luni 07 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: caldura

15 articole
Internațional

Transnistria, fără căldură și apă caldă

Transnistria, fără căldură și apă caldă. Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică majoră după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina au fost sistate. Miercuri, autoritățile locale au întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă în regim centralizat pentru gospodării. Transnistria, fără căldură și apă caldă Această decizie a afectat direct cei aproximativ 450.000 de locuitori ai regiunii, predominant rusofoni, unde Rusia are dislocați circa 1.500 de militari. Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei „Nu există căldură sau apă caldă,” a declarat o angajată a companiei energetice Tirasteploenergo din Tiraspol. Situația pare să fie pe termen nedefinit, fără o soluție clară la orizont. Oprirea transportului de gaz Transnistria depindea de gazul rusesc transportat prin Ucraina, dar acest flux a fost sistat în urma expirării unui acord de tranzit între Rusia și Ucraina. Livrările de gaz către Transnistria erau esențiale pentru funcționarea unei centrale electrice care alimenta întreaga Republică Moldova. Măsuri de urgență pentru locuitori Compania energetică locală a emis mai multe recomandări pentru locuitori. Printre acestea: să se îmbrace călduros și să utilizeze perdele groase și pături pentru a reduce pierderile de căldură. Printre avertizările companieie s-a numărat evitarea utilizării plitelor pe gaz sau electrice pentru încălzire, care pot provoca tragedii. Apeluri către Kremlin pentru un nou acord Așa-numitul parlament local de la Tiraspol a cerut recent Kremlinului să negocieze un nou acord cu Ucraina pentru reluarea livrărilor de gaz. Deși Moscova a promis că își va proteja cetățenii și soldații din regiune, situația rămâne nerezolvată. Eforturile Republicii Moldova pentru gestionarea crizei În contextul acestei crize, Guvernul de la Chișinău a luat măsuri pentru a reduce consumul energetic cu o treime. Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că aceste măsuri dau rezultate, curbele de consum devenind mai echilibrate. De asemenea, compania de stat Energocom a anunțat că Republica Moldova își acoperă 38% din necesarul energetic din producția internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, iar restul de 62% este importat din România. Dependența energetică Republica Moldova contestă datoriile de gaze imputate de Rusia și acuză Kremlinul de folosirea dependenței energetice pentru a destabiliza țara. Deși Rusia neagă aceste acuzații, situația energetică tensionată evidențiază vulnerabilitățile din regiune. Autoritățile moldovenești continuă să caute soluții pentru a asigura stabilitatea energetică pe termen lung.

Transnistria, fără căldură și apă caldă (sursa: X/conner)
Șosele, căi ferate - distruse de căldură (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șosele, căi ferate - distruse de căldură

Șosele, căi ferate - distruse de căldură. Autoritățile intervin de urgență la două lucrări de infrastructură pentru a reduce din efectele negative ale vremii. Șosele, căi ferate - distruse de căldură Este vorba despre lucrări punctuale la un drum județean, unde dalele de beton s-au dilatat pe fondul caniculei, și un segment de cale ferată măcinat de-a lungul timpului de umiditatea constantă. Citește și: GALERIE VIDEO-FOTO Imagini stupefiante de pe noul pod peste Dunăre de la Brăila: tranșee și „valuri” în asfalt, crevase de câțiva centimetri adâncime. Se circulă cu cel mult 15 km/h În cazul căii ferate, CFR a lansat recent o licitație, iar lucrarea presupune intervenții pe o lungime de 500 metri de pe linia Nicolina – Ungheni, respectiv în zona stației Socola Triaj. Potrivit unei expertizate întocmite la comanda CFR, acest sector a fost catalogat drept "un punct periculos". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul Foto: Facebook
Eveniment

Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul

Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul București-Ploiești, la 39 de grade: „Pasagerii o iau pe jos peste câmp până la Buftea”, scrie, pe Twitter, un utilizator cu numele Lady Mihaela. Citește și: Aerogara Otopeni avea bani pentru investiții uriașe, ca să nu fie rușinea țării, dar Grindeanu a luat banii pentru gaura de la buget Postarea a fost pe 12 iulie, dar incidentul s-a petrecut pe 11 iulie. Presa nu a relatat până acum nimic despre această situație. Foto: Club Feroviar Relatare tragicomică a unei călătorii cu trenul „România, anul stelar 2024. 39°C la umbră. Trenul București-Ploiești pleacă din Gara de Nord, dar, după numai 10 minute de târât pe șine, i se strică locomotiva. Pasagerii sunt debarcați în gara Chitila, de unde reușesc cu greu să prindă un alt tren spre Ploiești. Al doilea tren se strică și el, undeva pe câmp, la 3 km de gara Buftea. În continuare 39° C la umbră. Pasagerii o iau pe jos peste câmp până la Buftea. Acolo, după 20 de minute de așteptare, constată fericiți că i-a ajuns din urmă trenul care se stricase la Chitila. Se urcă din nou în el, plini de speranța că vor ajunge la Ploiești. În final chiar ajung la Ploiești, cu doar 2 ore întârziere. Lumea e fericită și apreciază că acesta este un happy-end. De fapt, drumul trebuia să dureze 50 de minute, dar asta numai fiindcă suntem în România, altfel ar dura 15, maxim 20”, a scris Lady Mihaela. S-a întâmplat ieri dar povestim azi ?România, anul stelar 2024. 39°C la umbră. Trenul București-Ploiești pleacă din Gara de Nord, dar, după numai 10 minute de târât pe șine, i se strică locomotiva. Pasagerii sunt debarcați în gara Chitila, de unde reușesc cu greu să prindă un…— Lady Mihaela (@LadyMihaelaTarg) July 12, 2024 În februarie 2024, Observatorul Prahovean scria că navetiștii de pe ruta București Nord – Ploiești Vest au ajuns la capătul răbdării din cauza condițiilor zilnice în care călătoresc pe această rută. „Oamenii reclamă aglomerația, faptul că sunt nevoiți să călătorească în picioare și, mai mult decât atât sunt nemulțumiți că aceasă situație este zilnică și nimeni nu ia nicio măsură”, arăta publicația. În iunie, călătorii din trenul Bucureşti-Budapesta au rămas fără apă, blocaţi pe un câmp în apropiere de Buftea și Peris, şi au apelat serviciul de urgenţă 112. „Între Bucureşti şi Ploieşti, opriţi la 45 grade în vagon, nu e curent la locomotivă şi toată lumea e încântată...îl aşteptăm pe nea Grindeanu, poate aduce o galeată de curent”, relata un călător.

Nicuşor Dan: Achiziţionăm 20 de mini centrale termice Foto: Facebook
Eveniment

Nicuşor Dan: Achiziţionăm 20 de mini centrale termice

Achiziţionăm 20 de mini centrale termice pentru a fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienţi, a anunțat, azi, pe Facebook, primarul Capitalei, Nicușor Dan. Potrivit edilului-șef al Bucureștiului, aceste minicentrale vor deservi 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare. Citește și: VIDEO Șoc la Antena 3: un telespectator i-a spus, în direct, lui Gâdea că vinovate de dezastrul din România sunt televiziunile care primesc bani de la partide Nicuşor Dan: Achiziţionăm 20 de mini centrale termice „Achiziționăm 20 de mini centrale termice pentru a fi amplasate în zone unde agentul termic nu este livrat în parametri suficienți. ? Compania Municipală Energetica Servicii a lansat în SEAP procedura pentru achiziția unor capacități modulare de producere de energie termică (tip container) pentru rețeaua de termoficare. ? Prin achiziţia celor 20 de capacităţi modulare, vom asigura furnizarea optimă a agentului termic şi apei calde pentru 340 de blocuri cu peste 16.300 de apartamente şi aproximativ 40.000 de locatari din toate cele 6 sectoare. ? Centralele vor fi amplasate în anumite puncte termice, situate la capetele de rețea unde funcționarea a fost deficitară și unde agentul termic a fost livrat în parametrii insuficienți. Este vorba despre patru puncte termice din sectorul 1, șase din sectorul 2, alte trei puncte termice din sectorul 3, unul în sectorul 4, trei în sectorul 5 și alte trei în sectorul 6”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook. Licitația a fost deja lansată în SEAP, iar ofertele pot fi depuse până la 23 februarie 2024.

Ce sfaturi dau oficialii suedezi civililor, în caz că intră în război Foto: Twitter
Eveniment

Ce sfaturi dau oficialii suedezi civililor, în caz că intră în război

Ce sfaturi dau oficialii suedezi civililor, în caz că intră în război cu Rusia: această țară nordică, care vrea să intre în NATO, a intrat în febra pregătirilor pentru un conflict armat. Acum câteva zile, conducerea militară și civilă a țării a avertizat că un război ar putea ajunge pe teritoriul suedez și fiecare civil trebuie să fie pregătit. Citește și: VIDEO Oficialii NATO ne sfătuiesc cum să ne pregătim de războiul cu Rusia: să avem în casă radiouri și lanterne cu baterii. Germania încurajează populația să păstreze și bani cash În consecință, magazinele care vând truse de prim ajutor au fost luate cu asalt în ultimele zile și s-a înregistrat o cerere masivă pentru broșurile cu recomandări în caz de conflict armat. Ce sfaturi dau oficialii suedezi civililor, în caz că intră în război Sfaturile practice oferite populației conțin mai multe tipuri de recomandări. Cum trebuie procedat pentru a putea menține comunicațiile: încărcătoare de telefon pentru mașini, care trebuie să aibă plinul făcut. baterii și încărcătoare mobile pentru telefoane radiouri cu baterii numerele de telefon importante, păstrate pe hârtie Căldură și apă: chibrite, saci de dormit, saltele de dormit găleți cu capac, apă minerală „bidoane, de preferință cu un robinet, pentru a colecta apă. Puteți avea, de asemenea, câteva bidoane curate, umplute cu apă, ca rezervă. Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și întunecat” Mâncare: pâine care rezistă mult timp, brânză tare, paste care se gătesc rapid conserve de pește sau supe cafea, ceai, miere marmeladă „Dacă toaleta nu funcționează, puteți lua pungi de plastic rezistente și le puteți pune în vasul de toaletă. O bună igienă a mâinilor este importantă pentru a evita infecțiile”, recomandă guvernul Suediei. Sfaturile guvernului suedez către civili „Dacă se întrerupe curentul electric într-o perioadă rece a anului, casa dumneavoastră va deveni rapid rece. Adunați-vă într-o singură cameră, atârnați pături peste ferestre, acoperiți podeaua cu covoare și construiți o vizuină sub o masă pentru a vă menține cald. Gândiți-vă la riscul de incendiu. Stingeți toate lumânările și sursele alternative de încălzire înainte de a merge la culcare. Aerisiți camera în mod regulat pentru a lăsa să intre oxigenul”, se mai arată în broșura de supraviețuire. Guvernul Suediei recomandă populației să învețe să acorde primul-ajutor

Cum construiește statul român un spital nou Foto: Botosaneanul
Eveniment

Cum construiește statul român un spital nou

Cum construiește statul român un spital nou: la Botoșani, lifturile nu aveau sisteme de siguranță, iar căldura nu ajungea în toată clădirea. Citește și: O fostă casieră de la Autobaza București, cu facultate făcută după 30 de ani, plasată de Grindeanu să conducă un spital cu 318 paturi. Managerul spitalului are un salariu consistent Aceste probleme la noua clădire din cadrul Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” au fost descoperite acum, fiindcă inițial se constatase că ușile sunt prea mici și nu permit manevrarea facilă a paturilor, iar pereții nu au compoziția prevăzută în proiect. La spital se lucrează din 2019. Oficial, procedura de recepție a început în august 2022. Investiția este de circa 16 milioane de lei. Cum construiește statul român un spital nou Compania Națională de Investiții (CNI) gestionează acest proiect, iar firma care repară problemele lăsate de precedentul constructor nu reușește să obțină de la CNI banii necesari, arată Botoșaneanul. „Printre altele, a ieșit la iveală faptul că ușile sunt prea mici și nu permit manevrarea facilă a paturilor, iar pereții nu au compoziția prevăzută în proiect. CNI ar fi trebuit să execute practic garanția bancară și să refacă lucrarea cu firma care a câștigat licitația, numai că agentul economic respectiv a dat faliment. În aceste condiții, CNI a organizat o nouă achiziție publică pentru desemnarea unei alte societăți comerciale care să efectueze intervențiile necesare. La prima licitație nu s-a înscris nimeni, la a doua s-a declarat un câștigător. Problemele nu s-au oprit însă aici. Firma, care a intrat pe șantier în luna mai a acestui an, a refăcut respectivele neconformități, dar a descoperit altele. Citește și: Considerată iubita lui Dumitru Buzatu, șefa de cabinet cu 31 de ani mai tânără îi administrează președintelui CJ Vaslui firma de prășit și fân Iar aceste ultime nereguli nu erau prevăzute în caietul de sarcini și implică deci costuri suplimentare”, scrie Botoșaneanul. „Lifturile sunt, dar nu aveau, cred, toate sistemele de siguranță instalate. Mai aveau la sistemul de termoficare o problemă, știu că la o parte din spital nu ajungea agentul termic și trebuiau să schimbe ceva. Nu era ceva mult de făcut, undeva nu era făcută o îmbinare corect”, a afirmat Cătălin Dăscălescu, manager Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe".

Pompele de căldură pot scădea facturile (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Pompele de căldură pot scădea facturile

Pompele de căldură pot scădea facturile. Teama că vor plăti din nou la iarnă facturi usturătoare la gaz îi determină pe unii români să se intereseze şi de alte soluţii prin care şi-ar putea încălzi casa. Pompele de căldură pot scădea facturile Oamenii se gândesc să îşi înlocuiască centralele electrice sau pe gaz cu o pompă de căldură, dar cum bugetul pentru o astfel de investiţie nu este unul chiar de neglijat, caută răspunsuri înainte de a lua o decizie. Citește și: DOCUMENT Bătăușii de la Costinești, tratați după „Ghidul de intervenție profesională” al Jandarmeriei. Unii aplaudă snopirea turiștilor agresivi, alții îl critică pe jandarmul full contact Pentru ca sistemul fotovoltaic să aibă un aport semnificativ în asigurarea energiei necesare unei pompe de căldură este nevoie de o putere instalată de minimum 8-10kWp. În cazul sistemelor fotovoltaice mai mici, surplusul produs de acestea poate fi nesemnificativ pentru consumul unei pompe de căldură şi nu justifică investiţia iniţială prin prisma economiei ulterioare. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Haosul continuă pe căile ferate, ministrul Grindeanu - absent Foto: Facebook
Eveniment

Haosul continuă pe căile ferate, Grindeanu - absent

Haosul continuă pe căile ferate, după mai multe zile de întârzieri uriașe, dar ministrul Transporturilor, SorinGrindeanu este complet absent și nu s-a deranjat să aibă vreo reacție. Trenurile care urmau să ajungă, azi, în Gara de Nord, au sute de minute întârziere. Principalul motiv al întârzierilor pare a fi furtuna care a doborât copaci peste linia ferată. Însă și zilele trecute, când nu au fost furtuni, ci vreme caniculară, s-au înregistrat întârzieri uriașe. Haosul continuă pe căile ferate, ministrul Grindeanu - absent Cea mai mare întârziere, de peste 700 de minute, o avea la ora 16.00 un tren care vine de Arad şi urma să plece spre Constanţa. Acest tren era operat de Astra Trans Călători. Foto: News.ro Un alt tren vine de la Budapesta şi trebuia să ajungă la Bucureşti la ora 8.00, avea peste 400 de minute întârziere, arată news.ro. Un tren de la Craiova avea 330 de inute întârziere, iar un altul de la Deva, peste 300 de minute întârziere. "Au stat nouă ore în câmp și au așteptat să se întâmple ceva. Pur și simplu au stat, ca să vină cineva să ia un copac de pe șine. Este revoltător. Fiul meu doarme acum, în tren pentru că are nevoie de odihnă. Performanță se face mergând cu trenul în pas de pitic. Norocul nostru este că acest concurs este mâine. Copilul a primit o sticlă de apă de la niște oameni care stăteau în cușeta respectivă, care au abandonat trenul. Noi am aflat undeva în jurul orei 10.00 Aș întreba și eu pe cineva din minister: dacă ar avea un copil în tren oare cum ar proceda în cazul acesta? Dacă cineva din guvern ar avea un copil în tren, cum ar proceda în cazul ăsta?", a spus Vasile Blidar, tatăl unui copil de 15 ani care urma să participe la un concurs de atletism din Constanța. Mizerie, căldură sufocantă, trenuri defecte Însă ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu a avut nici o reacție la aceste întârzieri, așa cum nu a avut nici cu alte ocazii. „Sute de minute întârziere, popasuri în mijlocul câmpului și vagoane fără aer condiționat. Prin asta trec nenumărați călători. Toate aceste probleme se adaugă la cele deja... „tradiţionale”, pe care le întâlnim pe tot parcursul anului”, arăta un reportaj Pro TV din această dimineață. „De la startul valului de caniculă, apar din ce în ce mai des semnalări de trenuri stricate din cauza căldurii, vagoane în care nu funcţionează aerul condiţionat, dar şi alte probleme, cum ar fi mizeria din garnituri. În tot acest context, CFR Călători vine cu un sfat uluitor pentru cei care cumpără bilet în perioada caniculară: să aibă la ei apă şi medicamente”, scria DCNews, acum câteva zile. „Compania Națională de Căi Ferate CFR SA adresează scuzele aferente tuturor călătorilor și îi asigură ca toate interventiile desfășurate în cursul nopții au fost necesare pentru continuarea călătoriei în condiții de siguranță”, se arată într-un comunicat al companiei. Citește și: BREAKING Declarație extrem de gravă a premierului Viktor Orban: Noi n-am declarat că Ardealul și Ținutul Secuiesc ar fi teritorii românești (transcriere G4Media/Transtelex)

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius (sursa: Facebook/Agencia Estatal de Meteorología)
Mediu

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius

Spania, aprilie: 40 de grade Celsius. Țara se va confrunta în această săptămână cu un val de căldură excepţional pentru această perioadă a anului, cu temperaturi maxime de 40 de grade Celsius aşteptate în Andaluzia, în contextul în care ţara iberică suferă deja din cauza unei secete prelungite ce are consecinţe catastrofale pentru agricultură, informează AFP. Aer uscat de origine africană Spania va experimenta în zilele următoare "temperaturi excepţional de ridicate pentru această perioadă a anului", demne de "valori estivale", a avertizat într-un comunicat Agenţia de meteorologie spaniolă (Aemet). Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Acest val de căldură, asociat cu sosirea "unei mase de aer foarte cald şi uscat de origine africană deasupra Peninsulei Iberice şi Insulelor Baleare", va atinge perioada sa de vârf spre sfârşitul săptămânii în sudul ţării, a precizat aceeaşi agenţie publică spaniolă. Potrivit Aemet, temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius marţi şi miercuri în mare parte a sudului ţării, cu posibile valori de vârf de 35 de grade Celsius în Andaluzia, precum şi în regiunile Valencia şi Murcia, pe coasta mediteraneeană. Spania, aprilie: 40 de grade Celsius Temperaturile vor continua să crească şi vor atinge "în manieră generalizată 35 de grade Celsius joi şi vineri în jumătatea sudică a ţării şi în Valea Ebrului din nord-est, cu valori de până la 40 de grade Celsius" aşteptate în Valea Guadalquivir din Andaluzia. Potrivit Aemet, temperaturile vor fi în această săptămână cu 6-10°C peste media valorilor normale din acest anotimp. Dar, în anumite locuri, ele vor depăşi chiar şi cu 15-20°C valorile normale pentru sfârşitul lunii aprilie, a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al agenţiei spaniole, Ruben del Campo. Acest val de căldură survine în contextul în care Spania traversează o primăvară anormal de caldă şi de uscată, mai ales în regiunea Catalonia, care se confruntă cu cea mai gravă secetă a sa din ultimele decenii, unde autorităţile au luat deja măsuri pentru a reduce consumul de apă. Agricultura, afectată masiv În lipsa precipitaţiilor, rezervoarele de apă - care stochează apa de ploaie pentru a putea să o utilizeze în lunile mai uscate - se află doar la un sfert din capacitatea lor în această regiune, potrivit autorităţilor locale. Totodată, mulţi agricultori au fost nevoiţi să renunţe în ultimele săptămâni la însămânţări. "Ne aflăm într-un moment dificil din punct de vedere hidrologic", cu atât mai mult cu cât pânzele freatice şi rezervoarele de apă spaniole au fost afectate în ultimii ani de o lipsă cronică de precipitaţii, a declarat săptămâna trecută ministrul Agriculturii din această ţară, Luis Planas. Citește și: Averea totală a oligarhilor ruși a crescut în 2022 cu 152 de miliarde de dolari (Forbes) Potrivit datelor transmise de serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S) publicate joia trecută, Europa, continentul în care temperatura creşte de două ori mai repede decât media globală, a cunoscut anul trecut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată de la începutul măsurătorilor centralizate din 1950.

Ziua Pământului, marcată prin acţiuni ale activiştilor Foto: Twitter
Mediu

Ziua Pământului, marcată prin acţiuni ale activiştilor

Ziua Pământului va fi marcată, sâmbătă, prin acţiuni ale activiştilor, dar şi de avertizările cercetătorilor privind criza climatică, scrie Reuters. Voluntari din zeci de state au în plan acţiuni de plantare de arbori, de strângere a gunoaielor sau de impulsionare a guvernelor pentru intensificarea acţiunilor privind combaterea schimbărilor climatice cu prilejul Zilei Planetei Pământ. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Ziua Pământului, marcată prin acţiuni ale activiştilor Ziua Planetei Pământ, ajunsă la cea de-a 54-a ediţie şi care va fi marcată oficial sâmbătă, a prilejuit o săptămână de activităţi de conservare şi ecologizare desfăşurate în diferite locuri de pe glob, precum şi festivaluri care încep vineri la Roma şi Boston. Mii de persoane sunt aşteptate vineri la Londra pentru a participa timp de patru zile la evenimente reunite sub denumirea ''Big One'', organizate de gruparea activistă Extinction Rebellion. La Washington este programat un marş pentru a-l convinge pe preşedintele Joe Biden să îşi ia angajamentul cu privire la încetarea utilizării combustibililor fosili. Sâmbătă, voluntarii vor demara, de asemenea, campanii majore de curăţenie în zona lacului Dal din oraşul indian Srinigar, precum şi în oraşul devastat de uragan Cape Coral, din statul american Florida. Joe Biden a promis joi că va creşte ajutorul acordat de Statele Unite ţărilor în curs de dezvoltare pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru a sista defrişările din pădurea amazoniană de pe teritoriul Braziliei, în timpul unei reuniuni cu lideri ai celor mai mari economii ale lumii. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reprezentanţilor statelor participante la Forumul Economiilor Majore că este necesar un ''progres considerabil în acţiunea climatică'' pentru a limita creşterea temperaturilor la 1,5 grade Celsius. El a avertizat într-un mesaj înregistrat şi dedicat Zilei Planetei Pământ că ''părem convinşi să distrugem''. India, valuri de căldură fără precedent Ziua Pământului de anul acesta este marcată la câteva săptămâni după un episod de vreme extremă, cu temperaturi record de 45,4 grade Celsius, survenit în Thailanda şi un alt val de caniculă în India, unde cel puţin 13 persoane au murit din cauza insolaţiei la o ceremonie desfăşurată weekendul trecut. Oamenii de ştiinţă au avertizat săptămâna aceasta că valuri de caniculă mortale pun ''o povară fără precedent'' asupra agriculturii, economiei şi sănătăţii publice din India, subminând totodată eforturile îndelungate ale acestei ţări de a reduce sărăcia, inegalitatea şi boala. Citește și: Lucian Heiuș, șeful ANAF: media de vârstă în instituție este 56 de ani. „Facem analiză de risc cu programe de acum 15 ani”

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Economie

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură

Vin cardurile pentru ajutorul de căldură. Românii cu venituri mici, care ştiu că s-ar încadra pentru ajutorul financiar de 1.400 de lei, ajutor cu care să îşi poată plăti facturile la căldură, curent sau chiar să îşi cumpere lemne şi alte materiale de încălzire, trebuie să aştepte să primească de la poştaşi cardul de energie. Vin cardurile pentru ajutorul de căldură Lista este alcătuită de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi transmisă Poştei Române, care va trimite beneficiarilor plicul acasă peste câteva zile. Asta, însă, fără ca oamenii să fi primit între timp o înştiinţare că se află printre cei care vor primi aceşti bani. Citește și: Rădulescu (BNR): Avem 0,85% din PIB pensii speciale; în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5%, o cheltuială bugetară inacceptabilă, insuportabilă, nesustenabilă Sprijinul se acordă per loc de consum, iar în gospodăriile cu mai mulţi locuitori venitul pe membru de familie nu trebuie să treacă de 2.000 de lei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Putin bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră Foto: Twitter
Eveniment

Bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră

Noua strategie a lui Putin: bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră. În capitala Ucrainei, curentul electric este furnizat cu întreruperi și se face apel la cetățeni să oprească orice aparat electric la care pot renunța. Însă la Kiev vremea se răcește, iar cetățenii se pregătesc de o iarnă fără căldură: sigilează ferestrele și cumpără sobe cu lemne. Bombardează Ucraina înapoi în epoca de piatră Președintele Zelenski a spus că, din 10 octombrie până în 18 octombrie, 30% din capacitatea Ucrainei de a produce energie a fost afectată de bombardamentele rusești. În această dimineață, existau informații că 40% din rețeaua energetică a fost bombardată. Another kind of Russian terrorist attacks: targeting ?? energy & critical infrastructure. Since Oct 10, 30% of Ukraine’s power stations have been destroyed, causing massive blackouts across the country. No space left for negotiations with Putin's regime. @United24media pic.twitter.com/LN4A2GYgCK— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) October 18, 2022 Ukrenergo, compania electrică de stat, a făcut apel la ucraineni să se aprovizioneze cu apă și să se asigure că au „șosete și pături calde și îmbrățișări pentru familie și prieteni”. De asemenea, le-a spus să se asigure că telefoanele, lanternele și bateriile sunt întotdeauna încărcate. ℹ️ Confirmed: Metrics show that Ukraine's energy company Ukrenergo has implemented the first of a schedule of rolling power blackouts in Kyiv Oblast, with network connectivity falling to 81% of ordinary levels in Kyiv City; the measure follows Russian attacks on infrastructure ?️ pic.twitter.com/4d3bTrXDl2— NetBlocks (@netblocks) October 19, 2022 La televiziunea rusă, parlamentarii din Duma de Stat jubilau și explicau cum va fi bombardată Ucraina până se va trăi ca-n epoca de piatră, vor izbucni epidemiile, iar refugiații vor copleși vestul „Absența electricității înseamnă absența apei potabile, a frigiderelor, a rețelei de canalizare. O săptămână după ce curentul electric va fi întrerupt la Kiev, orașul va pluti în rahat. Va exista riscul serios al unor epidemii. Alt punct: nu trebuie să atacăm nodurile feroviare, ci centrele de control. Suntem în epoca digitală, centre de date cu servere controlează căile ferate și sistemele de alimentare cu energie ale Ucrainei, sistemele bancare și imprimeria de bani (...) Operațiunea noastră de distrugere a infrastructurii critice este purtată într-o manieră clasică (...): stabilim obiectivele pentru determina colapsul țării. (...) Sperăm într-un nou flux de refugiați spre Vest, pentru că nu ai cum să trăiești (...) Industria va fi oprită. Din păcate, acum, la Kiev și în vestul Ucrainei, se lucrează la repararea echipamentelor militare distruse. Cum va trăi cineva într-o țară în care totul este distrus?”, a explicat un deputat rus la postul Rossia-1. Russian lawmakers Andrey Gurulyov and Konstantin Dolgov advocate freezing, starving the Ukrainian civilian population, forcing them into exile by making their survival otherwise impossible. State TV host Olga Skabeeva disingenuously claims that Russia simply has no other choice. pic.twitter.com/joz8ui9P8l— Julia Davis (@JuliaDavisNews) October 20, 2022 Kievul se pregătește de o iarnă dură La Kiev, locuitorii își cumpără sobe și sighilează ferestrele, pentru a face față frigului, arată imaginile postate de către Anton Gerașenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. În Mikolaiev a fost întreruptă apa potabilă, după o lovitură asupra conductei care aproviziona orașul. Ieri, Bloomberg scria că, în pofida războiului, a bombardamentelor lui Putin și a sărăciei, milioane de ucraineni se întorc la casele lor, arată date oficiale ale Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). În Mykolaiv, la doar 30 de kilometri de linia frontului și încă ținta unor atacuri nocturne cu rachete și drone, unii s-au întors pentru a-și reconstrui casele înainte de iarnă, a declarat guvernatorul regional Vitaliy Kim în septembrie.

Tren de la Târgu Jiu, blocat în câmp de trei ore Foto: CFR Calatori
Eveniment

Tren de la Târgu Jiu, blocat în câmp

Un tren care circulă de la Târgu Jiu la București este blocat în câmp de trei ore, anunță Antena 3. Imediat după ce aa plecat din gara Craiova, trenul pur și simplu s-a oprit la o distanță de aproximativ 5 kilometri de comuna Leu. Tren de la Târgu Jiu, blocat în câmp Zeci de pasageri sunt în câmp, în căldură. „Aerul condiționat nu funcționează, călătorii spun că nu mai au apă, iar peste 30 de persoane nu mai pot ajunge în vacanță, pentru că în scurt timp ei ar fi trebuit să ia avionul spre diverse destinații”, mai arată Antena 3. Potrivit acestui post, oamenii sunt disperați, nu primesc nicio informație, iar căldura e din ce în ce mai greu de suportat. Ieri, CFR Călători anunța că instalaţiile de climatizare din trenuri ar putea să funcţioneze, dar fără să asigure răcirea în parametri normali. „Pot apărea situaţii în care, din cauza temperaturilor exterioare crescute de peste 35 - 38 de grade care la nivelul şinei şi a cutiei vagonului pot însemna şi peste 50 de grade Celsius sau a deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare să funcţioneze fără a mai asigura răcirea în parametri normali", a arătat compania. Citește și: Fost subofițer de poliție, pensionat la 42 de ani cu 9.000 de lei pe lună, promovat secretar de stat la Interne În iulie 2021, a izbucnit un scandal național după ce un tren cu 30 de copii a rămas blocat, timp de trei ore, în câmp.

Germania se pregătește să utilizeze mai mult cărbune Foto: ministerul german al Economiei
Eveniment

Germania pregătește utilizeze mai mult cărbune

Germania se pregătește să utilizeze mai mult cărbune și umple depozitele de gaze, în cazul în care Rusia întrerupe complet livrările, arată Reuters. Planul de a folosi mai mult cărbune pentru a obține energie electrică este susținut de Robert Habeck, ministrul german al Economiei, membru al Partidului Verzilor. Germania se pregătește să utilizeze mai mult cărbune "Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puţin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult", a spus ministerul Economiei într-un comunicat. „Este dureros, dar este o necesitate absolută în această situație să se reducă consumul de gaz”, a spus Habeck, membru al unui partid care a făcut eforturi să elimine producția de energie obținută din cărbune. "Unitățile de stocare a gazelor trebuie să fie umplute spre iarnă. Aceasta este prioritatea principală", a mai cerut el. Obiectivul Germaniei este ca aceste depozite să fie pline în proporție de 90%, până în noiembrie, mai arată Reuters. Potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe, nivelurile din depozitele de stocare a gazelor din Germania au ajuns la 57,03% la 17 iunie, în creștere față de 29,69%, la 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina. "Consumul de gaze trebuie să continue să scadă şi mai mult gaz trebuie să aterizeze în depozitele cu riscul de a fi cu adevărat strâns pentru iarnă”, adaugă ministrul Economiei Robert Habeck într-un document obţinut de agenţia de presa germană DPA, citată de news.ro. Guvernul plănuieşte fonduri de miliarde de euro pentru finanţarea acestor măsuri, a aflat DPA din cercurile guvernamentale. Germanii ar putea fi obligați să scadă temperatura în casă, la iarnă Habeck a lucrat şi la măsuri pentru reducerea consumului privat de energie, cum ar fi un plafon pentru încălzirea locuinţei. Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri într-un interviu acordat DPA că se opune „măsurilor individuale” fără un plan general. Gigantul rus Gazprom a redus considerabil debitul de gaz injectat prin Nord Stream 1, susţinând că a fost nevoit să oprească echipamentele grupului german Siemens prezente pe conductă. Berlinul a denunţat o decizie motivată politic. Citește și: Rusia susține că a „evacuat” 300.000 de copii din Ucraina. Kievul spune că, de fapt, au fost răpiți Potrivit DPA, guvernul german intenţionează, de asemenea, să introducă un model de licitaţie pentru gaze în această vară. Scopul va fi de a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească această sursă de energie. În esenţă, ideea va fi ca toţi clienţii industriali care îşi reduc consumul să primească compensaţii financiare şi să pună la dispoziţie pentru stocare gazul economisit.

Giurgiu ar putea rămâne fără căldură Foto: News.ro
Eveniment

Giurgiu ar putea rămâne fără căldură

Giurgiu ar putea rămâne fără căldură, de marți. Primarul municipiului, Adrian Anghelescu, a transmis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Finanţelor şi parlamentarilor PNL şi PSD în care afirmă că nu mai poate plăti agentul termic. Din lipsa banilor, livrarea agentului termic se va face de către furnizor doar către Spitalul Judeţean şi instituţii sociale. Primarul este membru al PNL. Giurgiu ar putea rămâne fără căldură Primarul explică faptul că, în 2021, a plătit 5,5 milioane de lei pentru subvenţia la încălzire pentru tot sezonul rece, iar acum deja a alocat 16 milioane de lei pentru doar 2 luni. Acesta explică faptul că, deşi a făcut demersuri pentru a obţine ajutor finaniar nu a primit până acum niciun răspuns, scrie news.ro. ”Această scrisoare deschisă pe care o lansez şi o susţin este în primul rând un strigăt disperat de ajutor, dar în acelaşi timp un apel la solidaritate şi la conectarea tuturor parlamentarilor PNL şi PSD pentru acelaşi deziderat, de a sprijini solicitarea administraţiei locale din Giurgiu. Vă aduc la cunoştinţă faptul că, în acest moment Primăria municipiului Giurgiu a epuizat toate resursele financiare disponibile, mai mult decât atât săptămana aceasta am vândut 700 de certificate de CO2, obţinând suma de 350.000 lei, bani care asigură agentul termic, până marţi 8 februarie 2022”, arată primarul în document. Timișoara, într-o situație similară Potrivit primarului, în situaţia în care municipalitatea din Giurgiu nu va primi un ajutor financiar cât mai repede, Uzina Termoelectrica Production Giurgiu va funcţiona în urma unui plan de urgenţă. Acesta a explicat că toate resursele financiare ale administraţiei din Giurgiu au fost epuizate pentru plata gazului în avans şi în curând nu o să mai poată asigura întreţinerea oraşului (plata operatorului de salubritate), dezvoltarea (proiecte noi) şi cofinanţarea pentru proiectele europene ce urmează să fie implementate. Citește și: Gabriela Firea ar dori postul de ministru al Muncii, spun surse din PSD Şi alte administraţii din ţară se confruntă cu probleme, cea mai gravă fiind la Timişoara.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră