sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: budapesta

7 articole
Eveniment

România, fără finale la înot (Budapesta)

România, fără finale la înot (Budapesta). România a încheiat Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt (25 metri) de la Budapesta, desfășurate între 10 și 15 decembrie 2024, fără calificări în finale. România, fără finale la înot (Budapesta) În ciuda eforturilor echipei, cele mai bune rezultate au venit din etapele preliminare și semifinale. Citește și: Propagandista lui Călin Georgescu, Anca Alexandrescu, sinecuristă și beneficiară a uneia din cele mai mari țepe PSD-Ponta, Petromidia Performanța remarcabilă a competiției pentru România a fost obținută de Andrei-Theodor Proca, care s-a clasat pe locul 12 în proba de 1.500 metri. Această clasare reprezintă un progres individual și punctează cel mai bun rezultat al delegației. Calificare în semifinale Denis-Laurean Popescu a reușit să treacă de serii la proba de 100 metri spate masculin, calificându-se în semifinale cu al 14-lea timp. Deși nu a avansat în finală, performanța sa arată potențial pentru viitoare competiții internaționale. Rezultatele Celorlalți Sportivi Români Aissia Prisecariu s-a plasat pe locul 15 în serii la 200 metri spate feminin, cu timpul de 2:05.81. Robert Badea, locul 24 în serii la 200 metri spate masculin, cu timpul de 1:54.48. Delegația României la Mondialele din Budapesta România a fost reprezentată de o echipă formată din opt sportivi, dintre care șase la masculin și doi la feminin. În ciuda lipsei calificărilor în finale, experiența acumulată la o competiție de nivel mondial este esențială pentru dezvoltarea tinerilor înotători. Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt de la Budapesta nu au adus calificări în finale pentru România, însă sportivii români au demonstrat potențial și determinare. Cu o pregătire mai intensă și o strategie pe termen lung, performanțele în competițiile internaționale pot fi îmbunătățite, punând România pe harta înotului de elită.

România, fără finale la înot (Budapesta)(sursa: Facebook/FRNPM)
Ucraina critică Memorandumul de la Budapesta (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina critică Memorandumul de la Budapesta

Ucraina critică Memorandumul de la Budapesta. La 30 de ani de la semnarea Memorandumului de la Budapesta, Ucraina a condamnat marți acest acord, prin care a renunțat la arsenalul său nuclear, al treilea ca mărime din lume, în schimbul unor garanții de securitate care nu au fost respectate. Ucraina critică Memorandumul de la Budapesta Ministerul de Externe al Ucrainei a catalogat memorandumul drept „un monument al miopiei în luarea unor decizii de securitate strategică” și a avertizat că ignorarea intereselor Ucrainei în arhitectura de securitate europeană este sortită eșecului. Citește și: ANALIZĂ De ce PSD vrea ca Elena Lasconi să nu ajungă la Cotroceni și care este planul secret pe care-l are cu Călin Georgescu, dacă acesta va câștiga Kievul insistă ca statele membre NATO să invite oficial Ucraina să adere la alianță în timpul reuniunii miniștrilor de externe. „Singura garanție reală de securitate pentru Ucraina și un factor de descurajare a agresiunii ruse este statutul de membru deplin al NATO”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a exclus revenirea la negocieri similare Acordurilor de la Minsk, afirmând: „Gata cu Memorandumul de la Budapesta. Gata cu Acordurile de la Minsk. De două ori ajunge, nu mai putem cădea în aceeași capcană a treia oară.” Contextul conflictului cu Rusia Memorandumul de la Budapesta a fost denunțat de Ucraina încă din 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia și sprijinul acordat de Moscova grupărilor paramilitare în estul Ucrainei. Conflictul din est a dus la un armistițiu fragil și multiple runde de negocieri, fără rezultate de durată. În prezent, invazia rusă continuă să provoace distrugeri și victime, iar Kievul consideră că orice acord temporar ar lăsa deschisă calea unei noi agresiuni. Presiuni asupra comunității internaționale Ucraina îndeamnă Statele Unite, Regatul Unit, Franța și China, toate semnatare ale Memorandumului din 1994, să ofere garanții de securitate concrete. „SUA și Regatul Unit trebuie să-și asume rolul de garanți ai securității noastre”, a transmis Ministerul de Externe al Ucrainei. Opoziția Rusiei la integrarea Ucrainei în NATO Rusia se opune categoric aderării Ucrainei la NATO, considerând acest pas o amenințare majoră la adresa securității sale. Cu toate acestea, Kievul rămâne ferm în solicitarea sa, subliniind că integrarea euro-atlantică este esențială pentru securitatea sa și stabilitatea regională.

Maghiarii denunță propaganda guvernamentală în mass-media (sursa: Facebook/Péter Magyar)
Internațional

Maghiarii denunță propaganda guvernamentală în mass-media

Maghiarii denunță propaganda guvernamentală în mass-media. Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Budapesta în faţa sediului radioului public ungar pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au calificat drept "propaganda guvernamentală" în mass-media. Maghiarii denunță propaganda guvernamentală în mass-media Protestul a fost organizat de partidul Tisza, condus de liderul opoziţiei ungare, Peter Magyar. Citește și: Surse politice: candidatura lui Șoșoacă, eliminată pe considerente pur politice de o majoritate de cinci judecători PSD-UDMR din CCR Acesta a devenit un adversar înverşunat al premierului conservator Viktor Orban în urma unei afaceri politico-conjugale. Fost membru al Fidesz, partidul lui Orban, Peter Magyar a demisionat din acest partid după ce a divorţat de Judit Varga, fosta titulară a portofoliului Justiţiei şi o aliată a premierului. El a fondat apoi partidul de centru-dreapta Tisza, ce s-a impus rapid ca formaţiune principală de opoziţie, iar la alegerile europarlamentare s-a clasat pe locul doi, după Fidesz, cu aproape 30% din voturi. Televiziunea publică, instrument de propagandă "Răbdarea noastră s-a terminat, a sosit ora reglărilor de conturi !", a clamat Peter Magyar sâmbătă în faţa manifestanţilor anti-Orban. Aceştia susţin că radio-televiziunea publică funcţionează ca o instituţie de propagandă pro-guvernamentală ce prezintă în emisiunile sale numai politicieni din partidul Fidesz şi din guvern, precum şi analişti care doar repetă discursul guvernamental. Protestatarii au cerut în zadar canalului de televiziune M1 să dea citire pe post unui manifest al lor în care cer, printre altele, demiterea conducerii televiziunii şi crearea unei "mass-media publice autentice".

Budapesta, noi acuze la adresa UE (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Budapesta, noi acuze la adresa UE

Budapesta, noi acuze la adresa UE. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat sâmbătă că decizia Comisiei Europene de a nu media în disputa privind blocarea livrărilor de petrol din Rusia către ţara sa prin Ucraina sugerează că Bruxelles-ul se află în spatele blocajului. Budapesta, noi acuze la adresa UE Ungaria şi vecina sa Slovacia protestează de când Ucraina a pus producătorul rus de petrol Lukoil pe o listă de sancţiuni în iunie, împiedicând petrolul acestei companii să treacă prin teritoriul ucrainean către rafinăriile slovace şi maghiare. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul Acuzaţia ministrului ungar, făcută fără a furniza dovezi, a venit la o zi după ce Comisia Europeană a respins o cerere din partea Ungariei şi Slovaciei de a media între acestea şi Ucraina cu privire la sancţiuni. "Faptul că Comisia Europeană a declarat că nu este dispusă să ajute la asigurarea aprovizionării cu energie a Ungariei şi Slovaciei indică faptul că ordinul a fost trimis de la Bruxelles Kievului pentru a crea probleme şi dificultăţi în aprovizionarea cu energie a Ungariei şi Slovaciei", a declarat Szijjarto la un eveniment politic. UE nu comentează Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze afirmaţiile lui Szijjarto. Guvernul Ucrainei nu a răspuns imediat solicitării de a comenta declaraţia ungară de sâmbătă, potrivit Reuters. Comisia, care a sprijinit Ucraina de la invazia Rusiei din 2022, a îndemnat în mod repetat ţările UE să pună capăt dependenţei lor de aprovizionarea cu energie de la Moscova. UE a impus sancţiuni asupra majorităţii importurilor de petrol rusesc. Vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că nu există nicio dovadă că sancţiunile impuse de Ucraina au pus în pericol aprovizionarea cu energie a Europei, deoarece petrolul rusesc continuă să circule prin conducta separată Drujba, care, de asemenea, leagă Rusia de Slovacia şi Ungaria prin Ucraina. Ungaria și Slovacia sunt amândouă ţări UE care s-au opus ajutorului militar acordat de aliaţii occidentali Ucrainei în lupta împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022. Ramura sudică a conductei traversează Ucraina şi ajunge în Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, fiind de ani de zile principala sursă de aprovizionare a rafinăriilor acestora. Luna trecută, Szijjarto a făcut comentarii similare atunci când a acuzat Comisia Europeană de şantaj în disputa privind petrolul şi a spus că poate "Bruxelles-ul, nu Kievul, a inventat totul". Un funcţionar al guvernului ungar a declarat joi că societatea petrolieră ungară MOL se află în stadiul final al discuţiilor pentru stabilirea unui sistem de asigurare a fluxurilor de ţiţei din Rusia.

A Coldplay egy román énekesnőt állít színpadra Budapesten (Facebook/Coldplay)
Eveniment

A Coldplay egy román énekesnőt állít színpadra Budapesten.

A Coldplay egy román énekesnőt állít színpadra Budapesten. Bukarestben a Coldplay egy Babas nevű helyi énekest hívott meg fellépni. A Coldplay egy román énekesnőt állít színpadra Budapesten Babasha egy manele énekesnő. Babasha színpadi jelenléte kettéosztotta a román közönséget. Egyesek megsértődtek és kifütyülték Babasha manelét. Mások azt mondták, hogy a zene az zene. A vita még most is tart, napokkal a Coldplay két bukaresti koncertje után. A koncertekkel kapcsolatban sok viccelődés született. Az egyik vicc az, hogy a Coldplay meghívja a budapesti színpadra Furdui Iancu román népdalénekest. Furdui Iancu állítólag a We are Romanians című hagyományos román dalt fogja énekelni.

Finanțarea de către Budapesta a fundațiilor UDMR, imorală, spune Marcel Ciolacu Foto: Facebook Marcel Ciolacu
Politică

Finanțarea de Budapesta a fundațiilor UDMR, imorală

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că finanțarea de către Budapesta a fundațiilor apropiate UDMR este „foarte probabil” imorală, dar România ar trebui să facă la fel. El a fost întrebat cum comentează finanţarea de la Budapesta a unor asociaţii din care fac parte şi lideri ai UDMR. Finanțarea de către Budapesta a fundațiilor UDMR, imorală „Nu am studiat foarte mult problema, am dat-o şi eu la partid, să vedem exact. Acuma... e ceva ilegal? Sunt lucruri ilegale acolo? Eu nu am ce să comentez. Dacă este ceva ilegal, cred că-s instituţiile statului, trebuie să-şi facă datoria. Este imoral? Foarte posibil! Atunci cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”, a afirmat Marcel Ciolacu vineri, într-o conferinţă de presă, întrebat cum comentează finanţarea cu fonduri de la Budapesta a asociaţiilor din care fac parte lideri ai UDMR. Întrebarea a fost adresată liderului PSD într-o conferinţă de presă în care l-a avut alături, la Bistriţa, şi pe ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, căruia nu i s-a cerut să comenteze subiectul, scrie news.ro. Citește și: Atacul ucrainean asupra bazelor rusești din Crimeea, probabil cea mai dură lovitură dată aviației lui Putin Acum două săptămâni, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a catalogat declaraţiile anti-UE şi anti-NATO făcute în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, drept „jignitoare pentru toată lumea” şi a spus că va avea loc o discuţie în coaliţie pe această temă. Însă la reuniunea de acum două zile a coaliției subiectul n-a mai fost abordat, întrucât liderul UDMR, Kelemen Hunor, era în concediu.

Guvernul ungar, atac la justiția română (sursa: stiridiaspora.ro)
Eveniment

Guvernul ungar, atac la justiția română

Guvernul ungar, atac la justiția română. Secretarul de stat Tamas Menczer din ministerul de Externe al Ungariei a criticat miercuri o decizie a instanţei supreme din România referitoare la liceul catolic "Ferenc Rakoczi al II-lea" din Târgu Mureş, transmite MTI. Guvernul ungar, atac la justiția română Menczer a afirmat pe Facebook că "în secolul 21, ar trebui deschise şcoli, nu închise" şi că Budapesta aşteaptă din partea Bucureştiului măsuri urgente care să asigure funcţionarea în continuare a unităţii de învăţământ respective. Oficialul ungar a apreciat că decizia de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în acest caz este "îngrozitoare", deoarece deschide calea către închiderea liceului. Citește și: Circa 600 de oameni au murit în bombardamentul asupra teatrului din Mariupol, susține Associated Press El a adăugat că, pentru a facilita o soluţie, ministerul ungar de externe ţine legătura cu UDMR, care face parte din coaliţia de guvernământ din România. Menczer şi-a exprimat speranţa că situaţia va fi rezolvată rapid şi nu va afecta pe termen lung relaţiilor româno-ungare, relatează Agerpres. Lege declarată neconstituțională Instanța Supremă din România a menținut o sentință a Curții de Apel Târgu Mureș care a anulat ordinele ministeriale de reînființare, în anul 2018, a Liceului Teologic Romano-Catolic "Ferenc Rakoczi al II-lea" din Târgu Mureș, după ce Curtea Constituțională a României a declarat neconstittuțională legea din februarie 2018 prin care Parlamentul României a adoptat o lege de reînființare a unității de învățământ. În urmă cu trei ani, preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, a anunțat că că a atacat în justiţie "înfiinţarea neconstituţională" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră