei astfel de stații. Șefa CNCIR, arestată, putea verifica Crevedia Principala instituție implicată în avizarea acestor stații este Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Citește și: EXCLUSIV Parchetul General a pierdut pe drum două puncte de lucru ale firmei care deținea stația GPL din Crevedia. Nici un indiciu despre apariția flăcării sub prima cisternă explodată Exemple de sancțiuni există. O stație GPL din Brasov a fost închisă de Protecția Consumatorului, fiindcă încărca ilegal butelii de aragaz. În 2020, o staţie de carburanţi din municipiul Constanţa a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu pentru încărcarea buteliilor de uz casnic cu GPL fără a deţine autorizaţie, iar această activitate a fost suspendată. Pentru înfiinţarea unei staţii GPL, condițiile sunt multe și stufoase. Pe de altă parte, Ministerul Economiei deține și Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, care poate face inspecții la cerere. Până de curând, șefa CNCIR a fost Ioana Timofte, nepoata fostului șef al SRI, Radu Timofte. Aceasta a fost arestată la domiciliu. pe 25 mai a.c., pentru 30 de zile în dosarul DIICOT privind delapidarea cu două milioane de euro a societății deținută de Ministerul Energiei. Citește și: EXCLUSIV Arest pentru nepoata fostului șef al SRI Radu Timofte. Ioana Timofte, directoare generală la Controlul Cazanelor, 30 de zile la domiciliu, DIICOT o acuză de devalizarea CNCIR Culmea, Consiliul de Administrație, controlat de oamenii ministrului Virgil Popescu, a premiat-o cu aproape 80.000 de euro pentru rezultatele excelente obținute în administrarea companiei.

Acuzată de DIICOT, donații de milioane (sursa: economica.net)
Investigații

Acuzată de DIICOT, donații de milioane

Acuzată de DIICOT, donații de milioane. Ioana Timofte a pierdut funcția de director general al Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor după ce a fost arestată la domiciliu pentru 30 de zile în dosarul DIICOT privind delapidarea cu două milioane de euro a societății deținută de Ministerul Energiei. Trei ani de contracte fictive Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI Radu Timofte, împreună cu subalternii ei de la Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), ar fi format un grup infracțional organizat pentru a devaliza societatea deținută de Ministerul Energiei. Procurorii DIICOT susțin că, începând din mai 2020 până în mai a.c., grupul infracțional condus de Ioana Timofte a organizat 485 de achiziții publice fictive prin care au devalizat compania statului de 9,7 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro. Ioana Timofte a fost reținută inițial pentru 24 de ore pentru infracțiunile de delapidare și constituire a unui grup infracțional organizat. Judecătorii au decis ulterior să fie arestată la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile. Totodată, i s-a impus o serie de restricții. De exemplu, trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, nu are voie să comunice cu ceilalți inculpați și nu are voie să părăsească domiciliul. Acuzată de DIICOT, donații de milioane Foarte interesant, tot în luna mai, dar a anului 2022, Ioana Timofte a simțit nevoia să renunțe la aproape toate proprietățile sale: două terenuri, două case și două apartament. Mai jos, lista terenurilor și clădirilor, înainte de înstrăinare. Terenurile și clădirile Ioanei Timofte, înainte de înstrăinare (sursa: integritate.eu) Unul din apartamentele înstrăinate este un penthouse de 250 de metri pătrați situat în nordul Bucureștiului. Acesta, ca și casele și terenurile, a fost donat către Lucreția Timofte, mama Ioanei. Un al doilea apartament a fost vândut de către Ioana Timofte. Imobilele donate/vândute de Ioana Timofte (sursa: integritate.eu) Așadar, la doi ani de la debutul activității infracționale de la CNCIR, potrivit DIICOT, directoarea generală de la Cazane a scăpat de foarte multe proprietăți imobiliare. Citește și: EXCLUSIV Arest pentru nepoata fostului șef al SRI Radu Timofte. Ioana Timofte, directoare generală la Controlul Cazanelor, 30 de zile la domiciliu, DIICOT o acuză de devalizarea CNCIR Sumele cu care era plătită Ioana Timofte la CNCIR arată că era foarte performantă: aproape 340.000 de lei salariu anual, dar o primă și mai mare, de aproape 380.000 de lei. În total, peste 716.000 de lei anual, adică o medie lunară de 60.000 de lei, echivalentul a peste 12.000 de euro. Prima (jos) Ioanei Timofte, mai mare decât salariul (sursa: integritate.eu)

485 de achiziții fictive la Cazane (sursa: Facebook/Ioana Timofte)
Justiție

485 de achiziții fictive la Cazane

485 de achiziții fictive la Cazane. Angajații Companiei Naționale pentru Controlul Cazanelor au format un grup infracțional organizat pentru a delapida societatea deținută de Ministerul Energiei, condus în prezent de liberalul Virgil Popescu. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online O anchetă a procurorilor DIICOT arată că, din mai 2020 până în prezent, salariații Companiei au organizat nu mai puțin de 485 de achiziții publice fictive de pe urma cărora s-au "scurs" aproximativ 9,7 milioane lei, echivalentul a două milioane de euro. Ioana Timofte, apartamente de un milion de euro Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR), aflată în subordinea Ministerului Energiei, este împărțită în opt sucursale regionale cu 17 puncte de lucru în toată țara și este considerată o societate strategică de importanță națională. Pe funcția de director general al companiei de stat se află Ioana Timofte (foto), nepoata lui Radu Timofte, fostul director al Serviciului Român de Informații. Publicația Reporter de Iași a dezvăluit că Ioana Timofte și-a cumpărat un penthouse în anul 2022 într-un bloc de pe bulevardul Ion Ionescu de la Brad din București. În același bloc, Timofte mai are două apartamente, de 178 mp, respectiv 112 mp. Valoarea acestora depășește suma de un milion de euro. Pentru funcția deținută la CNCIR, nepoata ex-șefului SRI primește un salariu de aproximativ 11.000 de euro pe lună. 485 de achiziții fictive la Cazane În timp ce directoarea Ioana Timofte raporta că și-a îndeplinit criteriile de performanță, compania Ministerului Energiei era devalizată de subalterni. O anchetă a procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) arată că, începând cu luna mai 2020, angajații companiei s-au constituit într-un grup infracțional organizat. Astfel, au fost organizate 485 de achiziții publice fictive pe suma totală 9,7 milioane de lei, echivalentul a două milioane de euro. Achizițiile fictive vizau de la cumpărarea de produse de papetărie, birotică, curățenie până la accesorii electrice. "Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP. Citește și: EXCLUSIV Cea care o hărțuiește pe Halep cu amânări în cazul de dopaj, în centrul unui scandal uriaș în Anglia cu suspiciuni de corupție în rugby. Karen Moorhouse, CEO al ITIA, și-a favorizat foști șefi Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat", se menționează într-un comunicat de presă al DIICOT. Pentru a scăpa scriptic de bunurile fictive, se întocmeau documente din care rezulta că au fost redistribuite către punctele de lucru din întreaga țară. Până în prezent au fost efectuate 39 de percheziții domiciliare și 19 persoane au fost duse la audieri.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră