sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bursa de valori

5 articole
Economie

Bursa de Valori București a căzut cu 5

Finalul unei săptămâni de haos politic: Bursa de Valori București a căzut cu 5%, ajungând la minimul din martie 2024, arată Ziarul Financiar. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 6,4%, iar capitalizarea băncii a pierdut 1,7 miliarde de lei. „Toate fondurile de pensii private sunt acţionare ale băncii”, amintește ZF. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Au căzut cu 5,8% acțiunile Romgaz, iar cele ale Petrom cu 3%. Pe de altă parte, Profit a arătat că Finanțele au împrumutat 500 de milioane de lei la cel mai ridicat randament de după mai 2023. Ratele ROBOR și cele la tranzacțiile interbancare au crescut abrupt în ultima săptămână pe fondul incertitudinii politice. Dobânzile plătite de stat la datoria publică au urcat abrupt în ultimele două săptămâni, înaintea și în timpul perioadei electorale. Titlurile la 10 ani au ajuns în piața secundară la o dobândă de 7,31% pe an, anunță Profit. Bursa de Valori București a căzut cu 5% „Indicele principal BET a pierdut 4,6% în această săptămână şi a ajuns la 16.344 de puncte, un minim din martie 2024. Capitalizarea companiilor listată a scăzut cu 10 miliarde de lei la 346,9 miliarde lei, potrivit datelor BVB (...) Bursa de la Bucureşti se îndepartează pe zi ce trece faţă de maximul anului (cel din iulie – de atunci încoace are minus 10%). De la începutul anului 2024 indicele BET a urcat cu 6,3%”, mai explică ZF. ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente corporate în lei, a început să crească brusc după o perioadă destul de lungă în care a staţionat la nivelul de 5,55%. Joi, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,92%, startul creşterilor fiind corelat cu derularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Bursa de Valori București a căzut cu 5% Foto: Facebook BVB
Haosul politic lovește în pensii Foto: Economica.net
Economie

Haosul politic lovește în pensii

Haosul politic lovește în pensii: Bursa de Valori, unde sunt banii din Pilonul II, este pe roșu de trei zile, arată un analist economic, Adrian Negrescu, citat de news.ro. Potrivit lui Negrescu statul a început să aibă probleme să se împrumute, chiar și la dobânzi de 7%, ceea ce pune în pericol plata salariilor și pensiilor, mai spune acesta. Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu, sediu de campanie în vila președintelui Partidului LEU. În Consiliul Consultativ al partidului – fostul spion DIE (ex-adjunct SIE după ’89) Gheorghe Dragomir, și generalul Dan Voinea De altfel Ziarul Financiar arăta, azi că „Haosul de pe scena politică evaporă 3 mld. lei de la Bursa de Valori în câteva ore: acţiunile Băncii Transilvania scad cu 2,3%, Romgaz cu 1,3%, Petrom cu 1%”. Haosul politic lovește în pensii „În plus, poate şi mai grav este faptul că statul nu mai reuşeşte să se împrumute în condiţiile în care dobânzile s-au dus la peste 7%, iar presa internaţională de business remarcă situaţia de pe scena politică de la Bucureşti. Înţeleg că politicienii incearcă să ne determine să votăm de frică – au apărut deja inclusiv spoturi electorale care induc panică - însă pare că nu realizează care pot fi efectele economice ale mesajelor alarmiste transmise în spaţiul public. Deja asistăm la o retragere a capitalului străin din România, remarcată inclusiv de Banca Naţională, deja vedem că investiţiile străine sunt în scădere – o criză pe scena politică poate fi ca bomboană pe coliva economică”, a declarat Adrian Negrescu pentru News.ro. „Să nu uităm că anul acesta am împrumutat aproape 47 de miliarde de euro, cea mai mare sumă împrumutată vreodată de ţara noastră într-un singur an, iar dacă nu vom mai putea să ne împrumutăm, ca urmare a retrogradării României la categoria Junk, asta ar putea duce la incapacitate de plată. Da, probabil ne va salva FMI, care ne va arunca un colac de salvare financiară, însă consecinţele pe termen mediu şi lung vor fi negative. Investitorii străini vor începe să evite România, considerând-o o ţară riscantă”, a mai spus economistul.

Bursa București, scăderi pe toți indicii (sursa: Facebook/Bursa de Valori Bucuresti)
Economie

Bursa București, scăderi pe toți indicii

Bursa București, scăderi pe toți indicii. Indicele principal BET, care urmărește evoluția celor mai lichide 20 de companii, a înregistrat o scădere de 0,25%, în timp ce indicele BET-Plus, ce reflectă dinamica celor mai lichide 43 de acțiuni, a consemnat un recul de 0,27%. Indicele extins BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,75%, iar reperul randamentului fondurilor de investiții, BET-BK, s-a depreciat cu 1,78%. Bursa București, scăderi pe toți indicii În aceeași direcție, indicele BET-FI, dedicat SIF-urilor, a scăzut cu 0,42%, iar BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților, a înregistrat un recul de 1,68%. Citește și: Șansa nesperată a resetării generale a României. Ce trebuie să facă azi, și nu mai târziu, USR și PNL ca să obțină majoritate parlamentară, fără care Lasconi ar fi un președinte decorativ BET AeRO, indicele reprezentativ pentru 20 de companii de pe piața AeRO, s-a depreciat cu 0,79%. Acțiunile Condmag (-9,09%), AAGES (-3,68%) și Vrancart (-3,61%) au marcat cele mai mari scăderi. Cele mai mari creșteri ale valorii acțiunilor le-au înregistrat Sinteza (+14,81%), COMCM (+4,65%) și Altur (+4,05%). Investitorii, precauți Startul săptămânii la BVB reflectă o atitudine precaută din partea investitorilor, influențată de contextul economic actual. Evoluțiile ulterioare ale pieței vor fi esențiale pentru a determina trendurile pe termen scurt.

România are cele mai multe companii de stat din Europa Foto: Inquam/Octav Ganea
Politică

România are cele mai multe companii de stat din Europa

România are cele mai multe companii de stat din Europa, iar cinci dintre acestea au pierderi de 1,3 miliarde de lei, a arătat, azi, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului. Citește și: Ciolacu, eșec major, deși i-a cedat lui von der Leyen: România va primi cel mai prost portofoliu în Comisia Europeană, din 2009 până acum România are cele mai multe companii de stat din Europa „Avem cinci companii care generează 87% din dividendele plătite anul trecut la bugetul de stat, undeva la 6,6 miliarde plătite la bugetul de stat, 7,6 miliarde de lei dividende distribuite consolidat de către companiile de stat. Tot aşa, în termen de pierderi, avem cinci companii care generează undeva la 1,3 miliarde pierderi, undeva tot pe la 87% din pierderile consolidate”, a spus Precup. „Practic, aş îndrăzni să spun că avem cel mai mare sector al întreprinderilor publice din Europa, atât ca şi număr, cât şi ca şi pondere în PIB. Cele 216 companii deţinute direct de către Guvernul României generează 7% din PIB-ul României", a adăugat secretarul de stat în Cancelaria Prim-ministrului. El a vorbit și despre influența uriașă a acestor companii asupra Bursei de Valori . „Ştiţi cât generează companiile de stat din România la BVB? 44% din piaţa de capital, cele deţinute majoritar de stat. Dacă mai adăugăm şi companiile unde statul are o relevanţă în ceea ce priveşte procesul decizional, chiar dacă este minoritar, mă gândesc aici la OMV Petrom, Rompetrol, ajungem la 64% din capitalizarea bursieră la nivel naţional generată de către companii unde statul este semnificativ ca şi acţionar şi are un punct de vedere relevant în procesul decizional”, a arătat Precup.

Bursa nu-și poate majora capitalul pentru că portalul este nefuncțional Foto: Inquam
Eveniment

Bursa nu-și poate majora capitalul portalul este nefuncțional

Bursa de Valori București nu-și poate majora capitalul pentru că portalul de 40 milioane de euro al Registrului Comerțului este parțial nefuncțional. Citește și: EXCLUSIV Ciolacu a cerut și obținut ilegal un duplicat al diplomei de bacalaureat în septembrie 2003: a declarat abia după cinci luni în „Monitorul Oficial” că și-a pierdut diploma Informația apare într-un comunicat al bursei, care își informa, la 4 septembrie, acționarii că Registrul Comerțului „în această perioada înregistrează întârzieri în procesarea dosarelor că urmare a adaptării la noile tehnologii implementate recent” și, în consecință, operațiunea de majorare a capitalului „se află în curs de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului”. Ciolacu se lăuda cu digitalizarea: „O nouă etapă” Registrul Comerțului este în subordinea Ministerului Justiției condus de Alina Gorghiu (PNL). „Trecem într-o nouă etapă și în proiectul de digitalizare de la Registrul Comerțului. Știu că a fost nevoie de întreruperea activității Registrului pentru o săptămână, dar de azi beneficiile sunt majore pentru antreprenorii români. Întregul parcurs de activitate al unei firme poate fi acum gestionat online. Concret, reducem timpul necesar înființării unei firme de la 72 de ore la doar 24. Mai mult, în maxim 15 minute se pot completa și încărca documentele în noul portal dezvoltat de ONRC. Sistemul va fi folosit de două milioane de beneficiari în următorii 5 ani – iar acum sunt deja 1,6 milioane de firme care îl utilizează”, se lăuda Marcel Ciolacu la 1 august. După peste o lună, eșecul noului portal a afectat și bursa de valori. Bursa nu-și poate majora capitalul pentru că portalul este nefuncțional „Bursă de Valori București S.A. (denumită în cele ce urmează BVB sau Societatea) informează investitorii că Societatea se află în proces de implementare a operațiunii de majorare a capitalului social cu suma de 8.049.240 lei prin emisiunea unui număr de 804.924 acțiuni noi, ordinare, nominative și dematerializate, cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune („Acțiunile Noi”), prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2023 (cu excepția rezervelor legale), aprobată prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor nr. 3 din 24 aprilie 2024. Societatea a depus toate diligențele pentru finalizarea înregistrării majorării de capital social. În prezent operațiunea se află în curs de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului, care în această perioada înregistrează întârzieri în procesarea dosarelor că urmare a adaptării la noile tehnologii implementate recent”, se arată în comunicatul BVB. Economedia scria, la 28 august, că blocajele și nefuncționarea noului portal al Registrului Comerțului fac ca aproximativ 25 de milioane de euro să fie blocați în economie. Antreprenorii nu pot efectua modificări în societățile lor, ceea ce ține pe loc investițiile autohtone și blochează fluxul celor străine. Alina Gorghiu, a anunțat că a trimis Corpul de Control pentru a face verificări la Registrul Comerţului, după ce reprezentanţi ai mediului de afaceri, avocaţi şi contabili au făcut sesizări cu privire la blocaje și problemele noului portal ONRC.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră