sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: casa alba

20 articole
Internațional

CEO-ul Truth Social, la Casa Albă

CEO-ul Truth Social, la Casa Albă. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat sâmbătă numirea lui Devin Nunes, directorul rețelei sociale Truth Social, la conducerea unui consiliu consultativ al Casei Albe dedicat comunității americane de informații. CEO-ul Truth Social, la Casa Albă Într-un comunicat oficial, Donald Trump a explicat decizia, menționând experiența vastă a lui Devin Nunes ca fost președinte al comisiei de informații din Camera Reprezentanților. Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță Trump a subliniat rolul lui Nunes în investigarea a ceea ce acesta numește „farsa legată de Rusia”, afirmând că acesta va oferi evaluări independente asupra activităților serviciilor americane de informații. Cine este Devin Nunes? Devin Nunes, fost membru al Congresului SUA, a condus comisia de informații la începutul primului mandat al lui Donald Trump. În trecut, FBI l-a acuzat că ar fi abuzat de funcția sa pentru a spiona un membru al campaniei electorale a lui Trump, într-un context marcat de investigațiile privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Nunes rămâne șef și la Truth Social Trump a confirmat că Devin Nunes va continua să conducă Truth Social, platforma sa de socializare, în paralel cu noua sa funcție la consiliul consultativ prezidențial asupra informațiilor (President's Intelligence Advisory Board, PIAB). Acest consiliu va avea un rol independent, oferind analize asupra eficacității activităților serviciilor de informații. Ric Grenell, la misiuni speciale În aceeași zi, Donald Trump a anunțat numirea lui Ric Grenell într-un post nou creat – trimis prezidențial pentru misiuni speciale. Trump a declarat că Grenell va activa în zone de interes strategic, precum Venezuela și Coreea de Nord. Ric Grenell, în vârstă de 58 de ani, a ocupat mai multe funcții importante în timpul primului mandat al lui Donald Trump, inclusiv cea de ambasador în Germania, trimis special pentru negocierile de pace între Serbia și Kosovo și director interimar al serviciilor americane de informații. Numiri strategice Aceste decizii vin la două săptămâni după ce Donald Trump l-a desemnat pe Kash Patel ca director al FBI, înlocuindu-l pe Christopher Wray. Trump urmează să depună jurământul în calitate de președinte al SUA pe 20 ianuarie. Această serie de numiri strategice reflectă intenția președintelui ales de a-și consolida echipa cu persoane de încredere în roluri cheie, pe măsură ce se pregătește pentru un nou mandat.

CEO-ul Truth Social, la Casa Albă (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Casa Albă salută referendumul validat pro-UE (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Casa Albă salută referendumul validat pro-UE

Casa Albă salută referendumul validat pro-UE. În ciuda eforturilor intense ale Rusiei de a influența procesul electoral din Republica Moldova, aceste acțiuni nu au avut succes, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, potrivit unor surse internaționale. Casa Albă salută referendumul validat pro-UE Declarația vine după alegerile recente din această țară, în care democrația a dovedit că rămâne robustă. Citește și: Cota unică va crește la 16% (de la 10%), iar TVA, la 21% (de la 19%), anunță fiscalistul Gabriel Biriș John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională a declarat că rezultatele scrutinului din Republica Moldova demonstrează că democrația rămâne solidă, în pofida tentativelor Rusiei de a destabiliza procesul electoral. Kirby a evidențiat că eforturile Moscovei de a influența votul nu au reușit să submineze rezultatul democratic. Sprijin pentru integrarea europeană a Republicii Moldova John Kirby a salutat, de asemenea, rezultatul pozitiv al referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. El a calificat acest vot drept un pas înainte pe drumul integrării europene a fostei republici sovietice. Acesta a subliniat că voința poporului moldovean de a se apropia de valorile europene rămâne puternică, în ciuda presiunilor externe. Viitorul procesului electoral în Republica Moldova După referendumul câștigat de tabăra "da", atenția se îndreaptă către al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat pentru 3 noiembrie. Declarațiile oficialilor americani reflectă încrederea în soliditatea democratică a țării și în capacitatea sa de a face față provocărilor externe. Conform Casei Albe, democrația din Republica Moldova s-a dovedit rezilientă, iar tentativa Rusiei de a influența rezultatele electorale nu a avut succes. Aceasta este o victorie nu doar pentru poporul moldovean, ci și pentru direcția europeană pe care țara a ales să o urmeze.

Harris și berea, la Casa Albă (sursa: Facebook/Kamala Harris)
Eveniment

Harris și berea, la Casa Albă

Harris și berea, la Casa Albă. În cazul în care Kamala Harris, candidata Partidului Democrat, va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, este probabil ca berea să revină la Casa Albă. Vicepreședinta a dezvăluit acest lucru într-o apariție la emisiunea „The Late Show with Stephen Colbert”, difuzată marți seară, când a împărțit o bere cu prezentatorul Stephen Colbert. Harris și berea, la Casa Albă Kamala Harris a deschis o cutie de Miller High Life, un sortiment clasic american, distingându-se astfel de foștii doi președinți, Donald Trump și Joe Biden, cunoscuți pentru faptul că nu consumă alcool. Citește și: Selly, influencerul favorit al lui Ciolacu, a promovat masiv țeapa Nordis: „Foarte special este modelul de business” Colbert a explicat că echipa sa a verificat în prealabil tipurile de băuturi acceptabile pentru a nu compromite protocolul oficial al vicepreședintei. Harris a menționat că ultima dată când a băut o bere a fost alături de soțul ei, Doug Emhoff, în timpul unui meci de baseball. Declarația a fost făcută în timp ce savura berea oferită de Colbert, în contextul unei emisiuni relaxate și amicale. Campania Mediatică a Kamalei Harris Vicepreședinta Kamala Harris și-a continuat campania mediatică, apărând și la alte emisiuni populare precum „The View” și acordând un interviu detaliat lui Howard Stern la SiriusXM. Formatul prietenos al emisiunii „The Late Show” a oferit contextul pentru o discuție mai ușoară, fără întrebări complexe, însă Harris a profitat de ocazie pentru a-și exprima opinia despre Donald Trump. În timpul emisiunii, atunci când numele lui Donald Trump a fost menționat, Harris nu a ezitat să-l critice, afirmând că pierderile economice și înfrângerile repetate îl definesc ca un „perdant”. Declarația a fost urmată de o glumă, spunând că „asta se întâmplă când beau bere”.

SUA avertizează Israelul asupra escaladării militare (sursa: CNN)
Internațional

SUA avertizează Israelul asupra escaladării militare

SUA avertizează Israelul asupra escaladării militare. O "escaladare" militară nu este în "interesul" Israelului, a avertizat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după mai multe zile de tensiuni ridicate în Orientul Mijlociu. SUA avertizează Israelul asupra escaladării militare "Nu considerăm că escaladarea acestui conflict militar este în interesul lor", a declarat Kirby pentru postul de televiziune ABC, asigurând că SUA au transmis "direct" aceasta "omologilor israelieni". Citește și: Fabrica de arme din Cugir, pe cale să fabrice propriul pistol-mitralieră, un Kalashnikov pe standarde NATO Purtătorul de cuvânt al executivului american a estimat că mai există "spaţiu" pentru o "soluţie diplomatică" la conflict. "La asta lucrăm", a adăugat el, fără a oferi alte detalii. Tensiunile au crescut considerabil în ultimele zile, cu zeci de morţi şi mii de răniţi în Liban, cauzate de o serie de explozii atribuite Israelului, care au vizat pagerele şi apoi walkie-talki-urile membrilor Hezbollah marţi şi miercuri. Israelul promite restabilirea calmului Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de intense tiruri transfrontaliere între Hezbollahul libanez şi armata israeliană. Această escaladare "cu siguranţă nu este în interesul tuturor acestor oameni pe care premierul Netanyahu spune că vrea să-i trimită acasă", a avertizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională. Autorităţile israeliene au promis că vor restabili calmul în nordul Israelului pentru ca zeci de mii de persoane care au fugit din calea violenţelor să se poată întoarce la locuinţele lor. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat duminică că este "hotărât" să facă în aşa fel încât locuitorii din nord să poată reveni la casele lor în deplină siguranţă, salutând totodată "seria de lovituri" din ultimele zile împotriva Hezbollahului libanez.

Milioane de probleme pentru democrați, după retragerea lui Biden Foto: Inquam/Eduard Vinatoru
Internațional

Milioane de probleme pentru democrați, după retragerea lui Biden

91 de milioane de probleme pentru democrați, după retragerea lui Joe Biden din cursa pentru președinția Statelor Unite: ce se întâmplă cu banii strânși pentru candidatura sa și cine va candida pentru Casa Albă din partea acestui partid. Citește și: Biden s-a retras din cursa prezidențială pentru un al doilea mandat. A început cursa pentru nominalizarea unui nou candidat democrat pentru Casa Albă Milioane de probleme pentru democrați, după retragerea lui Biden La 20 iunie, dată la care Comitetul „Biden for President” a depus la Comisia Electorală Federală („FEC”) ultimul raport de campanie în care își rezuma finanțele până la sfârșitul lunii mai, acest comitet colectase „cash in hand” 91,5 milioane de dolari, arată Fox News. Legislația federală nu impune comitetelor de campanie să ramburseze banii donatorilor care doresc să le fie returnate contribuțiile. Este în întregime la latitudinea comitetului care-l sprijinea pe Biden să decidă dacă dorește sau nu să dea banii înapoi donatorilor care ar putea dori asta. Banii însă pot fi transferați către Kamala Harris, fiindcă acest comitet s-a înregistrat la FEC ca acționând și pentru Biden, și pentru vicepreședintele său. Însă dacă Partidul Democrat nu o va desemna pe Harris, ci pe altcineva să candideze la președinție, banii nu pot fi transferați. Banii pot fi transferați partidului, dar doar în limita a 32,4 milioane de dolari. Convenția care va desemna candidatul democrat este programată pentru 19 august, la Chicago. Vicepreședintele Kamala Harris se află în fruntea listei de preferați, dar ea a avut propriile probleme după un început de mandat dificil și sondaje slabe, mai proaste decât Biden. Potențiali concurenți pentru Harris Alte variante: Gavin Newsom, guvernatorul Californiei: „Poziția lui Newsom în calitate de lider al unui stat profund albastru ar fi în defavoarea sa în peisajul politic polarizat al Americii, dar el este energic și un orator abil și desăvârșit - calități care i-au lipsit în mod vizibil lui Biden în seara dezbaterii”, apreciază The Times. JB Pritzker, guvernatorul statului Illinois: Moștenitor al rețelei de hoteluri Hyatt, estimată la 3,6 miliarde de dolari, el a legiferat dreptul la avort în Illinois, afirmând că Illinois va deveni un „stat sanctuar” pentru femeile care doresc să beneficieze de tratament pentru avort. Pritzker a legalizat consumul recreațional de marijuana și a șters cazierele judiciare pentru posesie personală. De asemenea, a inițiat interzicerea armelor de asalt și a încărcătoarelor de mare capacitate. Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan: după retragerea lui Biden, ea a sugerat însă că nu va candida.

Muraru, primit la Casa Albă de vicepreședintele SUA Foto: Facebook
Politică

Muraru, primit la Casa Albă de vicepreședintele SUA

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pe care premierul PSD Marcel Ciolacu îl dorea concediat, afost primit la Casa Albă de vicepreședintele SUA. Potrivit unei postări pe Facebook a lui Muraru, el a fost invitat la petrecerea de Crăciun. Citește și: Anchetă New York Times despre violențele sexuale inimaginabile comise de teroriștii Hamas: femei împușcate în vagin, minore violate și ucise, viol în grup cu 100 de participanți Muraru, primit la Casa Albă de vicepreședintele SUA Ambasadorul a publicat și o fotografie în care el și soția sa sunt alături de familia Harris. În vizita în SUA, Marcel Ciolacu nu a ajuns la Casa Albă, neavând întâlniri nici cu președintele, nici cu vicepreședintele SUA, așa cum au reușit alți premieri români. „M-am bucurat împreună cu Andreea de petrecerea de Crăciun în stil american, invitați de Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, la reședința sa oficială. I-am mulțumit doamnei Vicepreședinte pentru prietenia sa statornică pentru România și am rememorat împreună cu Al Doilea Domn al Statelor Unite, Doug Emhoff, eforturile continue pentru combaterea antisemitismului. Prietenia și alianța dintre țările noastre este făcută să dureze în fața oricăror provocări”, a scris Muraru pe Facebook. Marcel Ciolacu a declarat că, dacă ar fi fost în locul lui Klaus Iohannis, l-ar fi retras de urgență din funcție pe ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, după ce acesta a afirmat că a fost exclus de la întâlnirile politice pe care premierul le avea în Statele Unite ale Americii. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA DeFapt.ro a arătat că majoritatea premierilor români care s-au deplasat la Washington DC au fost primiți de vicepreședintele SUA sau chiar de președintele Statelor Unite, la Casa Albă. Ciolacu nu a ajuns la acest nivel.

Zelenski la Casa Albă, în Congres (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski la Casa Albă, în Congres

Zelenski la Casa Albă, în Congres. Statele Unite vor "continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra", a promis preşedintele american Joe Biden în timp ce l-a primit miercuri, la Casa Albă, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski la Casa Albă, în Congres După 300 de zile de război, preşedintele Volodimir Zelenski întreprinde prima sa vizită în străinătate în ţara care este cel mai important furnizor de asistenţă al Ucrainei. În Biroul Oval, preşedintele american l-a asigurat, de asemenea, că sprijină aspiraţia Kievului pentru o "pace justă". Ucrainenii "rămân o sursă de inspiraţie pentru lume", a subliniat preşedintele SUA. La rândul său, preşedintele ucrainean, aflat într-o vizită istorică la Washington, şi-a exprimat "recunoştinţa profundă" pentru sprijinul acordat de Statele Unite, care au oferit Kiev-ului arme în valoare de miliarde de dolari pentru a se apăra în conflictul cu Rusia. "Mulţumesc din partea cetăţenilor noştri obişnuiţi cetăţenilor voştri obişnuiţi, americanii", a spus şeful statului ucrainean îmbrăcat, ca de obicei, în pantaloni şi pulover kaki şi purtând ghete. Medalie de la un căpitan ucrainean El i-a comunicat preşedintelui Joe Biden "aprecierea din suflet" pentru rolul "conducător" pe care l-a avut în modul în care comunitatea internaţională a reacţionat la invadarea Ucrainei. Volodimir Zelenski i-a oferit apoi drept cadou omologului său o medalie încredinţată cu o zi înainte pe front de un soldat ucrainean pe care l-a descris drept un "adevărat erou", explicând că este vorba despre un căpitan care operează un lansator de rachete american HIMARS. "Mi-a spus ", i-a spus preşedintele ucrainean lui Joe Biden, înmânându-i acestuia decoraţia prezentată într-o cutie căptuşită cu catifea. Preşedintele Biden i-a răspuns că este o "mare onoare" să primească acest cadoul şi că doreşte, la rândul său, să îi ofere militarului ucrainean o medalie americană. SUA trimit sistemul Patriot în Ucraina După întrevederea cu preşedintele Joe Biden, şeful statului ucrainean a susţinut o conferinţă de presă alături de omologul său american (VIDEO), apoi s-a adresat Congresului, care se pregăteşte, la rândul său, să voteze un nou pachet de asistenţă pentru Ucraina în valoare de aproape 45 de miliarde de dolari. Miercuri, secretarul de stat Antony Blinken a anunţat că SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, în momentul în care preşedintele ucrainean urma să aterizeze la Washington. Citește și: EXCLUSIV Dronele cumpărate de MApN s-au scumpit în doi ani cu peste 100 de milioane de euro, până la 384 de milioane de euro fără TVA Sistemul de apărare antiaeriană Patriot face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din această sumă, un miliard de dolari sunt destinaţi furnizării către Ucraina de "capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse", iar 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite (sursa: BBC)
Internațional

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite

Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite. Fostul preşedinte republican al SUA, Donald Trump, a cerut sâmbătă desfiinţarea Constituţiei americane, insistând din nou asupra acuzaţiilor sale că ar fi pierdut în urma unei fraude alegerile din 2020 în faţa democratului Joe Biden. Trump vrea abolirea Constituției Statelor Unite Trump a transmis acest mesaj pe reţeaua sa de socializare Truth Social, în urma publicării pe Twitter a unor emailuri interne ale acestei companii care arată cum aceasta a blocat înaintea alegerilor prezidenţiale un articol despre afacerile lui Hunter Biden, fiul actualului lider de la Casa Albă. În mesajul postat pe Truth Social fostul preşedinte scrie că "Partidul Democrat şi Comitetul Naţional Democrat" s-au folosit de marile platforme de social-media pentru a reuşi o "fraudă masivă" la alegerile din 2020. "O fraudă masivă de asemenea tip şi magnitudine permite să se pună capăt tuturor regulilor, normelor şi articolelor, inclusiv a celor din Constituţie", a apreciat Trump. Casa Albă condamnă declarația Casa Albă a reacţionat condamnând această poziţie a fostului preşedinte republican. "Nu poţi iubi America doar atunci când câştigi. Constituţia SUA este un document sacrosanct care a garantat timp de peste 200 de ani ca libertatea şi domnia legii să se menţină în marea noastră ţară", a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui Joe Biden. Puţin mai devreme, noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anunţat pe reţeaua sa de socializare va publica pe această temă o a doua serie de informaţii, pe care le-a denumit "Arhivele Twitter". Citește și: Cum a reușit Republica Moldova în doar șase luni să implementeze reforme cerute de UE esențiale pentru începerea negocierilor de aderare Musk a distribuit anterior o serie de mesaje ale jurnalistului Matt Taibbi, în care este detaliat, citând documente interne ale Twitter, modul cum această platformă a acţionat pentru a limita cât mai mult distribuirea unui articol din New York Post despre afacerile lui Hunter Biden când tatăl acestuia era în campanie electorală înaintea alegerilor. Taibbi dezvăluie astfel cum angajaţi ai reţelei de socializare, care primea atunci donaţii substanţiale din partea Partidului Democrat, au diminuat distribuirea acelui articol şi au eliminat linkurile ce trimiteau la acesta inclusiv în mesajele directe, invocând drept justificare politica societăţii referitoare la materialele piratate.

Trupe iraniene, lângă ruși în Crimeea (sursa: voanews.com)
Internațional

Trupe iraniene, lângă ruși în Crimeea

Trupe iraniene, lângă ruși în Crimeea. Militari iranieni se află "pe teren Crimeea"pentru a ajuta forţele ruse să lanseze atacuri cu drone în Ucraina, a anunţat joi Casa Albă. Trupe iraniene, lângă ruși în Crimeea "Credem că militari iranieni au fost pe teren în Crimeea şi au ajutat Rusia în aceste operaţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al preşedinţiei americane, John Kirby. "Nu cunosc numărul de iranieni care se află în Crimeea", a adăugat el, lăsând să se înţeleagă că aceştia se află în continuare pe teren alături de forţele ruse. Citește și: Putin se afundă tot mai mult în trecutul URSS, aruncă mesaje de război rece spre Occident: NATO și UE, sponsori ai terorismului, se apropie de confruntare militară directă cu Rusia "Rusia a primit până acum zeci de drone şi va continua să primească", a continuat purtătorul de cuvânt, subliniind că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că Rusia caută acum să achiziţioneze arme convenţionale iraniene cum ar fi rachete sol-sol pentru a le utiliza în Ucraina.

Washington: Putin, posibil să folosească nucleara (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Washington: Putin, posibil să folosească nucleara

Washington: Putin, posibil să folosească nucleara. Riscul ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să folosească arme nucleare există, dar nu pare "iminent", a declarat vineri un înalt responsabil american, citat de AFP. Washington: Putin, posibil să folosească nucleara "Există un risc, având în vedere lejeritatea şi atitudinea războinică cu care Putin vorbeşte despre asta, că ia în considerare acest lucru, şi, în acelaşi mod, am fost foarte clari care vor fi consecinţele", a spus presei consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan. Citește și: Ucraina poate fi de drept membră a NATO înainte de a se împlini un an de la invadarea de către Rusia (modelul suedezo-finlandez). Atunci, Alianța va putea trimite trupe pe front "În prezent, nu vedem niciun indiciu privind o utilizare iminentă a armelor nucleare", a ţinut el să adauge.

Casa Albă, "atacată" de fulgere letale (sursa: Facebook/Meteorologist Max Tsaparis)
Internațional

Casa Albă, "atacată" de fulgere letale

Casa Albă, "atacată" de fulgere letale. Trei persoane au murit şi o alta a fost grav rănită după ce au fost lovite de fulger în proximitatea Casei Albe, joi seară, la Washington, a confirmat vineri poliţia pentru AFP. Casa Albă, "atacată" de fulgere letale "Două persoane au fost declarate decedate după ce au fost lovite de fulger în Lafayette Square", la câţiva metri distanţă de gardul aflat în faţa peluzei de la Casa Albă, a precizat Poliţia din Washington. Victimele sunt un cuplu originar din statul american Wisconsin: James Mueller, în vârstă de 76 de ani, şi soţia lui, Donna Mueller, în vârstă de 75 de ani. Ei se aflau într-o vizită în capitala SUA pentru a sărbători 56 de ani de la căsătorie, a declarat nepoata lor pentru cotidianul local Milwaukee Journal Sentinel. Decesul celei de-a treia victime, un tânăr de 29 de ani, a fost confirmat vineri după-amiază de poliţie. A patra persoană era în continuare "în stare critică", potrivit poliţiei din Washington. Parcul de lângă Casa Albă, afectat Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a transmis condoleanţe familiilor persoanelor decedate într-un comunicat publicat vineri, precum şi "rugăciunile sale pentru cele care luptă încă pentru vieţile lor". Mai multe fulgere s-au abătut joi seară asupra unui parc public aflat la marginea reşedinţei oficiale a preşedinţilor americani, cu câteva minute înaintea orei locale 19.00 (23.00 GMT). Fotografii publicate de pompierii locali arată un număr mare de vehicule ale serviciilor de urgenţe în acel parc cu numeroşi copaci, în timpul unei furtuni care s-a abătut asupra oraşului Washington. Temperatură ridicată și umiditate Probabilitatea de a fi lovit de fulger este de 1 la un milion, potrivit datelor publicate de autorităţile sanitare americane. "Imediat ce se produce un fulger, trebuie să vă refugiaţi într-un loc sigur. Copacii, bineînţeles, nu sunt locuri sigure", a reamintit purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Washington, Vito Maggiolo, pentru presa locală. Citește și: China, act extrem de periculos: a trimis o rachetă care a trecut peste insula Taiwan, în apropiere de Taipei Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală creşte probabilitatea producerii fulgerelor pe teritoriul Statelor Unite. Condiţiile de temperatură ridicată şi de umiditate de joi în Washington D.C. au fost propice pentru electricitate. Temperatura atmosferică a urcat până la 34 de grade Celsius - cu 3 grade Celsius mai mare decât temperatura maximă normală în 30 de ani pentru data de 4 august, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie.

Putin vrea drone de luptă iraniene (sursa: cnn.com)
Internațional

Putin vrea drone de luptă iraniene

Putin vrea drone de luptă iraniene. Responsabili ruşi au vizitat Iranul de cel puţin două ori pentru a inspecta drone militare ce ar putea fi achiziţionate de Rusia în vederea folosirii acestor aparate în războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit CNN. Putin vrea drone de luptă iraniene Armata iraniană a prezentat aceste drone unei delegaţii ruse pe 8 iunie şi 5 iulie la baza aeriană Kachan, la 200 de kilometri sud de Teheran, potrivit imaginilor din satelit prezentate de guvernul american. "Publicăm aceste imagini făcute în iunie care arată drone iraniene pe care delegaţia rusă le-a inspectat în acea zi. Aceasta sugerează un interes susţinut al ruşilor de a achiziţiona drone de luptă iraniene", a indicat Sullivan. "Din ceea ce ştim, a fost prima dată când o delegaţie rusă vizitează o bază aeriană pentru o asemenea prezentare", a adăugat el. Ministrul iranian de Externe, prins cu minciuna Sullivan declarase luni că Statele Unit au informaţii conform cărora Iranul pregăteşte livrarea către Rusia a sute de drone, inclusiv drone de luptă, iar instruirea militarilor ruşi pentru a le folosi ar urma să înceapă chiar de luna aceasta. Citește și: Regiunea caspică ar putea deveni colacul de salvare al Europei în încercarea de a renunța la gazul rusesc (Geopolitical Futures) Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian l-a asigurat vineri pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Iranul nu intenţionează să vândă drone Rusiei şi a calificat acuzaţiile americane în această privinţă ca fiind "nefondate şi mai mult un act de propagandă" făcut înaintea vizitei preşedintelui Joe Biden în Israel. Dronele Bayraktar au îngrozit Kremlinul Dronele au jucat un rol major în războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei pe 24 februarie. Armata ucraineană a provocat pierderi grele trupelor ruse mai ales cu ajutorul dronelor turceşti Bayraktar, pe care le-a achiziţionat atât înainte, cât şi după începerea conflictului. Statele Unite au anunţat săptămâna trecută un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 400 de milioane de dolari, care cuprinde, printre alte echipamente, lansatoare multiple de rachete HIMARS şi obuze de înaltă precizie. De la începutul războiului Washingtonul a oferit Ucrainei o asistentă militară estimată la circa 6,9 miliarde de dolari.

G7 va pune presiune pe Rusia (sursa: northafricapost.com)
Internațional

G7 va pune presiune pe Rusia

G7 va pune presiune pe Rusia. Summitul G7, care va avea loc la sfârşitul săptămânii în Germania, va elabora un set de propuneri concrete pentru a creşte presiunea asupra Rusiei şi a arăta sprijinul nostru colectiv pentru Ucraina, a declarat miercuri un înalt oficial de la Casa Albă, relatează AFP. El nu a dat însă detalii cu privire la aceste măsuri, după ce Occidentul a multiplicat deja anunţurile de sancţiuni împotriva regimului lui Vladimir Putin. G7 va pune presiune pe Rusia Aceeaşi sursă a indicat, de asemenea, că subiectul energiei, al cărei cost explodează în lume, se va afla în centrul discuţiilor dintre liderii Statelor Unite, Germaniei, Franţei, Canadei, Italiei, Japoniei şi Regatului la acest summit. Cei şapte şefi de stat şi de guvern văd un set de provocări comune în ceea ce priveşte costul vieţii pentru populaţiile lor şi mai mult în lume, în special în ceea ce priveşte energia şi hrana, a menţionat responsabilul american sub rezerva anonimatului. Citește și: Kaliningrad poate declanșa un conflict direct între Rusia și NATO, dacă Moscova decide să atace Lituania. SUA: Un atac împotriva unui membru e un atac împotriva tuturor El s-a adresat în cadrul unei conferinţe de presă dedicată participării preşedintelui american Joe Biden la acest summit G7 precum şi la un summit NATO care va avea loc în Spania. Casa Albă a subliniat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa prin videoconferinţă la aceste două reuniuni la nivel înalt. În ceea ce priveşte NATO, un înalt responsabil al executivului american a insistat că alianţa de apărare occidentală va prezenta la Madrid un nou "concept strategic" care "va menţiona provocările lansate de China. "Va fi pentru prima dată", a indicat sursa citată. Beijingul va fi, de asemenea, în vizorul G7, care va analiza practicile Chinei considerate încă "mai agresive" în chestiuni economice şi comerciale. Casa Albă a menţionat, de asemenea, lansarea, în cursul G7, al unui "parteneriat în infrastructuri" pentru ţările mai puţin dezvoltate, care ar trebui să fie un răspuns la investiţiile masive chineze în întreaga lume. Membrii G7 au invitat, de asemenea, Argentina, India, Indonezia, Senegal şi Africa de Sud să se alăture summitului din Spania. În ceea ce priveşte apărarea, responsabilul de la Casa Albă nu a indicat dacă Joe Biden va profita de reuniunea NATO pentru a avea o întrevedere cu omologul său turc Recep Tayipp Erdogan, care ameninţă că va bloca aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, Statele Unite rămân "optimiste" cu privire la posibilitatea de a ajunge la un consens cu Ankara.

Biden către Trevor Noah: Poți râde de președinte (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Biden către Trevor Noah: Poți râde de președinte

Biden către Trevor Noah: Poți râde de președinte. Măştile faciale anti-COVID au dispărut la cina de gală a corespondenţilor de la Casa Alba care a fost reluată sâmbătă seara la Washington, unde Joe Biden a oscilat de la umor la seriozitate, evocând Rusia, relatează France Presse. Biden către Trevor Noah: Poți râde de președinte "Sunt foarte bucuros să mă aflu aici în această seară împreună cu singurul grup de americani a cărui cotă de popularitate este mai mică decât a mea", a spus jovial preşedintele democrat în debutul discursului său. Pentru a-l ridiculiza pe predecesorul său republican Donald Trump, care nu s-a prezentat niciodată la această întâlnire cu presa, el a remarcat că ultimii ani au fost grei:"Am avut o ciumă oribilă, urmată apoi de doi ani de COVID". Citește și: Moscova spune că „riscurile unui război nuclear, care nu ar trebui niciodată declanşat, trebuie menţinute la minimum”. De fapt, Putin sugerează ca SUA să nu se implice în Ucraina Joe Biden a adoptat apoi un ton mai serios, aducând un omagiu jurnaliştilor care acoperă mediatic războiul din Ucraina şi a lansat un semnal de alarmă cu privire la "otrava care se răspândeşte în democraţia noastră (...) cu dezinformarea care creşte brusc". "Presa liberă este mai importantă ca oricând până acum în ultimul secol", a subliniat liderul de la Casa Albă. Eveniment "supercontagios" Înainte de a-i da cuvântul maestrului de ceremonii, comediantul Trevor Noah, Biden a spus, adresându-i-se: "Trevor, vestea bună este că acum vei putea face mişto de preşedintele Statelor Unite". "Şi spre deosebire de ceea ce se întâmpla la Moscova, nu vei merge la închisoare", a adăugat el. Trevor Noah, cunoscut animator de televiziune, a început prin a spune că este onorat să fie prezentatorul "al celui mai distins eveniment supercontagios al naţiunii". O referire la faptul că gala s-a ţinut fără mască, chiar dacă s-a cerut să se facă dovada vaccinării. Noah: Totul se duce în sus, uitați-vă la prețuri! Joe, Biden, 79 de ani, nu a purtat mască, dar nu a asistat la cina propriu-zisă, ca măsură de precauţie. Vicepreşedinta Kamala Harris a fost testată pozitiv pentru coronavirus săptămâna trecută. Jurnaliştii "au fost într-atât de duri cu dumneavoastră şi nu înţeleg de ce", a remarcat în glumă Trevor Noah, adresându-i-se preşedintelui Biden. "De când sunteţi la putere lucrurile se duc în sus - ştiţi, preţul la gaze a crescut, chiria a crescut, mâncarea a crescut. Toate!", a continuat comediantul pe acelaşi ton glumeţ. Biden a izbucnit în râs, dând impresia că nu se simte jignit, într-o încercarea de a se deosebi cât mai mult de Donald Trump, singurul preşedinte din 1980 care a sărit peste tradiţionala reuniune care datează din 1924, organizată de Asociaţia jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă (WHCA).

Biden, sincer: Putin, nu la putere (sursa: Facebook/Andrzej Duda)
Internațional

Biden, sincer: Putin, nu la putere

Biden, sincer: Putin, nu la putere. Preşedintele american Joe Biden, care a declarat sâmbătă în cursul unui discurs la Varşovia că omologul său rus Vladimir Putin "nu ar trebui să rămână la putere", nu a cerut o "schimbare de regim" în Rusia, a precizat un oficial al Casei Albe, relatează AFP. Biden, sincer: Putin, nu la putere "Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim", a spus oficialul. Preşedintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere şi războiul său împotriva Ucrainei este un eşec strategic pentru Moscova, a declarat sâmbătă, la Varşovia, preşedintele american Joe Biden, notează Reuters. Citește și: Biden în Polonia: Putin este un măcelar. Nu sunt sigur că rușii și-au schimbat strategia de atac în Ucraina. Articolul 5 este o obligație sacră, puteți conta pe asta "Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere", a declarat Biden în prezenţa unei mulţimi de oameni la Varşovia. Biden a apreciat că invadarea Ucrainei de către Rusia a unit Occidentul, adăugând că NATO este o alianţă defensivă care nu a căutat niciodată dispariţia Rusiei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră