sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: belarus

51 articole
Internațional

UE critică „mascarada” alegerilor din Belarus

UE critică „mascarada” alegerilor din Belarus. Uniunea Europeană a anunțat că va continua să impună măsuri restrictive și sancțiuni țintite împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko, după ceea ce Kaja Kallas, șefa diplomației UE, a numit o „mascaradă” electorală. „Democrația cere alegeri libere, echitabile și transparente. Nu este cazul în Belarus”, a declarat aceasta într-un comunicat oficial. UE critică „mascarada” alegerilor din Belarus Kaja Kallas a subliniat că reprimarea continuă și fără precedent a drepturilor omului, restricțiile asupra participării politice și accesul limitat la mass-media independentă au lipsit procesul electoral de orice legitimitate. Citește și: Ciolacu a uitat că a vizitat, la Roma, expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, unde era expus coiful de aur, furat acum din Olanda Uniunea Europeană acuză regimul de la Minsk de sprijinirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și de atacuri hibride asupra vecinilor săi. Eliberarea deținuților politici Bruxellesul cere cu fermitate eliberarea imediată și necondiționată a tuturor deținuților politici. Printre aceștia, peste o mie sunt încarcerați arbitrar, inclusiv un angajat al delegației UE. Lukașenko, al șaptelea mandat Duminică, în cadrul unui scrutin prezidențial lipsit de suspans, Aleksandr Lukașenko urmează să obțină cel de-al șaptelea mandat consecutiv, menținându-se la putere din 1994. Opoziția din exil a calificat alegerile drept o „farsă”, iar criticile internaționale continuă să crească.

UE critică „mascarada” alegerilor din Belarus (sursa: Facebook/Kaja Kallas)
Polonia Belarus împinge migranții spre UE (sursa: Facebook/Donald Tusk)
Internațional

Polonia: Belarus împinge migranții spre UE

Polonia: Belarus împinge migranții spre UE. Polonia a anunțat recent un plan de suspendare temporară a dreptului de azil, motivând această decizie prin acțiuni pe care le consideră orchestrate de Belarus. Potrivit autorităților poloneze, țara vecină ar încerca să îndrepte un număr semnificativ de migranți către granița comună, ceea ce ar putea duce la o criză majoră la frontiera externă a Uniunii Europene. Polonia: Belarus împinge migranții spre UE Ministrul adjunct de interne al Poloniei, Maciej Duszczyk, a explicat că decizia de a suspenda dreptul de azil se bazează pe informații care sugerează că Belarus și Rusia dezvoltă scenarii pentru a destabiliza Polonia. Citește și: Piesa-cheie în puciul lui Băluță de la Unirii: o obscură directoare de la cadastru, cu Mercedes și vilă, susținută de rețeaua PSD Sector 4 Aceste scenarii ar include declanșarea unei crize a migrației, prin forțarea unui număr mare de persoane să se îndrepte către granița UE. Duszczyk a declarat pentru postul de televiziune TVN24 că Polonia are nevoie de o "supapă de siguranță" pentru a face față acestei potențiale crize. Belarusul acuzat de crearea unei crize a migrației Oficialii polonezi au acuzat Belarusul de încercarea de a provoca o criză la frontieră, forțând migranții să ajungă în Polonia. Această acțiune ar avea scopul de a destabiliza nu doar Polonia, ci și întreaga Uniune Europeană, într-un moment în care tensiunile dintre Vest și Est sunt deja ridicate. Potrivit oficialilor, Belarusul colaborează cu Rusia în acest plan, iar această mișcare ar face parte dintr-o strategie mai amplă de presiune asupra Occidentului. Premierul Poloniei anunță suspendarea dreptului de azil Premierul polonez Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va suspenda temporar dreptul de azil, detalii urmând să fie prezentate după ședința de guvern din 15 octombrie. Acest plan ar putea fi văzut ca o măsură temporară pentru a gestiona fluxurile migratorii și pentru a răspunde presiunii exercitate de Belarus și Rusia. Măsurile de securitate de la frontiera poloneză Deși Polonia a construit un gard de 5,5 metri înălțime și a instalat un sistem de supraveghere electronică de-a lungul frontierei, migranții continuă să încerce să treacă ilegal granița. Conform datelor furnizate de poliția de frontieră poloneză, de la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 28.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei. Suspendarea temporară a dreptului de azil în Polonia este o măsură controversată, dar justificată de autoritățile poloneze ca fiind necesară pentru a proteja stabilitatea națională și a gestiona o potențială criză migrațională. Acțiunile Belarusului și Rusiei sunt considerate drept o amenințare directă la adresa securității Poloniei și a Uniunii Europene, iar Polonia încearcă să răspundă acestei provocări prin măsuri de securitate sporite și prin modificări temporare ale legislației privind azilul.

Polonia, fortificații la frontiera cu Belarus (sursa: Facebook/Donald Tusk)
Internațional

Polonia, fortificații la frontiera cu Belarus

Polonia, fortificații la frontiera cu Belarus. Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că vor începe lucrările pentru întărirea întregii frontiere de est a ţării sale, în contextul unui "război hibrid" tot mai intens purtat de ţara sa cu migraţia ilegală din Belarus. Polonia, fortificații la frontiera cu Belarus El nu a dat detalii despre acţiuni sau finanţarea alocată, însă a afirmat că pentru securitatea Poloniei "nu există limite". Citește și: VIDEO Piesa cu care Israelul speră să câștige Eurovision: titlul „October Rain”, schimbat cu „Hurricane”, pentru că se referea la masacrul din 7 octombrie "Frontiera polono-belarusă este un loc unic din cauza presiunii imigraţiei ilegale. Practic avem de-a face cu un război hibrid care avansează", a spus Tusk în cursul unei vizite la graniţă, unde s-a întâlnit cu grăniceri şi alţi militari. "Vreau să nu existe nicio îndoială - o ţară cu intenţii tot mai agresive împotriva Poloniei, cum este Belarus, este coorganizatoare acestei practici la frontiera poloneză", a insistat el. Guvernul anterior de la Varşovia a acuzat în 2021 Minskul că organizează fluxul de migranţi pentru a face presiuni asupra Uniunii Europene în legătură cu sancţiunile impuse Belarusului, care însă a negat acuzaţiile. "Este şi frontiera Uniunii Europene" Ulterior, tentativele de trecere a frontierei au continuat, cu fluctuaţii în funcţie de condiţiile meteorologice. Grănicerii polonezi raportează în prezent circa 300 de încercări de intrare ilegală în ţară în fiecare zi. Relaţiile polono-belaruse s-au înrăutăţit după ce Rusia a invadat Ucraina, Minskul fiind un aliat al Moscovei. Înainte de mandatul lui Tusk, fusese deja construit la frontieră un gard de 180 de km lungime, înalt de 5,5 metri şi prevăzut cu un sistem de camere video şi senzori, pentru oprirea migraţiei ilegale. Prim-ministrul a afirmat că fortificaţiile vor fi construite de-a lungul "întregii frontiere estice", ceea ce ar putea însemna că va fi întărită şi graniţa cu Ucraina. "Nu este doar frontiera internă a Poloniei, este şi frontiera Uniunii Europene. De aceea, nu mă îndoiesc că Europa va trebui să (...) investească în securitate prin investiţia în frontiera estică a Poloniei şi în securitatea frontierei noastre", a susţinut el.

Putin duce arme nucleare în Belarus (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin duce arme nucleare în Belarus

Putin duce arme nucleare în Belarus. Rusia va începe desfăşurarea armelor nucleare tactice în Belarus după ce se va încheia pe 7-8 iulie pregătirea instalaţiilor destinate acestora, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, desfăşurată în staţiunea rusă Soci. Putin duce arme nucleare în Belarus "Pe 7-8 iulie se încheie pregătirea instalaţiilor şi imediat apoi vom începe desfăşurarea armamentului respectiv pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul decurge conform planului", a spus liderul de la Kremlin. El anunţase iniţial în martie că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus, ca represalii ale Rusiei faţă de hotărârea Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit pentru tancurile britanice Challenger 2. Miniştrii Apărării rus şi belarus, Serghei Şoigu şi Viktor Hrenin, au semnat în urmă cu două săptămâni documentele ce reglementează staţionarea armelor nucleare tactice în Belarus. SU-25 belaruse, modificate Moscova a anunţat că a transferat deja acestei ţări rachete Iskander-M, care pot fi echipate atât cu încărcături convenţionale, cât şi nucleare, transfer efectuat ca "răspuns în faţa politicii agresive a ţărilor ostile". Citește și: Salarii uriașe la agenția pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, dar care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou. Activitatea agenției, potrivit datelor de pe site: zero De asemenea, a mai precizat Ministerul rus al Apărării, unele dintre avioanele de atac la sol SU-25 ale armatei belaruse au fost convertite pentru eventuala lansare de arme nucleare tactice, şi piloţii belaruşi au fost instruiţi. Dar Moscova a precizat că armele nucleare tactice dislocate în Belarus vor rămâne sub controlul armatei ruse, care păstrează şi decizia asupra eventualei folosiri a acestora.

Putin, prima mutare pe tabla nucleară (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, prima mutare pe tabla nucleară

Putin, prima mutare pe tabla nucleară. Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în timp ce NATO a criticat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus ca represalii faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit. NATO nu crede în promisiunile Moscovei "Ucraina aşteaptă din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite şi Franţei acţiuni eficace pentru a contracara şantajul nuclear al Kremlinului", a indicat Ministerul ucrainean de Externe într-un comunicat. "Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop", adaugă acesta. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online În acest timp, NATO a denunţat "retorica" nucleară "periculoasă şi iresponsabilă" a Moscovei. "NATO rămâne vigilentă şi monitorizăm îndeaproape situaţia. Nu am observat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne-o ajustăm pe a noastră", a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO Oana Lungescu. "Rusia şi-a încălcat sistematic angajamentele asupra controlului armamentelor, cel mai recent suspendându-şi participarea la Tratatul Noul START", a adăugat ea. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus. Putin, prima mutare pe tabla nucleară Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic "neobişnuit", întrucât Statele Unite au "desfăşurat de mult timp" arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia. Preşedintele rus a precizat că aceste arme nu vor fi cedate Belarusului, întrucât "nici Statele Unite nu le cedează aliaţilor lor". El a estimat că acordul cu Belarusul pentru amplasarea de arme nucleare tactice în această ţară nu contravine obligaţiilor internaţionale ale Rusiei asupra neproliferării nucleare. Putin a mai anunţat că zece avioane ale armatei belaruse au deja adaptate pentru lansarea armelor nucleare tactice, pe 3 aprilie va începe instruirea militarilor belaruşi, iar pe 1 iulie se va încheia construcţia unui siloz în Belarus pentru stocarea acestor arme. Liderul rus răspunde și cu uraniu sărăcit Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. "Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze", dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus. Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit. Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. SUA vor să pară relaxate Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său. "Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni", a transmis Borrell duminică pe Twitter. Citește și: Patriarhul Daniel s-ar fi rugat, de Bunavestire, pentru sănătatea patriarhului Rusiei, Kiril, susținător al invaziei rusești în Ucraina La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia "ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina" şi deocamdată pentru SUA nimic nu justifică "schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică".

Putin, primul pas nuclear împotriva Ucrainei (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, primul pas nuclear împotriva Ucrainei

Putin, primul pas nuclear împotriva Ucrainei. Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele Vladimir Putin, citat de agenţia TASS. Putin, primul pas nuclear împotriva Ucrainei O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, a adăugat Putin. "Am convenit cu Lukaşenko că vom amplasa arme nucleare tactice în Belarus fără încălcarea regimului de neproliferare", a mai spus preşedintele rus, citat de TASS. Citește și: Forțele ruse, măcelărite și demoralizate la Bahmut, ofensiva este aproape oprită. Ucraina pregătește o contraofensivă Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus, a indicat liderul de la Kremlin. El a precizat că Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.

Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina Foto: Twitter
Eveniment

Pericol major frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina

Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina: SUA au interzis exportul acestor produse casnice în Rusia și Belarus. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Departamentul de Comerț al SUA a publicat, azi, o nouă listă cu produse care nu mai pot ajunge în aceste state decât cu o licență specială, care este acordată numai în cazuri speciale. Citește și: Cu ce a fugit kaghebistul Putin din Germania de Est, când a căzut regimul comunist? În Ucraina, soldații săi i-au urmat exemplul Pericol major pentru frigiderele și mașinile de spălat din Ucraina Documentul a fost publicat azi, 27 februarie, dar este în vigoare din 24 februarie. Sancțiunile și criza semiconductorilor de pe piață au împins armata lui Putin să apeleze la cipuri provenite de la banalele aparate electrocasnice. Conform oficialilor SUA, Rusia folosește semiconductorii de la electrocasnice inclusiv pentru teleoperarea mitralierelor montate pe turelele tancurilor (astfel încât militarii să poată comanda din interior respectiva armă, fără a se expune). În consecință, pe noua listă de produse interzise la export spre statele responsabile de invadarea Ucrainei, se află: ventilatoare; aparate de aer condiționat cu un preț mai mare de 750 dolari; frigidere de peste 750 dolari; mașini de spălat vase; cântare electronice de peste 100 dolari; aspiratoare cu motor electric încorporat mai scumpe de 100 dolari; cuptoare cu microunde; telefoane mobile de peste 300 USD Lista cuprinde nu mai puțin de 276 de produse interzise la export. Prețul luat în considerare este cel de vânzare în SUA, en-gros. Sunt interzise la export și mașinile de spălat cu valoare peste 750 dolari, mai puțin cele operate pe bază de monezi. Armata lui Putin este disperată și după pompele electrice de sân: un material Bloomberg, publicat în octombrie, apreciază că acestea sunt demontate, iar componentele sunt folosite pentru producția militară, puternic afectată de embargoul statelor vestice.

Ministrul ungar de Externe, în vizită la aliatul lui Putin Foto: Twitter
Eveniment

Ministrul ungar de Externe, în vizită la aliatul lui Putin

Ministrul ungar de Externe, controversatul Peter Szijjarto, decorat de Rusia, este în vizită la aliatul cel mai apropait al lui Putin, Aleksandr Lukașenko. Însă pe rețelele sociale se arată că, din monitorizarea datelor publice de trafic aerian, la Minsk a sosit și un avion al guvernului Rusiei, în aceeași zi în care venea Szijjarto în vizită oficială. Picture one: Hungary’s MFA, Péter Szijjártó, landed in Belarus, a country assisting Russia in the war against Ukraine.Picture two: his flight to Belarus.Picture three: Russian delegation on the way to the same location.Question: wtf Hungary is doing in the EU and NATO? pic.twitter.com/iydS3stGZj— Mykhailo Lavrovskyi (@Lavrovskyi) February 13, 2023 Ministrul ungar de Externe, în vizită la aliatul lui Putin „Evident, mulți mă vor ataca pentru această vizită, dar poziția noastră este clară: canalele de comunicare trebuie să fie menținute deschise. Dacă nu am fi făcut acest lucru, nu aș fi putut transmite mesajul unui apel la pace”, a afirmat Szijjártó, într-o postare pe Facebook. ❗️Hungarian Foreign Minister Arrives in Belarus ?? Péter Szijjártó arrived in Minsk saying that he would present Budapest's position on the peace talks on Ukraine.This is the first visit of an ?? FM to ?? for many months. pic.twitter.com/ivpermCcgD— Enrico Farabollini (@EnricoFaraboll1) February 13, 2023 Și minsterul de Externe de la Minsk a anunțat vizita, spunând că Szijjarto va discuta cu Serghei Aleinik, șeful diplomației din Belarus. Până acum nu există date despre ce se va discuta sau dacă omul lui Viktor Obran va fi primit și de Aleksandr Lukașenko. Citește și: Ungaria cere imperativ ca UE să nu mai sancționeze Rusia. Șeful diplomației, Péter Szijjártó, reia tezele propagandei Kremlinului În ianuarie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunțat că Ungaria va bloca prin veto eventuale sancţiuni UE privind energia nucleară rusă. Anunțul său vine în continuarea declarațiilor oficialilor maghiari care doresc să accelereze lucrările la centrala nucleară Paks 2, construită împreună cu Rosatom.

Moscova promite "trezirea NATO-UE la realitate" (sursa: Twitter/МИД России)
Internațional

Moscova promite "trezirea NATO-UE la realitate"

Moscova promite "trezirea NATO-UE la realitate". Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Moscova va face tot posibilul pentru a "trezi la realitate" Uniunea Europeană şi NATO, pe care le acuză că vor să slăbească şi să învingă Rusia. Moscova promite "trezirea NATO-UE la realitate" Comentariile sale survin chiar în ziua în care fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat NATO că o înfrângere a Rusiei în Ucraina ar putea duce la declanşarea unui război nuclear. La aproape 11 luni de la invadarea Ucrainei, Rusia prezintă din ce în ce mai mult acest război propriului popor ca pe o luptă existenţială cu Occidentul. În comentarii televizate, Serghei Lavrov a declarat că Moscova va încerca să-i dezobişnuiască pe politicienii occidentali de atitudinea lor "încrezută" şi "colonială" faţă de Rusia. "Sperăm că se va produce o trezire la realitate", a spus Lavrov. "Vom face tot ce ne stă în putere astfel încât colegii noştri din NATO şi UE să-şi revină cât mai curând posibil", a adăugat el. Rusia ia Belarus la pachet Şeful diplomaţiei ruse a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite în Belarus, aliatul cel mai apropiat al Moscovei, care organizează exerciţii aeriene cu Rusia în această săptămână, parte a unei serii lungi de activităţi militare comune ce au stârnit îngrijorarea Ucrainei că preşedintele Vladimir Putin ar putea să încerce să atragă Belarus în război de partea Rusiei. Citește și: Estonia, Lituania și Danemarca, sprijin militar masiv pentru Ucraina. Danemarca a donat toate sistemele de tunuri autopropulsate tip Caesar. Ajutorul militar estonian a depășit 1% din PIB "Avem o poziţie comună cu privire la obiectivele care trebuie atinse şi cum să ne asigurăm că nici Rusia şi nici Belarus nu sunt ameninţate de vecinii noştri - fie că este vorba de Ucraina sau de oricine altcineva", a afirmat Lavrov într-o declaraţie după întâlnirea cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko. În acelaşi timp, Belarusul a anunţat că miniştrii Apărării din cele două ţări au vorbit la telefon. Exerciții aeriene ruso-belaruse Exerciţiile aeriene comune au început luni şi urmează să se desfăşoare până la 1 februarie, utilizând toate aeroporturile militare din Belarus, care susţine că aplicaţiile au un caracter pur defensiv. Ucraina a avertizat în repetate rânduri cu privire la posibile atacuri dinspre teritoriul Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că forţele ucrainene trebuie să fie pregătite la frontieră. Relaţiile dintre Rusia şi Occident traversează în prezent o perioadă de "îngheţ" după invadarea Ucrainei de către armata rusă în februarie anul trecut, în ceea ce Moscova numeşte "operaţiune specială militară", iar Occidentul şi Ucraina - o agresiune nejustificată şi neprovocată împotriva unui stat suveran, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Belarus are pretext să atace Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Belarus are pretext să atace Ucraina

Belarus are pretext să atace Ucraina. Kievul "nu exclude o provocare deliberată" a Rusiei pentru "a implica Belarus în război" după ce Minskul a anunţat joi că a doborât o rachetă antiaeriană ucraineană, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării. Belarus are pretext să atace Ucraina "Partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată a statului terorist rus, care a calculat o astfel de rută pentru rachetele sale de croazieră pentru a provoca interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarus", a precizat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat. Kievul s-a declarat, de asemenea, "gata să efectueze o anchetă în Ucraina asupra incidentului produs pe 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarus", a adăugat ministerul, precizând că doreşte să coopereze cu "experţi" internaţionali ale căror "state nu sunt asociate cu susţinerea" Rusiei. Mai devreme joi, Minskul l-a convocat pe ambasadorul ucrainian şi i-a transmis că doreşte "efectuarea imediată a unei anchete aprofundate asupra circumstanţelor tirului cu rachetă, pedepsirea vinovaţilor şi luarea de măsuri globale pentru a împiedica pe viitor astfel de incidente, care ar putea avea consecinţe catastrofale". 69 de rachete rusești lansate joi Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit joi să doboare 54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei, a anunţat pe Twitter comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni: "Conform unor date provizorii, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete inamice au fost doborâte". Anterior, preşedinţia ucraineană anunţase că până la 120 de rachete ruseşti au fost lansate asupra ţării. Citește și: Putin îi pregătește pe ruși pentru un nou Afganistan, dar mult mai aproape de casă: șeful Externelor de la Moscova anunță că Rusia nu se grăbește în teatrul de război din Ucraina La rândul său, şeful administraţiei militare a Kievului, Serghei Popko, a spus că apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala. După o serie de eşecuri militare pe teren la finalul verii şi în toamnă, Kremlinul a schimbat tactica şi, în octombrie, a început să atace cu regularitate, folosind zeci de rachete şi de drone, transformatoarele şi centralele electrice din Ucraina.

Putin implică Belarus în următoarea mutare (sursa: RIA Novosti)
Internațional

Putin implică Belarus în următoarea mutare

Putin implică Belarus în următoarea mutare. Rusia prezintă semne potenţiale de atac asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus, potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW). Armata ucraineană a comunicat, de asemenea, sâmbătă că Rusia şi-a mutat acolo o parte din batalioanele sale. Putin implică Belarus în următoarea mutare Experţii ISW au menţionat într-un raport publicat vineri seara că un astfel de atac încă este puţin probabil, dar că posibilul pericol trebuie luat în considerare serios. Înfiinţarea unui spital de campanie în Belarus a fost văzută ca un indiciu că Rusia ar putea ataca de acolo. "Spitalele de campanie nu sunt necesare pentru exerciţii de antrenament şi ar putea indica pregătirea pentru operaţiuni de luptă", a precizat ISW. Citește și: Putin, rupt total de realitatea din Ucraina: susține că „există progrese semnificative către demilitarizare” a țării invadate, deși Kievul are acum cele mai moderne dotări de război "Apariţia spitalelor de campanie în Belarus la începutul anului 2022 a fost unul dintre ultimii indicatori observaţi înainte ca Rusia să înceapă invazia sa la scară largă", continuă ISW. În Belarus, preşedintele Alexander Lukaşenko, care este dependent politic şi financiar de Moscova, şi-a pus la dispoziţie bazele militare pentru atacuri împotriva Ucrainei. Ucraina consideră că Belarusul este o parte care contribuie la război. Liderul belarus a sosit sâmbătă la Moscova, iar Lukaşenko şi Putin se vor întâlni din nou pe 26 şi 27 decembrie pentru un summit informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI). Diversiune? Institutul american consideră că este posibil ca desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus să fie o tactică de diversiune pentru a distrage atenţia forţelor ucrainene de la apărarea lor în Donbas. Rusia ar putea apoi să înceapă o ofensivă în regiunea Lugansk din estul Ucrainei sau în altă parte, au spus ei. Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Khirilo Budanov, a declarat, de asemenea, vineri, că activităţile Rusiei în Belarus ar putea fi parte a unei campanii de dezinformare. Ucraina este capabilă să îşi protejeze frontiera din nord, a spus el. Forţele armate ucrainene au, de asemenea, capacitatea de a reţine un număr mult mai mare de atacatori ruşi în oraşul Bahmut din Donbas, cel mai puternic contestat în prezent, a declarat Budanov.

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, la reanimare (sursa: Facebook/Светлана Тихановская)
Internațional

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, la reanimare

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, la reanimare. Una dintre personalităţile opoziţiei belaruse, Maria Kolesnikova, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare, a fost spitalizată la secţia de reanimare, au anunţat marţi susţinători ai săi. Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, la reanimare "Maria a fost spitalizată la reanimare în Gomel", oraş din sud-estul Republicii Belarus, a anunţat într-un comunicat pe Telegram biroul de presă al lui Viktor Babarîka, un alt opozant belarus aflat în detenţie şi a cărui mână dreaptă era Kolesnikova. Potrivit comunicatului, Maria Kolesnikova, 40 de ani, a fost spitalizată luni într-o secţie de chirurgie, înainte de a fi transferată la reanimare. "Veşti teribile! Draga noastră Maşa (diminutiv de la Maria - n.r.), sperăm cu toţii că vei fi bine", a scris la rândul său pe Facebook lidera opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia. Figură importantă a mişcării de contestare împotriva regimului belarus din vara lui 2020, Maria Kolesnikova fusese condamnată în septembrie 2021 la 11 ani de închisoare, justiţia belarusă declarând-o vinovată de "complot menit să uzurpeze puterea", de "apeluri la acţiuni ce aduc atingere securităţii naţionale" şi de "înfiinţarea unei formaţiuni extremiste". Cele trei opozante Kolesnikova a fost încarcerată în septembrie 2020, după ce rezistase în mod spectaculos unei tentative de a o expulza din propria ţară. Potrivit apropiaţilor săi, serviciile speciale belaruse (KGB) au răpit-o, apoi i-au pus un sac pe cap, pentru a o conduce la frontiera ucraineană. Refuzând să părăsească Belarus, ea a sărit pe o fereastră, apoi şi-a rupt paşaportul, ceea ce a dus la încarcerarea ei. Citește și: Guvernul Viktor Orban face jocurile lui Putin la reuniunea NATO de la București: Ungaria a blocat participarea lui Kuleba în cadrul Comitetului NATO-Ucraina Kolesnikova este una dintre cele trei femei propulsate în fruntea mişcării de contestare, alături de Svetlana Tihanovskaia, care candidase la preşedinţia Republicii Belarus în locul soţului său plasat în detenţie, şi de Veranika Ţapkala. Acestea două din urmă au fugit din Belarus, la presiunile autorităţilor. Mişcarea de contestare, care a reunit zeci de mii de manifestanţi în vara lui 2020, a fost treptat înăbuşită, cu mii de arestări, exilări forţate şi întemniţări de opozanţi, de responsabili media şi ai unor ONG-uri.

Putin încearcă atragerea Belarusului în război (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin încearcă atragerea Belarusului în război

Putin încearcă atragerea Belarusului în război. Rusia pregăteşte de o manieră iminentă comiterea unui "act provocator" pe teritoriul belarus pentru a atrage această ţară aliată Moscovei în războiul din Ucraina, a comunicat joi Statul Major General al forţelor armate ucrainene. Putin încearcă atragerea Belarusului în război "Serviciile secrete ale Federaţiei Ruse pregătesc o provocare pe teritoriul belarus", atenţionează comandamentul militar într-un comunicat video publicat pe Facebook. "Ruşii ar putea ţinti instalaţii de infrastructură critică, inclusiv centrala nucleară din Ostroveţ", situată în nord-vestul Belarus şi aproape de graniţa cu Lituania. În faţa acestei situaţii, "forţele armate ale Ucrainei au adresat urgent un mesaj către poporul belarus, cerându-i să împiedice atragerea Republicii Belarus în războiul Rusiei împotriva Ucrainei", precizează sursa citată. Rusia, apreciază Statul Major General ucrainean, încearcă să atragă Belarusul în războiul său împotriva Ucrainei "prin orice mijloace", de aceea armata ucraineană lansează un apel către belaruşi să ceară conducerii lor "să respecte art. 18 al Constituţiei Republicii Belarus", ceea ce ar preveni implicarea ţării în conflictul din Ucraina. Ucraina cere ajutorul belarușilor Armata ucraineană îi îndeamnă pe belaruşi să supravegheze "acţiunile persoanelor suspecte şi transportul în apropierea instalaţiilor infrastructurii critice, să informeze responsabili ai forţelor de ordine despre aceste lucruri, iar, dacă nu există niciun răspuns din partea liderilor lor, atunci populaţia din Belarus să informeze comunitatea internaţională prin orice mijloace disponibile" cu privire la respectivele provocări. Citește și: FOTO NASA a fotografiat Ucraina lăsată în întuneric de Putin. Pe hartă, Moscova și Sankt Petersburg strălucesc în noapte "Ucraina nu consideră ţara dumneavoastră (Belarus) drept un inamic, cu atât mai puţin poporul vostru. Nu vom efectua şi nu intenţionăm să întreprindem niciun fel de acţiuni agresive pe teritoriul Republicii Belarus. Aceasta este poziţia oficială a Ucrainei", subliniază Statul Major General al forţelor armate ucrainene în comunicatul său. Bani de la Moscova Între 10.000 şi 15.000 militari belaruşi ar fi dispuşi să lupte în Ucraina în cazul în care ar fi remuneraţi în acest scop de Rusia, potrivit estimărilor Statului Major ucrainean. La Minsk, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere în 2020 a fost contestată de o mare parte a populaţiei din Belarus şi de Occident, a declarat joi că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să accepte negocieri de pace cu Rusia dacă vrea să evite un număr uriaş de victime şi distrugerea completă a Ucrainei. Belarus este unul dintre principalii aliaţi ai Rusiei în războiul cu Ucraina, iar cele două ţări au efectuat exerciţii militare comune.

Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus (sursa: Planet Labs Inc)
Internațional

Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus

Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus. Rusia îşi concentrează forţe şi echipamente militare pe aerodromul belarus din Ziabrivka, în regiunea Gomel din apropierea frontierei cu Ucraina, în cadrul consolidării grupării militare comune ruso-belaruse ce este văzută de Kiev drept o ameninţare, transmite agenţia EFE. Tancuri, blindate, artilerie Potrivit portalului belarus al Radio Svoboda, care publică mai multe imagini din satelit ale aerodromului situat la aproximativ 50 de kilometri de frontiera ucraineană, în ultima lună acolo a crescut numărul personalului militar şi al echipamentelor militare. În imagini pot fi văzute terasamente şi mai multe structuri în formă de movile, la adăpostul cărora au fost amplasate sisteme de rachete antiaeriene. "Imaginile satelitare arată că numărul camioanelor militare pe aerodromul Ziabrivka a crescut, tabăra militară a fost extinsă şi se observă prezenţa rachetelor antiaeriene S-300 şi S-400", semnalează sursa citată, care arată şi o imagine cu un tren cu vagoane cisternă. Ministerul belarus al Apărării a anunţat de altfel luni că Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi şi pe care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a descris-o ca fiind "pur defensivă". Putin sugerează atacarea Kievului din Belarus În acest timp la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei declanşate pe 24 februarie. "Retorica agresivă a liderilor militari şi politici ai Rusiei şi Belarusului se intensifică", a declarat joi presei Oleksii Gromov, un responsabil al Statului Major al armatei ucrainene. "Ameninţarea reluării ofensivei pe frontul de nord de către forţele armate ruse creşte", a adăugat acesta, potrivit AFP. Totuşi, noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe fronturile din sud şi est. Belarusul se simte spionat de Ucraina Între timp, autorităţile de la Minsk au anunţat tot joi destructurarea unei reţele de spionaj care ar fi lucrat pentru Ucraina. "Au fost arestaţi un rezident, un cetăţean ucrainean şi de asemenea doi dintre conaţionalii noştri care au ales calea trădării şi lucrau în interesul unui stat străin", a declarat presei şeful Comitetului de Securitate Statală (KGB) din Belarus, Ivan Tertel. Citește și: VIDEO Gafa zilei: un expert militar rus spune, în direct, crezând că microfonul este oprit, că „toți știm că dronele sunt iraniene, dar nu recunoaștem” Acesta a adăugat că un ofiţer în rezervă a fost de asemenea reţinut, la fel şi "un mare număr de ucraineni" care au intrat în Belarus dinspre Polonia, şi a acuzat Ucraina că a creat în Belarus o reţea de spionaj cu misiunea de a culege informaţii despre activităţile militare.

Rusia trimite în Belarus tancuri, blindate (sursa: mil.ru)
Internațional

Rusia trimite în Belarus tancuri, blindate

Rusia trimite în Belarus tancuri, blindate, la graniţa acestei ţări cu Ucraina. Este vorba de circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE. Rusia trimite în Belarus tancuri, blindate Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind "pur defensivă", după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice. Citește și: Pentru că a furnizat Rusiei drone ucigașe, Iranul trebuie sancționat mai dur de UE, susține Kievul În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei. Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră