joi 17 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: bartolomeu

5 articole
Eveniment

Ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolelui afirmă că ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii: „Este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a spus acesta în omilia de duminică, 31 martie, la liturghia ținută la Biserica Sfântul Teodor al Comunității din Vlanga. Ortodocșii ar trebui să celebreze Paștele concomitent cu catolicii „Adresăm un sincer salut de dragoste tuturor creștinilor din întreaga lume care sărbătoresc astăzi Sfintele Paști. Îl rugăm pe Domnul ca apropiata sărbătoare a Paștelui de anul viitor să nu fie doar un simplu eveniment fortuit, ci mai degrabă începutul unei date unificate pentru celebrarea lui atât de către creștinismul oriental, cât și de către cel occidental. Această aspirație este semnificativă în lumina apropiatei aniversări de 1700 de ani, în 2025, care marchează convocarea primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Printre discuțiile sale esențiale s-a numărat și chestiunea stabilirii unui calendar comun pentru sărbătorile pascale. Suntem optimiști, deoarece există bunăvoință și bunăvoință de ambele părți. Pentru că, într-adevăr, este un scandal să sărbătorim separat evenimentul unic al singurei Învieri a Unicului Domn!”, a afirmat Patriarhul Ecumenic, citat de Orthodox Times. Anul trecut, mitropolitul Clujului, Andreicuț, spunea că Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar trebui să sărbătorească Paștele odată cu credincioșii din Vest. Un demers în acest sens fusese inițiat de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi. Biserica Ortodoxă ar trebui să sărbătorească odată cu credincioșii din Vest „Trebuie să ne aducem aminte că, în 1922, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian și 4 ani s-au sărbătorit Paștile după Pascalia nouă. Constatînd că mai toate țările ortodoxe au rămas cu Paștile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalți frați ortodocși, a revenit și BOR la calendarul vechi. Sigur ca am dori din tot sufletul să se poată repara calendarul și apreciem demersul profesorului Papahagi. Necazul este că în 1922, demersul corect al Bisericii Ortodoxe a fost judecat așa cum nu trebuie și o minoritate, mai ales din Moldova, s-a despărțit de biserică și sunt acum așa numită Biserică Stilistă. Tare greu este să te lupți cu ignoranța. Ar fi minunat dacă s-ar reuși acest lucru și s-ar trece pe stil nou și cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ținem pe stil nou, doar cele legate de Paști le ținem pe stil vechi. Dreapta credință e importantă. Patriarhia Ierusalimului este pe stil vechi, iar noi, ortodocșii, sărbătorim Paștile pe stil vechi, dar sfânta lumină la Ierusalim la aceste Paști pe stil vechi coboară. Eu cred că și dacă am sărbători pe stil nou, și am fi în comuniune cu țările din Vest, eu cred că tot sfânta lumină ar coborî, datorită credinței noastre la Paști. Ne rugăm la Dumnezeu ca acest lucru să se repare”, a spus mitropolitul Andreicuț.

Biserica Ortodoxă ar trebui să sărbătorească odată cu credincioșii din Vest, spune patriarhul ecumenic Bartolomeu I Foto: Orthodox Times
Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei Foto: Patriarhia ecumenică
Eveniment

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură Moscovei

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei: se oferă să-i ajute pe ortodocșii din Lituania să iasă de sub tutela patriarhului Rusiei, Kiril. Patriarhul ecumenic era deja într-un conflict dur cu patriarhia rusă, întrucât a recunoscut biserica ortodoxă ucraineană autocefală, desprinsă de Moscova. În Lituania, țară cu circa 2,7 milioane de locuitori, erau, înainte de invazia rusă în Ucraina, circa 100.000 de credincioși ortodocși. Citește și: Patriarhul rus Kiril le cere preoților să facă mai mult pentru război, material și spiritual. Ce ar trebui preoților să le spună soldaților ruși care merg la moarte Patriarhul ecumenic Bartolomeu, nouă lovitură dată Moscovei Bartolomeu a declarat marţi că va colabora cu autorităţile lituaniene pentru a înfiinţa o nouă filială a Bisericii Ortodoxe în statul baltic, astfel încât credincioşii să nu se mai afle exclusiv sub dependenţă de Moscova, relatează Reuters. „Astăzi se deschide în fața noastră o nouă perspectivă și posibilitatea de a lucra împreună pentru înființarea Exarhatului Patriarhiei Ecumenice în Lituania", se arată într-un comunicat al patriarhiei ecumenice, după vizita lui Bartolomeu în Lituania, la Vilnius, citat de Orthodox Times. Premierul lituanian Ingrida Simonyte a declarat că unii dintre credincioşii ortodocşi din ţara sa, inclusiv refugiaţi ucraineni şi belaruşi, au obiectat faţă de statutul actual al Bisericii de acolo ca ramură a Bisericii Ortodoxe Ruse."Este firesc şi uman ca, în condiţiile în care Rusia şi-a început agresiunea la scară largă din Ucraina cu sprijinul deschis şi activ al Patriarhului Kiril al Moscovei, unii ortodocşi lituanieni să nu mai poată, cu conştiinţa împăcată, să rămână parte a Patriarhiei Moscovei", a declarat Simonyte. Kiril este un susţinător fervent al ceea ce Moscova numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina. Biserica Ortodoxă Rusă nu a făcut niciun comentariu imediat, precizează Reuters.

Patriarhul Bartolomeu îi cere patriarhului Moscovei să se sacrifice Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Patriarhul Bartolomeu cere patriarhului Moscovei sacrifice

Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi cere patriarhului Chiril al Moscovei să se opună invadării Ucrainei, chiar dacă Putin îl va băga la închisoare. Patriarhul Chiril a susținut constant invadarea Ucrainei și este posibil să fie sancționat de UE, care nu-i va permite să intre pe teritoriul ei. Patriarhul Bartolomeu îi cere patriarhului Moscovei să se sacrifice „Nu știu cum se poate justifica în fața conștiinței sale. Cum se va justifica, cum îl va judeca istoria. Va trebui să se apere singur. Cineva poate arăta că este sub presiunea președintelui Putin. El ar trebui să reacționeze la invazia Ucrainei și să condamne războiul, așa cum au făcut toți ceilalți primați ortodocși. Nu a făcut-o, asta este în detrimentul lui și îmi pare foarte rău (...) Mă așteptam ca fratele Chirl, în acest moment critic, istoric, să se ridice la înălțime. Chiar dacă este nevoie să-și sacrifice tronul, să-i spună lui Putin: „Domnule președinte, nu pot fi de acord cu tine, demisionez, plec”. Sau să-l bage în închisoare, nu știu ce ar face președintele Putin dacă patriarhul ar reacționa la planurile sale”, a afirmat patriarhul ecumenic Bartolomeu, citat de Orthodox Times. ?Alcoholic Zakharova urged the #EU authorities to pray that Patriarch Kirill would not impose sanctions against them. pic.twitter.com/I6V9IIYrNW— NEXTA (@nexta_tv) June 1, 2022 Comisia Europeană a propus, la începutul lunii mai, sancţionarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni impus Rusiei. Sancţiunile interzic intrarea pe teritoriul Uniunii Europene şi presupun îngheţarea activelor persoanelor vizate. Citiți și: Cât costă noile creșteri ale salariilor unor bugetari. România, lider UE la cheltuieli de personal, ca procent din veniturile bugetare (presă) Însă, potrivit bloomberg.com premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-ar fi opus sancționării patriarhului Chiril.

Patriarhul Bartolomeu critică biserica rusă (sursa: religiondispatches.org)
Internațional

Patriarhul Bartolomeu critică biserica rusă

Patriarhul Bartolomeu critică biserica rusă. Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe părinții creștin-ortodocși prin faptul că a sprijinit invazia Moscovei în Ucraina, a declarat într-un interviu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al celor aproximativ 260 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume. Moscova numește invazia sa de patru luni o "operațiune militară specială" pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext nefondat pentru un război neprovocat. Patriarhul Bartolomeu critică biserica rusă Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, a susținut acțiunea Moscovei, iar poziția sa a divizat Biserica Ortodoxă mondială. Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB) i-a cerut patriarhului Kirill să "intervină și să medieze" pentru a ajuta la oprirea războiului. Într-un interviu difuzat marți seară la televiziunea de stat greacă ERT, Patriarhul Bartolomeu a declarat că se așteaptă ca Patriarhul Kirill să se opună deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina și să demisioneze, dacă este necesar, într-un act de opoziție. Citește și: La două zile după ce a promis că, din iulie, nu mai face angajări la stat, Guvernul va majora personalul Internelor cu circa 8.000 de persoane. Impactul bugetar: neprecizat "Nu ar fi posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul. Biserica rusă ne-a dezamăgit. Nu am vrut ca Biserica Rusiei și fratele Patriarh Kirill să fie această excepție tragică. Nu știu cum se poate justifica în conștiința sa", a spus el, potrivit Reuters. "Mă așteptam ca fratele Kirill să se ridice în fața acestui moment crucial, istoric. Dacă va fi nevoie, să își sacrifice tronul, să îi spună lui Putin: 'Domnule președinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionez'", a mai spus el. Patriarhia Ecumenică cu sediul la Istanbul și Biserica Ortodoxă Rusă s-au ciocnit în urmă cu patru ani din cauza deciziei Ucrainei de a înființa o Biserică independentă sau "autocefală". Aproximativ 100 de milioane de creștini ortodocși se află în Rusia. Ucraina are aproximativ 30 de milioane de credincioși ortodocși.

Patriarhul ecumenic critică dur invazia lui Putin Foto: Orthodox Times
Eveniment

Patriarhul ecumenic critică dur invazia lui Putin

Într-un gest fără precedent, patriarhul ecumenic Bartolomeu critică dur invazia lui Putin în Ucraina. „Privim tragedia poporului ucrainean și admirăm rezistența acerbă împotriva invadatorului nerușinat”, a spus el în timpul uneii liturghii la care a participat premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Patriarhul ecumenic critică dur invazia lui Putin Patriarhul a lăudat și opoziția rușilor la invadarea Ucrainei. „De asemenea, suntem încântați să vedem reacția curajoasă a cetățenilor ruși la vărsarea de sânge. Solicităm o încetare imediată a focului pe toate fronturile războiului. Violența și războiul nu numai că nu rezolvă diferențele, dar provoacă durere și moarte și creează probleme mai complexe. Invazia și războiul trebuie să se încheie imediat, acum, și trebuie oferită o nouă oportunitate dialogului, vehiculul păcii prin excelență”, a spus el, citat de orthodoxtimes.com. În 2018, patriarhul ecumenic a recunoscut Biserica independentă a Ucrainei. Ulterior, greco-ortodocșii din Alexandria Egiptului și ciprioții și-au dat și ei acordul. Despărţirea este susţinută de facto și de georgieni și bulgari. Recent, Bartolomeu a spus că a devenit o țintă a Moscovei, pentru că a susținut separarea de Moscova a bisericii Ucrainei. Moscova acuză Constantinopolul că a creat o ruptură în ortodoxia universală, scopurile fiind exclusiv politice și nu religioase. Citește și: Drona prăbușită la Zagreb, care a survolat nederanjată și România, ar fi avut o bombă aeriană la bord. Nu e clar dacă MApN a detectat-o la timp. Croația cere explicații

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră