sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: baza

7 articole
Eveniment

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România. Pentagonul va menţine mii de soldaţi pentru cel puţin încă nouă luni la baza Mihail Kogălniceanu în România, desfăşurare militară americană aflată cel mai aproape de conflictul din Ucraina, au declarat sâmbătă oficiali citaţi de The New York Times. Divizia 101 Aeropurtată continuă în România La această bază sunt staţionaţi începând din vara trecută circa 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care efectuează frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina. Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtate, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina în februarie. Citește și: FOTO & VIDEO Reportaj CBS între militarii aflați în România ai legendarei Divizii 101 aeropurtată. „Nu este o misiune de antrenament, ci una de luptă”, spune generalul John Lubas Trupele Diviziei 101 Aeropurtate care se află acum la MK vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell. În plus, spun aceşti oficiali, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni. General cu două stele la comandă Până sâmbătă nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte. Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari. O asemenea mişcare "ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european", menţiona sâmbătă Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că "SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic".

Divizia 101 Aeropurtată continuă în România (sursa: Inquam Photos/Cosmin Enache)
Ucraina a lovit iar în Rusia (sursa: AP)
Internațional

Ucraina a lovit iar în Rusia

Ucraina a lovit iar în Rusia. Trei militari ruşi au fost ucişi luni dimineaţă de resturile căzute ale unei drone ucrainene doborâte în timp ce ataca o bază din regiunea Saratov în interiorul Rusei, au anunţat agenţii de presă ruse, citând Ministerul Apărării de la Moscova. Ucraina a lovit iar în Rusia Acesta este al doilea atac asupra bazei din această lună. "Un vehicul aerian ucrainean fără pilot a fost doborât la mică altitudine în timp ce se apropia de aerodromul militar din Engels în regiunea Saratov", a declarat ministerul rus citat de agenţiile de presă. "Ca urmare a căderii epavei dronei, trei militari ruşi ai personalului tehnic care se aflau la aerodrom au fost răniţi mortal", adaugă ministerul. ? Engels Air Force base in #Saratov, deep inside #Russia, 700 miles from #Kyiv has been struck again. The base is home to many strategic bombers used to bombard #Ukraine, including Tu-95 & Tu-160. In early December, Ukrainian drones successfully attacked this same base. pic.twitter.com/Anq2EEpQ6P— Igor Sushko (@igorsushko) December 26, 2022 Baza, în apropierea oraşului Saratov, la aproximativ 730 km sud-est de Moscova şi la sute de kilometri de linia frontului în Ucraina, a fost lovită pe 5 decembrie în ceea ce Rusia a spus că au fost atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene ruseşti în acea zi. Cele două atacuri au dat o lovitură majoră reputaţiei Rusiei şi au ridicat întrebări despre motivul pentru care apărarea ei a eşuat, în timp ce atenţia s-a îndreptat către utilizarea dronelor în războiul dintre cei doi vecini. Ucraina invocă doar "karma" Ucraina nu a revendicat niciodată în mod public responsabilitatea atacurilor din Rusia, dar a spus totuşi că astfel de incidente sunt "karma" pentru invazia Rusiei. Ministerul Apărării rus a declarat că echipamentele aviatice nu au fost deteriorate, dar potrivit unor informaţii neoficiale ruseşti şi ucrainene pe reţelele sociale, mai multe avioane au fost distruse. Citește și: VIDEO „Crăciun anti-rusesc fericit!”: propaganda Kremlinului anunță că, anul viitor, europenii care i se opun lui Putin vor mânca rozătoare, de sărbători Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele. Luni mai devreme, Roman Busarghin, guvernatorul regiunii Saratov, a spus că facilităţile de infrastructură civilă nu au fost avariate în incident. "Nu există absolut nicio ameninţare pentru locuitori (...). Facilităţile de infrastructură civilă nu au fost deteriorate", a declarat Busarghin.

Rușii, prinși la borcanul cu miere Foto: Twitter
Eveniment

Rușii, prinși la borcanul cu miere

Rușii, prinși la borcanul cu miere: Financial Times relatează, în ediția sa de duminică, cum au reușit hackerii ucraineni să păcălească soldații lui Putin cu conturi false ale unor femei atractive și apoi să-i arunce în aer. Șeful echipei de hackeri a vrut, la începutul războiului, să lucreze pentru serviciul secret ucrainean, dar, în haosul din acele zile, n-a primit nici un răspuns. În consecință, și-a înființat propria echipă. Rușii, prinși la borcanul cu miere Șeful echipei de hackeri ucraineni a arătat jurnaliștilor de la Financial Times (FT) cum el și echipa sa au identificat o bază rusească izolată de lângă Melitopol. Apoi, au folosit fotografii și conturi de pe rețelele sociale ale unor femei frumoase din Rusia și i-au păcălit pe soldații de la bază să le trimită imagini care au permis geolocarea. Informațiile privind poziția exactă au fost transmise armatei ucrainene, iar câteva zile mai târziu baza a fost spulberată de artilerie. Foto: Twitter „Rușii întotdeauna vor să se f*tă. Au trimis o grămadă de mizerii către „fete” pentru a demonstra că sunt războinici”, spune Nikita Knysh, șeful acestei echipe de hackeri ucraineni, citat de Financial Times. Knysh mai relatează că a folosit baze de date cu carduri furate pe care le-a oferit la schimb cu înființarea unui canal de Telegram pentru hackeri de nivel inferior, care bombardau Rusia și aliații ei cu amenințări cu bombe. Zeci de zboruri, inclusiv al Air Serbia, au fost astfel amânate. Ukraine’s hackers registered a number of fake women's accounts on social networks, tricked ?? soldiers into sending photos that they geolocated, and shared with the ?? military. A few days later, identified ?? base near occupied Melitopol was blown up by Ukrainian artillery. - FT— UkraineWorld (@ukraine_world) September 5, 2022 Grupul a reușit să preia controlul asupra a sute de camere care monitorizau traficul în Belarus și în Ucraina ocupată, reușind să monitorizeze traficul militar. Citește și: Smart Village: Topul comunelor inteligente este condus de Ciugud, urmat de trei comune din Ardeal Echipa de hackeri a fost însă desființată în această vară, după ce războiul s-a mutat în sud, arată FT.

Bloomberg, reportaj la Cincu, unde armata franceză construiește o bază NATO Foto: Twitter Armata franceză
Politică

Bloomberg, reportaj la Cincu

Agenția de presă Bloomberg publică un reportaj de la Cincu, unde francezii construiesc o bază NATO și arată uriașele probleme de infrastructură din România. La Cincu se va afla centrul de comandă al grupului NATO de luptă, iar francezii trebuie să construiască un mic orășel pentru circa 1.000 de persoane. Bloomberg, reportaj la Cincu „E greu să convingi localnicii să vândă două vaci, să renoveze două camere și să câștige mai mulți bani”, a spus primarul din Cincu, Aurel Sorin Suciu, citat de Bloomberg. Agenția menționează că locuitorii trăiesc din agricultura de subzistență și ajutoare guvernamentale. Primarul speră ca, din fonduri europene, sătenii să fie educați pentru a sprijini baza și să existe granturi pentru restaurante și cazări. On Aug 2, 2022, about 70 ?? troops left for Cincu, #Romania ??. In the coming months, together with their ?? & ?? colleagues, they will provide new infrastructure to reinforce #NATO’s defensive posture in the eastern part of the Alliance #WeAreNATO pic.twitter.com/F1GjmVX2Kq— Belgian Defence (@BelgiumDefence) August 4, 2022 „Podul principal spre orașul Cincu, aflat în mijlocul României, este într-o stare atât de groaznică încât găurile trec drept asfalt și se vede râul care curge dedesubt. Camioanele trebuie să ocolească câmpurile de floarea-soarelui pentru a muta zeci de mii de tone de material către și de la șantierul de pe deal”, mai arată agenția. Foto: Twitter Catalin Margescu Citește și: Încordare maximă în legătură cu siguranța centralei nucleare de la Zaporojie: rușii de la Rosatom au părăsit incinta, ucrainenii se tem de un „atac terorist” asupra zonei Baza de la Cincu ar trebui să fie gata până la finalul acestui an. Franța a detașat aici un detașament de Geniu și utilaje de mare tonaj. Comandantul Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a confirmat, în cadrul unei intervenţii la Europa FM, că podul de la Cincu reprezintă un impediment pentru blindatele NATO şi a susţinut că podul are probleme pe care autorităţile locale trebuie să le rezolve urgent. Însă totul stă pe loc din cauza birocraţiei româneşti. S-a ajuns în această situaţie după ce reprezentanţii Hidroelectrica nu au dat aviz de distrugere a vechiului pod de nici o sută de metri, deşi Ministerul Apărării a solicitat urgentarea lucrărilor în ceea ce priveşte noul pod, care ar fi trebuit să fie gata încă de anul trecut. #MissionAigle | En Roumanie, le détachement du génie ?? basé à Cincu poursuit, avec le génie ?? et le génie ??, les travaux d’aménagement du camp pour accueillir, à terme, 1 000 hommes. Les chantiers progressent conformément à la planification. #SolidaritéStratégique pic.twitter.com/Q0mp9FYnF1— Armée française - Opérations militaires (@EtatMajorFR) July 10, 2022

HIMARS schimbă jocul: bază rusească, nimicită (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

HIMARS schimbă jocul: bază rusească, nimicită

HIMARS schimbă jocul: bază rusească, nimicită. Forţele armate ucrainene au anunţat miercuri distrugerea unei baze militare ruse la Nova Kahovka, în regiunea ocupată Herson, în sudul ţării, operaţiune în care ar fi decedat între zece şi 15 soldaţi ruşi, potrivit EFE. HIMARS schimbă jocul: bază rusească, nimicită Departamentul pentru comunicare strategică al armatei ucrainene a publicat o înregistrare video pe contul său Telegram în care se pot vedea clădiri distruse, dărâmături şi vehicule calcinate. "Conform informaţiilor preliminare, acest videoclip confirmă un caz reuşit de ", afirmă departamentul, reluând ironii ale oficialilor ucraineni care în ultimele zile au atribuit exploziile din peninsula Crimeea "mucurilor de ţigară nestinse". "S-a stabilit că între zece şi 15 ocupanţi au părăsit definitiv chat-ul şi că mulţi alţii se pregătesc să plece", adaugă pe aceeaşi tonalitate ironică departamentul de comunicare. Atentate împotriva șefilor proruși din administrație Nova Kahovka, un oraş cu aproximativ 50.000 de locuitori înainte de război, este astăzi unul dintre principalele centre logistice pentru forţele ruse din regiunea Herson. Şeful adjunct al administraţiei civile şi militare proruse din Nova Kahovka, Vitali Gura, a decedat la 6 august în urma unui atentat comis de persoane necunoscute. Citește și: Atacurile împotriva bazelor rusești din Crimeea pot înclina balanța războiului în defavoarea lui Putin: fără aerodromuri pentru avioanele de luptă, rușii pierd un atu esențial Ocupanţii ruşi au confirmat atacul forţelor ucrainene, se pare cu HIMARS, asupra cazărmii trupelor ruse din Nova Kahovka. Panică în Crimeea, avioane și elicoptere mutate În acelaşi timp, invadatorii ruşi transferă urgent avioane şi elicoptere în Crimeea ocupată, după o serie de explozii produse în peninsula anexată, potrivit agenţiei de presă Unian, citând surse oficiale. În special, forţele ruse iau măsuri pentru a transfera parţial tehnică aeronautică de pe aerodromuri avansate din Crimeea spre aerodromuri alternative şi baze militare permanente de pe teritoriul Federaţiei Ruse. "După evenimentele recente din Crimeea, ruşii îşi transferă de urgenţă avioanele şi elicopterele în adâncul peninsulei şi pe aerodromurile Federaţiei Ruse", comunică Direcţia principală de informaţii (GUR) al Ministerului ucrainean al Apărării. Astfel, cel puţin 24 de avioane şi 14 elicoptere au fost relocate, conform GUR.

Baza comună NATO Lvov - morți, răniți (sursă: Nexta)
Internațional

Baza comună NATO Lvov - morți, răniți

Baza comună NATO Lvov - morți, răniți. Cel puţin nouă persoane au murit şi 57 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forţelor ruse asupra bazei militare occidentale de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, a anunţat guvernatorul regiunii Lvov, potrivit Reuters. Baza comună NATO Lvov - morți, răniți Potrivit guvernatorului, Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare. Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv lucrau instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului. Citește și: BREAKING Unitate militară folosită pentru exerciții comune cu NATO, atacată de ruși cu rachete. Unitatea ucraineană se află la 25 de km de Polonia

MApN, favoruri pentru Deripaska la "Kogălniceanu" (sursa: Facebook/Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu)
Investigații

MApN, favoruri pentru Deripaska la "Kogălniceanu"

2,5 miliarde de euro. Aceasta este suma pe care România o va investi în următorii 20 de ani pentru modernizarea bazei aeriene "Mihail Kogălniceanu", folosită de trupele NATO staționate la Marea Neagră. MApN, favoruri pentru Deripaska la "Kogălniceanu". Ministerul Apărării Naționale a organizat o primă licitație de aproximativ 430 de milioane de euro pentru modernizarea bazei militare. MApN, favoruri pentru Deripaska la "Kogălniceanu" În cursa pentru adjudecare contractului s-au înscris șapte grupuri de firme. Dar oficialii MApN au acceptat doar oferta depusă de un consorțiu din care face parte și firma Strabag SRL. Compania mama din Austria îl are acționar direct pe oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA. Prima licitație a fost suspendată până la decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor. 12,17 miliarde lei pentru "Kogălniceanu" Ministerul Apărării Naționale, sub conducerea ministrului Gabriel Leș, a solicitat Guvernului Dăncilă să emită o Hotărâre de Guvern pentru a aproba modernizarea infrastructurii de la baza aeriană „Mihail Kogălniceanu”. Prin Hotărârea de Guvern 781 din noiembrie 2019 s-a aprobat alocare unei sume de peste 12,17 miliarde de lei. Adică în jur de 2,5 miliarde de euro. Banii urma să fie alocați etapizat într-o perioadă de 20 de ani. Citește și: EXCLUSIV Terenurile lui Dăianu de la Mogoșoaia, unde se coace „Sectorul 0”, cumpărate de la Ninel Peia, aliatul AUR „Finanțarea obiectivului de investiții se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse de finanțare legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii”, se menționează în Hotărârea de Guvern. Baza MK, într-o stare jalnică În Nota de Fundamentare aferentă Hotărârii de Guvern se atrage atenția asupra mai multor deficiențe de la Baza Aeriană 57 "Mihail Kogălniceanu". De exemplu, baza aeriană operează zborurile pe aeroportul civil, care se află într-o stare avansată de degradare și care nu corespunde cerințelor de utilizare pentru un aeroport militar. O altă problemă constatată de specialiști este legată de "capacitățile de depozitare a combustibilului turboreactor în rezervoarele fixe existente pe aerodrom asigură la limită cantitățile necesare operării aeronavelor aflate în dotarea unității". "Platforma existentă destinată staționării navelor grele este subdimensionată, neasigurând spațiile de siguranță necesare, iar calea de rulaj ce leagă pista de decolare-aterizare de această platformă nu permite rulajul aeronavelor grele în cazul încărcării acestora la capacitate maximă", se menționează în Nota de Fundamentare. Specialiștii au mai constatat că aerodromul nu dispune de locuri special amenajate și utilate destinate verificării la sol a motoarelor și nici "de spații destinate adăpostirii aeronavelor, mijloacelor de aerodrom și de deservire". Șapte oferte, șase descalificări În primăvara anului 2021, Ministerul Apărării Naționale a inițiat o licitație pentru a achiziționat "Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru realizarea infrastructurii Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu". Durata de execuție a contractului a fost stabilită la 106 luni. Adică opt ani și zece luni. Citește și: Cinci ani de la „Noaptea, ca hoții”: cei care au emis OUG 13/2017 sunt la putere Pentru acest contract au fost depuse documente de calificare de către șapte consorții. De exemplu, Aduro Impex a depus documente de calificare împreună cu Bog'Art și Strabag SRL. Un alt consorțiu era format din Astaldi și GSP Offshore. Porr Construct a depus documentația împreună cu Rizzani de Echer și ICM. În cursa pentru contract s-au mai înscris asocierea dintre Electrogrul și Makyol, dar și compania Concelex. În urma analizării documentelor depuse de cele șapte consorții, Ministerul Apărării Naționale a decis să descalifice șase ofertanți. Aceștia au decis ca procedura de licitație să fie continuată doar cu consorțiul format din Aduro Impex, Bog'Art și Strabag. Contestație la CNSC: MApN, favoruri pentru Deripaska la "Kogălniceanu" Firma Concelex, nemulțumită de decizia MApN, a decis să conteste procedura de achiziție la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Mai mult, au cerut suspendarea procesului de achiziție până la o decizie finală în acest caz. Reprezentanții companiei Concelex au constatat mai multe nereguli în cadrul procedurii, motiv pentru care au cerut CNSC să constate că ar fi fost descalificați ilegal. În plus, au arătat că asocierea Aduro Impex, Bog'Art și Strabag a depus o parte din documente cu o întârziere de trei luni. Cătălin Beniamin Vișan, reprezentantul firmei Concelex, susține în contestație că "acestei asocieri i-au fost permise, în mod discrepant și cu încălcarea tratamentului egal, atât depunerea unei declarații inițiale, și ulterior, depunerea documentelor de calificare (inclusiv cu depășirea cadrului SEAP) cât și completarea documentației de calificare inițială". Tot el mai susține că contracandidații săi nu au îndeplinit cerința minima obligatorie privind experiența similară în lucrări similare de construcții de aerodromuri, piste de decolare/aterizare, suprafețe/platforme de manevră/staționare aeronave. Fragment din plângerea la CNSC (sursa: defapt.ro) Fragment din plângerea la CNSC (sursa: defapt.ro) Fragment din plângerea la CNSC (sursa: defapt.ro) Deripaska, acționar la Strabag prin companii off shore Firma Strabag SRL este controlată de alte două firme din grupului austriac Strabag. Acționarii majoritari ai grupului Strabag SE sunt: familia Haselsteiner cu 28,3%, Raiffeisen și Uniqa Group dețin cumulat 29,5%, iar MKAO "Rasperia Trading Limited" are o cotă de 27,8%. Ultima companie este deținută de oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Rapoartele publice ale companiei Strabag arată că Oleg Deripaska deține proprietatea și controlul asupra Melisantis Limited, o altă companie cu acțiuni la Strabag, prin intermediul unui mandatar. Mandatarul Bradmion Holdings Ltd. a înlocuit C&P Trustees Limited și C&P Corporate Services Limited în calitate de administratori pentru Oleg Deripaska. "O astfel de înlocuire a mandatarului nu a avut nici un efect asupra controlului deplin și dreptului de proprietate efectiv al domnului Oleg Deripaska asupra Melisantis Limited", se menționează în raport. Deripaska, pe lista de sancțiuni a SUA Oligarhul Oleg Deripaska este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, președintele Rusiei. Prietenia cu Vladimir Putin i-a adus în anul 2018 includerea pe lista neagră de sancțiuni a SUA. Tot pe lista de sancțiuni au fost incluse și două companii la care Oleg Deripaska este acționar. Este vorba de Rusal, gigantul rusesc din indstria aluminiului, și compania mamă En+ Group. Autoritățile din SUA au renunțat la sancțiunile împotriva celor două companii, dar nu și împotriva lui Deripaska. Numele lui Oleg Deripaska a apărut și în ancheta procurorului special Robert Mueller privind imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Potrivit raportului publicat în primăvara anului 2019, fostul șef al campaniei lui Donald Trump, Paul Manafort, a lucrat pentru Deripaska, reprezentându-l în "afaceri și probleme personale în țările în care a avut investiții". Totodată, el a fost acuzat că a promovat interesele companiei de aluminiu Rusal. Mai mult, Deripaska l-a împrumutat cu zece milioane de dolari pe Manafort. Ulterior, acesta din urmă avea să fie condamnat la închisoare. A fost grațiat de Trump în toamna anului 2020.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră