duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: Beirut

3 articole
Internațional

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban. Rifaat al-Assad, cunoscut ca „măcelarul din Hama” pentru rolul său în masacrul din 1982, a părăsit Libanul la bordul unui zbor comercial de pe aeroportul din Beirut. „Măcelarul din Hama” pleacă din Liban Plecarea sa survine la scurt timp după înlăturarea regimului nepotului său, Bashar al-Assad, de către o coaliție armată condusă de gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Citește și: EXCLUSIV Noul ministru al Justiției, Radu Marinescu (PSD), avocatul mafiei imobiliare din Craiova, colaborator apropiat al lui Doru „Măgaru’”, omul care punea interlopii la masă cu statul În vârstă de 87 de ani, Rifaat al-Assad este acuzat de parchetul federal elvețian de crime de război și crime împotriva umanității, inclusiv tortură și detenții ilegale. Aceste fapte au avut loc în 1982, în timpul reprimării sângeroase a unei insurecții islamiste în Hama, soldată cu între 10.000 și 40.000 de morți. Părăsirea Libanului, fără mandat de arestare Conform unei surse din domeniul securității libaneze, Rifaat al-Assad a intrat în Liban pe cale terestră și a plecat cu un pașaport diplomatic, fără ca Interpolul sau alte autorități să emită un mandat de arestare pe numele său. Destinația sa rămâne necunoscută. Consiliera lui Bashar al-Assad, pleacă spre Abu Dhabi Bouthaina Chaabane, fostă traducătoare a lui Hafez al-Assad și consilieră politică a lui Bashar al-Assad, a reușit, de asemenea, să părăsească Libanul cu un pașaport diplomatic. Ea s-a deplasat la Abu Dhabi după ce a intrat în Liban pe 7 decembrie, potrivit surselor. Exilul lui Rifaat al-Assad Rifaat al-Assad a plecat din Siria în 1984, după o tentativă eșuată de lovitură de stat împotriva fratelui său Hafez. După 37 de ani petrecuți în exil în Franța, el s-a întors în Siria în 2021 pentru a evita o condamnare la patru ani de închisoare în Franța pentru spălare de bani și deturnare de fonduri publice. Tribunalul elvețian renunță la proces Media elvețiene au raportat recent că tribunalul penal federal intenționează să închidă procedura împotriva lui Rifaat al-Assad, invocând starea sa de sănătate, care îl împiedică să călătorească și să participe la proces. Plecare sa din Liban și dezvăluirile recente despre închiderea procesului subliniază complexitatea cazului Rifaat al-Assad, un fost lider sirian acuzat de crime brutale și implicat în controverse politice și juridice de-a lungul decadelor.

„Măcelarul din Hama” pleacă din Liban (sursa: stj-sy.org)
Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)
Internațional

Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel

Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel. Duminică, Israelul a bombardat sediul Partidului Arab Socialist Baas din Liban, filiala libaneză a partidului panarab cu legături directe în Siria. Atacul a avut loc în cartierul Ras al-Nabaa, situat în sudul capitalei Beirut, conform declarațiilor secretarului general al grupării, Ali Yousef Hegazy. Printre victime, responsabilul mass-media Hezbollah. Sediul Partidului Baas, ținta atactului Potrivit liderului Ali Hegazy, bombardamentul a vizat clădirea conducerii partidului din Ras al-Nabaa. Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei Acesta a confirmat că nu se afla în imobil în momentul atacului și a adăugat: "Alte detalii vor fi anunțate după ce vor fi degajate dărâmăturile."* O sursă de securitate libaneză a confirmat că atacul a lovit biroul partidului sirian Baas din centrul Beirutului, situat într-un apartament dintr-un imobil. Detaliile atacului Agenția libaneză ANI a relatat că "Inamicul a întreprins un raid asupra Ras al-Nabaa", un cartier dens populat. Zona este situată în apropiere de Universitatea Saint-Joseph și nu departe de ambasada Franței. O sursă anonimă de securitate a menționat că filiala libaneză a Partidului Baas include membri locali, ceea ce ar putea explica vizarea sa. Responsabilul mass-media Hezbollah, eliminat de Israel Conform Ministerului Sănătății din Liban, o persoană a fost ucisă, iar trei au fost rănite. Două surse de securitate, citate de Reuters, au confirmat că printre victime se numără Mohammad Arif, responsabil pentru relațiile cu mass-media al Hezbollah, care se afla în clădire la momentul atacului. Contextul Atacului Cartierul Ras al-Nabaa găzduiește un număr mare de persoane refugiate din suburbiile sudice ale Beirutului, afectate de bombardamentele israeliene. Acțiunea marchează o escaladare a tensiunilor în regiune, având în vedere legăturile dintre Partidul Baas și Hezbollah, grupare susținută de Siria și Iran. Atacul adaugă un nou episod în conflictul regional intensificat, lovind direct o zonă dens populată și cu semnificație politică.

Curse aeriene suspendate, Beirut, Tel Aviv (sursa: Facebook/British Airways)
Internațional

Curse aeriene suspendate, Beirut, Tel Aviv

Curse aeriene suspendate, Beirut, Tel Aviv. Mai multe companii aeriene au anunţat marţi că îşi suspendă zborurile spre Beirut, în timp ce războiul din Fâşia Gaza pare să se extindă către Liban, cu bombardamente israeliene împotriva poziţiilor grupării şiite Hezbollah, care au făcut peste 550 de morţi. Curse aeriene suspendate, Beirut, Tel Aviv Astfel, EgyptAir şi-a suspendat zborurile prevăzute pentru marţi spre Beirut "până la stabilizarea situaţiei în Liban". Citește și: Guvernul a tăiat 16 miliarde lei din cheltuielile cu PNRR și a crescut cu 18 miliarde de lei cheltuielile cu salariile bugetarilor. Consiliul Fiscal atrage atenția asupra riscurilor majore Compania publică din Qatar, Qatar Airways, îşi suspendase zborurile până marţi către şi de pe aeroportul internaţional Rafic Hariri din Beirut. Emirates şi Flydubai, compania aeriană din Dubai şi filiala sa low-cost, şi-au anulat marţi şi miercuri legăturile aeriene cu capitala libaneză. Etihad Airways, operatorul din Abu Dhabi, şi-a suspendat zborurile către Beirut marţi şi miercuri. Companiile aeriene iordaniene şi-au suspendat zborurile spre Beirut până la noi ordine. Air France şi filiala sa low-cost Transavia şi-au suspendat zborurile către şi dinspre Beirut "până la 1 octombrie inclusiv", dar au fost reluate legăturile Air France cu Tel Aviv. Lufthansa, British Airways suspendă zborurile spre Tel Aviv Lufthansa, grupul german din care mai fac parte companiile aeriene Swiss, Austrian Airlines şi Brussels Airlines, şi-a suspendat până pe 26 octombrie legăturile cu Beirutul şi cele cu Tel Aviv şi Teheran până pe 14 octombrie inclusiv, din cauza tensiunilor în regiune. Compania americană Delta Air Lines şi-a suspendat cursele între New York şi Tel Aviv până la sfârşitul anului. British Airways, compania britanică, care nu operează niciun zbor către Liban, şi-a suspendat de marţi până joi inclusiv legăturile cu Tel Aviv, invocând situaţia de securitate din regiune. Compania libaneză Middle East Airlines continuă să opereze de pe aeroportul din Beirut, dar zborurile sale sunt rezervate integral. "Zborurile noastre sunt suprarezervate din cauza anulărilor de către alte companii aeriene", a declarat o sursă din cadrul acestei companii, sub rezerva anonimatului. "Nu sunt locuri disponibile, pentru nici o destinaţie, înainte de duminică", a indicat aceasta.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră