sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ceremonie

9 articole
Eveniment

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială. Președintele demisionar Klaus Iohannis își încheie oficial mandatul miercuri, 12 februarie, la Palatul Cotroceni. Ceremonia va avea loc la ora 12:00, pe Platoul Marinescu, conform Administrației Prezidențiale. Interimatul va fi preluat de președintele Senatului, Ilie Bolojan, care va asigura funcția de șef al statului până la organizarea alegerilor prezidențiale. Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială Luni, Klaus Iohannis a anunțat demisia sa, în contextul în care Parlamentul demarase procedura de suspendare din funcție. Citește și: Cel mai dezastruos sistem IT al statului, cel gestionat de CNAS, a costat un miliard de lei. IT-iștii nu vor să lucreze la CNAS nici pentru 3.900 de euro pe lună Fostul președinte a explicat că această procedură ar fi creat o criză politică inutilă. "Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!", a declarat Iohannis. Totodată, el a criticat inițiativa suspendării, susținând că aceasta ar fi afectat imaginea României: "Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii." Curtea Constituțională confirmă vacantarea funcției Marți, Curtea Constituțională a confirmat oficial vacantarea funcției de președinte al României. În urma acestei decizii, interimatul va fi preluat de Ilie Bolojan, președintele Senatului. Klaus Iohannis a fost ales șef al statului pentru două mandate, iar cel de-al doilea ar fi trebuit să se încheie pe 21 decembrie 2024. Totuși, în urma anulării alegerilor prezidențiale de către CCR, mandatul său a fost prelungit până la alegerea unui nou președinte. Ilie Bolojan preia interimatul Ilie Bolojan va exercita atribuțiile prezidențiale până în luna mai, când vor fi organizate alegerile prezidențiale. Primul tur al alegerilor va avea loc pe 4 mai 2025. Al doilea tur este programat pentru 18 mai 2025. După preluarea interimatului la Cotroceni, Ilie Bolojan urmează să se suspende din funcția de președinte al PNL, pentru a evita un conflict de interese.

Încheierea mandatului lui Iohannis, ceremonia oficială (sursa: Facebook/Klaus Iohannis)
Trump, al 47-lea președinte al SUA (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Trump, al 47-lea președinte al SUA

Trump, al 47-lea președinte al SUA. Donald Trump a depus jurământul luni, devenind cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în interiorul Capitoliului din Washington D.C., din cauza frigului extrem. Trump a folosit aceleași Biblii din 2017, cea personală și cea a președintelui Abraham Lincoln. Trump, al 47-lea președinte al SUA Potrivit imaginilor transmise de BBC, Trump a jurat să protejeze Constituția Statelor Unite, în fața judecătorului John Roberts, președintele Curții Supreme. Citește și: Apel DeFapt.ro către Radu Popa, directorul Complexului Sportiv Național „Arcul de Triumf”: Nu ne mai trimiteți bani, îi vom refuza de fiecare dată Una dintre Biblii a fost ținută de Melania Trump. Ceremonia a fost marcată de tradiții precum salva de tun și imnul prezidențial „Hail to the Chief”. Invitați la eveniment În cadrul evenimentului, 750 de persoane au asistat la ceremonie în rotonda Capitoliului. Printre invitați s-au numărat lideri străini precum Nayib Bukele (El Salvador), Daniel Noboa (Ecuador), Javier Milei (Argentina) și opozantul venezuelean Edmundo Gonzalez Urrutia. De asemenea, Elon Musk a fost prezent ca aliat apropiat al lui Trump. „Epoca de aur a Americii începe acum” Trump a declarat că preluarea mandatului său marchează sfârșitul declinului Americii și un nou început pentru prosperitate și securitate. El a subliniat prioritățile administrației sale, inclusiv restabilirea suveranității și justiției. Canalul Panama și Golful Mexicului Trump a anunțat că va „prelua din nou” controlul Canalului Panama, afirmând că spiritul tratatului a fost încălcat. De asemenea, a promis redenumirea Golfului Mexicului în „Golful Americii”. Retragerea din Acordul de la Paris și explorări spațiale Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris și o „urgență energetică națională”, promițând stimularea producției de petrol și eliminarea subvențiilor pentru vehicule electrice. De asemenea, a declarat că SUA vor trimite astronauți pe Marte și vor „înfige” drapelul american pe planetă, reafirmând ambițiile naționale de explorare spațială. Două genuri și politica de migrație Trump a anunțat că politica oficială a SUA va recunoaște doar două genuri, masculin și feminin. În ceea ce privește migrația, a promis declararea cartelurilor mexicane drept organizații teroriste și reinstaurarea politicilor stricte la granița cu Mexicul. Încheind discursul, Trump a promis că țara va deveni „mai mare, mai puternică și mai excepțională ca niciodată”.

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei

Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei. Luni, Donald Trump depune jurământul în funcția de președinte al Statelor Unite, marcând una dintre cele mai spectaculoase reveniri politice din istoria Americii. Ceremonia din 20 ianuarie include tradiționalele evenimente formale și o serie de decizii executive care vor fi semnate în prima zi de mandat. Învestirea lui Trump, etapele desfășurării ceremoniei BBC a trecut în revistă detaliile privind ceremonia de învestire a președintelui SUA. Citește și: Statul român plătește o sumă astronomică pentru chirii: peste 100 de milioane de euro pe an, spune fostul ministru Câciu Jurământul va fi depus în Rotonda Capitoliului, la ora 12:00 ET (19:00 ora României), în prezența șefului Curții Supreme, John Roberts. Schimbarea locului, de pe treptele Capitoliului în interior, a fost determinată de frigul intens. După ceremonie, Trump va rosti un discurs înălțător și unificator, conform declarațiilor sale, urmat de o paradă în Capital One Arena. Invitați la eveniment Trump a invitat mai mulți lideri străini, o abatere de la tradiție. Printre aceștia se numără: Javier Milei, președintele Argentinei și susținător al lui Trump. Giorgia Meloni, premierul Italiei. Vicepreședintele chinez Han Zheng, care îl reprezintă pe președintele Xi Jinping. Președintele în exercițiu, Joe Biden, și fostul președinte Barack Obama vor fi prezenți, dar Michelle Obama va lipsi. Alte personalități marcante, precum Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, vor asista la ceremonie. Măsuri de securitate Evenimentul beneficiază de măsuri de securitate stricte. Un gard de 48 km împrejmuiește zona centrală. 25.000 de agenți de ordine și bariere de beton blochează accesul vehiculelor. Prima zi de mandat: ordine executive și decizii majore Trump pregătește o avalanșă de ordine executive pentru prima zi, care includ măsuri de securitate la frontieră. Legat de acesta, se prevede reluarea construcției zidului dintre SUA și Mexic. De asemenea sunt așteptate decizii privind creșterea producției de petrol și gaze, dar și grațieri pentru participanții la asediul Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Cine plătește pentru festivități? Ceremonia este finanțată de Comisia de Învestire a lui Trump, cu donații semnificative de la companii și personalități de top, inclusiv Amazon, Meta, Apple și OpenAI. Doar depunerea jurământului de la Capitoliu este acoperită din fonduri publice.

Donald Trump, ceremonie fastuoasă a inaugurării (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Donald Trump, ceremonie fastuoasă a inaugurării

Donald Trump, ceremonie fastuoasă a inaugurării. Donald Trump, președintele ales al SUA, își va începe ceremonia de inaugurare cu o serie de evenimente speciale, incluzând recepții, ceremonii tradiționale și baluri oficiale. Programul inaugural reflectă atât tradiția, cât și amploarea susținerii financiare, Trump colectând o sumă record pentru aceste festivități. Donald Trump, ceremonie fastuoasă a inaugurării Pe 18 ianuarie, Donald Trump va găzdui o recepție festivă pe terenul său de golf de lângă Washington. Citește și: Legendarul manager „Titi” Preoteasa, care din 2001 îngroapă companiile CFR, și-a luat, într-un an, două apartamente în Dubai Evenimentul va include un spectaculos foc de artificii și marchează începutul oficial al sărbătorilor de inaugurare. Omagiu la Cimitirul Național Arlington În ziua următoare, pe 19 ianuarie, Trump va depune o coroană de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Cimitirul Național Arlington, un gest solemn de respect față de militarii căzuți. Ulterior, acesta va participa la un miting organizat pe un stadion din Washington pentru a celebra victoria electorală. Ziua inaugurării: 20 ianuarie Pe 20 ianuarie, evenimentele vor începe cu o slujbă la Biserica Sf. Ioan, urmată de o întâlnire la ceai la Casa Albă cu președintele în funcție, Joe Biden. La orele prânzului, Donald Trump va depune jurământul de președinte pe treptele Capitoliului, conform tradiției constituționale. După ceremonie, în Capitoliu, acesta va semna primele decrete prezidențiale ale mandatului său. Tradiții prezidențiale: prânz, marș și baluri inaugurale După depunerea jurământului, Donald Trump va lua prânzul la Congres și va participa la tradiționalul marș prezidențial de la Capitoliu la Casa Albă, unde va semna alte decrete în Biroul Oval. Seara, împreună cu prima doamnă, Melania Trump, va participa la trei baluri inaugurale. Slujbă la Catedrala Națională Programul inaugural se încheie pe 21 ianuarie cu o slujbă religioasă la Catedrala Națională din Washington. Catedrala este un simbol al unității și al rugăciunii pentru noua administrație. Finanțare record Conform publicației New York Times, evenimentele dedicate inaugurării lui Donald Trump au atins o sumă record de peste 170 de milioane de dolari. La această sumă au contribuit semnificativ companii precum Amazon și Meta.

Prima apariție a lui Ciolacu alături de soție (sursa: Instagram/marcelciolacu)
Eveniment

Prima apariție a lui Ciolacu alături de soție

Prima apariție, din ultimii ani, a lui Marcel Ciolacu, alături de soție: cei doi au păstrat distanța la ceremonia de absolvire a facultății a fiului lor. Presa a scris în repetate rânduri că președintele PSD ar avea o relație cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță, ba chiar ar avea un copil cu ea. Sorina Docuz Foto: FHM/Antena 1 Citește și: Ciolacu i-a repus în funcție pe controversații șefi ai Agenţiei pentru Evaluarea Întreprinderilor Publice, la trei luni după ce i-a demis Prima apariție a lui Ciolacu alături de soție Pe de altă parte, în ultima declarație de avere depusă de Ciolacu - care însă se referă la anul fiscal 2023 - soția sa, Roxana-Mihaela, este menționată ca membru de familie. Soția și fiul lui Marcel Ciolacu Foto: Captură video Ciolacu a postat doar pe Instagram imagini de la ceremonia la care fiul său a absolvit facultatea de medicină din Constanța. „Felicitări pentru absolvirea Facultății de Medicină, cel mai extraordinar, ambițios și dedicat fiu pe care un părinte și-l poate dori. Ești o binecuvântare în viața mea și sunt atât de recunoscător pentru omul în care te-ai transformat. Mândria și bucuria pe care mi le aduci sunt imense, iar dragostea și devotamentul tău pentru familie, prieteni și aspirațiile tale medicale îmi umplu inima de fericire. Fiecare moment petrecut împreună este o comoară, și sunt nerăbdător să te văd cum îți folosești energia și pasiunea pentru a schimba vieți și a inova în domeniul medical”, a scris Ciolacu. Imagini Instagram Însă în imaginile postate se vede că soții Ciolacu stau de o parte și de alta a fiului lor, nu se privesc și nu par să aibă nici un contact. Citește și: FOTO Cine este feblețea lui Ciolacu, ale cărei legături cu statul încep să apară: poza seminud la 17 ani, s-a măritat cu Robert Negoiță la 22 de ani, iar la 27 de ani cu „Mădălin de la Giurgiu” Filmarea a fost realizată și editată profesionist. View this post on Instagram A post shared by Marcel Ciolacu (@marcelciolacu)

Ana Bărbosu, ceremonie pentru bronzul olimpic (sursa: Facebook/Comitetul Olimpic și Sportiv Român)
Eveniment

Ana Bărbosu, ceremonie pentru bronzul olimpic

Ana Bărbosu, ceremonie pentru bronzul olimpic. Gimnasta româncă va primi medalia pentru proba la sol după ce aceasta i-a fost refuzată în urma unei greșeli de arbitraj. Ana Bărbosu, ceremonie pentru bronzul olimpic Comitetul Internațional Olimpic a arătat că discută cu Comitetul Olimpic Român organizarea acestei ceremonii. Citește și: „Suntem devastați”, a scris Federația SUA de Gimnastică după ce Jordan Chiles a pierdut bronzul în favoarea Anei Maria Bărbosu. Decizia, definitivă În același timp, CIO a adăugat că a cerut deja Comitetului Olimpic al SUA să returneze medalia primită de gimnasta Jordan Chiles. Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, în urma memoriilor făcute de Federaţia Română de Gimnastică şi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. În urma acestei decizii, Ana Maria Bărbosu a obţinut medalia de bronz la sol, în timp ce Sabrina Maneca Voinea a încheiat competiţia pe locul 4. Americanca Jordan Chiles va ocupa locul 5, cu 13,666 de puncte.

Putin, cu un zâmbet de păpușă de ceară, scandează lozinci Foto: Captură video
Eveniment

Putin, un zâmbet de păpușă de ceară

Spectacol ridicol la Kremlin, la ceremonia de anexare a teritoriilor ucrainene: filmarea arată cum Vladimir Putin, cu un zâmbet fals, de păpușă de ceară, scandează lozinci în timp ce ține mâna suprapusă peste cea a liderilor pro-ruși din Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Președintele rus Vladimir Putin și așa zișii lideri ai celor patru regiuni ucrainene ocupate, au semnat astăzi, 30 septembrie, în cadrul unei ceremonii la Moskova, un șir de documente, numite de Kremlin „tratate de aderare”. Citește și: Ucrainenii îi strică lui Putin bucuria anexărilor ilegale: orașul strategic Liman este încercuit și ar putea ceda în fața forțelor Kievului Putin, cu un zâmbet de păpușă de ceară, scandează lozinci Fotografiile sau capturi ale imaginilor furnizate de televiziunea publică rusă arată însă doar figuri îngrijorate în sala Sfântul Gheorghe, de la Kremlin. Pe rețelele sociale, tristețea participanților nu a scăpat neobservată, iar un comentator a scris: „Unde e rachetă HIMARS când ai nevoie de ea?”. After Putin lashed out at the West's colonialism, "satanism" and "Goebbels-like lies," he and four proxy leaders of Ukrainian regions signed the treaties and then held hands to chant "Russia! Russia! Russia!" pic.twitter.com/J66HNVhlWo— Mary Ilyushina (@maryilyushina) September 30, 2022 Filmarea îl arată pe Putin strângându-i în jurul său pe cei patru lideri pro-ruși și strigând „Rusia! Rusia!”. Fără microfon, vocea sa nu se aude, dar sala îi preia mesajul și începe să strige și să aplaude. Însă nici liderul de la Kremlin, nici cei patru pioni din regiunile anexate, nu par a fi foarte entuziasmați: în acest timp, Kievul a încercuit Liman și a făcut cerere de aderare la NATO, în regim accelerat. După ceremonie, a devenit viral mesajul unui blogger pro-Kremlin, invitat la acest spectacol și care a transmis din sala Sfântul Gheorghe, anunțând că Rusia va ocupa, va jefui și va ucide. Pro-Kremlin #Russia|n blogger Vladlen Tatarsky in the Kremlin Grand Hall adds his commentary after Putin's speech:"We'll conquer everyone, we'll kill everyone, we'll loot whoever we need to, and everything will be just as we like it."Via @mjluxmoore pic.twitter.com/FB0da0CuLn— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 30, 2022 „Vom cuceri pe toți, îi vom ucide pe toți, vom jefui pe oricine avem nevoie și totul va fi așa cum ne place”, a spus bloggerul Vladlen Tatarsky. În discursul său, Putin a cerut Ucrainei să pună capăt ostilităților și să înceapă negocierile cu Moskova, dar a subliniat că Rusia nu va discuta despre statutul celor patru regiuni anexate. „Rusia va fi mereu Rusia. (…) Astăzi luptăm pentru dreptate, pentru noi. Trebuie să întoarcem această pagină rușinoasă. Ca înainte nimic nu va mai fi. Câmpul de luptă deschis azi este pentru poporul nostru, pentru Rusia Mare, pentru viitoarele generații, pentru copii și nepoți. Trebuie să ne protejăm generațiile”, a spus liderul de la Kremlin.

Directoarea de la "Lazăr", "recidivistă" la politicieni (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Economie

Directoarea de la "Lazăr", "recidivistă" la politicieni

George Simion, președintele AUR, a fost huiduit la deschiderea noului an școlar de elevii colegiului "Gheorghe Lazăr" din Capitală, primul liceu care a implementat proiectul pilot „România Educată”. Anul trecut, premierul de atunci Florin Cîțu a țopăit împreună cu directoarea Ionela Neagoe pe melodia „20 de ani” a trupei Voltaj. Directoarea de la "Lazăr", "recidivistă" la politicieni George Simion, liderul partidului naționalist AUR, s-a dus la fostul său liceu, Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", pentru a ține o cuvântare la deschiderea noului an școlar. Atunci când s-a apropiat de pupitru, elevii liceului l-au huiduit câteva secunde bune. În acest timp, prefectul municipiului București, Toni Greblă, mustăcea în spatele său. Hărmălaia generală i-a stricat discursul nationalist lui George Simion, care s-a rezumat la a le spune elevilor să învețe și să nu plece din țară. La doi pași de prefectul Capitalei se afla directoarea Ionela Neagoe, cea care anul trecut dansa împreună cu premierul de atunci, Florin Cîțu, pe ritmurile melodiei „20 de ani” a trupei Voltaj. Simion s-ar fi autoinvitat În urma primirii de care a beneficiat George Simion, conducerea liceului susține că liderul AUR nu a fost invitat la ceremonie, ci a dorit el personal să participe, potrivit Digi24. Doar că directoarea Ionela Neagoe pare să uite că George Simion a fost introdus în scenă chiar de către ea. Citește și: A doua mare înfrângere a lui Putin în Ucraina: după ce rușii s-au retras din jurul Kievului, referendumul de aderare la Rusia a Hersonului, împiedicat de contraofensiva ucraineană „Am plăcerea să vă invit un lăzărist care a terminat științele sociale și care astăzi ne-a făcut surpriza să vină la deschiderea noastră, care este deputat, este vorba de domnul George Simion”, a spus, vizibil emoționată, directoarea Neagoe.

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire (sursa: INQUAM/George Călin)
Eveniment

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire

Klaus Iohannis a omagiat mica Unire de la 1859, la o ceremonie desfășurată în Parcul Carol. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat luni că Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului român."Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existenţa unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru. În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare, care şi-a asumat o misiune extrem de dificilă. Fără a crea disensiuni pe plan extern, românii au utilizat în mod abil contextul internaţional şi au ales un domnitor care s-a ridicat la înălţimea acestui proiect ambiţios", a spus Iohannis la o ceremonie de decorare a unor drapele de luptă, desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Şeful statului a elogiat "actul său de curaj şi de asumare a conducerii celor două principate" al domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care "a pus bazele procesului istoric ireversibil de tranziţie către un stat modern, profund ataşat valorilor europene". Klaus Iohannis a omagiat „mica Unire” de la 1859 "Unirea a reprezentat un ideal încă din timpul revoluţiei paşoptiste şi a prins contur prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, o strategie iscusită, generată de profundul patriotism şi de solidaritatea oamenilor politici ai vremii. În scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza a schimbat cursul istoriei şi a reuşit să consolideze Unirea prin crearea primului Parlament unic şi a primului Guvern unic. El a fost cel care a pus bazele statului român modern, înfăptuind numeroase reforme în domenii esenţiale precum armata, sistemul electoral, administraţia publică, justiţia, învăţământul, agricultura ori sistemul fiscal. Totodată, Alexandru Ioan Cuza a obţinut recunoaşterea Unirii de către marile puteri şi acceptarea acesteia ca un act definitiv şi ireversibil, făcând cunoscut faptul că voinţa poporului român nu mai putea fi ignorată", a arătat Iohannis. Preşedintele a accentuat că, "prin realizarea Unirii de la 1859, s-a demonstrat că unitatea etnică, lingvistică şi culturală trebuie urmată, firesc, de cea politico-administrativă, calea pragmatică în direcţia consolidării puterii Principatelor Unite". Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, au participat, luni, la ceremonia de decorare a Drapelelor de Luptă ale Brigăzii 282 Blindată "Unirea Principatelor", Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice "Alexandru Ioan Cuza" şi Batalionului 284 Tancuri "Cuza Vodă", la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră