duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: banca nationala

3 articole
Eveniment

Banca Națională a Moldovei blochează cardurile rusești

Banca Națională a Moldovei, condusă de Anca Dragu, blochează cardurile rusești primite cadou de locuitorii Găgăuziei, scrie Newsmaker Moldova. Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat de la Moscova că găgăuzii vor primi 2 mii de lei prin intermediul cardurilor „Mir”, bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE. Citește și: Averea consistentă a bugetarului pe care PSD vrea să-l facă primar la Tulcea: 2-3 ani în funcția de viceprimar și a achiziționat o casă, două apartamente și mai multe terenuri în intravilan Banca Națională a Moldovei blochează cardurile rusești BNM a declarat pentru NewsMaker că „este singura instituție pe teritoriul Republicii Moldova care licențiază, reglementează şi supraveghează, pe bază individuală şi, după caz, pe bază consolidată, activitatea băncilor persoane juridice din Republica Moldova şi a sucursalelor băncilor din alte state”. Reprezentanții instituției au precizat că potrivit legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, orice „persoană juridică care intenționează să opereze o schemă sau aranjament de plată pe teritoriul Republicii Moldova înaintează Băncii Naționale o cerere de autorizare, inclusiv documentația justificativă aferentă, privind îndeplinirea permanentă a cerințelor aplicabile autorităților de guvernanță a schemelor/aranjamentelor de plată, stabilite în prezenta lege și în actele normative ale Băncii Naționale””. „Momentan, BNM nu a recepționat o astfel de cerere din partea „Промсвязьбанк”. De asemenea, în conformitate cu Regulamentul cu privire la cardurile de plată, inițierea de către prestatorii de servicii de plată a activității în cadrul unui astfel de sistem de plăți cu carduri poate fi efectuată doar după obținerea autorizației din partea BNM, iar Banca Națională nu a emis o astfel de autorizație”, au comunicat reprezentanții instituției. Se mai precizează că „ținând cont de aceste prevederi legale, folosirea cardurilor sistemului rus de plăți „МИР” prin intermediul infrastructurii de plăți pe teritoriul Republicii Moldova este fizic imposibilă”.

Banca Națională a Moldovei, condusă de Anca Dragu, blochează cardurile rusești Foto: Facebook
Aderarea la zona euro va accelera reformele Foto: Banca Națională a Bulgariei
Eveniment

Aderarea la zona euro va accelera reformele

Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei afirmă că aderarea la zona euro va accelera reformele structurale. Croatia va intra, de la 1 ianuarie 2023, atât în zona euro, cât și în Schengen. Aderarea la zona euro va accelera reformele ''Introducerea euro reprezintă o normalizare şi o modernizare a regimului monetar bulgar'', a afirmat, la o conferinţă desfăşurată la Sofia, guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, transmite Novinite. Oficialul a explicat că "Aderarea la zona euro va accelera procesul de implementare a reformelor structurale în Bulgaria, un proces care este serios întârziat. Vor fi îmbunătăţite condiţiile de finanţare şi vor creşte investiţiile în ţară. Combinarea tuturor factorilor va crea un mediu pentru o creştere sustenabilă, va accelera convergenţa şi, desigur, va duce la majorarea veniturilor". La aceeaşi conferinţă, dedicată avantajelor adoptării euro, ministrul de Finanţe, Rositsa Velkova, a anunţat că majorarea salariului minim în Bulgaria la 850 leva va duce la creşterea deficitului cu aproximativ un miliard de leva. Intrarea în zona euro va extinde oportunităţile pentru majorarea veniturilor şi va îmbunătăţi mediul de afaceri în Bulgaria, susţine ministrul de Finanţe. Oficialul a adăugat: "Vom participa la luarea deciziilor în cadrul Eurogrup (-miniştrii de Finanţe din zona euro-n.r.). În prezent nu ne este permis să participăm! Politica monetară a BCE se reflectă direct asupra noastră". Rugată să comenteze protestele formaţiunii naţionalistă Vazrazhdane (Renaşterea) din faţa clădirii unde avea loc conferinţa, Velkova a reamintit decizia Adunării Naţionale a Bulgariei, cu majoritate constituţională, de a continua drumul spre introducerea euro. Euro ar atrage investiții străine Analiştii consideră că aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro. Mulţi bulgari se tem că stabilirea abuzivă a preţurilor în timpul trecerii la euro ar putea duce la creşterea preţurilor. Un raport al Băncii Centrale Europene, care a analizat introducerea euro în 2002 în 12 ţări, a constatat că "nu există dovezi ale unui impact semnificativ asupra preţurilor la nivel agregat ca urmare a trecerii la moneda euro". Citește și: Antena 3 contrazice poziția României și susține varianta Austriei: 20.000 de migranți ilegali ar fi traversat România mergând spre Vest Agenţiile de rating Standard & Poor's şi Fitch, care acordă Bulgariei un calificativ de tip investment grade (-recomandat pentru investiţii-n.r.) "BBB", au apreciat că aderarea la euro ar fi un element pozitiv pentru ratingul Bulgariei.

Angajații băncii naționale a Cehiei renunță la creșterile salariale Foto: Twitter
Eveniment

Angajații băncii naționale renunță la creșterile salariale

În Cehia, angajații băncii naționale, CNB, renunță la creșterile salariale planificate, pentru a lupta cu inflația. Ei au convenit să anuleze precedentele contracte. Din iunie, CNB a menţinut stabile ratele dobânzilor, după ce din 2021 a început o campanie agresivă de majorare a dobânzilor, pentru a contracara inflaţia, care a atins în septembrie 18%, dar s-a atenuat la 15,1% luna trecută. @MICHLiq_ | #mzdy #inflace | V době vysoké inflace je největším nebezpečím rozpoutání mzdově-inflační spirály. Navázání růstu mezd na inflaci je z makroekonomického pohledu nevhodné, a proto jsme ho zrušili.— Česká národní banka (@CNB_cz) November 11, 2022 Angajații băncii naționale a Cehiei renunță la creșterile salariale Angajaţii de la Banca Centrală a Cehiei, conform condiţiilor din contractul de muncă precedent, ar fi fost îndreptăţiţi să beneficieze de o majorare a salariilor în linie cu inflaţia, plus 2,5 puncte procentuale, ceea ce ar fi însemnat o creştere de 18,3% în 2022 şi de 11,6% în 2023. Conform noului acord, salariile medii nominale vor creşte cu 4,5% anul viitor şi cu 8% anul acesta, a informat CNB. Într-o perioadă cu o inflaţie ridicată, cel mai mare risc este o spirală preţuri-salarii. „O legătură între creşterea salariilor şi inflaţie este inadecvată din punct de vedere macroeconomic, de aceea am anulat contractele”, a declarat guvernatorul Băncii Cehiei, Ales Michl. #Breaking - Czech National Bank employees agreed to cancel previous contracts.Read more: https://t.co/1FYYNp2Vek This article was fact checked by #Oigetit ✅ #Czech #central #bank #workers #give #up #faster #pay #raises #inflation #battle pic.twitter.com/6SqOsu4ucB— Oigetit Middle East (@OigetitME) November 11, 2022 Şeful sindicatului de la CNB, Jitka Svobodova, a explicat că sindicatul vrea să acţioneze în mod responsabil şi are o abordare pragmatică privind salariile. Michl a anunţat că salariile membrilor Board-ului vor fi îngheţate până când inflaţia scade. Citește și: VIDEO Primii soldați ucraineni au ajuns în Hersonul eliberat: scene de bucurie pe străzi. Forțele Kievului caută soldați ruși rămași în oraș și îmbrăcați în haine civile Obiectivul CNB este de a avea o rată a inflaţiei de 2% iar guvernatorul speră că va atinsă această ţintă în 2024.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră