vineri 13 iunie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: cai ferate

4 articole
Politică

Un polițist din Timiș, fieful lui Grindeanu, specialist în transporturi, căi ferate și autostrăzi

Un polițist din Timiș, fieful lui Grindeanu, Ion Damian, a devenit specialist în transporturi, căi ferate și autostrăzi și încasează sume impresionante de la stat. Acesta și-a luat licența la controversata Academie de Poliție și a fost ofițer de poliție din 2001 în 2012. Citește și: Noi măsuri de jupuire a contribuabililor pregătite de Guvern, deși salariile bugetarilor cresc în continuare Un polițist din Timiș, fieful lui Grindeanu, specialist în transporturi, căi ferate și autostrăzi Din acel an, Ion Damian a început să fie plasat în diferite funcții publice cu care nu pare să fi avut vreo legătură: a fost director în ANAF, inclusiv la controversata direcție de executări silite „cazuri speciale”, din 2015 în 2021 (cu o întrerupere). Aceasta este direcția care ar fi trebuit să recupereze, printre altele, banii furați în mari dosare de corupție. Presa a scris în repetate rânduri despre eșecul acestei direcții, cazul cel mai cunoscut fiind al lui Dan Voiculescu.  din 2022 este secretar general adjunct la ministerul Transporturilor în 2016 a făcut parte din adunarea generală a acționarilor la mina Băița - nu este clar ce  îl făcea competent în 2018 a fost în CA-ul regiei de administrare a domeniului public din județul Argeș din 2022, Grindeanu l-a plasat în CA-urile CFR și CNAIR, companiile care administrează rețeaua de căi ferate, repectiv se ocupă de construcția de autostrăzi. El este chiar președinte al CA-ului CNAIR.  Ion damian a încasat, în 2023, net: 113.000 lei de la ministerul Transporturilor, 92.000 lei de la CNAIR și 87.000 de lei de la CFR. În 2025, indemnizația membrilor CA-ului CNAIR se va dubla, față de 2023, arată un proiect de buget al acestei companii. 

Un polițist din Timiș, fieful lui Grindeanu, specialist în transporturi, căi ferate și autostrăzi Foto: debanat.ro
Șosele, căi ferate - distruse de căldură (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Șosele, căi ferate - distruse de căldură

Șosele, căi ferate - distruse de căldură. Autoritățile intervin de urgență la două lucrări de infrastructură pentru a reduce din efectele negative ale vremii. Șosele, căi ferate - distruse de căldură Este vorba despre lucrări punctuale la un drum județean, unde dalele de beton s-au dilatat pe fondul caniculei, și un segment de cale ferată măcinat de-a lungul timpului de umiditatea constantă. Citește și: GALERIE VIDEO-FOTO Imagini stupefiante de pe noul pod peste Dunăre de la Brăila: tranșee și „valuri” în asfalt, crevase de câțiva centimetri adâncime. Se circulă cu cel mult 15 km/h În cazul căii ferate, CFR a lansat recent o licitație, iar lucrarea presupune intervenții pe o lungime de 500 metri de pe linia Nicolina – Ungheni, respectiv în zona stației Socola Triaj. Potrivit unei expertizate întocmite la comanda CFR, acest sector a fost catalogat drept "un punct periculos". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Haos la spitalul CF din Iași, condus de pesedista Elena Mitrofan Foto: PSD Iași
Eveniment

Haos la spitalul CF din Iași

Haos la spitalul Căilor Ferate, CF, din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager, Elena Mitrofan, a concediat directorul economic în timp ce era în vacanță în India și nu s-au plătit salariile la timp, scrie Dezvăluirea.ro. Citește și: Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani Haos la spitalul CF din Iași Mitrofan este manager interimar la acest spital din 2023. Între timp, s-a dat un concurs de manager, dar a fost anulat, iar clienta PSD a rămas în funcție. Potrivit datelor de pe site-ul spitalului, salariul ei brut, cu sporuri, este de circa 23.000 de lei pe lună. Însă bugetul unității medicale nu a mai fost publicat din 2019. În 2020, Elena Mitrofan a candidat pentru PSD pe listele pentru Camera Deputaților. Acum, ea candidează tot pentru PSD la funcția de consilier municipal, la Iași. „Ieri a fost zi de leafa ă la Spitalul de Căi Ferate din Iași dar angajații nu și-au primit salariile. Asta deoarece, directorul economic a fost demis de managerul Cristina Mitrofan și nu avea cine să semneze documentele în Trezorerie. Mai mult decât atât, Cristina Mitrofan era plecată în concediu în India deci o «durea la bască». După ce a văzut că nu are cine să semneze documentele la Trezorerie pentru plata salariilor, Mitrofan a revocat decizia de a-l demite Robert Roman, directorul economic. Mitrofan este susținută pe funcție, de PSD, în special de Bogdan Balanișcu, candidatul acestui partid pentru funcția de primar al Iașului”, a arătat site-ul Dezvaluirea.ro. „Încercarea de soluționare a unor probleme complexe din interiorul instituției au dus la o întârziere de 24 de ore în plata salariilor, care nu mi se pot imputa. Participând ca lector invitat și fiind membru în board-ul unui eveniment medical internațional, în perioada absenței mele, atribuțiile au fost delegate în mod legal,asigurându-se existenta lantului decizional”, a explicat Mitrofan.

România are 18 km de drum național de pământ  Foto: Facebook
Eveniment

România are 18 km de drum național de pământ

Realizările lui Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor: potrivit datelor Institutului Național de Statistică, România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. Datele erau valabile la finalul anului 2023. Citește și: Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro În 2018, erau doar 13 km de drum pietruit și 149 km de drum pietruit clasificate drept șosea națională. România are 18 km de drum național de pământ Potrivit INS, în 2018, România avea 16.818 km de drum național modernizat. În 2023, lungimea acestora ajunsese la 16.917, adică sub 100 de kilometri modernizați. Doar 48 de noi kilometri de autostradă au fost dați în folosință până la sfârşitul anului 2023, arată datele INS, citate de Digi 24. Finalizarea unei bucăți din Centura Capitalei A0, a trimis România peste borna de 1.000 de kilometri de autostradă, săptămâna trecută. „Am terminat 2023 cu 88 de kilometri făcuți. Am spus că la finele lui 2024, deci pe 2023-2024 vom avea cel puțin 250 de kilometri de autostradă completați. Se va realiza această țintă”, mințea Grindeanu, la Digi 24, la 13 ianuarie 2024. În ceea ce priveşte starea tehnică a drumurilor publice, 27,5% din lungimea drumurilor modernizate şi 39,4% din lungimea drumurilor cu îmbrăcăminţi uşoare rutiere aveau durata de serviciu depăşită. Datele INS arată că lungimea căilor ferate este în scădere: în 2019 erau în exploatare 10.759 km, iar în 2023 doar 10.611 km. În 2023, lungimea „căilor principale” era de 5.961 km. În 2019, „lungimea simplă a liniilor de cale ferată în exploatare electrificate era de 4029 km, reprezentând 37,4% din reţeaua de căi ferate în exploatare”.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră