sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: australia

10 articole
Eveniment

Crocodilul de 110 ani, din Australia

Crocodilul de 110 ani, din Australia. Un crocodil de 5,48 metri, cunoscut sub numele de Cassius, deținea recordul mondial pentru cel mai mare crocodil aflat în captivitate. Rezervația Marineland Melanesia Crocodile Habitat din Australia a anunțat sâmbătă moartea reptilei, care se estimează că avea peste 110 ani. Crocodilul de 110 ani, din Australia Cassius, un gigant care cântărea peste o tonă, a început să manifeste semne de deteriorare a sănătății începând cu 15 octombrie. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei Conform unei postări pe Facebook a rezervației, bătrânețea l-a ajuns din urmă, depășind durata de viață obișnuită pentru un crocodil sălbatic. Marineland Melanesia Crocodile Habitat, cu sediul pe Green Island, în apropierea orașului Cairns din Queensland, și-a exprimat tristețea pierderii, menționând că „dragostea și amintirile” despre Cassius vor rămâne veșnic în inimile lor. Cassius a trăit în captivitate din 1987 Conform site-ului oficial al rezervației, Cassius a ajuns la Marineland Melanesia în 1987, fiind capturat în Teritoriul de Nord. În această regiune, crocodilii reprezintă un simbol și o atracție importantă pentru industria turistică. De-a lungul anilor, Cassius a devenit o emblemă a rezervației și o atracție pentru turiștii veniți să îl vadă. Titlul Guinness World Records Cassius deținea oficial titlul Guinness World Records pentru cel mai mare crocodil aflat în captivitate, titlu preluat după moartea crocodilului filipinez Lolong, în 2013. Lolong, care avea o lungime de 6,17 metri, a deținut acest record până la decesul său, lăsându-l pe Cassius drept deținătorul incontestabil al titlului.

Crocodilul de 110 ani, din Australia (sursa: Facebook/Marineland Melanesia Crocodile Habitat & Gift Shop)
Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate Foto: Facebook Hanwha
Economie

Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate

Coreenii de la Hanwha Aerospace vor demara la începutul anului viitor construirea unei fabrici de vehicule blindate în România, scrie news.ro, citându-l pe Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. Acesta a spus că România va deveni un hub regional pentru toate sistemele terestre ale Hanwha în Europa. Citește și: VIDEO Cămașa albă a premierului Ciolacu, impecabilă, fără un strop de noroi, după vizita în satele inundate. Cizmele noi, de cauciuc, neatinse Omul de afaceri coreean nu a precizat însă amplasamentul viitoarei fabrici. Coreenii vor demara construirea unei fabrici de blindate Hanwha Aerospace, cea mai mare companie din domeniul apărării din Coreea de Sud, a inaugurat pe 23 august o unitate de producţie de vehicule blindate (H-ACE) în Geelong, Australia. Fabrica din Australia este similară cu cea pe care Hanwha Aerospace are în plan să o construiască în România ca urmare a semnării contractului pentru livrarea a 54 de obuziere de 155mm şi vehiculele suport către ministerul român al Apărării. Contractul are o valoare de valoare de un miliard de dolari. „Conform contractului, Hanwha Aerospace este hotărâtă să construiască în România facilităţi de producţie şi mentenanţă la scară largă pentru a furniza nu numai platforme de ultimă generaţie, ci şi beneficii economice şi industriale”, a declarat pentru News.ro Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe. Se aşteaptă ca lucrările la fabrică să înceapă la începutul anului viitor.

Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă în trei ani
Eveniment

Panică Australia: țara intra în război cu China comunistă

Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă în trei ani și nu este pregătită - acesta este articolul de deschidere în principalele cotidiene, The Age și The Sidney Morning Herald, după discuții cu experții în securitate. Guvernul de la Canberra credea că are zece ani pentru a se pregăti de un război cu China. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Panică în Australia: țara ar putea intra în război cu China comunistă Cei cinci experți consultați, experți respectați - fostul oficial de rang înalt al Departamentului Apărării Peter Jennings, lectorul principal de studii strategice și criminologie de la Universitatea Macquarie, Lavina Lee, fostul om de știință șef al Australiei Alan Finkel, președintele Institutului Național de Reziliență Strategică Lesley Seebeck și generalul maior în retragere Mick Ryan - s-au întâlnit timp de aproape două zile pentru a examina o serie de scenarii și pentru a stabili dacă Australia este pregătită pentru război. “We have a deep interest in the preservation of Taiwan’s democracy, but also preservation of a broader order where large authoritarians can't be predators on smaller democratic nations.” The start of a series on threats to Australia, at ⁦@smh⁩ https://t.co/dr3QoVInA1— Mick Ryan, AM (@WarintheFuture) March 6, 2023 În contextul în care stocurile de muniție și echipamentele militare din lume sunt consumate rapid de războiul din Ucraina, grupul de experți a avertizat că o preluare oportunistă a Taiwanului ar putea duce la trimiterea a 200.000 de soldați americani în Australia. Acest lucru ar putea duce la atacuri cu rachete chinezești asupra facilităților militare australiene și la atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice. Un alt element invocat a fost cel al unui atac cu arme biologice. Cei cinci au apreciat că China este slăbită după restricțiile din perioada covid, dar asta ar putea să o facă mai agresivă. „Vacanța Australiei de la istorie a luat sfârșit” Experții avertizează că există o "lipsă de urgență" în ceea ce privește măsurile care trebuie luate acum. „Nevoia de a ne întări dramatic capacitățile militare și de securitate națională este urgentă, dar Australia nu este pregătită. Cea mai importantă dintre toate este o schimbare psihologică. Urgența trebuie să înlocuiască automulțumirea. Ultimele decenii de liniște nu au fost norma în afacerile umane, ci o aberație. Vacanța Australiei de la istorie a luat sfârșit", se arată în articol. Citește și: Vicepreședintele SUA, în Filipine: SUA vor să transforme insulele într-o bază care să apere Taiwanul în cazul unui atac dinspre China comunistă Cele două publicații australiene vor publica mai multe documentare cu scenarii ale unui atac chinezesc asupra Australiei, inclusiv cum ar putea arăta primele 72 de ore ale unui război: cel mai probabil va fi vorba de atacuri cibernetice care vor paraliza rețeaua electrică.

Patru blindate australiene M113AS4 au ajuns în Ucraina (sursa: Twitter/
Defence of Ukraine
)
Internațional

Patru blindate australiene M113AS4 au ajuns în Ucraina

Patru blindate australiene M113AS4 au ajuns în Ucraina. Australia a trimis patru dintre cele paisprezece transportatoare blindate de tip M113AS4 promise în Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor în valoare de 285 de milioane de dolari, relatează The Guardian. Transportoarele blindate de tip M113AS4 au fost încărcate într-o aeronavă ucraineană săptămâna trecută, după ce fostul Ministru al Apărării Peter Dutton a promis că va trimite transportoare blindate şi încă 20 de vehicule blindate de tip Bushmaster în luna mai. Patru blindate australiene M113AS4 au ajuns în Ucraina Ambasadorul Ucrainei în Australia, Vasil Miroşnichenko, a cerut ajutor militar suplimentar, în special rachete cu rază lungă de acţiune care pot lovi ţinte la o distanţă de 150 km, precum şi muniţie pe măsură ce stocurile se scad. Citește și: Noul şef al Statului Major al armatei britanice sugerează că războiul se va extinde pe continent: Trebuie să pregătim forţele armate să lupte în Europa încă o dată ”Vom continua să analizăm modalităţile în care putem ajuta cel mai bine poporul Ucrainei. Australia este alături de Ucraina şi solicită din nou Rusiei să înceteze invazia neprovocată, nedreaptă şi ilegală a Ucrainei”, a declarat ministrul australian al Apărării, Richard Marles. https://twitter.com/DefenceU/status/1538636737051774978?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1538636737051774978%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news.ro%2Fexterne%2Faustralia-a-trimis-patru-dintre-cele-paisprezece-transportatoare-blindate-de-tip-m113as4-promise-in-ucraina-1922405120262022060920746385 Ministerul ucrainean al Apărării a mulţumit Australiei pentru ajutorul militar oferit. ”Ucraina nu va uita (n.r. acest gest). Un alt lot de vehicule blindate australiene este în drum spre Ucraina. Este vorba despre patru dintre cele 14 vehicule blindate de tip M113 promise de guvernul australian”, se arată în postarea Ministerului ucrainean al Apărării pe Twitter.

Naval Group, despăgubiri de la Australia (sursa: Facebook/Anthony Albanese)
Internațional

Naval Group, despăgubiri de la Australia

Naval Group, despăgubiri de la Australia. Canberra a prezentat sâmbătă un acord de compensaţii masive cu producătorul francez de submarine Naval Group, încheind financiar un conflict care a tensionat relaţiile dintre Canberra şi Paris timp de aproape un an, transmite AFP. Naval Group, despăgubiri de la Australia Noul premier australian, Anthony Albanese, a declarat că grupul francez a acceptat o "reglementare justă şi echitabilă" de 555 de milioane de euro, pentru ruperea uriaşului contract de 56 de miliarde de euro, care a declanşat toamna trecută o criză diplomatică între Paris şi Canberra. Franţa a anunţat, prin vocea ministrului Apărării, Sébastien Lecornu, că "ia act" de acest acord. "Acordul este important pentru că ne va permite să deschidem o nouă pagină în relaţia noastră bilaterală cu Australia şi să privim înainte", le-a spus el jurnaliştilor în Singapore. Anterior, Naval Group a salutat într-un scurt comunicat acordul, spunând că este "echitabil", reluând astfel termenul folosit de guvernul australian. Compania franceză nu a oferit în schimb informaţii despre valoarea compensaţiei. Naval Group, mulțumit de demers Grupul a precizat că şi-a "însoţit" partenerii şi subcontractanţii francezi şi australieni în demersurile lor. Compania le-a mulţumit de asemenea celor care au permis "timpul de peste cinci ani" avansul acestui program abandonat în cele din urmă. În septembrie 2021, premierul australian de atunci, Scott Morrison, a anulat brusc contractul francez, aflat în pregătire de zece ani. Citește și: EXCLUSIV Naval Group vrea să construiască cele patru corvete militare într-un timp record în Franța, după ce Gheorghe Bosânceanu a blocat semnarea contractului cu MApN Şeful guvernului a anunţat că ţara sa va achiziţiona submarine cu propulsie nucleară americane sau britanice, o schimbare majoră pentru o ţară cu capacităţi nucleare slabe. Morrison şi-a atras atunci furia preşedintelui francez Emmanuel Macron, care l-a acuzat de înşelăciune şi care l-a chemat în ţară pe ambasadorul său din Australia în semn de protest. Albanese promite o vizită în Franța Relaţiile dintre cele două ţări au rămas glaciale până la alegerea în mai a lui Albanese, de centru-stânga. De la venirea sa la putere, acesta a încercat să detensioneze relaţiile cu Franţa, Noua Zeelandă şi naţiunile insulare din Pacific care reproşau guvernului conservator precedent lentoarea în lupta împotriva schimbărilor climatice. "Suntem pe punctul restabilim o relaţie mai bună între Australia şi Franţa", a declarat Albanese, spunând că este "nerăbdător să răspundă invitaţiei pe care mi-a făcut-o preşedintele Macron de a mă deplasa la Paris cu prima ocazie".

Moment istoric pentru Australia (sursa: Pixabay)
Internațional

Moment istoric pentru Australia

Moment istoric pentru Australia. Agenţia spaţială americană NASA va lansa rachete din Australia pentru prima dată în 27 de ani, a anunţat miercuri premierul Anthony Albanese, relatează dpa. Trei rachete de sondare suborbitale vor decola de la Centrul Spaţial Arnhem din Teritoriul de Nord, deţinut şi operat de compania comercială Equatorial Launch Australia, între 26 iunie şi 12 iulie. Moment istoric pentru Australia Aceasta va fi prima lansare din istoria NASA dintr-o unitate de lansare comercială din afara SUA şi prima lansare de rachetă de către NASA din Australia după cea din 1995 din Woomera, Australia de Sud. "Este extraordinar să fiu astăzi aici, la Darwin, pentru a declara Equatorial Launch Australia şi NASA gata de lansare", a declarat Albanese într-o conferinţă de presă. Citește și: EXCLUSIV Uriașa țeapă a măștilor din Vietnam: în 2020, Ministerul Economiei a cumpărat 100 de milioane de bucăți pentru 31 de milioane USD. După doi ani, mai avea 90 de milioane în stoc Rachetele vor fi folosite pentru a efectua studii de astrofizică care se pot realiza doar din emisfera sudică, a anunţat NASA. Ele vor efectua de asemenea cercetări în domeniul heliofizicii - natura şi influenţa Soarelui - şi ale unor fenomene ştiinţifice planetare. "Lansările din această vară ne vor permite să explorăm modul în care lumina unei stele poate influenţa, printre altele, dacă o planetă este sau nu locuibilă", a declarat Nicky Fox din cadrul NASA. Albanese a afirmat că rachetele vor ajunge la aproximativ 250 de kilometri "altitudine pentru a colecta date despre fizica Soarelui şi relaţia sa cu Terra", potrivit Agerpres. "Acest proiect va reuni industria locală şi cea globală pentru a duce sectorul spaţial australian într-o nouă era", a mai spus premierul australian într-un comunicat. Şeful Agenţiei Spaţiale australiane, Enrico Palermo, a afirmat că lansările vor consolida "parteneriatul de lungă durată al Australiei cu Statele Unite în utilizarea în scop paşnic a spaţiului cosmic".

Australia denunță un act de agresiune din partea Beijingului (sursa: Pexels)
Internațional

Australia denunță un act de agresiune din partea Beijingului

Ministrul australian al apărării Peter Dutton a afirmat vineri că o navă de spionaj chineză s-a apropiat de coasta de vest a Australiei, denunţând un "act de agresiune" din partea Beijingului, relatează Reuters. Nava chineză a fost observată în timp ce trecea prin dreptul staţiei de comunicaţii navale Harold E. Holt din Exmouth, utilizată de submarine australiene, americane şi aliate. Australia denunță un act de agresiune din partea Beijingului "Cred că este un act de agresiune. Cred acest lucru mai ales pentru că s-a apropiat atât de mult. S-a aflat în proximitatea instalaţiilor militare şi de informaţii de pe coasta de vest a Australiei", a explicat Dutton într-o conferinţă de presă. Alegaţiile privind ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de China reprezintă o temă majoră a campaniei în vederea alegerilor generale din 21 mai din Australia, menţionează Reuters. Citește și: De ce se dau lupte grele cu pierderi rusești uriașe pentru Insula Șerpilor: mica stâncă din Marea Neagră este esențială pentru atacul asupra Odesei și joncțiunea cu Transnistria Ministrul australian al apărării a mai apreciat că nava chineză a apărut într-un moment "bizar", dată fiind campania electorală. În ultimii ani a mai fost semnalată prezenţa de nave ale forţelor chineze în largul coastelor de nord şi de est ale Australiei, potrivit Agerpres. În februarie, Beijingul şi Canberra s-au acuzat reciproc pentru un incident în care o aeronavă de patrulă maritimă australiană a fost vizată cu laser de pe un vas al forţelor navale chineze. În incidentul anunţat vineri, Ministerul australian al Apărării a precizat că nava denumită Haiwangxing, o navă de recunoaştere clasa Dongdiao, s-a deplasat de-a lungul coastei de vest, pătrunzând pe 6 mai în Zona de excludere economică a Australiei şi apropiindu-se la 50 de mile marine de staţia de comunicaţii, pe 11 mai. Ambasada chineză din Australia nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii a Reuters. Ministrul Dutton a menţionat că Australia şi-a făcut o rutină din a atenţiona publicul în legătură cu prezenţa de nave ale forţelor chineze.

Străinii care luptă în Ucraina. Sursă imagine: Site Reuters.com
Internațional

Străinii care luptă în Ucraina

Străinii care luptă în Ucraina pot risca să aibă probleme cu legea la întoarcerea în țară,arată Reuters. Mii de voluntari străini s-au înrolat în Ucraina să ajute soldații în lupta împotriva rușilor. Străinii care luptă în Ucraina: Americanii nu au interdicție să lupte în altă țară Cetăţenii SUA nu au interdicţia de a fi în serviciul militar al altei ţări, potrivit website-ului Departamentului de Stat american. A activa ca ofiţer sau a lupta contra unei ţări ce este în relaţii de pace cu SUA poate fi un motiv pentru renunţarea la cetăţenie în mod voluntar. Curtea Supremă arată, totuși, că doar serviciul militar străin nu poate fi folosit pentru privarea americanilor de cetăţenie. Citește și: VIDEO Kievul, sub asediul rușilor. Momentul în care o rachetă lovește o zonă rezidențială. Cel puțin doi oameni au murit, iar alții șase au fost răniți O lege separată din SUA, datând din 1794, Neutrality Act, le interzice cetăţenilor să lupte contra guvernelor străine care sunt în relaţii de pace cu Washingtonul şi prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. Legea, care din punct de vedere tehnic s-ar putea aplica acţiunii militare voluntare contra Rusiei, a fost folosită pentru a condamna americani implicaţi într-o tentativă de lovitură de stat în Gambia în 2014. Altfel, actul normativ a fost rar pus în aplicare în istoria modernă, potrivit lui David Malet, profesor la Universitatea Americană din Washington, D.C.. „Lipsesc legăturile cu terorismul intern, este greu să-mi imaginez americani care sunt condamnaţi pentru că merg în Ucraina'', a explicat Malet, conform Agerpres. Britanicii care luptă în Ucraina se pot trezi anchetați la întoarcerea în UK Britanicii care merg în Ucraina pentru a lupta ar putea face obiectul unei puneri sub acuzare la întoarcerea în ţară, conform unei notificări de călătorie publicată de Foreign Office, actualizată ultima dată miercuri. Întrebat de Reuters ce acuzaţii li s-ar aplica cetăţenilor Regatului Unit, un purtător de cuvânt al diplomaţiei britanice a refuzat să facă vreun comentariu. Legea britanică privind înrolarea străină, din 1870, blochează accesul cetăţenilor britanici la armate străine care luptă cu ţări aflate în relaţii de pace cu Londra, dar nu s-a aplicat conflictelor moderne. Ministrul de externe al Regatului Unit şi-a exprimat iniţial sprijinul pentru cetăţenii care vor să lupte ca voluntari în Ucraina. Ulterior, Liz Truss dar ulterior ea a avertizat cu privire la orice călătorie în această ţară. Citește și: Alternativa la adăposturile antiatomice de la subsol: bisericile construite după 1990 Undă verde pentru germani, danezi și letoni Germania a anunţat că nu va condamna voluntarii care se alătură luptei, iar liderii danezi şi letoni au afirmat că le vor permite cetăţenilor ţărilor lor să lupte ca voluntari. Ministrul canadian al apărării Anita Anand a spus că eventuala participare ca voluntari în luptă constituie „o decizie individuală” a fiecărui canadian. Australia și India, reticente Premierul australian Scott Morrison le-a cerut concetăţenilor săi să nu se alăture războiului din Ucraina, afirmând în faţa presei luna trecută că există „incertitudini” despre poziţia juridică a combatanţilor civili străini. Ministerul Afacerilor Interne indian nu a răspuns unei solicitări Reuters privind legalitatea alăturării cetăţenilor indieni la forţele ucrainene. Într-un caz din 2015, Curtea Supremă din New Delhi a decis că a le permite indienilor să participe la conflictul altui stat „ar conduce la acuzaţia că guvernul Indiei promovează terorismul în alte ţări''. Rușii îi consideră pe cetățenii străini care luptă în Ucraina drept „mercenari” Dreptul internaţional le cere forţelor ruse să trateze luptătorii străini ca prizonieri de război, indiferent de cetăţenia lor, a explicat Daphné Richemond-Barak, profesor în cadrul Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy din Israel. Acest lucru înseamnă că soldaţii ruşi trebuie să le asigure hrană, apă şi medicamente voluntarilor capturaţi. Totuşi, săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării rus a afirmat că „mercenarii'' occidentali care luptă pentru Ucraina nu vor fi trataţi drept combatanţi legali şi vor trebui să răspundă penal sau chiar mai grav, potrivit agenţiei de presă ruse TASS. Întrucât voluntarii vor lupta ca membri ai armatei ucrainene, este improbabil ca ei să fie puşi sub acuzare în ţările lor pentru acţiunile lor specifice din timpul războiului, cu excepţia acuzării pentru crime de război sau un comportament similar, susţin experţii.

China, laser spre avion militar australian, acuză premierul australian (sursa: Facebook/Scott Morrison)
Internațional

China, laser spre avion militar australian

China, laser spre avion militar australian. Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că China a comis un "act de intimidare". Guvernul de la Canberra a acuzat o navă chineză că a îndreptat un laser spre un avion militar australian, relatează duminică AFP. China, laser spre avion militar australian Două nave ale marinei chineze se deplasau joi în largul coastei de nord australiene când una dintre ele a îndreptat un laser spre un avion de supraveghere australian, ceea ce "putea pune în pericol vieţi", a afirmat Ministerul australian al Apărării. "Nu pot să consider acest lucru drept altceva decât un act de intimidare", a spus prim-ministrul Scott Morrison, calificând această acţiune drept "nejustificată şi neprovocată". Citește și: Cum a pus Putin la aceeași masă de consultări România și Polonia cu SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, UE și NATO Ministrul apărării Peter Dutton a denunţat la rândul lui "un act foarte agresiv". "Cred că guvernul chinez speră că nimeni nu vorbeşte despre aceste acte de intimidare agresive", a declarat el duminică pe canalul de televiziune Sky News. Potrivit Ministerului Apărării, navele se îndreptau spre est în Marea Arafura, situată la nord de oraşul de coastă australian Darwin şi la care au ieşire şi Indonezia şi Papua- Noua Guinee. Eveniment similar în Marea Chinei de Sud Autorităţile chineze nu au reacţionat până acum la acuzaţiile australiene. Canberra a mai acuzat China în 2019 că a vizat aparate de zbor ale armatei australiene cu lasere de tip militar. Era vorba despre elicoptere ale Forţelor aeriene, vizate de lasere în Marea Chinei de Sud, unde tensiunile sunt mari de ani de zile. China revendică cvasitotalitatea acestei mări prin care tranzitează în fiecare an miliarde de dolari în schimburi comerciale. Zona, bogată în resurse naturale, este de asemenea revendicată de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Turiștii vaccinați pot veni în Australia din 21 februarie (sursă: Pexels.com)
Internațional

Turiștii vaccinați pot veni în Australia din 21 februarie

Turiștii vaccinați pot veni în Australia din 21 februarie, a anunţat luni prim-ministrul Scott Morrison, după ce a impus unele dintre cele mai stricte restricţii de intrare din lume, informează France Presse."Au trecut aproape doi ani de când am decis să închidem frontierele Australiei", a explicat Morrison după o reuniune a cabinetului asupra securităţii naţionale, precizând că ţara "îşi va redeschide frontierele pentru toţi deţinătorii de vize la 21 februarie"."Dacă sunteţi dublu vaccinaţi, vă aşteptăm cu nerăbdare să vă primim din nou în Australia", a spus el. Citește și: Firea a găsit ceva de făcut la Ministerul Familiei: exploatează drama familiei de români din Danemarca – părinții, arestați; bebelușul, în spitalInsula-continent uriaşă şi-a închis graniţele în martie 2020, încercând să profite de insularitatea sa pentru a se proteja de pandemie. Turiștii vaccinați pot veni în Australia din 21 februarie În ultimii doi ani, australienilor li s-a interzis în mare parte să-şi părăsească ţara şi doar câţiva vizitatori au primit derogări de a intra pe teritoriu.Aceste restricţii au separat familii, au afectat sectorul turismului şi au stârnit dezbateri asupra statutului Australiei ca ţară deschisă, modernă şi orientată spre exterior. Citește și: Înregistrări din ședința conducerii USR: Cioloș a amenințat cu demisiaÎnchiderea frontierelor a costat 2,27 miliarde de euro în fiecare lună, potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie australiene.Această nouă deschidere face parte din abandonul politicii draconice cunoscute sub numele de "zero COVID-19" mult timp în vigoare înainte de a fi depăşită de valul variantei Omicron.Doar câteva ţări, printre care Japonia, China, Noua Zeelandă şi insulele Pacificului, îşi menţin graniţele închise.În ciuda acestui anunţ, restricţiile sunt menţinute pentru deplasări în interiorul Australiei.Statul întins Western Australia rămâne închis pentru majoritatea nerezidenţilor. În prezent, este mai uşor să călătoreşti de la Sydney la Paris decât la Perth.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră