sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: biserica ortodoxa

6 articole
Eveniment

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski. Papa Francisc a condamnat duminică interzicerea de către Kiev a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova, exprimându-şi îngrijorarea pentru libertatea de cult în această ţară sfâşiată de război. Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a promulgat o lege care interzice ramura Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei, care a fost mult timp principala confesiune a ţării. Citește și: Ciolacu confirmă că nu are diplomă de bacalaureat, dar susține că deține o copie legalizată a diplomei examenului luat în 1986, când a terminat liceul "Continui să urmăresc cu durere luptele din Ucraina şi Federaţia Rusă. Şi, gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă", a spus liderul Bisericii Catolice la finalul rugăciunii săptămânale Angelus. "Pentru că cei care se roagă cu adevărat se roagă întotdeauna pentru toată lumea. Nu se comite un rău când te rogi. Dacă cineva comite rău împotriva poporului său, va fi vinovat de el, dar nu poate să fi comis răul pentru că s-a rugat", a insistat el în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru. "Să-i lăsăm să se roage pe cei care vor să se roage în ceea ce consideră a fi biserica lor", a spus papa. "Vă rog să nu desfiinţaţi direct sau indirect o biserică creştină. Nu ne atingem de biserici", a adăugat Suveranul Pontif. De la invazia Moscovei din Ucraina, papa Francisc a lansat, fără succes, numeroase apeluri la pace. Kiril acuză Kievul Patriarhul ortodox rus Kirill, care a susţinut în mod deschis invadarea Ucrainei, a acuzat sâmbătă Kievul că îi "persecută" pe credincioşii din această ramură. Biserica Ortodoxă dependentă de Patriarhia Moscovei şi-a pierdut influenţa de la crearea noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independente în 2018, chiar dacă păstrează mii de parohii în toată ţara. Deşi această ramură a întrerupt legăturile cu Moscova în 2022 după începerea conflictului din Ucraina, autorităţile ucrainene o consideră în continuare sub influenţă rusă şi au înmulţit procedurile legale, percheziţiile şi confiscările împotriva sa.

Papa Francisc condamnă decizia lui Zelenski (sursa: vaticannews.va)
Ucraina interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Ucraina interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei

Ucraina interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei. Parlamentul ucrainean a adoptat marţi un proiect de lege ce prevede interzicerea Bisericii Ortodoxe legate de Patriarhia Moscovei şi considerată adesea un releu de influenţă pentru Kremlin. Ucraina interzice Biserica Ortodoxă subordonată Moscovei "Decizie istorică! Parlamentul a votat un proiect de lege care interzice o filieră a ţării agresoare în Ucraina", a scris pe Telegram deputatul Irina Geraşcenko. Citește și: Statul păgubește peste un milion de pensionari: aceștia nu pot obține adeverințe de vechime de la Arhivele Naționale, documentele sunt prea scumpe Potrivit unui alt parlamentar, Iaroslav Jelezniak, în favoarea acestui proiect de lege au votat 265 de deputaţi, pentru a trece fiind necesare 226 de voturi.

Ciolacu, încă o decorație de la Biserica Ortodoxă Foto: Facebook
Politică

Ciolacu, încă o decorație de la Biserica ortodoxă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a primit încă o decorație de la Biserica Ortodoxă Română: “Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”. El a fost decorat de IPS Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei pentru “sprijinul moral şi material acordat în construirea Catedralei Sfântul Sava de la Buzău”. Mucenici sunt sunt cei ce și-au dat viața “mărturisind pe Iisus Hristos în condiții extreme“. La ieşirea din lăcaşul de cult, Marcel Ciolacu a vorbit cu oamenii şi a declarat că nu doreşte să discute subiecte politice, deși la eveniment participau exlcusiv lideri PSD: preşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, presedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, primarii municipiilor Focşani şi Buzău Cristi Misăilă şi Constantin Toma, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltării Alexandru Stoica. Citește și: Cea mai scumpă campanie electorală din istoria României: subvenția de la buget pentru pensii se dublează, ajungând la 21,5 miliarde de lei – calcule Ziarul Financiar Ciolacu, încă o decorație de la Biserica Ortodoxă Aceasta este a treia decorație primită de el de la Biserica Ortodoxă Română. În iunie 2022, mitropolitul Petru al Basarabiei i-a acordat Ordinul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, gradul I. În aprilie 2024, Înalt Preasfințitul Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, i-a conferit primului-ministru Ordinul Crucea Bucovinei și i-a cerut 20 de hectare de teren pentru construirea unui ansamblu arhiepiscopal și bani pentru plata cântăreților bisericești. În ultimele zile, liderul social-democrat, probabil viitor candidat la președinție, și-a făcut campanie în mai multe biserici, deși a susținut că nu vrea să discute politică: joi a fost la mănăstirea Varatic, din Neamț, iar vineri la catedrala Sfântu Sava din Buzău. Ciolacu a punctat această vizită cu o postare și mai multe fotografii pe rețelele sociale. În plus, potrivit unor surse din PSD, președintele PSD are o relație extrem de strânsă cu patriarhul Daniel, cu care se întâlnește public frecvent.

Ucraina face primul pas să interzică biserica ortodoxă subordonată Rusiei Foto: Patriarhia rusă
Internațional

Ucraina primul pas interzică biserica subordonată Rusiei

Ucraina face primul pas să interzică biserica ortodoxă subordonată Rusiei: parlamentul ucrainean a adoptat joi, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens. Însă majoritatea preților ortodocși români din Ucraina fac parte din această biserică. Citește și: Beizadeaua Mario Iorgulescu era beată criță și plină de droguri, la momentul la care a ucis un om. Luase cocaină cu fentanil, una din cele mai dure combinații de droguri Ucraina face primul pas să interzică biserica ortodoxă subordonată Rusiei „Proiectul de lege a fost susținut de 267 de deputați. Cei mai mulți dintre cei care au votat în favoarea inițiativei au fost din partidul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Servitorul Poporului - cu 175 de deputați care au susținut inițiativa. Pentru ca proiectul de lege să intre în vigoare, acesta trebuie să fie votat în a doua lectură și semnat de Zelenski. Biserica Ortodoxă din Ucraina subordonată Moscovei este considerată a fi o a cincea coloană a Rusiei. La 7 iunie, Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al culturii și informației, a declarat că, în cazul în care legea va fi adoptată, în termen de trei zile, această biserică va trebui să înceteze să mai folosească situl Kiev-Pechersk Lavra, care găzduiește Mănăstirea Peșterilor, unul dintre cele mai importante situri spirituale și istorice din Ucraina”, scrie Kyiv Post. Citește și: Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: de aproape patru ori salariul net al șefului statului. Este un fost magistrat Putin și patriarhul Chiril Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă, a explicat, în ianuarie, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Potrivit acestuia, preoții români din Ucraina au datoria „să se adecveze în mod înțelept, onest și realist” la realitatea tragică dintr-o țară „invadată și agresată militar de aproape un an”.

Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril Foto: Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove
Eveniment

Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril

Părintele Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al „întregii Moldove”, a fost alături de Patriarhul Kiril la o ultimă ședință din acest an a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, care s-a desfășurat la Mănăstirea Danilov din orașul Moscova. Mitropolitul Chișinăului, alături de Patriarhul Kiril Acum câteva zile, președintele Zelenski spunea că organizaţiile religioase din Ucraina care au legături cu Rusia vor fi scoase în afara legii. „În debut, Preafericitului Părinte Patriarh Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a adresat un cuvânt de salut participanților, punctând cele mai importante subiecte de pe ordinea de zi. La Sinod au fost discutate 30 de subiecte legate de viața Bisericii”, se arată în comunicatul Mitropoliei Chișinăului și întregii Moldove. Mitropolitul Vladimir a fost decorat, în 2019, de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. În octombrie 2022, acesta a primit de la patriarhul Kiril Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”. În Ucraina, biserica ortodoxă care este subordonată Moscovei este pe cale de a fi interzisă. La Kiev, există și o patriarhie ortodoxă autocefală. „Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizaţiilor religioase afiliate la centrele de influenţă din Federaţia Rusă de a funcţiona în Ucraina”, a anunţat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condiţiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni şi să slăbească Ucraina din interior”. Citește și: Pe cine a felicitat Putin de Anul Nou? Doar doi șefi de stat sau de guvern din Europa, în afara republicilor ex-sovietice, au beneficiat de atenția sa. Și doi foști lideri din UE au primit felicitări De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică şi Libertate de Conştiinţă, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezenţa unei legături bisericeşti-canonice cu Patriarhia Moscovei şi, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.

Val de atacuri împotriva patriarhului Kiril Foto: Orthodox Times
Internațional

Val de atacuri împotriva patriarhului Kiril

Capii bisericilor ortodoxe din întreaga lume au lansat un val de atacuri împotriva patriarhului Kiril al Moscovei, care susține invazia rusă în Ucraina. Însă patriarhul Kiril a fost mereu un susținător fidel al lui Putin, iar zilele trecute i-a binecuvântat pe militarii ruși și le-a cerut să fie pregătiți să-și apere țara. Val de atacuri împotriva patriarhului Kiril „Fac un apel direct către Patriarhul Moscovei, Kiril: Amintește-ți de promisiunile pe care le-ai făcut înaintea lui Dumnezeu, ca episcop și patriarh. Vei răspunde în fața Celui Atotputernic. Pentru numele lui Hristos, trezește-te și condamnă acest rău. Folosește-ți influența pentru a promova pacea. Fă tot posibilul pentru a pune capăt acestui război. Mă rog ca smerenia și înțelepciunea de la Dumnezeu să te călăuzească”, a spus, la 4 aprilie, arhiepiscopul Finlandei, Leo, citat de Orthodox Times. „Aș spune că tăcerea Patriarhului Moscovei este revoltătoare. Eu cred că vede realitatea, dar s-ar putea să nu fie liber să vorbească și să spună ceea ce crede”, a arătat mitropolitul Emmanuel al Calcedoniei, la 6 aprilie. „Cu respect facem un apel la Preasfințitul Patriarh Kiril al Moscovei să medieze, pentru ca războiul dintre popoarele ortodoxe să se încheie. Până nu demult, Prea Sfinția Sa s-a grăbit să trimită mesaje de simpatie conducătorilor și popoarelor cu ocazia dezastrelor naturale, catastrofelor, conflictelor militare și a altor probleme, dar acum rămâne provocator de tăcut în fața acestei tragedii care ne-a zdruncinat întregul. planetă. Viețile liderilor sunt judecate în istorie și cu siguranță nu vom fi judecați doar pentru ceea ce am făcut, ci și pentru ceea ce am fi putut face și nu am făcut”, se arată într-un apel al Bisericii Ortodoxe din Australia. Patriarhul ecumenic Bartolomeu a condamnat deja, în termeni duri, invadarea Ucrainei. În plus, Biserica Georgiei se pregătește să recunoască autocefalia bisericii independente din Ucraina. Însă, la 4 aprilie, patriarhul Kiril a binecuvântat forțele armate rusești și le-a spus că trebuie să-și apere țara. Citește și: Avertisment dur al secretarului general al NATO: Putin nu a renunțat la ambiția de a controla toată Ucraina. Trebuie să fim realişti. Războiul poate dura mult, câteva luni, chiar ani

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră