duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: certificat verde

4 articole
Justiție

Nici o restricție COVID în vigoare

Nici o restricție COVID în vigoare în România. Ministrul Sănătății a anunțat că, odată cu ridicarea stării de alertă, în România nu vor mai fi deloc restricții, dar că îndeamnă la purtarea măștii în spațiile închise. Nici certificatul verde nu va mai fi cerut. Pe de altă parte, în România sunt circa 5.000 de cazuri noi de infectare cu COVID pe zi și circa 100 de decese. Citește și: Copiii, victimele sindromului long-COVID: Se încadrează în categoria extremelor, explică medicul de familie Gindrovel Dumitra Nici o restricție COVID în vigoare în România. Rafila îndeamnă la „responsabilitate individuală” Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că ridicarea stării de alertă înseamnă ridicarea tuturor restricțiilor. Prin urmare, nu mai este obligatorie nici purtarea măștii, nici respectarea izolării. „Prudența și responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a susținut Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că masca, deși nu mai e obligatorie, e „necesară”. „Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare. Totuși 5.000 de cazuri pe zi, o incidență de 14 la mie în București și 100 decese sunt cifre care ne îndeamnă să fim prudenți, pentru a continua trendul descendent”, a spus Rafila. Ministrul a spus că el recomandă în continuare folosirea măștii în spațiile deschise aglomerate și în spațiile închise, spălarea mâinilor și folosirea unui antiseptic. „Persoanele care au simptome să meargă la testare, prezentare la medic, la centrul de evaluare”, a mai spus Rafila. Citește și: Long-COVID, sindromul care chinuie pacienții la luni de zile de la trecerea prin boală. 40 la sută nu merg la doctor, deși au sechele „Controlul izolării va dispărea” Ministrul Sănătății a mai spus că e recomandat ca persoana infectată cu COVID să stea izolată la domiciliu, dar „controlul izolării va dispărea”. „Izolarea unei persoane simptomatice este normală. Aceeași recomandare o avem și pentru alte tipuri de boli, precum gripa. Controlul izolării va dispărea, dar asta nu înseamnă că dacă avem diagnostic trebuie să-i infectăm pe alții”, a mai spus acesta. „Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Unitățile sanitare care au tratat până acum pacienți COVID vor trata în continuare. Avem 5.000 de pacienți COVID. Pe măsură ce numărul va scădea, spitalele vor reveni la activitatea obișnuită”, a mai spus Rafila.

Nici o restricție COVID în vigoare în România, la 5.000 de cazuri pe zi, anunță Rafila. Sursă: Facebook Ministerul Sănătății
România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID, prin vocea ministrului Sănătății, Rafila. Numărul de pacienți la ATI rămâne foarte mare. Sursă imagine: Facebook Ministerul Sănătății
Justiție

România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID

România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că propune relaxarea restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus. Astfel, măștile nu vor mai fi obligatorii în spațiile deschise, iar certificatul verde nu va mai fi cerut. Citește și: 20 de amputări din cauza COVID la Iași. Au rămas infirmi de o mână sau un picior România anunță relaxarea restricțiilor anti-COVID. Au scăzut cazurile, dar la ATI sunt în continuare peste 900 de pacienți Alexandru Rafila a declarat că este o „scădere a tututor indicatorilor”. Rata de pozitivare este de circa 15%, „un trend descendent al numărului de decese”. „Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător (...) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a susținut marți ministrul Sănătății. România a raportat luni sub 5.000 de cazuri noi de infectare cu COVID și 61 de decese. Două județe au intrat în scenariul verde, având o incidență mai mică de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Marți, însă, numărul de cazuri noi s-a dublat, ajungând la 8.461 și 164 de decese. Totuși, numărul pacienților internați la terapie intensivă rămâne ridicat: 923 de oameni în stare gravă erau internați luni la ATI. Măsurile propuse de Ministerul Sănătății: fără certificat verde, fără mască în exterior Între măsurile propuse de ministrul Sănătății: renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise.intrarea în centre comerciale, evenimente etc fără certificat verde.creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea spațiului.evenimente private cu maximum 200 de persoane permise. Restricțiile care se vor păstra sunt: obligativitatea purtării măștii în spații închise și telemunca, acolo unde este posibil.

Internațional

 Israelul renunță treptat la certificatul verde

Israelul renunță treptat la certificatul verde, după ce a fost una dintre primele ţări care au instituit această măsură în lupta împotriva pandemiei de COVID-19. De duminică 7 februarie, ''tav yaroq'' în ebraică (''certificat verde'' în franceză) eliberat persoanelor vaccinate sau recuperate după coronavirus, nu va mai fi cerut în cafenele, restaurante, baruri, săli de sport sau hoteluri, a subliniat Ministerul israelian al Sănătăţii. Israelul renunță treptat la certificatul verde Guvernul va publica în curând o listă completă a locurilor în care certificatul verde va fi cerut, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Aceste măsuri de relaxare survin într-un moment în care statul evreu, care a lansat o vastă campanie de vaccinare în decembrie 2020 şi a introdus certificatul verde în februarie 2021, înregistrează un număr record de contaminări legate de răspândirea variantei Omicron. Aproximativ 60.000 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi 2.618 de pacienţi sunt internaţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Citește și: Biden, de acord ca trupe americane să fie trimis în România (CNN) Potrivit epidemiologului Nadav Davidovitch, membru al unui grup de experţi care consiliază guvernul, ''menţinerea 'certificatului verde' în forma sa actuală poate crea false asigurări''. Certificatul sanitar ''nu reduce infecţiile în spaţiile închise precum teatrele. Ar trebui folosit în primul rând pentru locuri cu risc ridicat, cum ar fi spitalele, căminele de bătrâni sau evenimentele în la care se consumă alimente, se cântă şi dansează'', a adăugat el. Certifictul, necesar la evenimente cu risc ridicat Cu toate acestea, renunţarea la certificat ar fi ''o greşeală'', a apreciat, de asemenea, Nadav Davidovitch, director al Şcolii de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Ben Gurion, situată în deşertul Negev (sud). Certificatul sanitar va fi necesar pentru a participa la evenimente cu ''risc ridicat'', cum sunt petrecerile, a anunţat marţi seara biroul premierului israelian Naftali Bennett, indicând faptul că testele PCR nu vor mai fi obligatorii pentru călătorii care părăsesc Israelul. În afară de Israel, contaminările sunt în creştere şi în Cisiordania, unde Autoritatea Naţională Palestiniană a anunţat închiderea şcolilor pentru 10 zile, începând de joi.

Certificatul verde se anulează la 9 luni de la vaccin (sursă. Pexels.com)
Justiție

Certificatul verde se anulează la 9 luni de la vaccin

Certificatul verde se anulează la 9 luni de la vaccin cu a doua doază. Uniunea Europeană va începe să aplice de marţi, 1 februarie, noua regulă care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), a amintit Comisia Europeană. Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AURMăsura este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dar se aplică numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente şi în alte spaţii) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană le-a solicitat ''să se alinieze cu perioada de valabilitate stabilită la nivel european'', se arată într-un comunicat emis de aceasta. Certificatul verde se anulează la 9 luni de la vaccin, cu a doua doză Limitarea valabilităţii certificatului verde fără doza de consolidare a fost decisă pe baza orientărilor Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei 'booster' odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp. Citește și: Viceprimărița din Brașov, amenințată cu bătaia: Să facem ca la MogoșoaiaÎncepând de marţi intră în vigoare şi noile norme europene privind înscrierea dozelor ''booster'' pe certificatele de vaccinare. Astfel, acestea vor apărea cu înscrisul '3/3' în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna şi AstraZeneca şi cu ''2/1'' în cazul vaccinului Johnson & Johnson.Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19, dar, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil pentru intrarea în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la vaccinarea cu schema completă şi nu au doza booster.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră