sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bsog

3 articole
Economie

Ce redevențe a plătit statului român compania BSOG

Ce redevențe uriașe a plătit statului român compania BSOG, singura care exploatează deocamdată gaze din Marea Neagră: potrivit unui răspuns la o interpelare, în anii 2021, 2022 și primele trei trimestre din 2023, această companie a achitat, cumulat, peste 848 de milioane de lei. Citește și: Patronul unei firme de transport, cu câștiguri nete de peste zece milioane de lei/an, se alătură protestelor: vrea subvenții pentru că face profit. În 2016 a fost racolat de PSD Președintele AUR, George Simion, s-a opus, în 2022, legii offshore, care a deblocat investițiile în exploatera gazelor din Marea Neagră. „Ia uite-l pe hoţul Virgil cum stă în prima bancă şi râde. Hoţul Virgil, această eroare a naturii, care vinde pe gratis”, striga Simion, la dezbaterea acestei legi. Ce redevențe a plătit statului român compania BSOG Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a precizat ce sume a încasat, drept redevențe, de la BSOG: 247.261 lei în 2021 - când gazele nu erau exploatate peste 577 de milioane de lei în 2022 peste 270 de milioane de lei în primele trei trimeste din 2023 Ziarul Financiar arăta, acum câteva zile, că, pe tot anul 2023, redevențele plătite de BSOG au ajuns la 343 de milioane de lei. ANRM mai arată că BSOG nu a fost exceptată de la plata redevențelor, așa cum sugerează în interpelarea către Guvern deputatul Nicolae Roman, ales pe listele AUR, dar care acum este independent. „Tot gazul nou extras din Marea Neagră de americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) prin proiectul Midia Gas Development (MGD) este cumpărat de francezii de la ENGIE, în baza unui contract cu o durată de 10 ani semnat în 2018. Anul trecut, americanii au produs 1,1 miliarde de metri cubi din Marea Neagră”, scria Ziarul Financiar, la 11 ianuarie. Producţia se realizează în zone cu ape de mică adâncime spre comparaţie cu perimetrul Neptun Deep, operat de OMV Petrom şi Romgaz, care ar trebui să intre în funcţiune în 2027, fiind un proiect în ape cu adâncimi mari.

Ce redevențe a plătit statului român compania BSOG
Singura companie care extrage gaze din offshorul românesc nu vrea să crească producția Foto: Exxon Mobile
Eveniment

Singura companie extrage gaze din offshorul românesc

Singura companie care extrage gaze din offshorul românesc, BSOG, spune că ar putea crește extracția, dar noile taxe o demotivează, ba chiar ar justifica o scădere a producției. Black Sea Oil & Gas (BSOG) asigură acum, din gazele din Marea Neagră, 12% din consumul României. Singura companie care extrage gaze din offshorul românesc „Acum producem 12% din con­sumul de gaze al României, lucru care a înlocuit importul rusesc. Este un lucru foarte bun, la momentul ideal, nu se putea un moment mai bun. Credem că putem creşte pro­ducţia cu 20%, să mergem de la 12% la 15%, dar în actualele condiţii de ta­xare eşti motivat să tai producţia, nu să o creşti. Nu vom face acest lu­cru, nu vom scădea. Avem o obli­gaţie de producţie, o luăm în serios, dar şi autorităţile au o obligaţie de a încuraja securitatea energetică“, a spus Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG), în cadrul ZF Power Summit 2023. „În vara anului trecut, după o dezvoltare de 12 ani, americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG), care au în spate colosul Carlyle, au reuşit să fi­nalizeze proiectul Midia Gas Development (MGD), prima investiţie complet no­uă făcută în platoul continental al Mării Negre în ultimii 30 de ani. Proiectul MGD constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă sub­ma­rină de 126 de kilometri care asi­gură transportul gazelor până la no­ua staţie de tratare a gazelor (STG) din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Întreaga investiţie s-a ridicat la circa 400 de milioane de dolari”, mai arată Ziarul Financiar. Citește și: BREAKING OMV Petrom și Romgaz încep anul acesta investiții de 1,2 miliarde lei în exploatarea gazelor din offshore – Profit. Investițiile totale, estimate la patru miliarde euro OMV Petrom, care de asemenea are licență de exploatare a gazelor din offshore, a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate, întrucât nu se încadrează în prevederile ordonanței care prevede această măsură.

Primele gaze din Marea Neagră au intrat în Sistemul Național de Transport Foto: BSOG
Eveniment

Primele gaze Marea Neagră intrat Sistemul

Primele gaze din Marea Neagră au intrat în Sistemul Național de Transport. Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, la Proiectul de Dezvoltare a Gazelor Midia (proiectul MGM – n.r.), și primul gaz a fost livrat către Sistemul Național de Transport („NTS”) în această după-amiază (miercuri – n.r.). Proiectul este de așteptat să livreze aproximativ 0,5 miliarde de metri cubi în acest an, cu producția de vârf estimată să fie de aproximativ 1 miliarde de metri cubi pe an în următorii trei ani din cei zece de viață estimate pentru zăcămintele de gaze Ana și Doina. Primele gaze din Marea Neagră au intrat în Sistemul Național „Este prima nouă exploatare de gaze offshore din România în peste 30 de ani și singurul proiect în curs de dezvoltare în prezent. Acesta constă în 5 sonde de producție offshore (1 sondă submarină la câmpul Doina și 4 sonde de platformă la câmpul Ana), o platformă de producție fără echipaj uman amplasată pe câmpul Ana, o conductă de gaze de 126 km care leagă platforma Ana de țărm și de o nouă stație de tratare a gazelor (“GTP”) pe uscat în comuna Corbu, județul Constanța. Gazele prelucrate sunt livrate în SNT la stația de măsurare a gazelor din cadrul GTP”, transmite compania, citată de PSNews. Mark Beacom, directorul general al BSOG, a comentat: „A fost o călătorie lungă și plină de provocări pentru a atinge, în sfârșit, această etapă importantă pentru țară. În România au fost realizate o serie de premiere, toate în timpul unei pandemii globale și, mai recent, al conflictului din Ucraina, care a amenințat să afecteze operațiunile din Marea Neagră. Rezultatul tuturor acestor eforturi este că proiectul MGD asigură nu doar 10% din cererea de gaze a României, ci și calea, și posibil chiar infrastructura, pentru alți dezvoltatori din Marea Neagră, precum și pentru a lansa o serie de inițiative de dezvoltare a energiei verzi, făcând din MGD o infrastructură integrată de tranziție energetică”. BSOG este deţinută de americanii de la Carlyle, cel mai mare jucător din zona de private equity la nivel global, un colos care administrează active de peste 210 miliarde de dolari prin 335 de vehicule de investiţii, scria, în 2019, Ziarul Financiar. Citește și: EXCLUSIV Ministrul Sorin Grindeanu a mințit când a spus public că va sesiza DNA în legătură cu Complexul Astoria din Snagov al CFR. Consilierul ministrului: A sesizat pe Facebook

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră