sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: chesnoiu

8 articole
Economie

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc

Ce rămâne după ce Adrian Chesnoiu, Petre Daea și Florin „Busi” Barbu au ocupat Ministerul Agriculturii: exporturile de alimente continuă să pice, în timp ce importurile cresc. Deficitul balanței comerciale strict la capitolul „Alimente și animale vii” este de aproape trei miliarde de euro, în primele opt luni din 2024. Citește și: Jurnalist de investigație: Are Sorina Docuz un apartament la Nordis, unde ar locui împreună cu Marcel Ciolacu? Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc Datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS) arată că exporturile de alimente și animale vii au căzut cu 10,4% în primele opt luni comparativ cu perioada similară din 2023, totalizând doar 4,4 miliarde de euro. Importurile au crescut cu 2,4%, totalizând 7,3 miliarde de euro. Pe relația cu Uniunea Europeană, exporturile au scăzut cu 4,8%, iar importurile au crescut cu 8,4%. La „Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală” exporturile s-au prăbușit cu 20,1%, iar importurile au crescut cu 1,9%. În total, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada 1.I-31.VIII 2024 a fost de 20919,9 milioane euro, mai mare cu 2663,4 milioane euro (+14,6%) decât cel înregistrat în perioada 1.I-31.VIII 2023. În perioada 1.I-31.VIII 2024, exporturile au scăzut cu 1,6%, iar importurile au crescut cu 2,0%, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII 2023. Citește și: VIDEO Și cu banii Nordis, Selly și-a luat Mercedes Maybach clasa S de peste 250.000 de euro. Firma influencerului are datorii de milioane, dar plătește leasing pentru Mercedes și Porsche

Exporturile de alimente continuă să pice, importurile cresc (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Penalul Adrian Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă Foto: Facebook
Eveniment

Penalul Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă

Penalul Adrian Chesnoiu a fost strecurat de PSD pe o poziție eligibilă pe listele din Olt, pentru Camera Deputaților. Citește și: VIDEO Reacție nervoasă a lui Răzvan Exarhu când era filmat parcând pe trotuar: „Puteți să vă băgați telefonul ăla în c*r?” Chesnoiu, fost ofițer de poliție, pus de PSD în funcția de ministru al Agriculturii (din noiembrie 2021 în iunie 2022), a fost trimis în judecată, în decembrie 2023 într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu. Chesnoiu ar fi determinat un subordonat să prezinte subiectele de concurs unei persoane apropiate demnitarului PSD. „Nu o să fie candidaţi cu probleme penale pe listele PSD. Totuşi există prezumţia de nevinovăţie, dar va fi o decizie politică dacă şi cei care sunt trimişi deja în judecată, cei care au o hotărâre a instanţei... voi face ce este mai bine pentru PSD şi pentru societatea românească", declara Marcel Ciolacu în octombrie 2020. Penalul Chesnoiu, strecurat de PSD pe o poziție eligibilă Cu toate că este trimis în judecată pentru fapte asmilate celor de corupție, PSD l-a plasat pe poziția a III-a pe listele din Olt, pentru Camera Deputaților. În 2020, primii cinci de pe listele PSD au ajuns deputați, deci poziția este eligibilă. Lista PSD Olt pentru Senat este deschisă de Paul Stănescu, secretar general al PSD. La Camera Deputaților, pe locul II se află Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii. În noiembrie 2022, Chesnoiu, la acel moment doar inculpat de DNA pentru că a intervenit pentru ca anumite persoane să fie angajate în direcţii judeţene, a fost reales în funcţia de vicepreşedinte al PSD Olt. El s-a lăudat pe Facebook cu acest succes și a publicat o fotografie în care se află în spatele Gabrielei Firea și nu departe de Marcel Ciolacu. Filiala PSD din Olt, unde Chesnoiu a fost ales vicepreședinte, este considerată fieful lui Paul Stănescu, secretar general al PSD și, la acel moment, aliat cu Gabriela Firea, în interiorul formațiunii conduse de Ciolacu.

Chesnoiu și Costel Alexe- printre penalii care ar fi scăpat Foto: Facebook
Politică

Chesnoiu și Costel Alexe- penalii care ar fi scăpat

Fostul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe (PNL), sunt printre cei care ar fi scăpat, parțial, de acuzații, dacă abuzul în serviciu era încriminat doar pentru prejudicii peste 250.000 lei. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Potrivit unor surse politice, decizia politică privind pragul de 250.000 de lei a fost luat duminică seara, la o reuniune a liderilor coaliției într-un format restrâns: Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, alături de care au mai fost ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, condamnat definitiv la șase luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, în 2016. Cei care ar fi susținut acest prag ridicat ar fi fost Kelemen Hunor și Marian Neacșu. Chesnoiu și Costel Alexe- printre penalii care ar fi scăpat Fostul ministru PSD Adrian Chesnoiu a fost trimis în judecată cu acuzațiile de comitere a patru infracțiuni de instigare și o infracțiune de abuz în serviciu. Însă prejudiciul estimat de procurori este puțin peste 50.000 de lei, deci ar fi scăpat de una din acuzații. Foto: Facebook Citește și: PSD, PNL și UDMR, vot în bloc pentru „albirea” abuzului în serviciu până la 250.000 de lei. AUR a acceptat tacit: abțineri pe toată linia. Doar USR și patru neafiliați au votat „împotrivă” Costel Alexe, liberalul care conduce CJ Iași, a fost trimis în judecată pentru două infracțiunii de abuz în serviciu - „ar fi dispus, cu încălcarea prevederilor legale, detașarea inculpatului Babă Vlad-Corneliu de pe funcția de consilier IA în cadrul Compartimentului cabinetului președintelui Consiliului Județean Iași, pe funcția de manager (director) interimar al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” Iași”, arată DNA - însă prejudiciul este de143.587 lei. El a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și instigare la delapidare. După ce Senatul a ridicat pragul pentru abuzul în serviciu la 250.000 de lei au urmat proteste vehemente, iar premierul Ciucă a anunțat că susține ca acest prag să fie coborât la 9.000 de lei.

Adrian Chesnoiu, inculpat de DNA, reales în funcţia de vicepreşedinte al PSD Olt
Politică

Chesnoiu, inculpat DNA, reales vicepreşedinte PSD Olt

Fostul ministru al Agriculturii Adrian Chesnoiu, inculpat de DNA pentru că a intervenit pentru ca anumite persoane să fie angajate în direcţii judeţene, a fost reales în funcţia de vicepreşedinte al PSD Olt. El s-a lăudat pe Facebook cu acest succes și a publicat o fotografie în care se află în spatele Gabrielei Firea și nu departe de Marcel Ciolacu. Citește și: Două săptămâni înainte de decizia privind admiterea în Schengen, DNA s-a năpustit peste vameși. Acum o lună, Kovesi arăta că nu sunt anchete în vămi. Vămile, controlate de PSD Foto: Facebook Chesnoiu, inculpat de DNA, reales vicepreşedinte al PSD Olt „Realegerea mea în funcția de vicepreședinte al PSD Olt mă onorează și mă bucură deopotrivă, oferindu-mi șansa să fiu parte în proiectul de dezvoltare a comunității noastre. Continuăm să ducem mai departe inițiativele bune începute în Olt și ne păstrăm unitatea prin dragostea pentru județul nostru și locuitorii săi. Alegerile conducerii PSD Olt au confirmat încrederea în liderii care au condus în ultimii ani destinele județului nostru”, a scris Chesnoiu, pe Facebook. În 26 octombrie, DNA a anunţat că fostul ministru PSD al Agriculturii Adrian Chesnoiu - actual deputat - a fost inculpat de DNA în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informații care nu sunt destinate publicității, în dosarul în care este acuzat că a trucat un concurs de angajare în minister. Plenul Camerei Deputaţilor a avizat, în 28 iunie, cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu. Reuniunea PSD Olt Foto: Facebook Adrian Chesnoiu Filiala PSD din Olt, unde Chesnoiu a fost ales vicepreședinte, este considerată fieful lui Paul Stănescu, secretar general al PSD și aliat cu Gabriela Firea, în interiorul formațiunii conduse de Ciolacu.

Daea vrea să pompeze bani în „Casa de Comerț Unirea” Foto: Facebook Petre Daea
Politică

Daea vrea pompeze bani Casa Unirea

Ministrul Daea vrea să mai pompeze niște bani publici în fantoma „Casa de Comerț Unirea”: ministerul Agriculturii a anunțat emiterea unei ordonanțe de urgență care va permite „operaționalizarea” acestei companii de stat. Nu este clar cu ce bani va putea fi relansată societatea și de unde vor proveni, mai ales că ea are pierderi de milioane de lei și, în prezent, nu are conducere. Daea vrea să pompeze bani în „Casa de Comerț Unirea” În primăvară, fostul ministru PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cerea 100 de milioane de euro pentru relansarea structurii. Datele publice, de pe site-ul Casei de Comerț Unirea arată că: în 2021, a avut pierderi de peste un milion de leiîn 2020, pierderile au fost de cinci milioane de leiîn 2019, de peste șapte milioane de leide la mijlocul anului 2020, societetea a „sistat” activitățile generatoare de venituri. Mai clar, nu cumpăra și nu vindea nimicdatele de pe site arată că, din patru posturi în consiliu de administrație, doar unul este ocupat, de Mircea Coșea. CA-ul nu are președinteposturile de director și director economic erau vacante, potrivit datelor de pe site-ul companiei În aprilie 2022, un fost secretar de stat de la ministerul Agriculturii relata cum au fost cheltuiți banii societății, care avea 57 de angajați: „S-au cumpărat corturi pentru a face piețe volante, fără ca ele să fie utilizate în scopul pentru care au fost cumpărate, la bursa de pește de la Tulcea s-au cumpărat produse din pește și am constatat că au fost inclusiv achiziționate icre de proveniență China”. Citește și: EXCLUSIV Vicepreședintele ANDIS, recomandat de Bușoi, a făcut pușcărie. ANDIS este agenția care ar trebui să cheltuie trei miliarde de euro de la UE pentru spitale regionale Casa de Comerț Unirea a fost un proiect inițiat de tot de Petre Daea și își propunea să devină un lanț de 60 de magazine cu produse românești care să concureze cu marii retaileri. A deschis două magazine, din care s-au închis.

Un tablagiu în CA-ul Casei de Comerț Unirea Foto: Facebook Adrian Chesnoiu
Politică

Un tablagiu în CA-ul Casei de Comerț Unirea

Polițistul Chesnoiu, ministrul PSD al Agriculturii, a plasat un tablagiu în CA-ul Casei de Comerț Unirea. În 2022, în consiliul de administrație al acestei companii, ministerul Agriculturii l-a nominalizat pe Cristian Simion. Potrivit CV-ului acestuia, între 1992 și 2002, el a fost agent de poliție - subofițer înainte de demilitarizare sau, potrivit denumirii populare, „tablagiu” - la București, cu rolul de a „preveni și combate” faptele antisociale. În 2001, după șapte ani de facultate, el a obținut o diplomă de la ASE, iar în 2002 a fost promovat ofițer. Un tablagiu în CA-ul Casei de Comerț Unirea Însă, în 2018, fostul polițist a ajuns angajat al Agenției de Finanțare a Investițiilor în Agricultură (AFIR), agenție condusă la acel moment chiar de actualul ministru, Adrian Chesnoiu, și el fost polițist. Cristian Simion are pensie specială, de la ministerul de Interne, de circa 8.500 de lei pe lună - deși, din datele din CV, reiese că ar avea doar circa 51 de ani. El are trei case și două mașini, dintre care un Land Rover. Cristian Simion are datorii la bănci de circa 113.000 de euro, însă nu are nici un cont în bancă, atât el, cât și soția sa. Salariul de la AFIR este mai mic decât pensia specială, de circa 6.800 de lei pe lună. Actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu a studiat la Academia de Poliție, pe care a absolvit-o în 2005. El a lucrat în ministerul de Interne până în 2011, după care s-a transferat la o companie privată, unde era director. În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție. Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracal, viceprimar al acestei localități și apoi deputat. PNL a promis că o desființează „Vremea gostaturilor a trecut. Pentru producătorii români trebuie să asigurăm condiții egale de acces la piață, dar consider că nu statul trebuie să se ocupe de această activitate (Casa de Comerț Unirea – n.red.). Trebuie reglementări clare de asigurare a accesului la piață pentru producătorii autohtoni, iar dacă aceste reguli sunt respectate nu mai e nevoie să refacem gostaturile”, spunea, în 2019, Ludovic Orban, despre acest proiect. “Eu nu am fost de acord cu acest proiect nici cât eram în Comisia pentru Agricultură, nu mi se pare un lucru serios, care poate rezolva o problemă. Explicația a fost că prin aceste magazine se vor promova produsele locale și tradiționale. Produsele locale trebuie promovate în locul în care se produc, iar cele tradiționale în alt loc. Nu mi se pare că a avut un impact economic și social”, a spus și Adrian Oros, ministrul Agriculturii, în noiembrie 2019. Dar, după ce PNL a preluat guvernarea, societatea a supraviețuit: în 2020 a avut un număr mediu de 39 de salariați, cu un salariu mediu de 7.700 de lei. Citește și: EXCLUSIV Cărăușul de bani al lui Vâlcov, Adi Florinel Barbu, 110 milioane de euro în contracte publice pe firma tatălui în fieful lui Paul Stănescu (PSD)

Polițistul pus de PSD la Agricultură lovește din nou! Foto: Facebook Chesnoiu
Politică

Polițistul pus de PSD la Agricultură lovește din nou

Polițistul pus de PSD la Agricultură, Adrian Chesnoiu, lovește din nou, întrebat cât va costa mielul de Paște. Polițistul pus de PSD la Agricultură lovește din nou Răspunsul său bizar a venit pe fondul speculațiilor obișnuite în acest sezon că prețul cărnii de miel va crește substanțial de Paște. „Fix exact cât o să plătim pe el. În momentul de faţă mieii sunt vii, nu au fost sacrificaţi şi nu putem să le stabilim preţul în viu la momentul la care discutăm. În funcţie de cererea şi oferta care va exista pe piaţă, se va regla şi preţul”, a declarat Adrian Chesnoiu, după ședința de Guvern. Zilele trecute el a avut o declarație la fel de halucinantă, când încerca să explice faptul că mulți cetățeni români s-au înghesuit să cumpere ulei. „Aţi văzut cu toţii ce s-a întâmplat vizavi de o anumită reacţie emoţională, poate pe undeva firească, ţinând cont că e o stare emotivă şi a crescut în societate acest stimul, ca urmare a crizei din Ucraina şi am avut foarte multe intervenţii prin care i-am asigurat pe români şi îi asigur încă o dată că România are stocurile necesare de ulei, astfel încât să ne asigurăm necesarul până la noua recoltă”, a spus ministrul Agriculturii. El a făcut această declarație după o şedinţă cu producătorii de ulei, dar şi cu distribuitorii. Citește și: Polițistul Chesnoiu de la Agricultură explică: „Ați văzut o reacție emoțională, ținând cont că e o stare emotivă și a crescut în societate acest stimul” Polițistul a devenit agricultor Potrivit biografiei sale publice, Chesnoiu a studiat la Academia de Poliție, pe care a absolvit-o în 2005. El a lucrat în ministerul de Interne până în 2011, după care s-a transferat la o companie privată, unde era director. În 2017, regimul Dragnea l-a plasat la conducerea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, unde era director general, deși studiile sale nu justificau o astfel de poziție. Chesnoiu a condus agenția până în mai 2020, după care a fost administrator public al orașului Caracl, viceprimar al acestei localități și apoi deputat.

Polițistul Chesnoiu de la Agricultură explică Foto: Facebook Chesnoiu
Politică

Polițistul Chesnoiu de la Agricultură explică

Polițistul de la Agricultură, Adrian Chesnoiu (PSD), explică de ce s-au grăbit mulți cetățeni români să cumpere ulei. Polițistul Chesnoiu de la Agricultură explică „Aţi văzut cu toţii ce s-a întâmplat vizavi de o anumită reacţie emoţională, poate pe undeva firească, ţinând cont că e o stare emotivă şi a crescut în societate acest stimul, ca urmare a crizei din Ucraina şi am avut foarte multe intervenţii prin care i-am asigurat pe români şi îi asigur încă o dată că România are stocurile necesare de ulei, astfel încât să ne asigurăm necesarul până la noua recoltă”, a spus ministrul Agriculturii. El a făcut această declarație după o şedinţă cu producătorii de ulei, dar şi cu distribuitorii. „A fost o discuţie fructuoasă, am pus pe masă toate datele - pentru că noi le monitorizăm săptămânal, ne întâlnim cu repezentanţii diferitelor sectoare astfel încât să ne asigurăm că nu apar dezechilibre în aprovizioarea cu produse agroalimentare şi cred că prin acest dialog reuşim să trecem peste această perioadă în care presiunea pe alimente şi pe asigurarea necesarului de hrană este tot mai frecventă", a declarat, la finalul întâlnirii, ministrul Chesnoiu. Kanal D susținea că mai este ulei doar pentru șase săptămâni Site-ul postului Kanal D titra, acum două zile: „Criză de ulei alimentar în magazinele din România! Imagini cu oamenii cărând baxuri întregi în supermarketuri. Rezervele mai ajung doar şase săptămâni”. Postul cita Fediol, asociația producătoare de ulei vegetal din UE, care „avertizează că rezervele de ulei din Europa mai ajung pentru maximum șase săptămâni”. „Asociația producătorilor de ulei din UE au explicat că de vină pentru această criză ar fi lipsa materiei prime, floarea soarelui, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Fediol nu vede însă o rezolvare a acestei probleme legate de lipsa materiei prime și nu se știe cum se va desfășura în continuare comerțul cu această materie primă”, mai arăta site-ul Kanal D. Citește și: Rușii recunosc că atacă civilii din Ucraina. Peskov: Ciocnirile la suprafață duc „inevitabil la un număr mare de victime civile”. Imagini teribile cu orașele ucrainene bombardate de ruși

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră