duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: blocheaza

3 articole
Internațional

Încă un blocaj pentru mărfurile rusești

Încă un blocaj pentru mărfurile rusești. Norvegia a dat asigurări miercuri că are dreptul să blocheze intrarea pe teritoriul său a unor mărfuri destinate ruşilor din arhipelagul arctic norvegian Svalbard, după ameninţări cu represalii din partea Moscovei. Oslo "nu încearcă să pună obstacole" în aprovizionarea unei comunităţi de mineri ruşi instalaţi în aceste vaste insule norvegiene din apropierea Polului Nord, a asigurat ministrul afacerilor externe Anniken Huitfeldt într-o declaraţie pentru France Presse, după acuzaţii de "acţiune neprietenoasă" din partea diplomaţiei ruse. Încă un blocaj pentru mărfurile rusești "Norvegia nu încalcă Tratatul Svalbard-ului" (sau Spitzbergen n.r.), care guvernează de un secol, cu reguli specifice, acest teritoriu cu doar 3.000 de locuitori pierdut la graniţele Arcticii. Încărcătura ce a stârnit puternice proteste ruseşti "a fost blocată pe baza sancţiunilor" impuse de Oslo în urma invaziei Ucrainei, "care interzic intrarea companiilor ruseşti de transport de marfă pe teritoriul norvegian", a subliniat ministrul. Citește și: NATO trimite România în prima linie de apărare împotriva Rusiei, declarată „cea mai semnificativă şi directă ameninţare” pentru Alianță. Noi trupe pe teritoriul românesc În acest episod de tensiune din Arctica, Moscova acuză Norvegia că a blocat 20 de tone de mărfuri la punctul de trecere a frontierei terestre Storskog, care urmau să fie încărcate pentru Svalbard la bordul unei nave în portul norvegian Tromso. Dar nimic nu împiedică partea rusă să folosească alte rute directe, de exemplu maritime, pentru a-şi aproviziona comunitatea de mineri instalată în orăşelul minier Barentsburg, a subliniat Huitfeldt. De altfel, situaţia este normală în acest orăşel unde funcţionează cea mai nordică mină de cărbune din lume. "Rezidenţii au acces la alimente şi medicamente", potrivit Oslo. După ce l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova , Rusia a cerut miercuri Norvegiei să rezolve această problemă "cât mai curând posibil", evocând "măsuri de represalii". Svalbard este guvernat de un tratat atipic, încheiat în 1920 la Paris, potrivit Agerpres. Tratatul recunoaşte suveranitatea Norvegiei, dar garantează şi cetăţenilor statelor semnatare, astăzi 46 inclusiv Rusia, libertatea de a exploata acolo resurse naturale "pe picior de egalitate perfectă". În această calitate, de decenii, Rusia - URSS înaintea ei - extrage cărbune pe aceste terenuri, în cele mai nordice locuri locuite de pe planetă.

Încă un blocaj pentru mărfurile rusești (sursa: Unsplash)
Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv (sursa: Pixabay)
Internațional

Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv

Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv. Statele Unite au informații potrivit cărora Flota Mării Negre a Marinei ruse "are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa și Ochakiv", a declarat un oficial american pentru CNN, citând ceea ce a fost descris ca fiind informații recent declasificate. Potrivit acestui oficial, aceste informații au dezvăluit, de asemenea, indicii că forțele rusești desfășoară mine în Marea Neagră și că au minat anterior râul Dnipro. Rusia blochează porturile Odesa și Ochakiv Oficialii occidentali au acuzat Moscova că "înarmează" aprovizionarea cu alimente, în timp ce liderii și experții avertizează asupra unei crize alimentare iminente, milioane de tone de cereale ucrainene neputând ajunge pe piața globală din cauza războiului. "Putem confirma că, în pofida afirmațiilor publice ale Rusiei că nu exploatează mine în nord-vestul Mării Negre, Rusia desfășoară de fapt mine în Marea Neagră, în apropiere de Ochakiv", a declarat joi oficialul american. Citește și: Ucraina va căpăta un statut foarte important, deși neoficial, de partener al NATO. În limbaj diplomatic, Stoltenberg se referă la „un pachet exhaustiv de asistenţă” The Guardian a relatat pentru prima dată despre concluziile serviciilor de informații recent declasificate. Moscova a susținut că nu împiedică transporturile agricole din Ucraina și a spus că Kievul trebuie să deminare apele pentru ca navele să poată tranzita. "Federația Rusă nu creează niciun obstacol pentru trecerea navelor sau vaselor. Nu împiedicăm nimic", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la începutul lunii iunie. În cadrul unei convorbiri telefonice cu jurnaliștii joi, găzduită de Centrul regional pentru mass-media din Africa al Departamentului de Stat al SUA, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat: "Nu ar trebui să credem argumentul că Ucraina este cea care a blocat marea cu minele sale pentru a nu permite transportul sau navele să intre și să iasă", potrivit CNN. "Rusia a minat marea. Noi minam marea pentru a ne apăra. Rușii o minau pentru - nu pentru a permite - pentru a ne distruge navele", a spus el. "Adevărata problemă este ce se întâmplă atunci când portul este deminat. Cine se va asigura și cum se poate asigura că Rusia nu va abuza de portul deschis și nu va ataca Odesa de pe mare? Aceasta este întrebarea la care toată lumea se agită: cum să ne asigurăm că Rusia nu va ataca Odesa de pe mare."

Unele sunt  aduse acolo de peste o lună (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Unele sunt aduse acolo de peste o lună

Unele sunt aduse acolo de peste o lună. Angajaţii Aeroportului care vin cu maşinile pot să le lase lângă fostul sediu al Aviaţiei Utilitare. În parcare sunt şi câteva zeci de maşini înmatriculate în Ucraina, unele aduse acolo de peste o lună. Unele sunt aduse de peste o lună Traficul consistent de pasageri înregistrat la Aeroportul Iaşi în ultimele două luni a scos la iveală nu doar limitele infrastructurii actualelor terminale, dar şi pe cele ale parcării existente. Cu două săptămâni în urmă, directorul general provizoriu atrăgea atenţia asupra acestei noi crize. Citește și: Operațiunea „Parada de 9 mai”: Ucraina avertizează că Rusia pregătește „intrarea iminentă în luptă” a trupelor din Transnistria. „Avionul Apocalipsei” va zbura peste Moscova "Ne confruntăm cu o lipsă acută a locurilor de parcare la aeroport. Avem aproximativ 350 de locuri de parcare, care nu se pot lungi, înmulţi sau îndesi. În ultimele zile, la ore de vârf, am fost nevoiţi să blocăm accesul în parcare", afirma Romeo Vatră, recomandând celor care vor să călătorească cu avionul să vină la aeroport cu taxi, ride sharing sau cu autobuzul 50. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră