sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: baia mare

20 articole
Eveniment

Inspector vamal, prins cu avere nejustificată 160.000 de euro

Un banal inspector vamal, Opriș Marius Cosmin, care a lucrat la frontiera cu Ucraina, a fost prins de agenția de integritate, ANI, cu o avere nejustificată de peste 160.000 de euro. Și el, și soția sa, au fost vameși. El a părăsit vama în 2021, dar soția sa lucrează în continuare la direcția regională Cluj. Citește și: Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate Din succesiunea declarațiilor de avere se poate constata că Opriș este inspector vamal din 2009, făcând parte mai întâi din „echipele mobile”, iar ulterior a ajuns la vama din Sighet și la aeroportul Baia Mare. Inspector vamal, prins cu avere nejustificată de peste 160.000 de euro „Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 812.094 Lei între averea dobândită și veniturile realizate de către OPRIȘ MARIUS COSMIN împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice. Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către OPRIȘ MARIUS COSMIN împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice”, a anunțat, azi ANI. În ultima declarație de avere, depusă de soția lui Opriș Cosmin în primăvara lui 2024, cei doi dețineau: aproape jumătate de hectar de teren în intravilanul municipiului Baia Mare, o casă de 300 mp (din 2015), un apartament de 52 mp (din 1992, tot în Baia Mare) și spații comerciale și de producție de peste 3.800 mp (din 2020). Familia nu avea nici un cont bancar sau investiție peste 5.000 de euro. Salariile vameșilor Opriș erau modeste: în 2020, el a câștigat, net, anual, 63.983 de lei, iar ea 45.283. Veniturile lunare salariale ale celor doi erau, deci, de circa 9.000 de lei. În 2023, salariul ei ajunsese la aproape 72.000 de lei, net, anual. Soțul ei a câștigat doar 18.000 de lei - net, anual - din funcția de director al unei societăți comerciale.

Inspector vamal, prins cu avere nejustificată de peste 160.000 de euro Foto: Autoritatea Vamală
Pensionari nemulțumiți, miting la Baia Mare (sursa: realitatea.net)
Eveniment

Pensionari nemulțumiți, miting la Baia Mare

Pensionari nemulțumiți, miting la Baia Mare. Aproape 1.000 de pensionari, foşti lucrători în industria minieră şi în metalurgie, au protestat, miercuri, în centrul municipiului Baia Mare, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor. Pensionari nemulțumiți, miting la Baia Mare Coloana s-a format în faţa Casei Judeţene de Pensii Maramureş, după care a trecut în marş prin faţa sediilor PNL şi PSD, până în faţa Prefecturii Maramureş, unde liderii de sindicat şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care Guvernul a înţeles să recalculeze pensiile. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier"Gestul e incalificabil. Sunt colegi din minerit care s-au pensionat prin anii '90, alţii după anii 2000, atunci au fost alte prevederi în lege, multe s-au schimbat, ajustat în funcţie de fiecare guvernare. Aceşti oameni au lucrat în cele mai grele condiţii de muncă, în subteran, majoritatea şi-au riscat viaţa, unii sunt bolnavi de silicoză după munca în mină. (...) Ce uită toţi guvernanţii României e că aurul din rezerva de stat a fost scos la suprafaţă şi prelucrat de aceşti oameni. Au fost politicieni locali, inclusiv preşedintele PSD, Gabriel Zetea, care au susţinut că minerii au beneficiat de prea multe drepturi ani îndelungaţi. (...) Ruşine să le fie!", a spus preşedintele CNS Cartel ALFA, filiala Maramureş, Florin Hossu. Peste o mie de lei pierduți Un fost angajat al Uzinei Romplumb din municipiul Baia Mare, acum închisă, a precizat că în urma recalculării a pierdut peste 1.000 de lei din pensie. "Am lucrat aproape 35 de ani în Romplumb (...), aproape 1.000 de lei am pierdut în urma recalculării. Sincer, chiar nu înţeleg toate aceste formule de calcul şi e greu să vezi că după atâţia ani de muncă o să primeşti mai puţini bani", a afirmat el. Liderii de sindicat din partea CNS Cartel ALFA i-au înaintat prefectului judeţului Maramureş, Rudolf Stauder, un memoriu în care e descrisă situaţia apărută şi solicită măsurile legale de a îndrepta pensiile afectate. Preşedintele Cartel ALFA, filiala Maramureş, Florin Hossu, a susţinut că încrederea în clasa politică a judeţului a scăzut simţitor ca urmare a modului cum privesc politicienii relaţia cu pensionarii. Potrivit acestuia, există foşti lucrători din minerit şi metalurgie care au primit decizii de recalculare a pensiilor cu sume diminuate între 1.800 şi 2.800 de lei. Pensionarii care au protest, miercuri, în Baia Mare au strigat lozinci împotriva Guvernului, a politicienilor locali din PSD şi PNL. Majoritatea celor care au protestat au fost angajaţii companiei naţionale miniere Remin, fostului combinat metalurgic Cuprom, Uzinei Romplumb şi ai celor două flotaţii de minereu din municipiul Baia Mare.

La Baia Mare, USR putea câștiga primăria Foto: Facebook
Politică

La Baia Mare, USR putea câștiga primăria

La Baia Mare, USR putea câștiga probabil primăria dacă Forța Dreptei nu venea cu propriul candidat, penalul Cristian Anghel, arată datele finale din acest oraș. PSD a câștigat primăria Baia Mare, pentru prima oară în 34 de ani, prin Doru Dăncuș, fost locotenent al lui Cherecheș. Însă, la Baia Mare, Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban, s-a separat de USR-PMP și l-a susținut pentru funcția de edil-șef pe fostul primar Cristian Anghel, care a făcut pușcărie. Citește și: EXCLUSIV Rafila a mințit grav în scandalul morților suspecte de la „Sf. Pantelimon”: a promis că trimite Corpul de control, dar a trimis doar un consilier fără atribuții de control, care nu a verificat cauzele deceselor Pe de altă parte, fostul deputat și prefect USR de Maramureș Vlad Duruș a acceptat, în ianuarie, să fie numit city-manager de către Doru Dăncuș, la acel moment viceprimar și primar în exercițiu, după condamnarea lui Cătălin Cherecheș. La Baia Mare, USR putea câștiga primăria Însă datele alegerilor, prezentate de 2mnews, arată că bătălia a fost extrem de strânsă: Ioan Doru Dăncuș (PSD): 10.583 voturi – 23,4% Ionel Ovidiu Bogdan (PNL): 8.248 voturi – 18,24% Brian Cristian (Alianța Dreapta Unită USR – PMP): 7.672 voturi – 16,96% Mircea Cirț (VN): 7.292 voturi – 16,12% Pap Zsolt Istvan (UDMR): 3.704 voturi – 8,19% Cristian Anghel (FD): 2.978 voturi – 6,59% Costel Pîrvănoiu (AUR): 1.581 voturi – 3,5% Bogdan Hodorogea (SOS România): 710 voturi – 1,57% Sever Iulian Ciucă (PER): 428 voturi – 0,95% Călin Gheorghe Herțeg (AD): 401 voturi – 0,89% Sergiu Zainea (Independent): 399 voturi – 0,88% Florin Gheorghe Barbur (REPER): 311 voturi – 0,69% Liviu Marian Pop (PUSL): 283 voturi – 0,63% Mircea Dolha (PNCR): 273 voturi – 0,6% Călin Florin Groza (POT): 194 voturi – 0,43% Claudiu Gheorghe Filip (PV): 166 voturi – 0,37%. La un calcul simplist, doar cu voturile Forței Dreptei, dar eventual și ale Reper, Cristian Brian, de la USR, putea câștiga. „Și dacă vorbim despre recorduri, negative de această dată, câștigătorul (PSD) a luat doar 23,45% cel mai mic scor din procent din istoria Maramureșului cu care s-a câștigat vreodată o primărie. Raportat la numărul total de alegători înscriși pe liste, de 112.988, vedem că a obținut doar 9.57% din voturile băimărenilor. Practic, peste 90% din băimăreni nu l-au votat”, a arătat candidatul USR, Cristian Brian, pe Facebook.

PSD a câștigat primăria Baia Mare, prin locotenentul lui Cherecheș și cu ajutorul unui grup din USR Foto: Kanal D
Politică

PSD a câștigat primăria Baia Mare

PSD a câștigat primăria Baia Mare, pentru prima oară în 34 de ani: candidatul PSD, Doru Dăncuș, fost locotenent al lui Cherecheș, secondat de un userist, Vlad Duruș. Acesta a primit de la Dăncuș, în ianuarie 2024, poziția de administrator public al orașului, deși unii membri ai organizației USR au protestat. Dancus și Cherecheș PSD a câștigat primăria Baia Mare Duruș a fost deputat și prefect USR. Citește și: Probabil cea mai mare surpriză a alegerilor: independentul Polițeanu, fost asistent al lui Macovei, demisionar din USR, ales primar al Ploieștiului „În urma numărării voturilor și a monitorizării buletinelor de vot din secțiile de votare de către partidele politice, rezultatul îl scoate câștigător pe Doru Dancus la o diferență de aproximativ 2.200 de voturi față de Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și președinte al Consiliului Județean Maramureș-până în toamnă”, scrie Ziarul Maramureș. Doru Dancus este actualmente viceprimar cu atribuții de primar al Municipiului Baia Mare. El a preluat această funcție după condamnarea definitivă a fostului primar Cătălin Cherecheș. Doru Dăncuș s-a autodeclarat deseori în mod public ca „locotent” al ex-primarului Cherecheș, condamnat acum la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. El era membru al PNȚCD, partid inclus în Alianța pentru Maramureș, alături de PSD. DeFapt.ro a scris, la 7 ianuarie, despre revolta din USR Maramureș, după ce echipa Drulă a intervenit pentru a-l susține, indirect, pe fostul prefect Vlad Duruș, pus city-manager al Băii Mari de PSD și oamenii lui Cherecheș. DeFapt.ro a scris, în 2 ianuarie, că, la Baia Mare, o grupare din USR s-a aliat cu PSD și urmașii lui Cherecheș, primind în schimb postul de city-manager, pentru fostul deputat și, pentru scurt timp, și prefect de Maramureș, Vlad Duruș. Vlad Duruș, în campanie pentru USR „Blochează activitatea filialei și după aceea așteaptă rezultate?”, a întrebat, retoric, un membru al grupului de discuții USR Maramureș. El a arătat că, practic, alegerea candidaților la parlamentare se va face după iunie, când va fi, de facto, deja campanie electorală: „Cam așa își imaginează Biroul Național campania electorală”. „Deci ne vor executa…Exact la fel s-a întâmplat în majoritatea filialelor pe care le-au distrus”, a scris un alt membru USR.

Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un Gulfstream G200 Foto: Facebook
Politică

Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un Gulfstream G200

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un avion Gulfstream G200, care este închiriat cu circa 10.000 de euro pe ora de zbor, după care a mâncat fasole la cantină, cu poporul. Potrivit datelor Flightaware, avionul cu indicativul MYJ121, aparținând companiei My Jet, cu sediul în România, a decolat de pe aeroportul Băneasa la opt dimineața și a aterizat peste 43 de minute la Baia Mare. De la Baia Mare, avionul a plecat în această după-amiază spre Sibiu, unde a aterizat la 3.22. Probabil că, de aici, Ciolacu s-a dus la Alba Iulia, unde a fost tot azi în campanie. Premierul putea folosi o cursă Tarom ca să ajungă la Baia Mare, dar aceasta pleca la ora 2 după-amiaza din București și ajungea la 3.13 la Baia Mare. Citește și: Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul Ciolacu s-a dus în campanie la Baia Mare cu un Gulfstream G200 Avionul Gulfstream G200 folosit de Ciolacu poate fi închiriat cu circa 10.000 de euro pe ora de zbor, dar prețul variază foarte mult. Avionul are capacitatea de a transporta 8-10 persoane. „Șeful PSD a coborât din avion alături de Mihai Tudose, șeful campaniei electorale la europarlamentare, și Paul Stănescu, secretarul general al partidului, după cum arată imaginile surprinse de un cititor G4Media”, relatează acest site. Ciolacu pe aeroportul din Baia Mare Foto: G4Media Pe Facebook, liderul PSD s-a lăudat doar cu faptul că a mâncat la cantină, de unde a și postat o fotografie. „Am fost astăzi (vineri-n.r.) la fabrica de mobilă Aramis, cel mai mare producător şi exportator de mobilă din Maramureş. Vorbim de o firmă cu capital integral românesc, care oferă locuri de muncă pentru mai mult de 5.500 de oameni. Am încredere că Gabriel Valer Zetea va continua sa susţină, ca viitor preşedinte de Consiliu Judeţean, firmele româneşti! Ps: de mult n-am mai mâncat o fasole atât de bună”, a relatat Ciolacu.

Lui Cherecheş o să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar Foto: Facebook
Eveniment

Lui Cherecheş scăzută din condamnare perioada a fost fugar

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis ca lui Cherecheş să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar. Acesta este condamnat la cinci ani de închisoare pentru corupție, iar judecătorii au stabilit că va executa cu cel puțin un an mai puțin. Citește și: Procurorul Horodniceanu învinge din nou poliția rutieră: a anulat în instanță sancțiunea pentru că ar fi fost prins conducând cu 169 km/h Aceasta este perioada în care fostul primar a stat în arest în timpul anchetei în anul 2016, dar şi timpul petrecut într-un penitenciar din Germania, după ce a fugit din ţară. Magistraţii i-au admis lui Cherecheş o contestaţie la executare şi au dispus ca, din pedeapsa de cinci ani, să fie scăzute durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (aprilie - decembrie 2016), dar şi perioada petrecută într-un penitenciar din Germania (noiembrie 2023 - martie 2024). Lui Cherecheş o să-i fie scăzută din condamnare perioada în care a fost fugar „În temeiul art.598 alin.1 lit.d Cpp, admite contestaţia la executare formulată de petentul-condamnat Cherecheş Cătălin. Deduce din pedeapsa de 5 ani închisoare aplicată petentului - condamnat Cherecheş Cătălin durata reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu (de la data de 26.04.2016 până la data de 22.12.2016); perioada în care petentul-condamnat a fost arestat în vederea executării mandatului european de arestare (de la 28.11.2023 la 19.03.2024), precum şi perioada executată (de la 19.03.2024 la zi). În temeiul art.599 alin.4 Cpp, anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr.56 din data de 24.11.2023 emis de către Tribunalul Cluj şi dispune emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii, după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", a decis Tribunalul. Pe 24 noiembrie 2023, Cătălin Cherecheş a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Cu puţin timp înainte de pronunţarea sentinţei, Cherecheş a fugit din ţară prin vama Petea cu un taxi, el folosind un act de identitate al unei rude apropiate. Ulterior, a fost prins de poliţiştii germani în Augsburg şi arestat, fiind adus în România în luna martie şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Locotententul fugarului Cătălin Cherecheș, viceprimarul Doru Dăncuș (PNȚCD), va candida pentru AUR Foto: Facebook
Politică

Locotententul fugarului Cherecheș va candida pentru AUR

Locotententul fugarului Cătălin Cherecheș, viceprimarul Doru Dăncuș (PNȚCD), va candida pentru AUR, anunță site-ul 2mnews. Cel care a confirmat informația a fost liderul județean al AUR, Darius Pop. Citește și: Fostul ministru PSD Teodorovici îl acuză pe Ciolacu că nu și-a luat bacalaureatul: „A început Hașdeu, a picat treapta a doua, s-a dus la Eminescu, nu a luat bacalaureatul” În decembrie, după condamnarea și fuga lui Cherecheș, Dăncuș a fost votat, de Consiliul Local, primar interimar al Băii Mari. Locotententul fugarului Cherecheș va candida pentru AUR Doru Dăncuș s-a autodeclarat în public ca fiind „locotent” al primarului Cherecheș, condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită. El este membru PNȚCD, partid inclus în Alianța pentru Maramureș, alături de PSD. Dăncuș este viceprimar din 2020, iar din 2016 și până în 2020 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean. Din noiembrie 2023, el este cercetat într-un dosar pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale ori înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurpare de funcții și constituirea de grup infracțional organizat. PNȚCD, prin președintele Aurelian Pavelescu, a depus o plângere în acest sens, iar procurorii au deschis un dosar penal. „Să primiți pe toată lumea! Avem alegeri în iunie, teoretic avem alegeri în septembrie și alegeri în decembrie. Avem nevoie de fiecare, oricine care nu candidează din partea PSD și PNL e binevenit. Unii o să fie trimiși doar să facă panaramă, scandal. Ați văzut Mehedinți, ați văzut Timiș, ați văzut cocota aia masculină de Laufer. Nu contează, noi suntem făcuți pentru a câștiga și o să vă rog pe fiecare dintre voi să vă mobilizați să avem liste complete în toate județele. Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt. Țineți-i sub monitorizare, dar primiți-i pe toți, pentru că anul ăsta se termină în decembrie, nu în iunie și avem nevoie de fiecare vot și avem nevoie să batem PSD-PNL la final, să nu mai poată PNL-PSD-UDMR să facă 50%”, spunea recent președintele AUR, George Simion, într-o înregistrare publicată de presă.

O grupare din USR s-a aliat cu urmașii lui Cherecheș, primind postul de city-manager,pentru Vlad Duruș Foto: Facebook Vlad Duruș
Politică

O grupare din USR s-a aliat cu urmașii lui Cherecheș

La Baia Mare, o grupare din USR s-a aliat cu PSD și urmașii lui Cherecheș, primind în schimb postul de city-manager, pentru fostul deputat și, pentru scurt timp, și prefect de Maramureș, Vlad Duruș. Presa locală critică acest troc, dar, potrivit unui mesaj al lui Duruș pe un grup intern, o parte a conducerii centrale a USR ar fi știut: „Sunt cel puțin 3 sau 4 persoane din BN care erau la curent cu tot demersul”. Citește și: VIDEO George Simion, beat clampă de Revelion: liderul AUR, filmat mergând împleticit și cu cămașa pe jumătate ieșită din pantaloni Situația de la Baia Mare ar reflecta însă diferențele de opinie tot mai adânci între președintele USR, Cătălin Drulă, și fostul președinte, Dan Barna. O grupare din USR s-a aliat cu urmașii lui Cherecheș, primind postul de city-manager „Să vedem ce a primit USR Maramureș să joace după muzica PSD, respectiv ca 2 din cei 4 consilieri locali din Baia Mare (Leontin Pop și Claudiu Vasile Pop) să voteze cum a dictat PSD, respectiv ca viceprimarul Ioan Doru Dăncuș, locotenentul lui Cherecheș, să preia cu titlu interimar atribuțiile de primar (inițiativă reușită), iar consilierul local Mircea Cirț să preia cu titlu interimar funcția de viceprimar vacantată prin promovarea lui Dăncuș (inițiativă nereușită)… Cei doi useriști Leontin Pop și Claudiu Pop au făcut pactul cu PSD/Coaliția pentru Maramureș, în pofida unor decizii interne ale organismului de conducere județean (...) La pachet cu promisiunile particulare pentru fiecare, PSD a girat și cu postul de administrator public al Băii Mari, o funcție care depinde de primarul în funcție (în cazul actual al Băii Mari, de cel care îndeplinește atribuțiile de edil). În această funcție, începând din 1 ianuarie 2024 este numit (decizia este deja semnată) Vlad Emanuel Duruș (USR), fost deputat în mandatul 2016-2020 și fost prefect al Maramureșului în perioada februarie-septembrie 2021”, scrie 2MNews.ro. Într-un mesaj intern, scris extrem de agresiv, Duruș își acuză colegii că s-au înțeles cu PNL-ul local și susține că pasul făcut de el era cunoscut, ba chiar încurajat, de la București. Duruș: „Persoane din BN erau la curent cu tot demersul” „Da, există la această oră o decizie privind numirea mea ca city-manager. Voi credeți că va fi o relație de umilință cu Dăncuș, pentru că doar relația asta politică o știți. Stați liniștiți, când s-a discutat despre funcție, s-au trasat linii destul de clare. La mine nu va urla în birou când se supără, cum se întâmplă peste drum, la CJ. Văd și că se menționează și despre sesizare la BN în privința mea. Să știți de la mine (pot confirma și alții din filiala), că sunt cel puțin 3 sau 4 persoane din BN care erau la curent cu tot demersul, încă dinainte de vreo discuție. Ba chiar și-ar fi dorit să fie mai repede. Pentru că pe cei din BN nu-i entuziasmează nici KPI-urile care nu există și nici slugăreala la principalul nostru competitor politic”, a susținut Duruș. Citește și: Șoșoacă, singurul lider care se opune primirii în spațiul Schengen: „Trafic de droguri, trafic de copii pentru prostituţie, trafic de prostituţie, crimă organizată. Mai vreţi, mă, Schengen?” Potrivit unor surse din USR, Duruș ar fi susținut de Dan Barna și Vlad Botoș.

Tânără mămică, externată în șlapi, halat și lenjerie intimă Foto: Blog Vasile Dale
Eveniment

Tânără mămică, externată în șlapi, halat și lenjerie intimă

O tânără mămică a fost externată cu copilul noui născut în brațe, de la spitalul Baia Mare, în șlapi, halat și lenjerie intimă. Motivul a fost că garderoba spitalului se închidea la ora 15.00. Citește și: Rectorul Universității Babeș-Bolyai desființează ministerul Muncii, după ce a recunoscut astrologia și numerologia drept ocupații legale: „Halucinant” Spitalul Județean Baia Mare are 2.078 de angajați, printre care un bibliotecar, plătit cu aproape 5.000 de lei pe lună, 226 de îngrijitoare care, cu sporuri, au între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, 110 muncitori, doi preoți, aproape 100 de registratori medicali, 11 șefi de birou a căror salarii depășesc 8.000 de lei pe lună, cu sporuri, 23 de spălătorese și 13 statisticieni. Tânără mămică, externată în șlapi, halat și lenjerie intimă „Am născut luni seară, am rămas internați 3 zile. Fetița am născut-o luni seară și totul a fost super până la externare. Fetița trebuia să stea la o lampă pentru icter și apoi am fost exterate la ora 16.00. Am îmbrăcat-o, mi-am luat lucrurile și când să cobor la garderobă să las cămașa de noapte primită din partea spitalului și să îmi i-au hainele mele… surpriză: programul era până la ora 15.00. Am început să întrebăm cine ne poate ajuta, nimeni nimeni. Nu mi-a spus nimeni că se închide la ora 3.00. De aș fi știut aș fi mers să îmi scot hainele. Nu aș fi venit în chiloți, în șlapi din Baia Mare până în Vișeu de Sus. Sunt 120 de kilometri. Mă simt atât de jignită, adică sunt lăuză, sângerez, sunt obosită și trebuie să vin din Baia Mare la Vișeu 120 km într-o cămașă de noapte murdară cum am născut, dezbrăcată, iarna prin frig. Toate hainele mele erau la garderobă. Jos pălăria pentru medici, asistente, nu am nimic să le reproșez, totul a fost perfect și ne împotmolim în niște lucruri mărunte care țin de niște bulendre (haine). Nu mi se pare normal. Cum adică în tot spitalul ăla este o singură cheie care este la o doamnă care lucrează acolo? Portarul m-a luat în derândere că de ce nu mi-am luat hainele mai repede, de ce nu m-am uitat la program. Păi, nene eu am venit luni să nasc, aveam dureri nu am stat să mă uit la programul de pe ușă. Mi se pare absurd că m-a luat la mișto). Mă simt atât de jignită că am născut acum trei zile și sunt trimisă acasă în chiloți și în haină de noapte. Pur și simplu sunt dată afară ca un câine, ca o pisică scoasă afara din casă ca să nu spun altceva”, a declarat tânăra mămică pentru blogul lui Vasile Dale. Managerul și-a cerut scuze Managerul, Alexandru Oros, s-a plâns de lipsa de personal: „Pe de o parte pacienta nu trebuia să fie externată atât de târziu, pe de altă parte din cauza lipsei de personal noi nu avem un serviciu la garderobă de 24 din 24. Orarul este cunoscut la nivelul întregului spital. Însă în acest caz particular pe care îl regretăm și chiar îmi cer scuze în numele instituției o vom regla de așa natură încât să nu mai fie externări după ce programul la garderobă se termină. Externările din spital se fac până la ora 12.00. Vom supune atenției tuturor acest caz pentru a remedia aceste aspecte pentru a preîntâmpina astfel de situații”. Citește și: Mașina furată din Belgia și ajunsă la deputatul PSD Dan Șlincu a trecut prin puncte de frontieră românești de nenumărate ori în opt ani, fără probleme

Ultimul tun al lui Cherecheș Foto: 2mnews.ro
Eveniment

Ultimul tun al lui Cherecheș

Ultimul tun al lui Cătălin Cherecheș: băimărenii vor plăti și iarna aceasta sume astronomice la deszăpezire către finul fostului primar, Marcel Vasile Zoicaș, care controlează firma Consturom, arată datele site-ului de știri 2mnews. Potrivit acestui site, Baia Mare plătește circa 57.400 lei/kilometru pentru deszăpezire, în timp ce în orașul Cavnic, unde ninge frecvent, se plătesc 4.412 lei/kilometru. Citește și: Sondaje CURS: PSD, AUR și partidul lui Șoșoacă strâng 56% din opțiunile de vot. USR, după doi ani în opoziție, rămâne aproape constant la 10% Cherecheș a fost primit în PSD cu cinci luni înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, având chiar o întâlnire cu Marcel Ciolacu, în iunie 2023. Ultimul tun al lui Cherecheș În Baia Mare, anul trecut a nins de cinci ori. În cele cinci ierni în care a fost valabil acest contract, a nins de circa 40 de ori. „Pentru deszăpezirea suplimentară, în cea de-a 5-a iarnă, cea din 2022-2023: peste 12,6 milioane de lei (exact: 12.683.519,80 lei), similară cu cea din iarna precedentă (2021-2022) și cea mai mare sumă plătită pe kilometru de deszăpezire din România (circa 57.400 lei/kilometru!) (...) În fine, s-a sfârșit și cea de-a 5-a iarnă deszăpezită de Zoicaș în cadrul contractului de 4 ani, finul a mai încasat 8 milioane de lei, însă, pentru a nu face licitație nici în 2023 și pentru că nu se mai putea face legal niciun contract subsecvent (contractul-cadru fiind expirat la 4 decembrie 2022), cu 3 zile înainte de finalizarea celui de-al 6-lea contract subsecvent, la 27 aprilie 2023, Cherecheș a ordonat semnarea un act adițional prin care perioada celui de-al 6-lea contract-subsecvent era prelungită și pentru iarna acesta. Mai exact i-a fost încredințată lui Zoicaș și deszăpezirea din această iarnă. Și uite așa, cu un contact pe 4 ani, finul va presta servicii de deszăpezire 6 ani. În primele 5 ierni, finul Zoicaș a încasat de la Primăria Baia Mare 58,8 milioane de lei. O sumă fabuloasă în condițiile în care ultimii 5 ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice din România”, scrie 2mnews.ro. Țeapa fostului primar continu și-n 2024 „Baia Mare a plătit de peste 8 ori mai mult pentru fiecare kilometru deszăpezit față de orașul în care ninge cel mai mult în Maramureș”, mai arată publicația. Poți citi aici tot articolul „EXCLUSIV - Din „dragoste” pentru Baia Mare: cum i-a livrat primarul corupt Cherecheș finului său Zoicaș un contract pe 4 ani prin care deszăpezește 6 ani la cele mai mari prețuri din România - 2mnews” Publicația estimează că, întrucât noul contract se va încheia la 30 ianuarie, primăria - condusă acum de viceprimarul PNȚCD Ioan Dăncuș, un apropiat al lui Cherecheș - nu va avea altă soluție decât să prelungească acordul cu finul fostului primar. Citește și: ANALIZĂ GfK: puterea de cumpărare a românilor este pe locul 33 din Europa, în scădere cu două poziții. Vasluiul pesedistului Buzatu, regiunea cu cea mai slabă putere de cumpărare Firma finului lui Cherecheș este însă abonată și la lucrările de reparare a străzilor.

Susținătorii primarului penal Cherecheș - fotografie din iunie 2023, câteva luni înainte de condamnarea definitivă
Eveniment

Susținătorii primarului penal Cherecheș

Cine sunt susținătorii politici ai primarului penal Cătălin Cherecheș, care l-au ajutat să fie ales primar în 2016 - când era în arest, în închisoarea din Gherla - și apoi în 2020, când era judecat pentru două dosare de corupție: PSD, partidul lui Dan Voiculescu, Forumul Democrat German (FDG) și PNȚCD. Mai mult, în iunie 2023, Cherecheș s-a înscris în PSD, fiind primit de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, și primarul Băii Mari, în iunie 2023 Până la această oră, PSD nu a anunțat vreo măsură împotriva edilului-șef al Băii Mari. Citește și: Cherecheș le-a dat sacoșe de bani să care în Germania și șoferului și bodyguard-ului. Mama primarului și-ar fi cumpărat o locuință proprie în Germania pentru a depozita banii Susținătorii primarului penal Cherecheș „Vreau să vă anunț, așa, într-un mod foarte direct și foarte pragmatic, faptul că din perspectivă politică m-am întors acasă. De luni începând m-am reașezat, sau am reașezat parteneriatul pentru comunitatea băimăreană cu PSD, cu domnul președinte și prim-ministru Marcel Ciolacu. Așadar, alături de oameni care înțeleg ce înseamnă dezvoltarea comunităților locale și sprijinul pentru autoritățile locale (...) Sunt într-un parteneriat politic cu Gabriel Zetea și la nivel central cu președintele și prim-ministrul Marcel Ciolacu”, spunea Cherecheș, la 28 iunie 2023. În 2016, acesta a câștigat alegerile cu un scor de peste 70%, iar structura care îl susținea - „Coaliția pentru Baia Mare” - era compusă din două organizații politice, Forumul Democrat German și PNȚCD. Această „coaliție” a primit peste 44% din voturile băimărenilor. Cherecheș, în 2014, susținut de Ponta și Dragnea Cherecheș susține că este filogerman La momentul alegerii din 2016, în iunie, Cherecheș era în arest de câteva luni, respectiv din 27 aprilie 2016, pentru că ar fi luat mită. Dosarul din 2016 s-a finalizat acum cu condamnarea sa la cinci ani de închisoare. În iulie 2016, el a fost scos din arest pentru câteva ore, pentru a depune jurământul ca primar. A fost eliberat abia în august 2016. „Știți foarte bine că sunt un filogerman. O parte a familiei mele trăiește în Germania de peste 30 de ani, am făcut și studiile la Viena și sunt un om care apreciază rigoarea, cultura și tot ceea ce înseamnă fibra poporului german care de multe ori a fost pentru noi un model”, spunea primarul Băii Mari în 2016, pentru a explica relația sa cu Forumul Democrat German. În 2020, Cherecheș a încheiat un pact cu PSD - condus de Gabriel Zetea, pe atunci președintele Consiliului Județean Maramureș - și a candidat cu susținerea unei așa-zise „Coaliții pentru Maramureș”. Tehnic, în coaliție erau doar membri PSD și PNȚCD, dar, de fapt, membri ai Forumului Democrat German și ai PUSL - formațiunea lui Dan Voiculescu - fuseseră înscriși în partidul țărănesc. Forumul Democrat German s-a disociat însă, în 2020, de această combinație și a anunțat că o va demite pe Clara Sinn din funcția de președinte al FDG Baia Mare fiindcă a candidat ca membru al PNȚCD. Însă, în octombrie 2022, Sinn era președinte al FDG Baia Mare. Citește și: Cătălin Cherecheș, primarul care a umilit Poliția de Frontieră, a fost prins în Germania În 2018, Cătălin Cherecheș a vrut să candideze la funcția de președinte al FDG Maramureș, dar i s-a refuzat acest drept, el fiind doar membru simpatizant al acestei organizații.

Primarul Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea, ascuns în portbagaj. Mandat european de arestare pe numele edilului-șef al Băii Mari, tăcere suspectă a Poliției de Frontieră Foto: Facebook
Eveniment

Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea

Primarul Cherecheș ar fi fugit din România pe la punctul de frontieră Petea, ascuns în portbagaj, afirmă surse judiciare. El era sub control judiciar și avea interdicție de a părăsi România. Vineri, la ora 11.00, el trebuia să se prezinte la secția de poliție, dar acest lucru nu s-a mai petrecut, întrucât la 9.20 Poliția a fost informată de condamnarea sa și s-a dus la primar acasă, pentru a-l escorta la penitenciar. Citește și: Primarul Cherecheș, de negăsit: a fost dat în urmărire de Poliție. Noaptea trecută, transmitea mesaje video pe Facebook: „Cel de Sus m-a binecuvântat și crede în corectitudinea mea” Dar polițiștii nu l-au găsit acasă și, la scurt timp, a fost dat în urmăririe generală. Cătălin Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție. Cherecheș ar fi fugit din România pe la Petea În această seară, Tribunalul București a emis un mandat european de arestare. Până acum, Poliția de Frontieră, Poliția Română sau ministerul de Interne nu au afirmat clar dacă Cherecheș a plecat sau nu din țară. „Din datele transmise de Poliţia de Frontieră, nu rezultă că persoana în cauză (primarul Cherecheş, n.r) ar fi ieşit din ţară”, declara, la Antena 3, după ora 17.00, comisarul şef Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției. Însă acesta a insistat că el reprezintă Poliția Română, iar informațiile vin de la Poliția de Frontieră. Potrivit lui Drăgan, dacă urmau să apară informații că primarul Băii Mari a părăsit țara, urma să se ceară mandat european de arestare - ceea ce s-a și petrecut, ulterior. De la Baia Mare la Viena sunt 654 de kilometri, pe la punctul de graniță de la Petea, iar Google Maps apreciază că distanța poate fi străbătută în sub opt ore. Însă, în zonă sunt și alte puncte de trecere a frontierei, mult mai puțin circulate, precum cel de la Urziceni. Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună Edilul-șef a postat, noaptea trecută, în jurul orei trei, un film de șapte minute, pe Facebook, dar nu se știe când a fost filmat, întrucât nu era în direct.

Misterul dispariției lui Cherecheș Foto: Facebook Cătălin Cherecheș
Politică

Misterul dispariției lui Cherecheș

Misterul dispariției lui Cătălin Cherecheș, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare: primarul Băii-Mari se afla sub control judiciar și trebuia dat în consemn la frontieră încă din momentul în care instanța de la Cluj a stabilit această măsură. Cea mai scurtă rută spre libertate UPDATE 17.00: Surse citate de G4Media susțin că Cherecheș ar fi părăsit țara pe punctul de frontieră Petea, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare legate de modul în care statul a impus controlul judiciar, care includea interdicția de a părăsi țara și informarea Poliției de Frontieră. Misterul dispariției lui Cherecheș Edilul-șef a postat, noaptea trecută, în jurul orei trei, un film de șapte minute, pe Facebook, dar nu se știe când a fost filmat, întrucât nu era în direct. De la Baia Mare la Viena sunt 654 de kilometri, pe la punctul de graniță de la Petea, iar Google Maps apreciază că distanța poate fi străbătută în sub opt ore. Însă, în zonă sunt și alte puncte de trecere a frontierei, mult mai puțin circulate, precum cel de la Urziceni. Ultimul mesaj a primarului Cherecheș, postat pe Facebook în jurul orei trei dimineața, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie. Citește și: Primarul Cherecheș, de negăsit: a fost dat în urmărire de Poliție. Noaptea trecută, transmitea mesaje video pe Facebook: „Cel de Sus m-a binecuvântat și crede în corectitudinea mea” Potrivit imaginilor surprinse de presă, poliția s-a dus acasă la primarul Cherecheș în jurul orei zece dimineața, deci, dacă acesta ar fi plecat în jurul orei unu noaptea, putea să fi trecut granița spre Austria. Poliția nu a anunțat, până acum, dacă Cherecheș ar fi fost înregistrat la un punct de trecere a frontierei, noaptea trecută. Curtea de Apel Cluj a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 29 septembrie 2023 și până la data de 27 noiembrie 2023, fără cale de atac. Minuta prevedea clar că acesta nu are voie să părăsească teritoriul României. Poliția de frontieră trebuia să știe că primarul nu poate trece granița Ce i-a impus Curtea de Apel: „a) Să se prezinte la instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza ori de câte ori este chemat; b) Să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căreia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) Să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; d) Să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea organului judiciar în faţa căreia se află cauza; e) Să comunice periodic organului de poliţie desemnat cu supravegherea informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”. Potrivit Codului de procedură penală, instanța putea și să-l oblige „să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”, dar nu a luat această măsură. Tot Codul de Procedură Penală prevede informarea „unităţii de poliţie în a cărei circumscripţie locuieşte, precum şi celei în a cărei circumscripţie are interdicţia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, Poliţiei de Frontieră Române...”. Citește și: Cine este judecătoarea care, din lene, era să-i scape pe presupușii criminali ai omului de afaceri din Sibiu: fost avocat, cu o avere consistentă, câștigă circa 20.000 lei/lună La ora redactării acestei știri, nu se știa unde se află primarul Cherecheș, iar poliția l-a dat în căutare generală.

Primarul Cherecheș își va afla sentința pe 24 noiembrie Foto: Facebook
Eveniment

Cherecheș își va afla sentința pe 24 noiembrie

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, își va afla sentința pe 24 noiembrie, după ce, azi, Curtea de Apel i-a respins cererile de amânare și a intrat în pronunțare. În primă instanță, Cherecheș a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executare. Faptele de care era acuzat s-ar fi prescris în aprilie 2024. Citește și: Beizadeaua Mario Iorgulescu era beată criță și plină de droguri, la momentul la care a ucis un om. Luase cocaină cu fentanil, una din cele mai dure combinații de droguri Azi, instanța de la Cluj a decis și să-l țină sub control judiciar, fiind obligat să se prezinte periodic la poliție. Cherecheș își va afla sentința pe 24 noiembrie „La înfățișarea de joi (...) au apărut alți avocați care au început solicitând termen de două săptămâni pentru a putea studia dosarul, ceea ce ar mai fi amânat procesul până la începutul lunii noiembrie, dar instanța a respins cererea. În cadrul înfățișării de joi, Cătălin Cherecheș a dat o declarație de inculpat de aproape 2 ore, în care a explicat cum a avut loc flagrantul de luare de mită de 30.000 de lei în 26 aprilie 2016, și a precizat că a fost vorba despre restituirea unui împrumut, nu că ar fi luat șpagă. Instanța va pronunța sentința în 24 noiembrie. De asemenea, apărătorii primarului din Baia Mare au solicitat instanței să revoce controlul judiciar, instituit în 29 septembrie, cererea fiind respinsă. Astfel, acesta rămâne mai departe sub control judiciar, trebuie să se prezinte periodic la Poliție și nu are voie să părăsească țara. Cherecheș a fost însoțit în sala de judecată de soția sa, Tabita, care, la un moment dat, a început să plângă”, scrie Cluj 24. Citește și: Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: de aproape patru ori salariul net al șefului statului. Este un fost magistrat Cătălin Cherecheș este acuzat că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016, dar primarul susține că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. El a fost arestat atunci, dar a candidat de după gratii și a ieșit primar din nou, cu 70% din voturi.

Primarul Cherecheș, tot mai aproape de sentința definitivă: Înalta Curte a respins o nouă tentativă de tergiversare și a refuzat să strămute procesul care se judecă la Cluj Foto: Facebook
Justiție

Primarul Cherecheș, mai aproape de sentința definitivă

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, este tot mai aproape de sentința definitivă: Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins o nouă tentativă de tergiversare și a refuzat să strămute procesul care se judecă acum la Cluj și în care este acuzat de fapte de corupție. Citește și: Primarul penal al Băii Mari, Cătălin Cherecheș, sparge banii orașului pe petreceri: onorarii uriașe, mult peste prețul pieței, pentru formațiile care vor cânta La 19 septembrie, edilul-șef a cerut strămutarea procesului și s-a plâns că nu mai are apărător, întrucât și-a concediat avocații. Curtea de Apel a decis să-i ofere un avocat din oficiu, de la Baroul Cluj. Primarul Cherecheș, tot mai aproape de sentința definitivă În acest dosar de corupție, Cherecheș a fost condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare. Însă până la prescrierea faptelor mai sunt 192 de zile. „2355/1/2023 – Cu majoritate, respinge, ca nefondată, cererea formulată de petentul Cherecheş Cătălin privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr.2537/117/2016 al CA Cluj. Cu opinie separată în sensul admiterii cereri de strămutare”, se arată în decizia de azi a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Completul de judecători a fost format din Marinela Cobzariu, Luminița Criștiu-Ninu și Gheorghe Valentin Chitidean. Nu se știe cine din aceștia a făcut opinie separată. În procesul de la Curtea de Apel Cluj, următorul termen este la 19 octombrie 2023. La 29 septembrie, primarul din Baia Mare a fost pus sub control judiciar de către judecătorii de la această instanță. Presa locală estimează că, la 19 octombrie, Curtea de Apel va rămâne în pronunțare. Acest proces a început la 5 iunie 2016, când DNA l-a trimis în judecată pe Cătălin Cherecheș pentru că ar fi cerut 400.000 de lei de la un denunțător, căruia s-a solicitat în mod expres să nu-i remită decât sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Pe data de 26 aprilie 2016, procurorii l-au prins pe Cherecheș în flagrant cu suma de 25.000 de lei. Citește și: Pensia astronomică de care beneficiază cel mai bine răsplătit pensionar special din România: de aproape patru ori salariul net al șefului statului. Este un fost magistrat După condamnarea de cinci ani de închisoare, cu executare, decisă de Tribunalul Cluj în primă instanță, procesul a ajuns la Curtea de Apel Cluj la 2 martie 2022.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră