duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: baril

4 articole
Internațional

Prețul barilului de petrol, în continuă creștere

Prețul barilului de petrol, în continuă creștere. Preţul petrolului a crescut luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent depăşind 120 de dolari, după ce Arabia Saudită a majorat preţurile pentru ţiţeiul său vândut în iulie, indicând o ofertă restrânsă, transmite Reuters. Decizia surprinzătoare a Arabiei Saudite vine după ce săptămâna trecută grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a decis să majoreze în iulie şi august producţia cu 50% mai mult decât estimaseră anterior, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar. Prețul barilului de petrol, în continuă creștere În jurul orei 03:43, cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut cu 0,91 dolari, sau 0,8%, până la 120,63 dolari, după ce pe parcursul şedinţei de tranzacţionare atinsese chiar şi nivelul de 121,95 dolari, extinzând creşterea de 1,8% de vineri. De asemenea, cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,93 dolari, sau 0,8%, până la 119,80 dolari, după ce anterior atinsese nivelul de 120,99 dolari, extinzând creşterea de 1,7% de vineri. Citește și: Putin, interviu amenințător după ce Kievul a fost țintit violent din aer: Vom ataca obiective pe care nu le-am atacat încă dacă SUA livrează rachete cu rază mai lungă Ucrainei Arabia Saudită a majorat preţul ţiţeiului Arab Light în Asia cu 6,50 dolari faţă de nivelul mediu al cotaţiilor de referinţă din Oman şi Dubai, a anunţat duminică compania de stat Aramco. Este cel mai ridicat nivel din mai, când piaţa era afectată de temerile privind întreruperea livrărilor de petrol din Rusia, potrivit Agerpres. Producătorii de ţiţei "bat fierul cât e cald", iar majorarea cererii de combustibil în SUA pe perioada verii şi atenuarea restricţiilor din China vor menţine probabil preţurile ridicate, susţine Avtar Sandu, director în cadrul Phillip Futures în Singapore. Separat, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că firma italiană Eni şi cea spaniolă Repsol ar putea începe luna viitoare transportul de petrol din Venezuela în Europa, pentru a compensa declinul livrărilor din Rusia.

Prețul barilului de petrol în continuă creștere(sursa: Pixabay)
Prețul barilului de petrol în continuă creștere(sursa: Pixabay)
Eveniment

Barilul de petrol a urcat brusc

Barilul de petrol a urcat brusc. Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, transmite Reuters. Cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari. Barilul de petrol a urcat brusc În ceea ce priveşte cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI), acesta se tranzacţiona la 1118,25 dolari per baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de valoare înregistrată vineri. Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022, după ce au reuşit să elimine opoziţia Ungariei faţă de cele mai dure sancţiuni impuse Moscovei de la debutul invadării Ucrainei. Citește și: Erdogan face jocurile lui Putin în Marea Neagră: potrivit Kremlinului, Turcia ar colabora cu Rusia la deblocarea exporturilor de cereale rusești și ucrainene. Ce vrea Putin la schimb "Cu siguranţă asta va duce la creşterea preţului petrolului, venind în contextul tensiunilor pe partea de aprovizionare. Preţul ţiţeiului se îndreaptă acum spre maximele atinse în luna martie", susţine Tina Teng, analist la CMC Markets, potrivit căreia eliminarea restricţiilor în China este un alt factor care impulsionează preţul petrolului, potrivit Agerpres. În luna martie cotaţia barilului de petrol a atins ce mai ridicat nivel de după 2008, iar de la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este de peste 55%. Autorităţile din Shanghai au anunţat sfârşitul unei carantine de două luni, astfel că începând de miercuri majoritatea locuitorilor din cel mai mare oraş al Chinei vor putea să îşi părăsească locuinţele şi să îşi folosească automobilele. Pe partea de producţie, marii producător de petrol reuniţi sub umbrela OPEC+ au programată joi o reuniune la care analiştii se aşteaptă să fie decisă păstrarea acordului convenit anul trecut, astfel că în luna iulie producţia de petrol va fi majorată doar cu 432.000 de barili pe zi, ceea ce înseamnă practic o respingere a solicitărilor statelor occidentale pentru o creştere mai rapidă a producţiei de ţiţei, în ideea de a provoca o scădere a preţurilor carburanţilor care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Prețul barilului de petrol a căzut sub 100 USD Foto: Coadă la benzină, Europa FM
Eveniment

Prețul barilului de petrol a căzut

Prețul barilului de petrol a căzut sub 100 de dolari, anunță CNN. Petrolul a scăzut cu peste 8%, atingând un minim de 99,76 dolari pe baril, arată acest post de televiziune. Prețul barilului de petrol a căzut sub 100 de dolari Barilul a pierdut aproape un sfert din valoare de la momentul în care a atins un maxim al ultimilor 14 ani, 130,50 dolari barilul, la 6 martie. Este prima dată când petrolul s-a tranzacționat sub 100 de dolari, de la 1 martie 2022. Acest preț ar trebui să atenueze temerile legate de o recesiune în Statele Unite și, dacă prețul va rezista, ar trebui să aducă o oarecare ușurare șoferilor care se confruntă cu prețuri record. Țițeiul Brent, punctul de referință mondial, a scăzut cu peste 7%, ajungând la 104,35 dolari pe baril, în tranzacțiile recente. Aceasta marchează o retragere bruscă față de vârful de aproape 140 de dolari pe baril, atins recent. Citește și: Rușii recunosc că atacă civilii din Ucraina. Peskov: Ciocnirile la suprafață duc „inevitabil la un număr mare de victime civile”. Imagini teribile cu orașele ucrainene bombardate de ruși Benzinăriile, verificate la ordinul premierului Ciucă „Nu există motive reale pentru creşteri accelerate de preţuri in România. Ţara noastră are stocuri suficiente de carburant. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a declarat Dan Cărbunaru. Anterior, într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

Benzina, aproape de pragul de șapte lei Foto: OMV Petrom
Eveniment

Benzina, aproape de pragul de șapte lei

Benzina, aproape de pragul de șapte lei, arată datele strânse pe peco-online.ro. De altfel, potrivit Ziarului Financiar, benzina premium a sărit, azi, de acest prag. În București, prețul unui litru de benzină standard varia între 6,56 lei și 6,98 lei. Benzina, aproape de pragul de șapte lei Ziarul Financiar arăta, azi, că datele de pe platforma GazOnline.ro, care include şi un agregator de preţuri la nivel naţional, arată că ieri cel mai ieftin litru de benzină premium din Bucureşti costa 7,04 lei, putând fi achizi­ţionat de la staţia Petrom de pe Şoseaua Alexandriei. Prețurile au crescut cu 13 bani pe litru săptămâna trecută. De la începutul anului scumpirea este de peste 50 de bani pe litru. Explicație: acciza și prețul barilului O parte din scumpirea de la începutul anului a fost generată de creșterea accizei, care se ajustează anual de către Ministerul de Finanțe cu inflația, dar aceasta a generat o scumpire de 7-8 bani pe litru. Restul scumpirii este generat, preponderent, de scumpirea țițeiului, care a condus la scumpirea produselor petroliere, explică site-ul economica.net. Citește și: Antena 3, în campanie pentru liderii AUR. Simion și Călin Georgescu, mediatizați favorabil Pentru întâia dată din 2014 încoace, cotația petrolului a depăşit, miercurea trecută, pragul 90 de dolari pe baril. Analiștii apreciază că ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră