sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: atac cibernetic

6 articole
Internațional

SUA acuză China de atac cibernetic

SUA acuză China de atac cibernetic. China a reacționat ferm marți la acuzațiile Departamentului american al Trezoreriei, conform cărora un hacker sponsorizat de statul chinez ar fi accesat documente neclasificate. Ministerul Afacerilor Externe din China a calificat aceste acuzații drept „nefondate”. SUA acuză China de atac cibernetic Departamentul american al Trezoreriei a informat Congresul SUA că, la începutul lunii, un hacker chinez ar fi pătruns în sistemele sale informatice, reușind să acceseze stațiile de lucru ale angajaților și anumite documente neclasificate. Citește și: BREAKING Guvernul Ciolacu pare să fi devalizat Eximbank: deficit de 2,5 miliarde de lei la final de noiembrie. Penalul Neacșu, în conducerea băncii Într-o scrisoare oficială, incidentul a fost descris drept unul „major”. Beijing respinge acuzațiile China a dezmințit ferm acuzațiile, susținând că sunt „nefondate” și lipsite de dovezi. Ministerul Afacerilor Externe din Beijing a subliniat poziția sa constantă împotriva atacurilor cibernetice. „Ne-am exprimat în repetate rânduri poziția noastră privind astfel de acuzații nefondate, care nu dispun de nicio dovadă”, a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a ministerului, într-o conferință de presă susținută la Beijing. Ministerul Afacerilor Externe din China a criticat Statele Unite pentru ceea ce a numit „răspândirea de informații false în scopuri politice”. Oficialii chinezi susțin că astfel de afirmații subminează relațiile bilaterale și escaladează tensiunile dintre cele două națiuni. SUA-China, relații tensionate Acest incident vine pe fondul unor relații deja tensionate între SUA și China, care includ dispute comerciale, probleme de securitate cibernetică și dezacorduri politice. Atât Washingtonul, cât și Beijingul își mențin poziții ferme, amplificând retorica în spațiul public. Deși SUA a catalogat incidentul drept unul major, rămâne de văzut cum vor răspunde aliații și comunitatea internațională la aceste acuzații și la negările Chinei. Conflictul cibernetic dintre cele două superputeri continuă să atragă atenția la nivel global.

SUA acuză China de atac cibernetic (sursa: Facebook/The U.S. Department of the Treasury)
NATO, îngrijorare față de atacurile cibernetice (sursa: cyberdaily.au)
Internațional

NATO, îngrijorare față de atacurile cibernetice

NATO, îngrijorare față de atacurile cibernetice. Alianța Nord-Atlantică avertizează cu privire la riscuri crescute de sabotaj și atacuri cibernetice, a declarat un diplomat de rang înalt în cadrul reuniunii miniștrilor de externe, desfășurată la Bruxelles. Oficialul, citat de agenția dpa, a subliniat că aceste amenințări ar putea avea loc pe teritoriul țărilor membre NATO. NATO, îngrijorare față de atacurile cibernetice Rusia este percepută ca fiind tot mai dispusă să comită acte de sabotaj și să creeze suferințe prin perturbări în statele NATO. Citește și: Premieră în Parlamentul României: susținătorii lui Călin Georgescu, de la POT, ar fi făcut senatoare o videochatistă Potrivit sursei, infrastructura critică, în special sistemele de control industrial, sunt printre principalele ținte ale Kremlinului. China, Iranul și Coreea de Nord, active în atacuri cibernetice Pe lângă Rusia, China, Iranul și Coreea de Nord desfășoară campanii masive de atacuri cibernetice. În mod special, Beijingul este implicat în răspândirea malware pentru spionaj și destabilizare, strategii similare cu cele ale Moscovei. Cazul Albaniei Diplomatul a amintit un atac major atribuit Iranului, care a paralizat sistemele de control ale frontierelor din Albania, membră NATO. Incidentul a inclus publicarea de fișiere sensibile, precum schimburi de e-mailuri între polițiști, mărturii secrete și documente Interpol, expunând vulnerabilități grave.

Serverele electorale din Moldova, atacate cibernetic (sursa: Facebook/Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova)
Internațional

Serverele electorale din Moldova, atacate cibernetic

Serverele electorale din Moldova, atacate cibernetic. În ziua desfășurării turului al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, serverele Comisiei Electorale Centrale (CEC) au fost ținta unui atac cibernetic, a anunțat președinta CEC, Angelica Caraman, într-un briefing de presă. Acest atac a afectat temporar funcționalitatea sistemelor CEC, încetinind programul de înregistrare a alegătorilor la urne. Serverele electorale din Moldova, atacate cibernetic Potrivit Angelicăi Caraman, atacul cibernetic a fost de tip DOS (Denial of Service), supraîncărcând artificial serverele prin solicitări multiple simultane. Citește și: Moscova bagă sume uriașe în bătălia cu Maia Sandu: „Putin a organizat chartere spre Istanbul, Minsk și Baku, sunt cozi la secții” „Am fost informați astăzi de către Serviciul de Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică că am avut câteva incidente de securitate cibernetică care au afectat temporar disponibilitatea resurselor informaționale ale Comisiei Electorale Centrale. Concluzia este că am fost ținta unor atacuri cibernetice de tip DOS,” a explicat președinta CEC. Incidentele au dus la încetiniri în sistemul care gestionează înregistrarea alegătorilor la urne. Funcționalitatea sistemelor, restabilită Angelica Caraman a precizat că echipa CEC a acționat conform protocoalelor de securitate și a reușit să restabilească funcționarea sistemelor afectate de atacul cibernetic. Citește și: Un nou nivel istoric al datoriei publice: 52,7% din PIB. Doar în opt luni de guvernare Ciolacu ea a crescut cu 102,58 miliarde de lei „CEC își reiterează angajamentul ferm pentru un proces electoral corect și transparent și condamnă orice încercare de încălcare a legislației electorale și de influențare a votului alegătorilor,” a subliniat ea, reafirmând integritatea și transparența procesului electoral. Site-ul CEC nefuncțional pe întreaga durată a zilei Pe parcursul zilei, site-ul CEC, unde era publicată prezența la vot în timp real, a rămas nefuncțional din cauza atacurilor. Această situație a creat disconfort pentru cetățeni și instituțiile care urmăreau desfășurarea alegerilor. Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova îi aduce față în față pe actuala președintă proeuropeană Maia Sandu și pe socialistul Alexandr Stoianoglo.

Atac cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5 (sursa: Facebook/Primaria Sectorului 5)
Eveniment

Atac cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5

Atac cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5. Sâmbătă dimineață, serverele Primăriei Sectorului 5 au fost ținta unui atac cibernetic masiv, în urma căruia hackerii au solicitat o răscumpărare de 5 milioane de dolari pentru a restabili accesul. Atac cibernetic asupra Primăriei Sectorului 5 Incidentul a fost semnalat inițial de angajații primăriei, care au observat că centrala telefonică a instituției nu mai funcționa. Citește și: Banca îți poate șterge creditul dacă demonstrezi că nu ai nici o posibilitate să plătești. Cum a reușit asta un român prin intermediul CSALB Societatea responsabilă de mentenanța sistemului a constatat că serverele au fost compromise, afișând un mesaj de răscumpărare din partea atacatorilor. Primăria Sectorului 5 a confirmat că doar serverele sediului din Fabrica de Chibrituri au fost afectate, celelalte sedii și direcții ale instituției fiind protejate. Implicarea DNSC și Ministerului Cercetării Pentru a gestiona situația, reprezentanții primăriei au contactat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Ambele instituții s-au mobilizat pentru a sprijini Primăria Sectorului 5 în implementarea măsurilor de securitate necesare. Primarul: „Nu vom plăti răscumpărarea” Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a declarat ferm că nu va plăti suma solicitată de hackerii cibernetici. "Nu voi ceda în faţa unor astfel de atacuri şi nu voi plăti suma cerută de teroriştii cibernetici. Vreau să-i mulţumesc ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi reprezentanţilor DNSC pentru că au intervenit prompt. În perioada următoare, după remedierea situaţiei, vom implementa noi măsuri de securitate cibernetică pentru a ne asigura că astfel de situaţii nu se vor mai repeta", a transmis edilul În plus, acesta a anunțat că, după remedierea situației, primăria va implementa noi măsuri de securitate pentru a preveni astfel de atacuri pe viitor.

SUA investighează un atac cibernetic chinez (sursa: Facebook/JD Vance)
Internațional

SUA investighează un atac cibernetic chinez

SUA investighează un atac cibernetic chinez. Autoritățile americane au anunțat vineri că investighează un atac cibernetic legat de actori chinezi, care a vizat telefoanele fostului președinte Donald Trump și ale candidatului republican J.D. Vance. Presa americană notează că și membri ai echipei de campanie a vicepreședintei Kamala Harris au fost, de asemenea, ținte ale tentativei de intruziune. SUA investighează un atac cibernetic chinez FBI și Agenția pentru Securitatea Cibernetică și Securitatea Infrastructurii (CISA) au emis un comunicat comun, specificând că investighează accesul neautorizat la infrastructura de telecomunicații americană, pe care îl atribuie unor actori legați de Republica Populară Chineză. Citește și: Guvernul anunță, oficial, că va crește toate impozitele majore: TVA, accize, impozit pe profit sau venit. Termenul folosit în document: „revizuire” Detaliile referitoare la amploarea atacului și informațiile accesate sunt încă analizate de anchetatori. Țintele atacului: Trump și Vance Potrivit New York Times, telefoanele lui Donald Trump și J.D. Vance au fost vizate, iar aceștia au fost avertizați săptămâna aceasta cu privire la atac. Ancheta continuă pentru a determina dacă hackerii au reușit să acceseze datele sau comunicațiile celor doi politicieni. Campania electorală și securitatea cibernetică Aceste dezvăluiri intervin cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, o perioadă marcată de tensiuni. Atât Trump, cât și Vance au o poziție critică față de China, ceea ce ar putea explica interesul actorilor chinezi în colectarea de informații. Verizon, operatorul vizat în atacul cibernetic Conform New York Times, atacul ar fi folosit infrastructura operatorului de telefonie Verizon. Într-o declarație oficială, Verizon a confirmat că este la curent cu încercările de acces din partea unor actori de stat și lucrează activ pentru a evalua și remedia orice impact. Un fenomen recurent Acest incident urmează unor atacuri cibernetice similare din partea altor state. În septembrie, trei hackeri iranieni au fost acuzați de autoritățile americane pentru încercarea de a accesa echipa de campanie a lui Trump. Totodată, în 2016, un atac asupra Partidului Democrat, atribuit Rusiei, a expus discuții interne și a influențat cursul campaniei electorale a lui Hillary Clinton. Investigațiile continuă, iar autoritățile americane intensifică măsurile de securitate cibernetică pentru a proteja integritatea procesului electoral și a comunicațiilor oficialilor guvernamentali și a candidaților.

Dacă aveți fir cu Kremlinul, nu în clădirea Parlamentului, cere celor de la AUR președintele Camerei Deputaților
Politică

Dacă aveți fir cu Kremlinul nu în clădirea Parlamentului

Atacul cibernetic asupra Parlamentului, când s-a furat buletinul lui Marcel Ciolacu: o rețea neautorizată AUR este principalul suspect, arată discuțiile din Biroul Permanent al Camerei Deputaților. „Dacă aveți fir direct cu Kremlinul nu puteți s-o faceți în clădirea Parlamentului”, i-a reproșat președintele Camerei Deputaților unui deputat AUR. Citeșteși: Minciuna prăbușirii PIB-ului Capitalei în mandatul lui Nicușor Dan, demontată de date oficiale: Comisia Națională de Prognoză estimează creștere peste media națională Baza de date a Camerei Deputaților a fost spartă la finalul lunii ianuarie. Hackerii - care ar fi obținut o serie de informații confidențiale - ar fi cerut o răscumpărare de peste 30.000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele. Printre parlamentarii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu și președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis. Dacă aveți fir cu Kremlinul, nu în clădirea Parlamentului După acest atac, Camera Deputaților a decis limitarea accesului la serviciile de filesharing. Însă direcția de specialitate a Camerei a arătat că o rețea neautorizată de la grupul AUR, formată din dispozitive TP-Link, ar fi suspectă că a făcut posibilă spargerea sistemului informatic al Legislativului. „Dacă nu înțelegeți că dacă aveți fir direct cu Kremlinul nu puteți s-o faceți în clădirea Parlamentului, o să vă tăiem internetul, ca să fie clar!”, i-a spus președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, deputatului AUR Ilie Coleșa. „Dacă dumneavoastră credeți că această clădire este casa dumneavoastră unde trageți ce vreți de la Moscova, fir roșu eventual să discute cu Simion, e treaba dumneavoastră. Dar nu vă vom permite asta. Ați intrat peste noi în sală, ați montat echipamente pe unde vreți, vă instalați prin clădire pe unde vreți și faceți ce vreți, domnule, nu-i casa dumneavoastră asta! Nu-i pe CF-ul lui Simion asta! Prin urmare, eu nu fac decât să transmit decât ceea ce au constatat serviciile de specialitate ale Camerei Deputaților. Dumneavoastră vă certați cu mine degeaba, aud prima oară de subiectul ăsta, citesc prima oară. Vă propun, Secretariatul general prin Direcția de Informatică, să întreprindă verificări în toate spațiile din clădire, inclusiv grupuri, toate grupurile parlamentare, începând cu cel mai mare finalizând cu cel mai mic, și comisii parlamentare. Iar acolo unde se constată asemenea riscuri, să fie făcute notificări de îndepărtarea de urgență a echipamentelor de tipul celor găsite la AUR. În cazul în care beneficiarii nu se conformează, vă voi propune întreruperea furnizării de internet prin cablu pentru respectivele spații”, a mai spus Simonis.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră