sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: chirie

13 articole
Economie

Chiriile au crescut cu aproape 20

Chiriile au crescut cu aproape 20%. Studenții și persoanele care vin în Iași în această toamnă și sunt în căutarea unei locuințe trebuie să se aștepte la prețuri mai mari în comparație cu perioada precedentă. Chiriile au crescut cu aproape 20% Conform specialiștilor Imobiliare.ro, sfârșitul toamnei va veni cu creșteri ale tarifelor pentru închirierea de apartamente, în condițiile în care, în Iași, chiriile au crescut deja cu până la 11% față de anul trecut. Citește și: VIDEO Putea fi evitată tragedia cauzată de inundațiile din Galați? Acum 11 ani, exact în aceeași zonă s-au produs inundații devastatoare, dar digurile nu au fost refăcute Aceeași sursă mai arată că principalele criterii ale persoanelor aflate în căutarea unei locuințe de închiriat sunt: accesul la mijloacele de transport în comun, apartamente dotate cu centrală termică sau care pun la dispoziția chiriașilor și un loc de parcare. Mai mult, cei care au animale de companie trebuie să se înarmeze cu răbdare: 89% dintre proprietarii de locuințe refuză să aibă astfel de chiriași. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Chiriile au crescut cu aproape 20% (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Toamna crește chiriile rezidențiale cu 10-15% (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Toamna crește chiriile rezidențiale cu 10-15

Toamna crește chiriile rezidențiale cu 10-15%. În Iași, în continuare sunt mulți cei care aleg să locuiască într-un apartament închiriat. Toamna crește chiriile rezidențiale cu 10-15% Față de anul trecut, deși chiriile sunt mai mari cu peste zece procente, specialiștii din domeniu spun că piața a suferit câteva schimbări, costul unei chirii nefiind proporțional cu creșterea generală a prețurilor. Citește și: Cea mai mare pensie din România: 20.000 de euro, după recalculare. Este încasată de un pensionar cu numai 18 ani de cotizare din sistemul bancar De asemenea, chiriașii sau studenții care vor locuințe în zonele centrale au apelat la agențiile imobiliare încă din luna iunie, pentru a fi siguri că mai găsesc astfel de oferte. În zonele care vizează periferia, pot exista și chirii care au stagnat. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Funcționari, chirie 300 lei pe or (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Funcționari, chirie 300 lei pe oră

Funcționari, chirie 300 lei pe oră. Instituțiile care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ ieșean au intrat în febra relocării. Funcționari, chirie 300 lei pe oră Clădirea din centrul Iașiului va intra în reabilitare în luna septembrie, în cadrul unui proiect cu o valoare de până la zece milioane euro, investiție PNRR. Citește și: Falsuri prin omisiune în serie în CV-ul depus de Mihai Tudose la Parlamentul European. Premierul Ciolacu îl susține să fie comisar european pe buget-finanțe Consiliul Județean (CJ) Iași va achita circa 70.000 lei/lună pentru a-și desfășura activitatea în clădirea "Centro" din Tudor Vladimirescu. Adică aproximativ 2.400 de lei pe zi, echivalentul a 300 de lei pe ora de program. În acest sens, administrația județeană a organizat o licitație la care s-au prezentat doi ofertanți. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Statul decontează chirie unui bugetar care câștigă 6.000 euro pe lună Foto: Facebook
Politică

Statul decontează chirie bugetar care câștigă 6.000 euro pe lună

Statul român decontează chirie de sute de euro pe lună unui bugetar care câștigă 6.000 de euro pe lună, tot de la stat: este vorba de Bogdan Mîndrescu, unul dintre cei mai controversați secretari de stat din ministerul Transporturilor. Citește și: Austria a fost ținută trei ani la poarta Schengen de către Germania, nemulțumită de frontierele șvaițer austriece. După negocieri dure, Viena a intrat în Schengen doar aerian, inițial Mîndrescu a terminat un liceu din Buzău, potrivit propriului CV. Ulterior a studiat Administrarea Afacerilor, la Universitatea București și a ajuns „consultant vânzări” la Bancpost. Însă, din 2013, a ajuns bugetar,prima sa slujbă la stat fiind de consilier al președintelui TVR, deși nu avea nici o legătură cu presa. Între 2017 și 2018 a fost directorul aeroporturilor București - Băneasa și Otopeni - dar a fost dat afară după ce s-au descoperit nereguli uriașe: printre altele, angajați care veneau la slujbă câteva minute sau probleme majore la pistele de pe Otopeni. Statul decontează chirie unui bugetar care câștigă 6.000 euro pe lună Însă, în 2022, Grindeanu l-a promovat pe Mîndrescu în funcția de secretar de stat și l-a umplut de sinecuri excelent plătite: membru în CA al RAR: 162.000 lei membru în CA Autoritatea Aeronautică Civilă: 93.000 lei secretar de stat Transporturi: 116.000 lei. Însă, pe lângă acești bani, în 2022 el a primit și 30.000 de lei pentru decontarea chiriei, adică 500 de euro pe lună. Acum circa o lună, site-ul Realitatea TV scria: „Cum și-a dat BONUS singur secretarul de stat din ministerul lui Grindeanu - La ce a recurs Bogdan Mîndrescu pentru 50.000 de euro (...) Practic, Mîndrescu și-a aprobat bonusul de 50.000 de euro de la RAR și tot el a semnat acordarea bonusului, iar Guvernul l-a aprobat, potrivit Realitatea PLUS. Bonus de 2.000 de euro pentru fiecare angajat și șefii vor primii de peste 30 de ori mai mult”.

Deși primește o subvenție uriașă de la stat, PSD nu-și plătește facturile la Vaslui Foto: Ziarul de Vaslui
Politică

PSD nu-și plătește facturile

Deși primește o subvenție uriașă de la stat, PSD nu-și plătește facturile: organizaţia din Vaslui, notificată să evacueze sediul pentru o datorie imensă la chirie. SC GOSCOM SA Vaslui a notificat Organizaţia municipală a PSD Vaslui să evacueze sediul în care funcţionează, situat în centrul municipiului reşedinţă, pentru neplata sumei de peste 16.000 de lei reprezentând chiria restantă pentru perioada mai - octombrie 2023. Citește și: Ce vrea Javier Milei, președintele libertarian ales în Argentina noaptea trecută: terapie de șoc, desființarea Băncii Naționale și înlocuirea monedei naționale cu dolarul american Doar în primele nouă luni ale anului, PSD a primit de la bugetul statului 76 de milioane de lei, din care a cheltuit doar 62 de milioane de lei, arată datele Autorității Electorale Permanente. PSD nu-și plătește facturile „Neplata chiriei timp de trei luni consecutiv atrage rezilierea de drept a contractului de închiriere şi plata de daune. În cazul in care nu veţi înţelege să achitaţi obligaţiile pe care le aveti faţă de SC GOSCOM VASLUI SA, până la termenul limită, vă punem în vedere că în data de 20 noiembrie 2023, ora 10:00 să predaţi spaţiul care formează obiectul contractului de închiriere, urmând ca pentru recuperarea integrală a debitului restant să depunem cerere de chemare în judecată la Judecătoria Vaslui", se arată în notificarea GOSCOM. Preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Vaslui, Valeriu Caragaţă, a declarat că nu se pune problema evacuării şi că vor fi găsite soluţii pentru razolvarea pe cale amiabilă şi cu respectarea legislaţiei în vigoare a situaţiei create. "Vom căuta soluţii pentru rezolvarea acestei probleme şi nu cred că ar trebui să se pună problema evacuării. (...) A fost o sincopă în desfăşurarea activităţii noastre, dată fiind situaţia specială din ultimele luni", a declarat, pentru Agerpres, Valeriu Cargaţă. Liderul PSD Vaslui a adăugat că personal consideră că în această situaţie ar trebui să se pună în aplicare prevederile legii 14/2003 privind funcţionarea partidelor politice, care stipulează rezolvarea cu celeritate a chestiunilor legate de funcţionare. În ultima perioadă, probleme au fost înregistrate şi la sediul Organizaţiei Judeţene a PSD care a fost debranşat de la utilităţi pentru neplata unor facturi restante ăn valoare de peste 20.000 de lei. În acest caz, preşedintele interimar al PSD Vaslui, europarlamentarul Dragoş Benea, le-a cerut parlamentarilor social-democraţi care au cabinetele parlamentare în sediul partidului să contribuie în mod egal la plata facturilor restante.

Rafila, scandal neortodox cu o chiriașă (sursa: Facebook/Alexandru Rafila)
Investigații

Rafila, scandal neortodox cu o chiriașă

Rafila, scandal neortodox cu o chiriașă. Actualul ministrul Sănătății, este acuzat că a avut o relație prea apropiată cu o femeie căsătorită. Soțul acesteia, Iulian Angheluș, și consoarta i-au plătit actualului ministru o chirie de aproximativ 650 de euro lunar timp de câteva luni. În total, 20.800 de lei, bani care se regăsesc în declarația de avere depusă de Alexandru Rafila. Citește și: Judecătorul CCR Deliorga a deschis în 2022 șase conturi bancare în care a depus 657.000 de lei, aproape toți banii câștigați anul trecut Ultima declarație de avere depusă de ministrul Alexandru Rafila arată că acesta face parte din clubul select al milionarilor din România. În conturi are echivalentul a peste 3,7 milioane lei, acțiuni de peste 853.000 de lei, plus alte 435.000 de euro date împrumut unor persoane fizice. Rafila, scandal neortodox cu o chiriașă Pesedistul Alexandru Rafila a fost implicat într-un triunghi relațional care ar fi dus la destrămarea unei căsnicii. Cel puțin potrivit declarațiilor lui Iulian Angheluș, funcționar la Consiliul Județean Ilfov. Citește și: EXCLUSIV Blonda lui Rafila: șefa de cabinet a ministrului îl însoțește pe acesta în cele mai exotice delegații externe. Pentru loialitate, a fost numită șefa CA la Institutul Oncologic Acesta a făcut publică o prezumtivă relație dintre soția sa, Lorena Angheluș, și actualul ministru Alexandru Rafila. Soțul a afirmat că a închiriat împreună cu soția sa unul dintre apartamentele aflate în proprietatea lui Alexandru Rafila. Întrebat cum a ajuns să locuiască într-unul din apartamentele lui Alexandru Rafila, Iulian Angheluș a declarat pentru DeFapt.ro că soția sa, Lorena, i-a propus în anul 2017 să închirieze apartamentul lui Rafila. „Era un apartament în Voluntari, în ansamblul Carina Residence, pentru care plăteam o chirie de aproximativ 650 de euro. Chiria o plătea Lorena dintr-un cont comun”, a precizat Iulian Angheluș. Chiria, în declarația de avere DeFapt.ro a verificat declarațiile de avere depuse în anul 2018 de Alexandru Rafila, documente publice din care a rezultat că a încasat o chirie totală de 20.800 lei în anul 2017, atunci când i-a avut chiriași pe soții Angheluș. Citește și: EXCLUSIV Brigada de epoleți a ministrului Alexandru Rafila: un general SRI, un fost șef al DGA și șeful Poliției Sector 5. Rafila, fiul unui șef al Securității Arad Iulian Angheluș a spus că Alexandru Rafila i-a „aranjat” soției sale examenul de angajare la Institutul Clinic Fundeni. DeFapt.ro a încercat să obțină un punct de vedere de la ministrul Alexandru Rafila, dar acesta a transmis prin biroul de presă că „informațiile solicitate nu au legătură cu funcția publică a Ministrului Sănătății. Informațiile privitoare la toate sursele de venit le regăsiți în declarațiile de avere, conform prevederilor legale”. Multimilionar în cash Ministrul Alexandru Rafila și-a depus ultima declarație de avere în iulie 2023. Acesta a menționat că are în proprietate patru terenuri. Trei terenuri sunt situate în Crevedia, respectiv Otopeni și Râșnov, iar ultimul, în Corbeanca. În plus, mai deține un apartament de 127 mp în București și o vilă de 330 mp la Râșnov. Citește și: Rafila menține un hoț de conserve în fruntea spitalului județean Focșani, deși i-a expirat mandatul din ianuarie. Spitalul, controlat de pesediștii locali Tot din declarația lui de avere mai aflăm că a vândut apartamentul de 140 de metri pătrați din ansamblul Carina Residence, acolo unde au locuit soții Angheluș, cu suma de 250.000 de euro unei persoane fizice. Pe numele lui Alexandru Rafila sunt deschise nu mai puțin de 11 conturi bancare și o casetă de valori în care se află aproape 1,5 milioane lei, 430.000 de euro și 16.000 de dolari. Adică, în jur de 3,7 milioane lei. Totodată, ministrul a mai menționat că a acordat două împrumuturi unor persoane fizice, de 200.000 de euro, respectiv 235.000 euro, dar fără să precizeze când își va primi banii înapoi. În total, ministrul Alexandru Rafila are aproape șase milioane de lei în numerar. Mai deține acțiuni în valoare de 463.000 lei la Transgaz, alți 130.000 lei sunt investiți în acțiuni la Banca Transilvania, plus încă 260.000 lei la Teraplast. Din dividendele de la cele trei companii, a încasat peste 38.000 lei anul trecut. Ministrul Alexandru Rafila a mai încasat un salariu de la ministerul Sănătății de peste 153.000 lei, venituri pe care le cumulează cu salariile primite de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Institutul Național de Boli Infecțioase. Cele trei salarii de la stat i-au adus lui Alexandru Rafila venituri de aproximativ 295.000 lei în anul 2022.

Ratele bancare ale magistraților, decontate public (sursa: Facebook/Alexandru Muraru)
Justiție

Ratele bancare ale magistraților, decontate public

Ratele bancare ale magistraților, decontate public. Liberalii vor ca magistrații să își poată achita casele cumpărate cu credit imobiliar cu bani de chirie pe care îi primesc de la stat. Citește și: PNRR, aproape blocat la nivelul UE: opt state nu au depus nici măcar o cerere de finanțare, doar trei țări au depus câte trei. Austria, escrocherie la vedere: a livrat doar 4% din ce a promis Inițiativa a fost adoptată de Senat, dar acum se află la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. De acest drept beneficiază acum polițiștii, polițiștii de penitenciare și militarii. Polițiștii beneficiază de această facilitate din anul 2018, dar au vrut ca aceasta să se aplice retroactiv și în cazul celor care își cumpăraseră locuințele cu credit înainte de apariția legii. Citește și: Numărul magistraților pensionați, creștere explozivă. Pensia lor medie a ajuns la 21.583 lei, în majorare cu 250 de lei față de decembrie 2022. Numărul pensionarilor obișnuiți scade Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis în iunie 2023 că polițiștii care și-au cumpărat locuințe prin credit ipotecar sau imobiliar înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 288/2018 nu își pot plăti ratele cu banii pentru chirie. Această decizie ar urma să se aplice și în cazul magistraților, în cazul în care inițiativa legislativă va fi adoptată de Camera Deputaților, for decizional. Ratele bancare ale magistraților, decontate public Primul liberal care vrut să se pună bine cu judecătorii a fost senatorul Marcel Vela, fostul ministru de Interne. Acesta a depus în anul 2019 o inițiativă legislativă pentru "completarea articolului 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei". Citește și: EXCLUSIV Austeritate PSD: Ciolacu și Simonis, cu pantofi italienești identici, de 1.500 USD, la ziua patriarhului Daniel Prin această modificare, senatorul Marcel Vela voia ca "judecătorii, procurorii, personalul asimilat al acestora și magistrații asistenți care îndeplinesc condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie" să poată folosi banii respectivi pentru plata ratei sau a unei fracții din rată în cazul în care își cumpărau locuințe prin credit ipotecar, imobiliar sau prin contract de vânzare – cumpărare cu plata în rate. Ulterior, senatorul Marce Vela și-a retras inițiativa. Trei ani mai târziu, în aprilie 2022, inițiativa senatorului Vela a fost preluată de deputatul Iulian Alexandru Muraru, care a primit susținerea a încă 20 de parlamentari liberali și unul de la UDMR. Desigur, totul pentru "independența justiției" În primele paragrafe din expunerea de motive sunt prezentate rolul, atribuțiile și importanța magistraților în societate. Se vorbește un pic și despre independența justiției, apoi liberalii susțin că acordarea unor facilități magistraților și familiilor acestora constituie una dintre formele de garantare a exercitării profesiei în mod independent și la un nivel corespunzător așteptărilor societății. "Prin prezenta inițiativă legislativă dorim să propunem ca suma alocată cu titlul de chirie magistraților să poată fi folosită de către aceștia și pentru achitarea unei rate sau părți din rate pe care o plătesc pentru achiziționarea unei locuințe", susținea inițiatorul Iulian Alexandru Muraru. Pe scurt, deputatul Iulian Alexandru Muraru vrea ca banii primiți pentru chirie de magistrați să poată fi folosiți și pentru plata ratelor în cazul creditelor imobiliare sau ipotecare. Inițiativa deputatului Muraru a fost adoptată de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților. Polițiștii beneficiază deja de măsură De o astfel de măsură benficiază deja polițiștii. Statutul polițistului, adoptat prin Legea 360 din 2002, prevedea ca polițistul mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul, în cazul în care nu face naveta ori nu deține locuință proprietate personală și nu i se poate asigura spațiu de locuit, are dreptul la compensarea chiriei lunare, în cuantum de până la 50% din salariul de bază. Ulterior, prin Legea 288 din 2018, Statutul polițistului a fost modificat și completat. Una dintre completările făcute la articolul 31 prevede ca polițistul care îndeplinește condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie și care contractează un credit ipotecar sau imobiliar pentru achiziționarea unei locuințe beneficiază de compensația lunară a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rată. Adică polițistul primește cei 50% din salariul de bază pentru plata ratei, sumă de bani care nu poate depăși rata lunară. Legea din 2018 mai prevede că compensația lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință cumpărată pe timpul carierei. În cazul în care polițistul mutat în interesul serviciului nu își cumpără locuință, poate opta pentru banii de chirie. Tot prin Legea 288/2018 s-a mai modificat Statutul cadrelor militare și Statutul soldaților și gradaților. Modificările aduse acestor două statute prevăd aceleași modificări legislative ca și în cazul polițiștilor. Și polițiștii de penitenciare și militarii Statutul polițiștilor de penitenciare prevede la Articolul 111 că polițiștii de penitenciare "au dreptul la atribuirea unei locuințe de serviciu dacă, în localitatea unde își desfășoară activitatea, ei, soțul/soția sau copiii aflați în întreținere nu dețin o locuință în proprietate ori nu li s-a atribuit locuință de către autoritățile administrației publice locale". În cazul în care nu li se oferă locuință de serviciu, polițiștii de penitenciare "au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condițiile legii". Mai mult, legea prevede că polițiștii de penitenciare își pot închiria o locuință pe o rază de maxim 70 de km față de penitenciar. Însă banii de chirie nu se acordă dacă contractul de închiriere a fost încheiat cu rudele de până la gradul II inclusiv ale polițistului de penitenciare ori ale soției. Dar la fel ca și în cazul polițiștilor și militarilor, polițiștii de penitenciare își pot plăti ratele la locuințe cumpărate prin credit direct cu banii primiți pentru chirie. Retroactiv, nu se pune Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a soluționa un recurs în interesul legii (RIL) în legătură cu modificările legislative aduse Statutului polițistului în 2018. Adică judecătorii la Curtea de Apel Suceava au cerut să stabilească dacă dreptul la compensaţia lunară pentru chirie poate fi recunoscut poliţiştilor care au încheiat contractele de credit ipotecar/imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că "dreptul la compensaţia lunară pentru chirie, pentru plata ratelor de credit, nu poate fi recunoscut poliţiştilor care au încheiat contracte de credit ipotecar/imobiliar anterior intrării în vigoare a Legii nr. 288/2018".

Grindeanu mută Transporturile într-un sediu de lux Foto: Inquam/ Octav Ganea
Politică

Grindeanu mută Transporturile într-un sediu de lux

În timp ce premierul Nicolae Ciucă cere tuturor instituțiilor din subordine economii drastice, vicepremierul și ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mută Transporturile într-un sediu de lux, unde va plăti o chire consistentă, deși deține Palatul CFR. În noul sediu vor ajunge doar 200 de angajați ai ministerului, adică o treime, respectiv cei care ar lucra cu fonduri europene. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online La 10 aprilie, o directivă confidențială a premierului cerea ca toate ministerele și instituțiile subordonate Executivului să reducă cu 6% cheltuielile. „Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului pănă cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document. Grindeanu mută Transporturile într-un sediu de lux Ministerul Transporturilor nu a explicat, public, până acum, de ce mută o parte din funcționarii instituției într-o clădire deținută de o firmă privată, unde va plăti chirie. Dacă motivele erau legate de riscul seismic, nu se poate explica de ce o parte din funcționarii ministerului, precum și structuri subordonate, rămân în așa-numitul Palat CFR, finalizat în 1950, și unde se află de zeci de ani sediul Transporturilor. Palatul CFR Citește și: Premierul Ciucă a cerut ministerelor să facă reduceri de 20 de miliarde de lei. Acestea i-au transmis că pot tăia trei. Unele ministere au respins orice diminuare a cheltuielilor – surse Potrivit datelor de pe site-ul ministerului Transporturilor, contractul de închiriere este pe șapte ani - 84 de luni - și va costa contribuabilii 12 milioane de euro. Procedura de atribuire a fost: „Procedură proprie într-o singura etapă – offline”. La ea a participat un singur ofertant, care a și câștigat: River Tower Project SRL. Chiria lunară este de 115.290 Euro fără TVA. Lux doar pentru funcționarii care absorb fonduri „Contractul ce urmeaza a se încheia între Ministerul Trasporturilor si Infrastructurii (MTI) – structurile care gestionează fonduri europene în calitate de AM/OI din cadrul MTI şi ofertantul desemnat câștigător consta în inchirierea spatii de birouri necesare desfasurarii activitatii structurilor care gestionează fonduri europene în calitate de AM/OI din cadrul MTI compartimentate complet mobilat pentru 193 de persoane. Imobilul/spațiul de birouri ce face obiectul închirierii trebuie să fie complet echipat inclusiv mobilat mai putin echipamente IT cu dotări și instalații tehnice, utilități, locuri de parcare necesare desfășurării în condiții corespunzătoare a activității structurilor care gestionează fonduri europene în calitate de AM/OI din cadrul MTI”, se arată în descrierea contractului. Noul sediu al funcționarilor lui Grindeanu „Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (este – n.red.) primul chiriaș ancoră din clădirea London din Sema Parc. Dezvoltatorul River Development anunță închirierea unui spațiu de 3.780 mp Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în clădirea London din Sema Parc, în urma unui proces de licitație la care a participat și la care a fost declarat câștigător”, a anunțat, pe site, câștigătorul licitației.

Firea își ține angajații într-un hotel de lux, dar ea are biroul la Palatul Victoria Foto: Facebook Gabriela Firea
Eveniment

Firea ține angajații hotel de lux, biroul Palatul Victoria

Ministrul PSD al Familiei, Gabriela Firea, își ține angajații din minister într-un hotel de lux din Capitală, dar ea are biroul la Palatul Victoria, unde e centrul puterii executive. Firea își ține angajații într-un hotel de lux, dar ea are biroul la Palatul Victoria Potrivit unui răspuns la o interpelare, ministerul plătește o chirie de 12,98 euro pe metru pătrat pentru sediul de la World Trade Center, unde se află și un hotelul Pullman. Ministerul Familiei ocupă un etaj întreg, cu suprafața de 2.495,26 metri pătrați. Chiria este de 32.400 de euro pe lună, fără TVA, la care se adaugă banii pentru parcare – 60 de euro, fără TVA, pentru fiecare mașină. Firea susține că chiria plătită este „sub prețul pieței”, fără să precizeze care ar fi acesta și cum a fost stabilit. Însă ministrul PSD al Familiei are și un birou în Palatul Victoria, potrivit răspunsului la interpelare. „Nu este un caz izolat ca un ministru să beneficieze de un birou de lucru și la Palatul Victoria”, se arată în acest document, care însă nu oferă exemple care să susțină afirmația. Citește și: Ministerul Gabrielei Firea, incapabil să cheltuie banii primiți de la buget pentru salarii: cea mai proastă execuție bugetară. În minister lucrează deja 183 de oameni Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are la dispoziție în 2023 nu mai puțin de 620 de milioane de lei – doar creditele bugetare. În 2022, acest minister a reușit să cheltuie 81 de milioane de lei.

Poșta Română plătește chirii foarte mari (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Poșta Română plătește chirii foarte mari

Poșta Română plătește chirii foarte mari. Sucursala ieșeană a Poștei Române a închiriat în 2010 un sediu pentru desfășurarea activității Centrului de Tranzit de la SC Tegolino SRL. Poșta Română plătește chirii foarte mari Afacerea a fost „cu cântec” de la bun început, administratorul firmei fiind un apropiat al directorului de atunci al sucursalei, Radu Mironeanu. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Chiria pentru ansamblul de șapte clădiri și terenul aferent a fost stabilită la 32.000 euro lunar, ajungând până la sfârșitul contractului la aproximativ 2,5 milioane euro. Citește și: Ministrul Câciu minte când afirmă că „PNRR-ul spune că trebuie să reducem ponderea cheltuielilor în PIB cu aceste pensii de serviciu”. Ce scrie în PNRR despre „pensiile speciale” La încheierea contractului, Poșta a depus și echivalentul chiriei pe trei luni cu titlu de garanție locativă, pentru situațiile în care ar fi fost necesară efectuarea de reparații. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Chirie la suprapreț la Drumuri Naționale (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Chirie la suprapreț la Drumuri Naționale

Chirie la suprapreț la Drumuri Naționale. Clădirea unde a funcționat Regionala de drumuri naționale timp de mai bine de doi ani pe o chirie uriașă este și acum liberă. Chirie la suprapreț la Drumuri Naționale Anunțurile din portofoliile agențiilor imobiliare o prezintă acum cu încăperi mobilate și cu jaluzele la ferestre. Totul, la un preț de zece euro/mp negociabil, din care doi euro reprezintă taxa de mentenanță. Citește și: Putin a mers prea departe anexând Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, războiul nu mai poate fi încheiat decât prin înfrângerea militară a Rusiei, spune șeful diplomației UE Pentru toate cele cinci niveluri oferite spre închiriere se cer 25 de mii de euro/lună. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Conducta de bani de pe terenul ocupat (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Conducta de bani de pe terenul ocupat

Conducta de bani de pe terenul ocupat. Doi ieșeni și-au asigurat bătrânețile, dar și viitorul copiilor, nepoților și strănepoților. Conducta de bani de pe terenul ocupat Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat ApaVital să plătească chirie pentru un teren din proprietatea familiei Pietraru, ocupat abuziv. Chiria va trebui plătită lunar, până când ApaVital își va muta țevile în altă parte. Citește și: Procentul românilor care nu cred că Rusia este vinovată pentru invadarea Ucrainei, printre cele mai mari din Europa (sondaj ECFR) Acest lucru este puțin probabil să se întâmple vreodată, fiind vorba de principala magistrală de alimentare a Iașiului, aducțiunea dinspre Timișești. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ciucă, plaje aproape gratis nababilor litorali (sursa: gov.ro)
Eveniment

Ciucă, plaje aproape gratis nababilor litorali

Ciucă, plaje aproape gratis nababilor litorali. Premierul Nicolae Ciucă urmează să semneze o Ordonanță de Urgență prin care noile suprafețe de plajă de la Marea Neagră urmează să fie închiriate direct de "stăpânii plajelor" la prețuri derizorii. Pentru fiecare metru pătrat de plajă, statul se percepe o chirie lunară de maxim 0,24 lei pe metru pătrat, în timp ce turiștii plătesc zilnic pentru închirierea unui șezlong o sumă de 200 de ori mai mare. Practic, cu banii plătiți pentru închirierea unui șezlong se poate plăti chiria lunar pentru o suprafață de 200 de metri pătrați de plajă. OUG pentru chiria plajelor Guvernul României, sub conducerea generalului liberal Nicolae Ciucă, urmează să adopte o Ordonanță de Urgență "privind unele măsuri de eficientizare a activității turistice aferente sezonului estival 2022 pe litorul românesc al Mării Negre". Sub acest pretext, noile plaje rezultate în urma proiectului "Reducerea eroziunii costiere", adică în jur de 33 hectare, urmează să fie închiriate direct de agenții economici care au deja plaje închiriate de la stat în vecinătatea vestică a acestora. Citește și: Putin a dat ordinul de atac asupra căilor de transport care leagă Ucraina de România și de celelalte țări vecine prin care ajung armele și ajutoarele umanitare occidentale Conform articolul 1 din proiectul legislativ, "suprafețe ce nu sunt închiriate, pot fi atribuite direct operatorilor economici care au încheiate contracte de închiriere a plajelor aflate în vecinătatea vestică a acestor suprafețe, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările și completările ulterioare". Ciucă, plaje aproape gratis nababilor litorali La articolul 2 se menționează că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență, agenții economici pot solicita printr-o adresă transmisă Administrației Naționale "Apele Române" încheierea unui act adițional, în vederea utilizării suprafeței de plajă nou creată. În anexa proiectului de Ordonanță de Urgență au fost publicate datele de identificare ale celor 138 noi sectoare de plajă, dar și valoarea chiriei pentru suprafețe la care se pot încheia actele adiționale. De exemplu, noile plaje din Constanța pot fi închiriate cu un preț de referință cuprins între 0,1225 lei și 0,1825 lei/ metrul pătrat pe lună. Sectoarele de plajă din Mamaia pot fi închiriate la un preț de 0,2425 lei/metru pătrat pe lună. În timp ce agenții economici închiriază un șezlong minim 50 de lei pe zi. Adică, încasează de 200 de ori mai mult zilnic față de chiria plătită lunar. Noile sectoare de plajă din stațiunea Năvodari se pot închiria cu 0,1825 lei/metru pătrat pe lună.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră