sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bombă

16 articole
Internațional

Un funcționar electoral din SUA, arestat

Un funcționar electoral din SUA, arestat. Un funcționar electoral din statul american Georgia, Nicholas Wimbish, a fost arestat și acuzat de amenințare cu bombă. Incidentul a survenit după ce Wimbish, în vârstă de 25 de ani, a avut o altercație verbală cu un alegător și ulterior a trimis o scrisoare amenințătoare supervizorului electoral din comitatul Jones, orașul Gray. Un funcționar electoral din SUA, arestat Scrisoarea a fost redactată astfel încât să pară că provine de la alegătorul cu care Wimbish s-a certat anterior. Citește și: GALERIE FOTO Geoană (66 de ani), vizite secrete și frecvente la deputata PSD Cătăuță (39 de ani) În text, Wimbish era acuzat de fraudă electorală și caracterizat drept un „liberal ascuns”, iar mesajul avertiza cu o „lecție violentă” pentru cei implicați în așa-zisa fraudă. O notă adăugată menționa o „jucărie care face bum în secția de votare anticipată”. Acuzațiile împotriva lui Wimbish Procurorii federali au precizat că Wimbish se confruntă cu multiple acuzații, inclusiv amenințare cu bombă, transmiterea de informații false, expedierea unei scrisori de amenințare și declarații false către FBI. Georgia este unul dintre statele cheie în alegerile prezidențiale din SUA, iar riscul de violențe politice a determinat autoritățile să întărească măsurile de securitate în ziua alegerilor din 5 noiembrie și după.

Un funcționar electoral din SUA, arestat (sursa: channel8.com)
Antibiotice fără rețetă, o bombă medicală (sursa: Facebook/Ministerul Sănătății - România)
Eveniment

Antibiotice fără rețetă, o bombă medicală

Antibiotice fără rețetă, o bombă medicală. Medicii din Iaşi reacţionează după decizia recentă a Ministerului Sănătăţii referitoare la aceste medicamente. Antibiotice fără rețetă, o bombă medicală Este vorba de ordinul MS care permite achiziţionarea de antibiotice din farmacii, pentru un tratament de cel mult 48 de ore, "în cazuri de urgenţă". Citește și: VIDEO Șoc la Antena 3: un telespectator i-a spus, în direct, lui Gâdea că vinovate de dezastrul din România sunt televiziunile care primesc bani de la partide Prof. dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog, profesor al UMF Iaşi şi fost preşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, s-a declarat consternată. Azoicăi spune că decizia Ministerului Sănătăţii este de neînţeles din punct de vedere logic, practic sau ştiinţific. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Mașinile cu GPL pot fi bombe (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Mașinile cu GPL pot fi bombe

Mașinile cu GPL pot fi bombe. Tragedia de la Crevedia a adus din nou în atenția publică subiectul mașinilor dotate cu o instalație GPL, pe care unii le numesc "bombe cu ceas". Mașinile cu GPL pot fi bombe Pentru a vedea dacă ar trebui să existe motive de îngrijorare, am cerut clarificări de la Registrul Auto Român (RAR). Instituția eliberează cartea de identitate a vehiculului (CIV) pentru autovehicule dotate cu instalație GPL. Citește și: Salarii uriașe la un obscur spital de provincie, cu circa 6 internări/zi: medic cu peste 26.000 de lei/lună. Pacienții se plâng că sunt expediați la alte spitale Un inspector de specialitate a oferit alte informații importante despre când pot deveni într-adevăr aceste vehicule periculoase atât pentru pasageri, cât și pentru ceilalți din jur. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Decapitare și aruncare în aer, amenințări rurale (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Decapitare și aruncare în aer, amenințări rurale

Decapitare și aruncare în aer, amenințări rurale. Un viceprimar de comună s-a trezit ameninţat cu moartea pentru un bec şi un loc de casă. Decapitare și aruncare în aer, amenințări rurale Rezultatul a fost un dosar penal pentru ultraj, dar judecătorii nu au fost convinşi că lucrurile erau chiar atât de serioase. Citește și: Cum arată vila cât un hangar pe care Ciolacu ar trebui să o împartă cu nevasta la divorț. Premierul deja s-a separat de soție în privința părților sociale În decembrie anul trecut, viceprimarul comunei Deleni, Victoraş Ambrozie (foto), l-a primit în audienţă pe Ion Lupaşcu. Acesta venise să solicite instalarea unui bec de iluminat public în faţa locuinţei sale, dar şi atribuirea unei suprafeţe de teren pentru a-şi construi o casă. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Naționalistul rus Prilepin, rănit în atentat (sursa: Reddit)
Internațional

Naționalistul rus Prilepin, rănit în atentat

Naționalistul rus Prilepin, rănit în atentat. Anchetatorii ruşi au afirmat sâmbătă că suspectul arestat după explozia care l-a rănit pe scriitorul naţionalist rus Zahar Prilepin şi l-a ucis pe şoferul său "a acţionat conform instrucţiunilor" unor agenţi ucraineni, potrivit TASS și canalului de Telegram (FOTO) al Comitetului de Investigații al Federației Ruse. Naționalistul rus Prilepin, rănit în atentat "Anchetatorii comisiei de investigaţie examinează implicarea lui Aleksandr Permiakov în tentativa de asasinat împotriva lui Zahar Prilepin", a anunţat această comisie, adăugând că "în timpul interogatoriului, el (Permiakov) a declarat că a acţionat conform instrucţiunilor serviciilor speciale ucrainene". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Agenția rusă TASS arată că mașina în care se afla Prilepin era un Audi Q7. Și Daria Dughina, fiica ideologului rus pro-putinist Aleksandr Dughin, a murit după ce mașina sa a sărit în aer. Dughina conducea o Toyota Land Cruiser Prado. Zahar Prilepin, un cunoscut scriitor naţionalist rus, a fost rănit sâmbătă în explozia unei maşini-capcană în oraşul Nijni Novgorod. Prilepin, în vârstă de 47 de ani, a fost rănit la ambele picioare şi este în prezent spitalizat, în timp ce şoferul său a decedat în urma exploziei. Potrivit primelor elemente ale anchetei, un dispozitiv exploziv a fost plasat sub maşina lui Prilepin. Citește și: Ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, i-a urat lui Șoșoacă să salveze „încă o dată poporul român” Personalitate a scenei literare ruse, tradus în numeroase ţări, Zahar Prilepin s-a implicat din 2014 în favoarea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, în rândurile cărora a luptat. Mai mult, potrivit EFE, în 2016, Prilepin s-a mutat cu familia în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde a ajuns chiar subcomandant al unui batalion de operaţiuni speciale creat la iniţiativa sa şi care lupta împotriva armatei ucrainene.

Euroins, bombă: 95% din portofoliu, RCA (sursa: Facebook/Euroins Romania)
Economie

Euroins, bombă: 95% din portofoliu, RCA

Euroins, bombă: 95% din portofoliu, RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut toţi paşii legali în analiza situaţiei Euroins iar deciziile au fost luate având toată baza legală necesară, a declarat duminică, într-un interviu pentru Agerpres, Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Revenirea la tarifele din martie 2022 El a precizat că Euroins a avut probleme de solvabilitate şi a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la şase şi nouă luni, analiză care a implicat calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare şi care s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Directorul ASF a subliniat că o cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată, iar Euroins a avut 95%-96% pondere în portofoliu RCA, şi şi-a exprimat speranţa că, în a doua parte a anului, piaţa de RCA se va reaşeza. De asemenea, Valentin Ionescu a mai afirmat că, în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicare tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern. Euroins, bombă: 95% din portofoliu, RCA "O cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată. Un portofoliu cum a avut City şi cum are Euroins, de peste 90% RCA, Euroins chiar mai mult, a avut 95-96% pondere în portofoliu RCA, este un portofoliu care necesită tot timpul un capital de solvabilitate, cash, având în vedere daunele care apar continuu şi daunele care trebuie plătite asiguraţilor societăţii. Citește și: Răsplata eșecurilor de sute de milioane de euro: conducerea ASF primește 16 salarii pe an. În 2021, șeful ASF, fost contabil de ocol silvic, a câștigat aproape 750.000 lei Ca urmare, într-o societate de genul acesta este dificil să aplici şi legea rezoluţiei. Niciun instrument de rezoluţie nu este aplicabil unei societăţi care are peste 90-95% în portofoliu RCA, tocmai pentru că acest tip de asigurare este unul mai special. Are o perioadă foarte scurtă în timp, de la o lună până la un an de zile maximum. Se încasează bani continuu din această asigurare, dar se plătesc şi daune continuu şi tocmai de aceea administrarea rezervelor de daună şi a societăţii trebuie făcute cu foarte, foarte mare atenţie.", a spus Ionescu.

Iranul, aproape să obțină arme atomice (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Iranul, aproape să obțină arme atomice

Iranul, aproape să obțină arme atomice. Teheranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% la situl nuclear de la Fordo, utilizând instalaţii de centrifugare IR6, au anunţat marţi media iraniene, ca răspuns la o rezoluţie adoptată de AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, forul nuclear al ONU) care i-a cerut Teheranului să fie mai cooperant. Anunțuri, nu cooperare Iranul a informat AIEA într-o scrisoare în legătură cu acest lucru, a precizat agenţia semioficială de ştiri ISNA. În plus, Iranul va construi noi centrifuge la Fordo şi la situl de la Natanz, a menţionat canalul SNN. Anunţul vine după ce joia trecută Consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluţie care îi cere Iranului să coopereze urgent cu ancheta lansată de agenţie în legătură cu urme de uraniu găsite la trei situri nedeclarate. Rezoluţia de joi a fost a doua din acest an ce vizează Iranul în legătură cu respectiva anchetă, care a devenit un obstacol în calea relansării acordului nuclear din 2015, Teheranul solicitând oprirea investigaţiei. Iranul, aproape să obțină arme atomice Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la nivelul de 60% în altă parte decât la Fordo, notează Reuters, care aminteşte că pentru construirea de arme atomice uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, dar acordul încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri a limitat acest nivel la 3,67%. Citește și: Rusia va fabrica drone iraniene pe propriul teritoriu, în urma unui acord cu Teheranul Pactul din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, urmăreşte să împiedice Iranul să intre în posesia armei atomice, un obiectiv pe care Teheranul l-a negat mereu. Însă în urma retragerii SUA, în timpul administraţiei lui Donald Trump, şi a reintroducerii de sancţiuni americane care îi sufocă economia, Teheranul şi-a încălcat treptat obligaţiile.

Rusia pregătește o lovitură nucleară camuflată (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Rusia pregătește o lovitură nucleară camuflată

Rusia pregătește o lovitură nucleară camuflată. Moscova a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o "bombă murdară" care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven. Rusia pregătește o lovitură nucleară camuflată Utilizarea fotografiei "a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene", a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob. Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de tweet-uri în limba engleză în care denunţa faptul că "fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter" este "o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive (ARAO)". Ministerul rus de Externe a postat luni pe Twitter următorul mesaj, tot în limba engleză: "Ministerul rus al Apărării: conform informaţiilor de care dispunem, două organisme ucrainene au primit ordinul să creeze #bomba murdară". Citește și: Încordare în legătură cu „bomba murdară” (radiologică) de care vorbesc rușii: americanii nu o văd nicăieri, dar Moscova insistă pe căi diplomatice oficiale că va fi detonată Textul a fost ilustrat cu fotografii reprezentând în special o centrală nucleară, un loc de depozitare a deşeurilor radioactive, reactoare de cercetare ştiinţifică precum şi saci din plastic care conţin uraniu şi plutoniu uzaţi. Cuvântul "radioaktivno", care înseamnă "radioactiv" în slovenă, se afla pe sacii din plastic. Lovitură sub "steag fals" Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o "bombă murdară", reluând o acuzaţie nefondată făcută în mod repetat de Moscova în ultimele zile. SUA, Europa şi NATO au calificat acuzaţia împotriva Ucrainei drept o invenţie a Rusiei, în timp ce guvernul ucrainean a avertizat că Rusia denunţă adesea astfel de probleme atunci când intenţionează să folosească ea însăşi arme interzise, cel mai adesea sub "steag fals" şi apoi să dea vina pe Kiev, notează agenţiile de presă internaţionale. O bombă radiologică sau "bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

Ucrainenii aruncă în aer oficiali ruși, se plânge Leonid Pasecinik (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Ucrainenii aruncă în aer oficiali ruși

Ucrainenii aruncă în aer oficiali ruși. Procurorul general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (LPR), din estul separatist la Ucrainei, şi adjuncta sa au fost ucişi vineri într-o explozie produsă în sediul unde lucrau, potrivit anunţului făcut de şeful administraţiei LPR, transmit AFP şi Reuters. Ucrainenii aruncă în aer oficiali ruși "Astăzi, în urma unui act terorist, procurorul general al LPR, Serghei Gorenko, şi adjuncta sa Iekaterina Steglenko au fost ucişi", a anunţat pe Telegram liderul prorus al acestei regiuni separatiste, Leonid Pasecinik. "Explozia, care s-a produs în clădirea Parchetului General (...) arată că regimul de la Kiev a depăşit toate limitele acceptabilului", a adăugat el. Pasecinik nu a dat alte detalii despre natura exploziei, dar a afirmat că autorităţile separatiste sunt în căutarea unor "persoane ce au legătură cu această crimă". Atacuri în serie În ultimele luni, zeci de responsabili separatişti sau funcţionari ai administraţiei ruse în teritoriile ucrainene ocupate au fost vizaţi de atacuri şi mai mulţi dintre ei au fost ucişi. Citește și: Lukașenko spune că România va fi implicată în războiul din Ucraina, împreună cu alte state împinse de SUA Vineri, un responsabil al administraţiei de ocupaţie ruse, Vladimir Rogov, a acuzat armata ucraineană că a executat lovituri împotriva sediului administraţiei din Herson (sud). O funcţionară a fost ucisă şi şoferul său a fost rănit de aceste lovituri, a indicat Rogov.

Alertă cu bombă la nunta AUR (sursa: Facebook/George Simion)
Eveniment

Alertă cu bombă la nunta AUR

Alertă cu bombă la nunta AUR. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a anunţat sâmbătă că a fost primită o sesizare cu privire la faptul că la locul unde se desfăşoară nunta liderului AUR, George Simion, a fost amplasată o bombă. Alertă cu bombă la nunta AUR "Astăzi, 27 august, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea a fost sesizat cu privire la faptul că, în incinta unui eveniment privat, desfăşurat în localitatea Măciuca, a fost amplasată o bombă. Citește și: Putin l-a asmuțit iar pe Medvedev împotriva Occidentului: Rusia nu va face pace dacă Ucraina renunță la NATO, e insuficient La faţa locului se deplasează poliţiştii din Vâlcea şi pirotehniştii din cadrul Serviciului Român de Informaţii, pentru efectuarea de verificări", se arată într-un comunicat al Poliţiei. La nunta lui George Simion sunt aşteptate să vină câteva mii de persoane.

FSB a prins iar membri Azov (sursa: Twitter/Azov)
Internațional

FSB a prins iar membri Azov

FSB a prins iar membri Azov. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat joi arestarea unui cetăţean rus care ar fi plănuit atentate în exclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania şi Polonia, pe coasta Mării Baltice, şi care ar fi făcut parte din batalionul naţionalist ucrainean Azov, transmite EFE. FSB a prins iar membri Azov Persoana arestată, în vârstă de 55 de ani, "intenţiona să comită acte de sabotaj şi terorism împotriva instalaţiilor flotei ruse la Marea Baltică şi a personalului militar (rus), precum şi asupra aeroportului Hrabrovo", se menţionează într-o notă oficială a FSB, citată de agenţia RIA Novosti. Potrivit FSB, bărbatul intenţiona să comită infracţiunea şi să fugă apoi din ţară. Citește și: Ridicola poveste inventată de FSB (ex-KGB) ca să justifice asasinarea Dariei Dughina: „agenta” ucraineană ar fi locuit în bloc cu victima și schimbat de trei ori într-o lună numărul mașinii La domiciliul acestuia a fost descoperită o bombă artizanală cu o putere echivalentă a cinci kilograme de trinitrotoluen, adaugă nota citată. Agenţii au găsit la locuinţa bărbatului simboluri având legătură cu batalionul Azov, interzis în Rusia, şi corespondenţa deţinutului cu membrii acestui grup, susţine FSB. "Bărbatul arestat şi-a mărturisit vina", încheie nota FSB.

Încă un pro-rus aruncat în aer (sursa: Reuters)
Internațional

Încă un pro-rus aruncat în aer

Încă un pro-rus aruncat în aer. Şeful desemnat de ruşi al oraşului Mihailovka (Mihailivka), situat în zona controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie, a fost ucis marţi, în urma detonării maşinii sale, a declarat un responsabil al administraţiei proruse a regiunii, potrivit Reuters. Încă un pro-rus aruncat în aer Vladimir Rogov, membru al administraţiei regionale din Zaporojie, specifică pe contul său Telegram că Ivan Suşko, desemnat de ruşi ca şef al administraţiei locale din Mihailovka, a fost grav rănit, după explozia unei bombe ce îi fusese plasată sub maşină şi a decedat la scurt timp după aceea la spital. Mihailovka este o localitate cu 11.000 de locuitori. Citește și: EXCLUSIV Dronele pentru Armata Română, a căror achiziție a fost aprobată în 2020, apoi anulată și reluată, s-au scumpit cu 77 de milioane euro, până la 354 de milioane euro Acesta este ultimul dintr-o serie de colaboraţionişti desemnaţi în administraţiile locale de trupele ruse în zonele ocupate din Ucraina care îşi pierde viaţa. În regiunea vecină Herson, şeful adjunct al oraşului Novaia Kahovka a fost împuşcat mortal la domiciliul său în 6 august, aminteşte agenţia de presă citată. Potrivit unor media ucrainene, în eliminarea acestora ar fi implicată rezistenţa ucraineană din teritoriile aflate sub ocupaţia forţelor ruse.

Iranul, arogant: Putem produce bomba nucleară (sursa: Al Jazeera)
Internațional

Iranul, arogant: Putem produce bomba nucleară

Iranul, arogant: Putem produce bomba nucleară. Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, însă nu a decis deocamdată să facă acest pas, a declarat duminică un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei, liderul religios de la Teheran. Iranul, arogant: Putem produce bomba nucleară Kamal Kharrazi a susţinut, într-un dialog cu serviciul în limba arabă al televiziunii Al Jazeera, preluată de Reuters, că "în câteva zile am reuşit să îmbogăţim uraniul până la 60% şi putem cu uşurinţă produce uraniu îmbogăţit la 90%" şi a precizat că "Iranul are mijloacele tehnice de a produce o bombă nucleară, însă Iranul nu a luat deocamdată vreo decizie de a construi aşa ceva". Fostul preşedinte american Donald Trump a retras în 2018 Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 de puterile internaţionale cu regimul de la Teheran. Înţelegerea prevedea limitarea programului iranian de îmbogăţire a uraniului, în schimbul suspendării sancţiunilor economice împotriva Iranului. După circa un an de la implementarea politicii americane de "presiune maximă" asupra Iranului, republica islamică a început să încalce restricţiile asumate prin acord. Dialogul cu SUA, blocat Teheranul a dezminţit în repetate rânduri orice intenţie de a produce arme nucleare, susţinând că îmbogăţeşte uraniul exclusiv în scopuri civile, pentru sectorul energetic, şi a afirmat că încălcările acordului sunt reversibile, dacă SUA renunţă la sancţiuni şi se alătură din nou celorlalte puteri semnatare. Citește și: Ca să elimine petrolul rusesc de pe piață, Biden acceptă „albirea” prințului saudit Mohamad bin Salman. Externele de la Riad au criticat arogant SUA chiar după vizita președintelui american Dialogul indirect cu Washingtonul pe această temă este în impas din martie. Kharrazi a afirmat că Iranul nu va negocia niciodată programul de înarmare cu rachete şi politica regională, aşa cum solicită americanii şi aliaţii lor occidentali şi din Orientul Mijlociu.

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie (sursa: TVR)
Politică

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie. Doi parlamentari UDMR au participat vineri la premierea a doi etnici maghiari condamnaţi pentru că au vrut detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României. UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie Cei doi secui au fost decoraţi de un ONG din Budapesta, pentru că „au luptat" pentru Ținutul Secuiesc. Parlamentarii români prezenți la eveniment susţin că etnicii maghiari au fost condamnaţi pe nedrept, potrivit TVR. Beke Istvan şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de închisoare în iulie 2018 pentru acte teroriste şi instigare la acte teroriste. Procurorii DIICOT au demonstrat, pe baza convorbirilor interceptate şi a cantităţilor de explozibil descoperite în locuinţa unuia dintre ei, că bărbații au plănuit să detoneze o bombă la parada organizată pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc. Citește și: Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile Anul trecut, cei doi au fost eliberaţi condiţionat, pentru bună purtare. https://www.youtube.com/watch?v=8kTDTyk_ivs&list=TLGGkyoHLWm0tAgyMTA1MjAyMg

Drona de deasupra României, cu explozibil (sursa: Digi24)
Eveniment

Drona de deasupra României, cu explozibil

Drona de deasupra României, cu explozibil. Bomba găsită în resturile dronei care s-a prăbuşit săptămâna trecută la Zagreb cântărea până la 120 de kilograme şi a explodat sub pământ, a relatat duminică postul public de televiziune croat HTV. Acesta a citat o sursă de nivel înalt din Ministerul Apărării, transmite luni HINA. Drona de deasupra României, cu explozibil Explozia s-a produs sub pământ întrucât drona a căzut pe un teren moale, dar dacă ar fi căzut pe asfalt sau beton consecinţele ar fi fost catastrofale, potrivit HTV. Resturile dronei militare datând din perioada sovietică au fost dezgropate duminică dimineaţa. Ministrul croat al apărării, Mario Banozic, a confirmat că în crater s-au găsit fragmente de bombă de aviaţie şi urme de explozibil, indicând că nu a fost vorba de o dronă de recunoaştere. Citește și: Drona prăbușită la Zagreb, care a survolat nederanjată și România, ar fi avut o bombă aeriană la bord. Nu e clar dacă MApN a detectat-o la timp. Croația cere explicații Unii analişti militari au contrazis, însă, această afirmaţie, declarând presei că nu a fost vorba de o bombă de aviaţie, ci de un sistem de autodistrugere a echipamentului şi datelor. Pilot militar: o bombă ar fi distrus clădirile Ivan Selak, fost pilot în forţele aeriene croate, a spus că este aproape sigur că nu a fost o bombă aeriană "pentru că, dacă ar fi avut explozibil, jumătate din căminul studenţesc din vecinătate ar fi fost distrus de deflagraţie". Drona, un dispozitiv fără pilot Tupolev Tu-141 Strij, s-a prăbuşit joi lângă un cămin studenţesc din Jarun, în sud-vestul Zagrebului, la puţin timp după ora 11 seara, avariind circa 40 de maşini aflate într-o parcare. Totuşi, nimeni nu a fost rănit. Drona venise din Ucraina, survolând România şi Ungaria, amândouă state membre ale NATO, cu o viteză de 700 km/h şi la o altitudine de 1.300 metri.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră