sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: boris johnson

26 articole
Internațional

Netanyahu i-a pus microfoane în baia de la Externe

Fostul premier britanic Boris Johnson susține că, în 2017, când el era ministru de Externe, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a pus microfoane în baia de la ministerul de Externe. Johnson a relatat acest episod în cartea sa de memorii „Unleashed”, din care un fragment a fost preluat de The Telegraph. Citește și: După fabulosul dar de nuntă, de 400.000 de euro, George Simion a dat lovitura și cu darul de la botezul copilului său: cât două case auriste Netanyahu i-a pus microfoane în baia de la Externe Fostul premier britanic a afirmat că echipa sa de securitate a făcut descoperirea atunci când a verificat toaletele după ce premierul israelian le-a folosit în timpul unei reuniuni în 2017. Boris Johnson povestește că Netanyahu s-a scuzat în timpul discuțiilor din fostul său birou pentru a folosi toaleta, descrisă ca „o anexă secretă… un pic ca domnii dintr-un club elegant din Londra”. „Bibi s-a dres pentru o vreme și, poate fi sau nu o coincidență, dar mi s-a spus că mai târziu, când făceau o verificare periodică pentru a depista microfoane, au găsit un dispozitiv de ascultare în toaletă («thunderbox»)”, a scris Boris Johnson. The Telegraph a amintit că, la scurt timp după episodul relatat de Johnson, Israelul a fost acuzat că a pus microfoane la Casa Albă. Un raport Politico din 2019 cita trei foști oficiali ai Statelor Unite care confirmau această informație. Netanyahu, la momentul respectiv, a negat incidentul, iar președintele american de atunci, Donald Trump, a susținut că este „greu de crezut”.

Netanyahu i-a pus microfoane în baia de la Externe Foto: Facebook Netanyahu
Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți Foto: Facebook
Eveniment

Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți

Fostul premier britanic din perioada pandemiei de coronavirus, Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți, dar nu este sigur că a avut un efect decisiv. El a făcut o evaluare a măsurilor din perioada pandemiei în cartea sa de memorii „Unleashed, din care au fost publicate mai multe fragmente, în Daily Mail. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Boris Johnson crede că lockdown-ul a salvat vieți „Nu spun că lockdown-ul nu a avut niciun efect; sunt sigur că au avut un anumit efect. Dar a fost decisiv în înfrângerea bolii, în înfrângerea valului? Tot ce pot spune este că nu mai sunt sigur”, a scris fostul premier. „În acel moment am crezut în corelația dintre intervențiile non-farmaceutice - lockdown-ul și alte restricții privind contactele - și forma curbei epi. Am crezut că am îndoit acea parabolă prin puterea voinței noastre colective (...) Abia mai târziu am început să mă uit la curbele pandemiei în întreaga lume - cocoașa dublă care părea să crească și să scadă indiferent de abordările adoptate de guverne. Peste tot au existat două valuri, fie că era vorba de China, unde închiderea a fost impusă fără milă, sau de Suedia, unde s-a adoptat o abordare mai voluntară”, a arătat Boris Johnson. În aceeași carte de memorii, el a afirmat că epidemia de coronavirus a pornit dintr-un laborator din China comunistă. În carte, Boris Johnson povestește că administraţia sa a luat în considerare o operaţiune militară prin care să-şi însuşească vaccinuri împotriva covid-19 din Olanda. Acest ”raid acvatic” avea drept ţintă un depozit olandez în care se aflau vaccinuri AstraZeneca, iar fostul premier a discutat în mod serios despre această problemă cu oficiali militari de rang înalt.

Boris Johnson, convins că epidemia de coronavirus a pornit din China Foto: Facebook
Politică

Boris Johnson, convins epidemia de coronavirus a pornit din China

Fostul premier britanic Boris Johnson este convins că epidemia de coronavirus a pornit dintr-un laborator din China comunistă: în cartea sa de memorii, el respinge teoria că virusul a plecat din piața de animale din Wuhan. Citește și: Prima declarație a lui Ciolacu despre posibila relație cu fosta soție a lui Robert Negoiță: „Nu am o relație intimă cu Sorina Docuz. Există vreo poză cu mine, cu ea?” Boris Johnson, convins că epidemia de coronavirus a pornit din China Iată ce scrie fostul premier în cartea sa de memorii, „Unleashed”: „Cel mai îngrozitor lucru în legătură cu întreaga catastrofă de la Covid este că pare să fi fost în întregime provocată de om, în toate aspectele sale. Acum pare covârșitor de probabil că mutația a fost rezultatul unui experiment greșit într-un laborator chinez (...) Niște oameni de știință îmbinau bucăți de virus ca vrăjitoarele din Macbeth - ochi de liliac și deget de broască - și oops, micuța creatură zburdalnică a sărit din eprubetă și a început să se reproducă peste tot în lume”. Fragmente din cartea sa de memorii sunt publicate în serial de Daily Mail. În aceeași carte de memorii, el povestește că administraţia sa a luat în considerare o operaţiune militară prin care să-şi însuşească vaccinuri împotriva covid-19 din Olanda. Acest ”raid acvatic” avea drept ţintă un depozit olandez în care se aflau vaccinuri AstraZeneca, iar fostul premier a discutat în mod serios despre această problemă cu oficiali militari de rang înalt. Şeful adjunct al Statului Major britanic, general-locotenentul Doug Chalmers, considera acest plan ”cu siguranţă realizabil”, cu ajutorul unor bărci pneumatice. ”Se duceau atunci la ţintă, intrau, securizau bunurile, luau ostatici, se strecurau înapoi cu un camion articulat şi şi se îndreptau către porturile de la Canalul Mânecii”, detaliază Boris Johnson în cartea sa de memorii. Potrivit lui Doug Chalmers, ar fi fost dificil ca planul să fie dus la bun sfârşit fără ca Regatul Unit să fie descoperit şi ”trebuia să explicăm de ce invadăm un vechi aliat NATO”.

Macron l-a enervat pe Boris Johnson atât de tare încât acesta simțea nevoia să-l lase KO Foto: Facebook
Eveniment

Macron l-a enervat pe Boris Johnson

Președintele Franței, Emanuel Macron, l-a enervat atât de tare pe Boris Johnson în legătură cu Ucraina, încât fostul premier simțea nevoia să-i dea un pumn și să-l lase KO, relatează, într-un podcast pentru The Times, Guto Harri, fostul șef al Comunicării în Downing Street 10. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Harri povestește și despre relația specială dintre Boris Johnson și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, apreciind că ambii știau să folosească umorul pentru a face politica mai digerabilă. Macron l-a enervat pe Boris Johnson „Președintele Macron a mers la Moscova în căutarea, a spus el, a păcii. Dacă ar fi reușit, i-am fi fost cu toții recunoscători, dar șansele nu au părut niciodată bune, iar Boris a găsit «dezgustătoare» apariția lui la Kremlin. Mai târziu, tensiunile aveau să se răsfrângă grav asupra sancțiunilor, energiei și refugiaților. Iar când omul de la Élysée a criticat Marea Britanie pentru că a complicat prea mult migrația, Johnson a fost furios, promițând să «îi dea lui Macron un pumn care să-i stingă lumina»”, relatează fostul consilier al premierului britanic. Alți lideri căutau o a treia cale, o altă acomodare cu Putin, după modelul acordului încheiat atunci când acesta a luat o bucățică din Crimeea, în urmă cu aproape un deceniu, mai arată fostul oficial din Downing Stret. Un zvon care făcea turul diplomației era că un om de stat american de rang înalt a avertizat împotriva implicării într-un alt "mic război european de rahat". „Să sperăm că aceasta nu este ultima dată când vorbim” Harri a asistat și la prima conversație telefonică dintre Johnson și Zelenski, imediat după declanșarea invaziei rusești. Boris Johnson și Volodimir Zelenski, doi politicieni foarte asemănători Foto: Facebook „Am fost trezit de un oficial de pe Downing Street pentru a asista la una dintre cele mai emoționante conversații la care am fost martor. La telefon cu prim-ministrul se afla un președinte calm, dar cu respirația tăiată, care a definit conducerea modernă. Volodimir Zelenski se afla în capitala sa, Kiev. La fel erau și forțele speciale ale lui Putin, aflate în căutarea lui. Zelenski știa că șansele ca el - sau țara sa - să reziste erau minime, dar a precizat că era hotărât să facă totul pentru a învinge pronosticurile. La rândul său, Boris i-a spus că este pregătit să facă tot ce este necesar pentru a-l susține. «Să sperăm că aceasta nu este ultima dată când vorbim», a spus Zelensky, iar legătura a murit”, relatează Guto Harri. Citește și: Greva profesorilor pe rețelele sociale: de la „Țara te vrea prost” și „Tăiați pensiile speciale!” la „Sistem învechit” și „Creșteri salariale doar pe baza performanțelor”

Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid Foto: Captură video
Eveniment

Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid

Cu puțin timp înainte de a invada Ucraina, președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a spus lui Boris Johnson, pe atunci premier al Marii Britanii: „Aș fi putut ușor să te ucid cu o rachetă”. Boris Johnson, care a relatat această conversație la BBC, a spus că Putin avea un ton relaxat și detașat. Putin i-a spus lui Johnson: Aș fi putut ușor să te ucid „Johnson a spus că Putin a făcut acest comentariu în timpul unui lung apel telefonic din februarie anul trecut, în timp ce trupele ruse erau mobilizate lângă granița cu Ucraina. «M-a cam amenințat la un moment dat și a spus: „Boris, nu vreau să te rănesc, dar cu o rachetă, ar dura doar un minut”, sau ceva de genul acesta», a spus Johnson pentru BBC. Nu era clar dacă comentariul liderului rus a fost făcut în glumă. «Din tonul relaxat pe care îl avea, tipul de detașare pe care părea să-l aibă, el doar se juca cu încercările mele de a-l determina să negocieze», a spus Johnson”, scrie The Times. Conversația a avut loc la scurt timp după ce Johnson a călătorit la Kiev pentru a-i oferi sprijin președintelui Zelensky. La acea vreme, Rusia nega că ar fi avut vreo intenție de a avansa peste graniță, în ciuda acumulării de trupe. Trei săptămâni mai târziu, pe 24 februarie, a invadat. Johnson a spus că își amintește că i-a spus lui Putin că vor exista sancțiuni occidentale mai dure dacă invadează și acest lucru nu va face decât să intensifice sprijinul Occidentului pentru Kiev, ceea ce ar însemna „mai mult NATO, nu mai puțin” la granițele ruse. Aceste detalii apar în serialul care va fi difuzat de azi pe BBC 2, Putin vs the West. Citește și: BREAKING Partidul cancelarului Nehammer a pierdut zece procente la alegerile din landul Austria inferioară – rezultate preliminare BBC l-a intervievat și pe fostul ministru britanic al Apărării, Ben Wallace, care relatează cum a fost mințit de șefii armatei ruse, care negau vehement că vor ataca Ucraina. Însă, pe de altă parte, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, susține că, dacă Rusia va invada Ucraina, ucrainenii nu se vor apăra.

Boris Johnson, în sprijinul Ucrainei: „Ce dracu așteaptă Vestul?”
Eveniment

Ce dracu așteaptă Vestul

Un editorial dur al lui Boris Johnson, în sprijinul Ucrainei, a fost publicat, azi, la deschiderea tabloidului britanic Daily Mail: „Ce dracu' așteaptă Vestul?” („What the hell is the West waiting for?”) este titlul acestui comentariu. Boris Johnson a vizitat Ucraina acum câteva zile. Boris Johnson came to visit Bucha. To date, no results of the investigation into the Bucha massacre have been released #Ukraine️ #AFU #Donbas #UkraineRussianWar #UkraineFrontLines #UkraineWar #NATO #Kiev #Russians #Russia #Europe #RussiaUkraine #usa #Zelenskyy #moscow #bucha pic.twitter.com/dQdQ4kCOxt— REPORT WAR (@troy_dalio) January 22, 2023 „Ce dracu așteaptă Vestul?” „Vino cu mine în noroiul ocru al curții bisericii din Bucha, pe lângă biserica Sf. Andrei, ciuruită de gloanțe. Stați deasupra mormintelor unora dintre cei 416 locuitori ai acestui oraș – 9 dintre ei copii – care au fost împușcați de ruși în încercarea de a-i îngrozi pe ceilalți. Priviți fotografiile cadavrelor lor, cu mâinile legate la spate, lăsate în stradă să putrezească sau să fie mâncate de câini. Stați alături de mine lângă rămășițele înnegrite ale unui bloc de apartamente din Borodyanka, instalațiile stricate și jucăriile pentru copii zdrobite. Priviți ce poate face doar una dintre bombele aeropurtate de 500 kg ale lui Putin unei clădiri cu opt etaje. Încercați să întâlniți ochii rugători ai oamenilor care au scos 162 de cadavre din dărâmături și care i-au căutat pe cele 28 ale căror rămășițe nu au fost găsite niciodată. Uită-te la acei curajoși ucraineni și răspunde-mi la această întrebare: ce dracu’ așteptăm?”, scrie Boris Johnson. When Ukraine wins, that is a message that will be heard around the world. So let us help them win, not next year or the year after, but this year, 2023 pic.twitter.com/8fOf1bAfvi— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 24, 2023 În lungul său comentariu, fostul premier întreabă retoric de ce vestul nu vrea să trimită tancuri Ucrainei. Putin nu va avea curaj să folosească arma nucleară „Ucrainenii au nevoie de sute de tancuri și ar trebui să le obțină de la americani, germani, polonezi și mulți alții. Unde are nevoie lumea occidentală să staționeze aceste tancuri în acest moment? Să păzească Renania de Nord-Westfalia? Protejează Tennessee? Să patruleze satele din Wiltshire? Același lucru se poate face despre fiecare element de armament convențional care ar putea ajuta Ucraina să pună capăt acestei agonii. Nu-mi vorbi despre „escaladare”, sau despre riscul ca, cumva, să-l provocăm pe Putin (…) De ce să ne temem să-l provocăm, când deja a arătat ce va face fără nici cea mai mică provocare? Cum poate „escala”, când a atins deja o astfel de barbarie încât pulverizează în mod sistematic casele civililor? Va folosi cu o armă nucleară pe câmpul de luptă? Într-adevăr? Nu cred nicio secundă. Dacă Putin ar fi atât de nebun (…) ar pierde într-o clipă toți susținătorii din Africa, Orientul Mijlociu, Asia (…) Mai rău, din punctul lui de vedere, i-ar pierde pe chinezi. El ar deveni un paria global și ar arunca Rusia într-o astfel de stare de excludere economică criogenă încât ar face sancțiunile actuale să pară moderate. Mai presus de toate, ar pierde poporul rus, care ar fi cu totul îngrozit de consecințele unei astfel de mișcări și de unde ar putea duce aceasta. Și nici nu ar funcționa. Nu i-ar opri pe ucraineni să lupte”, scrie fostul premier britanic. „Dacă vreți să minimizați durerea economică a lumii, dacă doriți să evitați costul enorm – în sânge și averi – de a lăsa această tragedie să se prelungească, atunci să facem împreună lucrul evident. Să le dăm ucrainenilor tot ce au nevoie pentru a câștiga acum”, își încheie Boris Johnson peldoaria. Citește și: Zelenski face curățenie: procurorul general adjunct al Ucrainei, care petrecea în vacanțe de lux în timpul războiului, demis. Deplasările în străinătate ale oficialilor, limitate

Boris Johnson spune că, la începutul rivaziei rusești, Germania era convinsă că Ucraina se va prăbuși Foto: Facebook Boris Johnson
Internațional

Germania era convinsă că Ucraina se va prăbuși

Fostul premier britanic Boris Johnson spune, într-un interviu pentru o stație afiliată CNN din Portugalia, că, la începutul invaziei rusești, Germania era convinsă că Ucraina se va prăbuși și dorea ca acest lucru să se petreacă cât mai repede. El critică și atitudinea inițială a Franței și Italiei, dar arată că, până la urmă, UE a acționat în mod unit și a trecut la sancțiuni dure împotriva Rusiei. În ceea ce-l privește pe Zelenski, Boris Johnson apreciază că, fără el, istoria acestui conflict ar fi fost cu totul alta. Citește și: Două săptămâni înainte de decizia privind admiterea în Schengen, DNA s-a năpustit peste vameși. Acum o lună, Kovesi arăta că nu sunt anchete în vămi. Vămile, controlate de PSD Germania era convinsă că Ucraina se va prăbuși „«Opinia germană a fost la un moment dat că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă», a susținut Johnson, citând «tot felul de motive economice temeinice» pentru această abordare”, relatează CNN declarațiile fostului premier britanic, care relata perspectiva Berlinului în primele zile ale invaziei rusești. Boris Johnson a spus că i-a înțeles, dar nu le-a susținut poziția. „Fără îndoială că francezii au fost în negare până în ultimul moment”, a spus el despre atitudinea Parisului înainte de 24 februarie 2022. Boris Johnson a criticat și guvernul Italiei, condus la acel moment de Mario Draghi, care a anunțat că nu va sprijini poziția Marii Britanii întrucât depinde masiv de hidrocarburile din Rusia. „Ceea ce sa întâmplat a fost că toată lumea – germani, francezi, italieni, toată lumea, Joe Biden – a văzut că pur și simplu nu există nicio opțiune. Pentru că nu ai putut negocia cu acest tip (Putin). Acesta este punctul cheie”, a concluzionat fostul premier, apreciind că poziția UE a fost, până la urmă, strălucită. În ceea ce-l privește pe președintele Zelenski, Boris Johnson a spus: „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferită dacă el nu ar fi fost acolo”.

Boris Johnson poate fi premier iar (sursa: BBC)
Internațional

Boris Johnson poate fi premier iar

Boris Johnson poate fi premier iar. Fostul premier britanic Boris Johnson a acumulat suficient sprijin pentru a se înscrie în cursa pentru a deveni - din nou - prim-ministru, ca urmare a demisiei succesoarei sale Liz Truss, a afirmat sâmbătă aliatul său, deputatul conservator James Duddridge. Boris Johnson poate fi premier iar Potrivit acestuia, Johnson a adunat deja cele 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida. Sunday Times, BBC şi Sky News au citat surse neidentificate apropiate de Johnson care au indicat similar că acesta dispune de 100 de susţinători şi deci "s-ar putea" afla pe buletinele de vot. Boris Johnson, care a revenit la Londra mai devreme sâmbătă dintr-o vacanţă în Caraibe, nu a declarat deocamdată oficial dacă va candida pentru un nou mandat. Contestată atât de formaţiunea de guvernământ, cât şi de opoziţia laburistă, Liz Truss şi-a anunţat joi demisia. Actuala lideră a Camerei Comunelor, Penny Mordaunt, şi-a anunţat vineri candidatura pentru a deveni prim-ministru. Favoritul pariurilor, Rishi Sunak Totuşi, favoritul caselor de pariuri este deocamdată fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak, care are deja peste 100 de semnături, însă nu a confirmat până acum dacă va candida. Candidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi. Citește și: Veselie pe Twitter! Medvedev o insultă pe Liz Truss, iar Elon Musk îi dă replica: „Bun trol, ca să fiu sincer” Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Țara în care și-a petrecut Boris Johnson luna de miere Foto: Facebook Boris Johnson
Eveniment

Țara petrecut Boris Johnson luna de miere

Țara est-europeană în care și-a petrecut Boris Johnson luna de miere și de care, probabil, mulți britanici nici nu au auzit: premierul conservator, încă în funcție, și soția sa, Carrie, au stat la un hotel eco, de cinci stele, în Slovenia. Boris Johnson va mai sta în Downing Street 10, reședința premierilor britanici, circa patru săptămâni. Țara în care și-a petrecut Boris Johnson luna de miere Cei doi au fost cazați la Vila Planinka, un hotel mic, tip boutique, cu doar 23 de camere, în zona localității Jezersko. Hotelul nu are wi-fi decât în lobby și încurajează oaspeții să renunțe la telefon. Presa britanică scrie că o cameră costă între 242 de lire și 542 de lire. Inside the luxury Slovenian resort Boris and Carrie Johnson chose for their 'mini-moon' https://t.co/ICuYY0F5LN pic.twitter.com/ySCpSs0XqP— Tatler (@Tatlermagazine) August 9, 2022 Potrivit The Times, hotelul se autosusține, în mare măsură. Hotelul folosește apă de munte, cu un conținut bogat de magneziu, iar mâncarea este produsă local - inclusiv prosciutto de urs. Populația locală de urs este în creștere, menționează The Times. Foto: Vila Planinka Proprietăreasa hotelului a spus că familia Johnson a mers cu bicicleta, a înotat în lacurile din zonă și a vizitat o peșteră, Postojna. The Times comentează, în ediția sa de duminică, că majoritatea britanicilor ar avea probleme să localizeze Slovenia pe hartă. În 2019, înainte de pandemie, Slovenia a fost vizitată de 160.000 de britanici, în timp ce în Italia au fost 6,4 milioane. Citește și: Umanismul capilor Bisericii Ortodoxe Ruse: Mitropolitul Leonid își bate joc de prizonierii ruși forțați să cânte piese patriotice rusești

"Prietenul Ucrainei", Boris Johnson, fără scaun (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

"Prietenul Ucrainei", Boris Johnson, fără scaun

"Prietenul Ucrainei", Boris Johnson, fără scaun. Ziarele centrale din Regatul Unit prezintă miercuri o perspectivă sumbră pentru premierul Boris Johnson, confruntat cu cea mai mare criză de autoritate după demisiile a doi miniştri, transmite Reuters. "Prietenul Ucrainei", Boris Johnson, fără scaun "Sfârşitul jocului", scrie The Times pe prima pagină, în urma demisiei lui Rishi Sunak de la conducerea finanţelor şi a lui Sajid Javid de la ministerul sănătăţii. Cotidianul apreciază că este "o greşeală" din partea premierului să se agaţe de putere, deoarece "a pierdut încrederea partidului său şi a ţării". "Nu există nicio şansă imaginabilă ca Johnson, care nu a reuşit să îşi asigure sprijinul a 148 de parlamentari la un vot de încredere luna trecută, să îşi poată redobândi autoritatea de a asigura conducerea eficientă de care are nevoie ţara în vremuri de criză naţională acută", adaugă publicaţia, care conchide: "Fiecare zi în care rămâne adânceşte sentimentul de haos. Pentru binele ţării, trebuie să plece". Se vehiculează nume de înlocuitori În interiorul ziarului, editorialistul Iain Martin descrie haosul din interiorul guvernului şi opinează că speranţele legate de numirea noului ministru de finanţe Nadhim Zahawi sunt limitate. "A fost o agitaţie nebunească din partea unei Echipe Boris care îşi face iluzii, în încercarea de a identifica o persoană, orice persoană pregătită să accepte al doilea post politic din ţară, ca importanţă, şi să rişte să fie deţinătorul celui mai scurt mandat" la conducerea Finanţelor, scrie jurnalistul. Martin afirmă că s-au vehiculat numele fostului ministru al Sănătăţii Jeremy Hund şi al ministrului Apărării, Ben Wallace, ca posibili succesori ai lui Johnson. Johnson periclitează soarta partidului În cotidianul Telegraph, fostul ministru pentru Brexit, lordul David Frost, susţine că Johnson ar trebui să demisioneze, în caz contrar riscând "să tragă după el partidul şi guvernul". După demisiile de marţi, "alţi membri ai cabinetului trebuie acum să se gândească dacă sunt într-adevăr mulţumiţi de actuala direcţie de mers", apreciază Frost. Daily Express îl prezintă pe Johnson ca "rănit", dar "eliberat". În pagina întâi, cotidianul afirmă că premierul îşi continuă lupta şi a promis reducerea impozitelor. "Da, ce irosire şi ce tragedie a fost" Editorialistul Stephen Glover de la Daily Mail îl elogiază pe premier ca "un politician excepţional, cu un cap peste majoritatea celorlalţi membri ai cabinetului" şi crede că Johnson va fi respectat pentru că a asigurat retragerea Regatului Unit din UE în ciuda "principalului său defect: "reticenţa de a spune adevărul, care l-a marcat chiar şi într-o meserie care nu este apreciată pentru veracitate". Citește și: Boris Johnson, mesaj foarte important în favoarea Ucrainei: Teritoriul capturat de Rusia poate fi recuperat. Întreaga comunitate internațională sprijină Kievul "Însă după toate cele întâmplate şi în ciuda realizărilor sale, el pare acum un prim-ministru a cărui soartă este pecetluită", recunoaşte comentatorul, care îşi exprimă şi sentimentele personale: "Da, ce irosire şi ce tragedie a fost". Când și cum va pleca Guardian prezintă punctul de vedere al jurnalistei Polly Toynbee, potrivit căreia "singura întrebare rămasă" priveşte modul şi momentul exact al plecării premierului. "Foarte puţini se aşteaptă ca el să intre în luptă la următoarele alegeri. Comitetul 1922 (grupul parlamentar conservator - n. red.) ar putea schimba instantaneu regulile peste noapte şi vota din nou asupra conducerii, cu toate indiciile că el (Johnson) va pierde data viitoare", scrie ea. Alternativa ar fi ca deputaţii conservatori "să aştepte alegerea de săptămâna viitoare a unui nou comitet care să intenţioneze să schimbe regulile pentru a permite o nouă încercare de defenestrare în mai puţin de un an".

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil

Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil. Premierul britanic Boris Johnson i-a transmis marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unei convorbiri telefonice, că întreaga comunitate internaţională "este în spatele Ucrainei" şi că armata ucraineană mai poate încă "recupera" teritoriul capturat recent de Rusia, relatează EFE şi Reuters. Teritoriul capturat de Rusia este recuperabil Boris Johnson a avut în cursul dimineţii o convorbire la telefon cu Volodimir Zelenski "pentru a-l informa în legătură cu progresele şi discuţiile purtate la (summiturile) G7 şi NATO de săptămâna trecută", a indicat o purtătoare de cuvânt a guvernului britanic într-un comunicat. La rândul său, "preşedintele Zelenski a detaliat situaţia actuală din Ucraina şi ultimele cuceriri ale ruşilor, iar premierul l-a informat despre cele mai noi echipamente militare britanice, cum ar fi zece sisteme de artilerie autopropulsată şi muniţie, care vor ajunge în zilele şi săptămânile următoare" în Ucraina, menţionează comunicatul. "Comunitatea internaţională este în spatele Ucrainei", a afirmat Boris Johnson în timpul acestei convorbiri telefonice, în cursul căreia şi-a exprimat convingerea că "armata ucraineană ar putea recuceri teritoriul recent capturat de către forţele (preşedintelui rus Vladimir) Putin". Cerealele, miză majoră Referitor la cereale, ambii lideri au subliniat importanţa "de a le scoate cât mai repede posibil din Ucraina", iar Boris Johnson a dat asigurări că Marea Britanie continuă să lucreze îndeaproape cu alţi parteneri asupra următoarelor etape şi că este pregătită să ajute în orice mod posibil în această problemă. Citește și: EXCLUSIV Bătălie dură între doi grei ai industriei europene pentru banii Armatei: Rheinmetall vrea să preia contractul de 700 de milioane de euro al IVECO pentru camioane De asemenea, cei doi lideri au abordat cazurile unor cetăţeni britanici care luptau de partea forţelor ucrainene, dar "au fost capturaţi de trupele ruse în ultimele luni". În ceea ce priveşte Conferinţa privind restabilirea şi reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată în urmă cu o zi la Lugano (Elveţia), "premierul salută planurile de reconstrucţie a Ucrainei", menţionând că "aşteaptă cu nerăbdare" să găzduiască un eveniment similar anul viitor în Marea Britanie, conform EFE.

Putin, răspuns mitocănesc la glumele liderilor G7 Foto: Twitter
Eveniment

Putin răspuns mitocănesc la glumele liderilor G7

Putin, răspuns mitocănesc la glumele liderilor G7: „Nu știu cum intenționau să se dezbrace, până la brâu sau mai jos de brâu”. Acum câteva zile, lideri G7, reuniți în Bavaraia, au ironizat aparițiile la bustul gol ale lui Putin. Duminică, la summitul G7, premierul britanic Boris Johnson le-a propus colegilor săi să își scoată sacourile: „Ne dezbrăcăm? Trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”. ⚡️Participants of the G7 summit joked about the photo of Putin with a naked torso on horseback.Boris Johnson invited G7 leaders to strip to the waist, while Canadian Prime Minister Justin Trudeau went even further and offered to saddle their horses. pic.twitter.com/Cs15uSHQaU— Flash (@Flash43191300) June 26, 2022 În discuție a intervenit premierul canadian Justin Trudeau, care a propus oficialilor să se plimbe „călare la pieptul gol”, amintind de fotografiile devenite celebre cu liderul rus. Putin, răspuns mitocănesc la glumele liderilor G7 „Nu știu cum intenționau să se dezbrace, până la brâu sau mai jos de brâu, însă cred că ar fi fost o imagine oribilă, oricum. Însă amintindu-ne de cuvintele lui Pușkin (…): „Poți fi om de treabă și să te gândești la aspectul unghiilor”. De aceea, eu, evident sunt de acord: într-un om totul trebuie să fie în armonie: și sufletul și corpul. Însă pentru asta, trebuie de renunțat la excesul de alcool, la alte vicii, de făcut sport”, a răspuns Putin la întrebarea unui jurnalist, citat de newsmaker.md. ❗️Putin responded to the G7 leaders for their jokes about “Putin with a naked chest” and advised them to work on themselves“ I don’t know how they wanted to undress, from the waist up, below the waist. I think it would be a disgusting sight.— Dagny Taggart (@DagnyTaggart369) June 29, 2022 Liderul de la Kremlin i-a răspuns și lui Boris Johnson, care a susținut că, dacă Putin ar fi fost femeie, agresiunea asupra Ucrainei nu ar mai fi avut loc. Citește și: NATO trimite România în prima linie de apărare împotriva Rusiei, declarată „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Alianță. Noi trupe pe teritoriul românesc „Vreau să reamintesc evenimentele din istoria recentă, când Margaret Thatcher a decis să înceapă acțiunile militare împotriva Argentinei pentru insulele Falkland. Iată că o femeie a decis să înceapă acțiuni militare. Unde sunt insulele Falkland și unde e Marea Britanie. Și a fost o decizie dictată de nimic altceva decât de ambiții imperiale, confirmarea statutului imperial”, a afirmat Putin.

Boris Johnson face glume cu Putin: „Dacă ar fi fost femeie, nu ar fi invadat Ucraina” Foto: Kremlin.ru
Internațional

Dacă fost femeie nu invadat Ucraina

Premierul britanic, Boris Johnson, face glume cu Putin: „Dacă ar fi fost femeie, nu ar fi invadat Ucraina”. El a făcut aceste afirmații după reuniunea G7, unde liderii reuniți au făcut glume pe seama liderului de la Kremlin, cunoscut pentru aparițiile sale la bustul gol, călare. Dacă ar fi fost femeie, nu ar fi invadat Ucraina Johnson a declarat pentru postul de televiziune german ZDF: „Dacă Putin ar fi fost femeie, ceea ce, evident, nu este, însă dacă ar fi fost, chiar nu cred că ar fi început un război nebun, macho - invazia şi violenţa în modul în care a făcut-o”. „Dacă vreţi un exemplu de masculinitate toxică, asta este ceea ce face el în Ucraina”, a spus Johnson, adăugând că „aveţi nevoie de mult mai multe femei în funcţii de conducere”. I'm half in support of Boris on this one. Putin's war in Ukraine as a demonstration of masculinity ✔️ But essentialising women's behaviour as peace-loving ❌ Women can also perform masculinity. #FemSecSt https://t.co/ZAmgus3bwX— Dr Jenny Mathers (@jgmaber) June 29, 2022 Şeful guvernului britanic a apreciat și că „toată lumea vrea ca războiul (din Ucraina) să se termine”, dar, pentru moment, „nu este posibil un acord. Putin nu face oferte de pace”. Citește și: Putin pierde puterea simbolică la Moscova: e criticat de magnat foarte apropiat, Oleg Deripaska. Totuși, acesta din urmă admite că liderul de la Kremlin nu poate fi înlăturat acum După declarațiile sale, a urmat replica Moscovei. Purtătorul de cuvânt al administrației de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat, cu referire la Johnson, că „bătrânul Freud visa în timpul vieții sale la un asemenea obiect de studiu”.

Boris, încă premier, în ciuda "partygate" (sursa: Facebook/Boris Johnson)
Internațional

Boris, încă premier, în ciuda "partygate"

Boris, încă premier, în ciuda "partygate". În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson şi-a salvat postul luni câştigând un vot de cenzură din partea majorităţii sale, din care riscă, totuşi, să iasă şi mai slăbit, notează AFP. Boris, încă premier, în ciuda "partygate" La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui din cele mai periculoase situaţii. El rămâne, însă, implicat în afacerea "partygate", petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator. Ar urma să lase urme. Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunţat în favoarea fostului primar al Londrei, faţă de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acţiunea guvernului. Theresa May a demisionat, deși câștigase La sfârşitul lui 2018, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce. După săptămâni de speculaţii, evenimentele s-au precipitat luni dimineaţă, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunţat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputaţi, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanşând votul. Un an fără să poată fi contestat În caz de înfrângere, ar fi fost convocate alegeri interne pentru a desemna un nou lider al partidului, care ar fi ajuns şef al guvernului, într-un context delicat de război în Ucraina şi inflaţie la cel mai ridicat nivel de 40 de ani. Citește și: EXCLUSIV Senatoarea PNL Laura Iuliana Scântei, viitoare judecătoare la CCR, plătită ca notar cu sute de mii de lei de o firmă a Ministerului Energiei, condus de colegul ei de partid Virgil Popescu Victorios, nu poate fi vizat de o altă moţiune de cenzură timp de un an, conform regulilor actuale, mai scrie AFP.

Boris Johnson a condus licitația la care s-a vândut hanoracul lui Zelenski Foto: Twitter
Eveniment

Licitația vândut hanoracul lui Zelenski

Premierul britanic Boris Johnson a condus licitația la care s-a vândut hanoracul lui Zelenski: haina a fost cumpărată cu 90.000 de lire sterline, în cadul unei acțiuni de strângere de fonduri pentru Ucraina. The Telegraph scrie că Boris Johnson a spus că Zelenski este „unul din cei mai incredibili lideri ai timpurilor moderne”. Johnson a condus licitația la care s-a vândut hanoracul lui Zelenski Prețul de pornire a fost de 50.000 de lire. Zelenski a ținut un discurs înainte de licitație, lăudând Regatul Unit și pe „curajosul Boris”, care l-a vizitat la Kiev. Licitația a fost organizată de celebra casă Christie’s. Ea a mai inclus și alte obiecte, inclusiv un cadou oferit premierului Johnson în timpul plimbării sale cu Zelenski prin capitala Ucrainei. Volodymyr Zelensky’s famous khaki fleece has sold for £90,000 at a fundraising auction for Ukraine in London, @Telegraph. #StandWithUkraine pic.twitter.com/h4BeffWwIQ— UkraineWorld (@ukraine_world) May 7, 2022 De asemenea, s-a mai licitat pentru un tur ghidat al Kievului făcut de către primarul orașului, iar cateringul a fost asigurat de singurul bucătar cu stele Michelin din Ucraina. În martie, presa a scris despre geaca Loro Piana pe care a purtat-o Vladimir Putin la un miting, pe un stadion din Moscova. Haina îmbrăcată de Putin, peste un pulover alb şi vestă antiglonţ, se vinde în Rusia pentru aproximativ un milion şi jumătate de ruble, adică peste 12.000 de euro. Citește și: Putin refuză să ofere scuze publice după declarația lui Lavrov conform căreia Hitler avea origini evreiești. Kremlinul consideră Polonia „o sursă de amenințare” Presa a făcut, atunci, o comparație cu hainele lui Zelenski: hanoracul ar fi 10 lire, pantalonii 26 de lire, tricoul 5 lire, iar pantofii 51 de lire. Totalul ar fi 92 de lire, adică aproximativ 110 euro sau 550 de lei.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră