sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: casa de pensii

7 articole
Eveniment

Modificarea statutului Casei Naționale de Pensii

Modificarea statutului Casei Naționale de Pensii. Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, modificarea HG nr. 118/2012 pentru a facilita implementarea serviciilor electronice avansate în sistemul național de pensii. Această schimbare vine în sprijinul recalculării pensiilor din sistemul public, un proces esențial pentru modernizarea și eficientizarea administrației. Modificarea statutului Casei Naționale de Pensii Un pas major al acestei inițiative este suplimentarea personalului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) și a caselor teritoriale de pensii. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Până la 1 martie 2025, schema de personal va fi extinsă cu 1.000 de posturi noi, ajungând astfel la un total de 4.175 de posturi. Această creștere este menită să sprijine recalcularea eficientă a pensiilor, un proces de amploare care necesită resurse umane și tehnologice sporite. Preluarea posturilor de expertiză medicală Un alt element cheie al reformei este transferul a 299 de posturi de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală în subordinea Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM). Această măsură va asigura o coordonare mai bună între recalcularea pensiilor și evaluarea capacității de muncă a beneficiarilor. Recalcularea dosarelor, termen limită Conform comunicatului Executivului, toate dosarele de pensii recalculate vor fi gestionate de casele teritoriale de pensii până la data de 1 martie 2025. Acest termen ambițios subliniază angajamentul autorităților de a finaliza procesul de recalculare într-un mod rapid și transparent. Modernizarea sistemului de pensii Măsurile adoptate de Guvern reflectă o strategie clară pentru modernizarea sistemului național de pensii. Prin digitalizare, suplimentarea personalului și reorganizarea resurselor, autoritățile își propun să îmbunătățească semnificativ serviciile oferite beneficiarilor. Implementarea acestor schimbări până în 2025 va reprezenta un pas important către un sistem de pensii mai eficient și mai transparent.

Modificarea statutului Casei Naționale de Pensii (sursa: Facebook/Casa Națională de Pensii Publice)
Haos total la recalcularea pensiilor Foto: Facebook
Eveniment

Haos total la recalcularea pensiilor

Haos total la recalcularea pensiilor: cinci zile înainte de intrarea în vigoare a recalculării, șeful Poștei spune că mai multe case județene de pensii au cerut oprirea distribuirii deciziilor de recalculare. Directorul Poștei, Valentin Ștefan, a declarat la Antena 3 că nu doar în Alba, ci în mai multe județe s-a cerut Poștei să oprească distribuirea către pensionari a acestor documente. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Însă el a susținut că nu știe în câte județe s-a luat această măsură. Haos total la recalcularea pensiilor “Într-adevăr există aceste situații în care Casele de Pensii solicită să mai oprim de la distribuire anumite decizii“, a arătat Valentin Ștefan la Antena 3. El a afirmat că aceste solicitări de oprire a distribuirii anumitor decizii de recalculare a pensiilor au venit din partea mai multor Case de Pensii din România, nu doar din județul Alba. „Nu am centralizat aceste cifre, nu știu să vă spun câte sunt nici ca număr de decizii, nici ca număr de județe (...) Pur și simplu ne spun: următoarele decizii opriți-le de la distribuire. Ceea ce noi facem. Nu intrăm în subiectul acesta”, a declarat Valentin Ștefan întrebat în legătură cu motivele pentru care anumite decizii sunt oprite de la redistribuire. Mai multe decizii de recalculare a pensiilor unor pensionari din judeţul Alba au fost oprite de la distribuire, pentru că există suspiciunea că ar putea conţine erori. Oficialii Casei Judeţene de Pensii Alba nu au putut preciza despre câte decizii este vorba, subliniind că se va face o reverificare a acestora, a scris News.ro. Casa de pensii Alba spune că au fost mii de decizii suspecte, ministerul Muncii - 17 ”Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a luat act de informaţiile apărute în presă referitoare la cele 17 decizii de recalculare a pensiilor transmise de către lucrători ai Oficiului Judeţean de Poştă Alba către pensionari şi care au fost retrase ulterior de la beneficiari. Facem precizarea că o astfel de procedură nu este prevăzută în aceşti termeni în Convenţia încheiată cu Poşta Română”, a transmis, vineri seară, ministerul. Ca urmare, Ministerul Muncii cere urgent Companiei Naţionale Poşta Română şi Casei Teritoriale de Pensii Alba clarificări cu privire la această situaţie. Însă, potrivit unei declarații a șefei casei de pensii Alba, Cornelia Miclea, ar fi vorba de peste 5.000 de decizii greșite, nu doar de 17, cum susține ministerul Muncii. “Am avut pe listă undeva la cinci mii şi ceva de decizii care am dorit să le reanalizăm. Nu înseamnă că toate sunt greşite”, a subliniat Cornelia Miclea.

Recalcularea pensiilor va genera multe nemulțumiri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Recalcularea pensiilor va genera multe nemulțumiri

Recalcularea pensiilor va genera multe nemulțumiri. Pensionarii nemulțumiți de pensia recalculată se pot adresa iniţial Casei de Pensii pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare. Recalcularea pensiilor va genera multe nemulțumiri Sau pot face contestaţie în termen de 45 de zile de la comunicare la instanţa judecătorească competentă. Citește și: I se spune „Mistrețul”: fără nici un venit declarat, dar milionar în euro, posesor de mașini de lux, latifundiar, primar PSD timp de 16 ani, arestat pentru că sechestra oameni la una din fermele lui Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, crede că pensiile au fost recalculate corect. Totuși, el recunoaște că există posibilitatea de contestare a acestor decizii, dar că asta ar trebui să fie o ultimă opțiune. Pentru a vedea cum și unde se poate contesta decizia de recalculare a pensiei, beneficiarii trebuie să se uite la mențiunile din subsolul deciziei, care ar trebui să conțină informații despre termenul și modalitatea de contestare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Creștere a pensiilor pentru cei care au muncit pe salariul minim Foto: PSD
Economie

Creștere a pensiilor pentru cei care au muncit pe salariul minim

Creștere substanțială a pensiilor, în 2024, pentru cei care au muncit pe salariul minim, dar au cotizat 36 de ani: de la 1.125 de lei, acum, va ajunge, după recalcularea din septembrie, la 2.340 de lei. Citește și: Ferma Dacilor a primit o subvenție consistentă de la stat în pandemie. Unitatea turistică avea o stea, nu avea autorizație de incendiu și nici de construire Cum va evolua pensia celor care au muncit pe salariu minim a explicat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu. Creștere a pensiilor pentru cei care au muncit pe salariul minim Astfel, un bărbat care în noiembrie 2023 avea o pensie de 1.125 de lei, şi un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi după majorarea din ianuarie 2024, suma de 1.281 de lei lunar, respectiv o majorare de 13,8%. Însă, după recalcularea din septembrie 2024, românul va avea o pensie de 2.340 de lei pe lună, ceea ce înseamnă o majorare de circa 1.200 de lei faţă de pensia iniţială de acum. Foto: Captură video Antena 3 Majoritatea celor plătiți cu salariul minim peeconomie au lucrat în comerţ și în industria alimentară. „Aici vor fi creşteri destul de substanţiale, pentru că oamenii aceia au contribuit o perioadă lungă de timp, dar au avut salariul minim pe economie. Mă refer la cei care au lucrat în comerţ, în industria alimentară, unde salariile erau foarte mici", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3.

Pensiile speciale ale magistraților au depășit borna de 22.000 de lei pe lună Foto: ICCJ
Eveniment

Pensiile speciale ale magistraților au depășit 22.000 de lei pe lună

Pensiile speciale ale magistraților au depășit borna de 22.000 de lei pe lună: aceștia au avut o pensie medie de 22.180 lei/lună, în noiembrie, față de 21.980 lei în octombrie, arată datele publicate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună Pensiile speciale ale magistraților au depășit 22.000 de lei pe lună Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în noiembrie 2023, de 10.628, mai mult cu 187 comparativ cu luna anterioară, majoritatea (5.407) fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004, adică a magistraților, s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 22.180 lei, din care 19.960 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.645 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, arată datele difuzate de Agerpres. Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în octombrie 2023, de 10.441, mai mult cu 73, comparativ cu luna anterioară, majoritatea fiind foști magistrați. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, s-a înregistrat în octombrie 2023 şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.980 lei, din care 19.778 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.623 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. În ianuarie 2023 erau doar 4.988 magistrați pensionați, iar pensia lor medie era de 19.945 de lei. Citește și: Mămică de 21 de ani povestește cum și-au bătut joc cadrele medicale de ea, la Maternitatea Bega. După naștere: „Infecție severă și miros urât, plagă deschisă, cusături anapoda” În sistemul public de pensii, pensia media este, în noiembrie, de 2.009 lei, cu fix un leu față de luna anterioară.

Medicii șpăgari scapă prin prescrierea faptelor Foto: Facebook CSM
Eveniment

Medicii șpăgari scapă prin prescrierea faptelor

Medicii șpăgari care au fost prinși luând mită de sute de ori în doar o lună a anului 2015 scapă pe bandă rulantă, prin prescrierea faptelor. Ieri, un medic sătmărean, angajat al Casei Județene de Pensii Bihor, a scăpat de închisoare, deși avea peste 250 de capete de acuzare pentru luare de mită. Fapta sa s-a prescris. Acum două săptămâni, un alt dosar pentru șpăgi în serie, tot al unui doctor de la casa de pensii din Bihor, s-a prescris. Citește și: Deși are 47.000 lei/ lună și două pensii speciale uriașe, președintele CCR, Marian Enache, încasează și trei sporuri și o indemnzație. Enache a avut dosar de turnător, dar a dispărut Medicii șpăgari scapă prin prescrierea faptelor Doctorul care a scăpat ieri, prin prescrierea faptelor, a fost trimis în judecată în decembrie 2020. Procurorii DNA au susținut că medicul ar fi luat: sume cuprinse între 50 şi 2000 de lei, respectiv între 50 şi 500 de euro (în total 90.370 de lei, 17.760 de euro, 100 de dolari americani, 20 de sticle de alcool dublu distilat din fructe (palincă) două pachete de cafea marca Lavazza de 250 grame fiecare) Potrivit DNA, șpăgile sale totalizau „491 de acte materiale”. El primea mită pentru a rezolva dosarele cu incadrarea în diferite grade invaliditate. Totuși, magistrații Tribunalului Satu Mare au dispus confiscarea specială a sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, respectiv: 68.750 lei şi 17.410 euro. Citește și: Bătaie de joc în cazul condamnării lui Mario Iorgulescu: despăgubiri către familia celui ucis, plătite de o companie falită, nu de beizadeaua drogată. Condamnatul, în Italia, unde râde de stat 20 de șpăgi pe zi ca să-și facă datoria față de un invalid La 3 octombrie, o doctoriță care lucra tot la casa de pensii din Bihor și fusese prinsă cu 271 de șpăgi a scăpat prin prescriere. În primă instanță, Tribunalul Bihor o condamnase pe doctorița Emilia Mariana Cun la trei ani de închisoare cu suspendare și plata unei amenzi penale de 20.000 de lei. Însă, la 2 octombrie, Curtea de Apel Oradea a constatat că faptele s-au prescris. Curtea a aplicat deciziile pe prescripție ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ea era acuzată că, între 18 mai și 15 iunie 2015, ar fi primit bani, produse alimentare, alcoolice și cosmetice de la 272 de persoane. În total, aproape 29.000 de lei, 900 de euro și 10.000 de forinți în mai puțin de o lună, relatează Bihon. Potrivit informațiilor din hotărârea primei instanțe, erau zile în care peste 20 de persoane ar fi lăsat la cabinetul doctoriței din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, plicul cu „atenții”: între 50 de lei și 400 de lei pe pacient. În schimbul șpăgilor, Emilia Cun nu ar fi făcut decât să-și îndeplinească sarcinile de serviciu: întocmea decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectua revizuirea medicală a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență ori întocmea formularele de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale.

Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special Foto: CSM
Eveniment

Pensia astronomică răsplătit pensionar special

Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: este de aproape patru ori salariul șefului statului, care are circa 15.000 de lei pe lună, net. Antena 3 a prezentat, pe site, un clasament al celor mai mari pensii speciale din România, pensii aflate în plata Casei Naționale de Pensii Publice. Citește și: Șefii serviciilor de informații din grupul „Five Eyes”, reuniune fără precedent în California: China fură masiv secretele industriale ale țărilor occidentale Luni, Camera Deputaților a votat noua lege a pensiilor speciale care, potrivit președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis (PSD), vor fi „mai puțin nesimțite”. Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special Potrivit acestui post, cea mai mare pensie specială din România este de 58.191 de lei. De ea beneficiază un magistrat. „A doua pensie, ca venit brut, este de 56.875 de lei, în timp ce a treia are o valoare de 56.447 de lei. Și pensiile de pe locurile 4 și 5 sar de 55.000 de lei, adică 55.900 de lei, respectiv 55.191 de lei. După cum se poate observa, toate sunt ale unor foști angajați din instanțe judecătorești sau parchete. A șasea pensie specială ca valoare este de 50.895 de lei, în timp ce pensiile de pe locurile șapte și opt sunt 50.392 de lei, respectiv 50.359 de lei. Începând cu a noua pensie, veniturile lunare scad sub 50.000 de lei, de la 49.792 de lei până la 43.539 de lei. Pensiile acestea sunt plătite din două bugete diferite, după cum arată și CNPP”, arată Antena 3. Citește și: Disperare în rândul judecătorilor: pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație – calcule neoficiale Pensia șefului CSM ar putea să scadă de la 45.700 lei net la doar 39.188 de lei, dacă se aplică noua legislație, arată calcule neoficiale mediatizate de site-ul Lumea Justiției. Acest site prezintă un tabel, neasumat, dar care ar circula în rândul magistraților, în care se arată care ar fi impactul noii variante a legii pensiilor speciale.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră