sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: asalt

12 articole
Eveniment

Filmare epică asalt ucrainean asupra pozițiilor rusești

Filmare epică, de peste șase minute, a unui asalt ucrainean asupra pozițiilor rusești: „Fug, fug, trageți cu tot ce aveți”. În bătălie sunt implicați, din partea ucraineană, Brigada III de asalt, iar militarii ruși făceau parte din Brigada 57 motorizată. Ucraina a anunțat că, în ultimele zile, a progresat în zona Bahmut. În timp ce în Rusia, Evgheni Prigojin amenința Moscova, în Ucraina, forțele Kievului au reușit să avanseze pe frontul de est – potrivit armatei ucrainene, transmite Sky News. Trupele lui Volodimir Zelenski au obținut câștiguri în apropierea orașului Bahmut din est – o zonă ocupată de grupul de mercenari Wagner – și într-o zonă mai la sud. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că a fost lansată o ofensivă în apropierea unui grup de sate care înconjoară orașul. Filmare epică a unui asalt ucrainean asupra pozițiilor rusești Video-ul, realizat cu BodyCam, arată tensiunea luptei din perspectiva ucraineană: asupra soldaților se trage permanent, un copac se prăbușește, ucrainenii sunt atacați cu grenade, iar unul dintre ei strigă că nu mai vede - dar ochiul era intact. „Fug, fug...trageți cu tot ce aveți”, strigă cel care filmează, la un moment dat. Dar abia la final în filmare apare un militar rus decedat. Footage of yesterday's battalion vs battalion combat of the ??1st Mech Battalion (3 Assault Br) vs ??3rd Battalion (57th Guards).As a result of the assault, the bridgehead on the western bank of the Siversky Donets - Donbas canal was completely cleared. During the operation,… pic.twitter.com/reUuGTZj58— Dmitri (@wartranslated) June 25, 2023 „Luptătorii Batalionului 1 Mecanizat al Brigăzii a 3-a de Asalt a Forțelor Armate ale Ucrainei au învins complet Batalionul 3 al Brigăzii a 57-a de pușcași motorizați a Gărzii din Federația Rusă și au curățat de ruși malul vestic al canalului Siverskyi Donets - Donbas pe frontul Bakhmut”, scrie Pravda Ukraina. Citește și: EXCLUSIV Avionul donat de Țiriac SMURD-ului, reparat cu 3.000.000 EURO „Brigada a 3-a de asalt, Batalionul 1 Mecanizat, a desfășurat operațiuni ofensive, iar Batalionul 3 al Brigăzii 57 de pușcași motorizați de gardă din Federația Rusă a fost învins. Acest batalion a încetat să mai existe ca forță militară organizată. Peste 30 de inamici uciși, zeci de prizonieri, 50 de răniți…”, a afirmat, într-un mesaj pe Telegram, Andrii Biletskyi, comandantul brigăzii ucrainene.

Filmare epică a unui asalt ucrainean asupra pozițiilor rusești Foto: Defence Ukraine
Imagini necenzurate ale unui asalt ucrainean asupra unor poziții rusești fortificate Foto: Twitter
Eveniment

Imagini necenzurate ale unui asalt ucrainean

Imagini necenzurate ale unui asalt ucrainean asupra unor poziții rusești fortificate au fost postate pe Twitter de mai mulți influeceri pro-Ucraina. Imagini necenzurate ale unui asalt ucrainean „Conținut explicit: Luptători ai Corpului 73 Operațiuni Speciale Maritime al Forțelor Armate ale Ucrainei au intrat într-un tranșeu rusesc bine echipat pe frontul de sud pentru a distruge un grup de 10 militari ruși (necenzurat + adăugarea unor subtitrări)”, scrie utilizatorul Dmitri, pe Twitter. Explicit content: fighters of the 73rd Maritime Special Operations of the Ukraine Armed Forces entered a well-equipped Russian trench on the southern front to destroy a group of 10 Russian servicemen (uncensored + some subtitles added). pic.twitter.com/uxFRkm3esL— Dmitri (@wartranslated) June 19, 2023 Un oficial instalat de Rusia a recunoscut că Ucraina a recucerit un sat din sudul regiunii Zaporojie, a doua sa victorie pe acest front de când și-a lansat contraofensiva la începutul acestei luni, transmite Reuters, conform Mediafax. Oficialul, Vladimir Rogov, a declarat că forțele ucrainene au cucerit așezarea Piatykhatky, dar se află sub tirul artileriei rusești. „Ofensivele 'în valuri' ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme”, a scris Rogov pe Telegram. Lupte grele continuă în zonă, a adăugat el. Reuters nu a putut confirma în mod independent situația de pe câmpul de luptă. Rusia afirmă că provoacă pierderi grele forțelor Kievului, iar președintele Vladimir Putin a declarat că Ucraina nu are „nicio șansă” de succes în contraofensivă. Citește și: Penalul specialist în furaje pus de Ciolacu vicepremier a luat anul trecut peste 250.000 lei de la EximBank. Marian Neacșu nu are nici o legătură profesională cu activitatea bancară La rândul său, Ucraina a anunțat că a recâștigat controlul asupra a aproximativ 100 de km pătrați de teritoriu în puțin peste o săptămână, recapturând un șir de sate din regiunea Donețk, în est.

Primele imagini ale asaltului ucrainean  Foto: Twitter
Eveniment

Primele imagini ale asaltului ucrainean

Primele imagini ale asaltului ucrainean asupra pozițiilor rusești: un Humvee acoperă infanteria, care atacă linia rusească de tranșee, se observă în filmarea de puțin peste două minute. Filmarea, făcută din dronă, pare să aparțină forțelor ucrainene, dar ea a devenit virală pe Twitter. Primele imagini ale asaltului ucrainean Atacul pare să se fi desfășurat în zona Zaporojie/Herson. Cea mai mare bătălie de după 1945 a început: contraofensiva Ucrainei pare să fi străpuns prima linie defensivă a Rusiei, în zona Zaporojie, afirmă mai mulți influenceri pro-Ucraina, pe diferite rețele sociale. Ukrainian forces are starting to release small glimpses of how they storm Russian positions, without disclosing much.Source: https://t.co/SUFA54sR7E#Ukraine #Counteroffensive #Zaporizhzhia #Kherson pic.twitter.com/JeNnWWO5ZY— (((Tendar))) (@Tendar) June 10, 2023 Însă alte surse ucrainene susțin că ar fi vorba doar de etapa în care se testează apărarea rusă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au început operațiunile de contraofensivă în Ucraina. President Volodymyr Zelensky said on Saturday that counteroffensive and defensive operations were taking place in Ukraine, but told reporters that he would not say what stage they were at. #StandWithUkraine https://t.co/cNRN9xsxmJ pic.twitter.com/zA7sIHK5Kn— Dénes Törteli ?????? (@DenesTorteli) June 10, 2023 „Este important ca Rusia să simtă în permanență că nu mai are mult timp la dispoziție… Acțiunile contraofensive și defensive corespunzătoare sunt în curs de desfășurare în Ucraina, dar nu voi intra în detalii în ce stadiu se află. Cred că o vom simți cu toții cu siguranță. Trebuie să avem încredere în militarii noștri și eu am încredere în ei. Sunt în contact zilnic cu comandanții noștri din diferite direcții… Toată lumea este acum într-o dispoziție pozitivă. Așa că spuneți-i lui Putin", a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă cu premierul canadian Justin Trudeau la Kiev. Citește și: Salarii uriașe la agenția pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, dar care n-a pus piatra de temelie la nici un spital nou. Activitatea agenției, potrivit datelor de pe site: zero Institutul de Studii a Războiului, ISW, arată că sunt mai multe direcții de atac, Ucraina avansând în zona Bahmut și vestul Donețkului.

Asalt al unei unități a armatei ucrainene asupra pozițiilor rusești Foto: Twitter
Eveniment

Asalt unități a armatei ucrainene asupra pozițiilor rusești

O filmare virală pe rețelele sociale: asalt al unei unități de elită a armatei ucrainene asupra pozițiilor rusești. Camerele de pe căștile purtate de soldații ucraineni prezintă condițiile feroce de luptă din estul Ucrainei. Asalt al unei unități a armatei ucrainene asupra pozițiilor rusești Imaginile publicate arată soldați care iau cu asalt tranșeele rusești și forțează doi luptători inamici să se predea. Luptătorii ucraineni încep atacul ghemuiți printre copacii distruși din „no mans land” și trag cu arme automate în timp ce se grăbesc să traverseze câmpul. Ei intră în pozițiile ruse, detonează o grenadă în tranșee și trag asupra inamicului. Citiți și: Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, uciși sau răniți – New York Times. Luptele din jurul Bakhmut au majorat substanțial pierderile Kremlinului Un alt soldat ucrainean trimite o a doua grenadă în tranșee, pentru a se asigura că nu mai există nicio amenințare. În cele din urmă, doi soldați ruși ies la suprafață pentru a se preda. Привіт Друзі!Пропонуємо Вашій увазі відео штурму, зняте камерою закріпленою на шоломі одного з наших героїчних штурмовиків, в ході якого було знищено декілька рашистів та взято в полон двох чмонь.Підписуйтесь на наш ТГканал, тут буде багато дохлої русні?? pic.twitter.com/jVFEQnG27p— 108-й окремий гірсько-штурмовий батальйон (@108_OGHB) March 7, 2023 „Bună prieteni! Vă prezentăm o înregistrare video a asaltului, filmată de o cameră montată pe casca unuia dintre eroii noștri din trupele de asalt, în timpul căruia au fost eliminați mai multe ruși și au fost capturați doi. Abonați-vă la canalul nostru TG, vor fi o mulțime de ruși morți”, scrie în mesajul de pe Twitter al acestei unități. Bakhmut a devenit cimitirul mercenarilor Wagner: New York Times scrie că Evgheni Prigojin nu mai are resurse umane, iar Moscow Times anunță că așa-numitul „bucătar al lui Putin” face recrutări din spitale de psihiatrie. BBC aprecia, în această dimineață, citând surse vestice, că Rusia a pierdut între 20 și 30.000 de oameni la Bakhmut, uciși sau răniți. Pe de altă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, aprecia că Ucraina a pierdut 11.000 de oameni, la Bakhmut, doar în februarie.

Panică printre ocupanții ruși din Herson (sursa: Telegram/Kirill Stremousov)
Internațional

Panică printre ocupanții ruși din Herson

Autorităţile impuse de ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat vineri că nicio interdicţie permanentă de circulaţie nu va fi decretată în capitala regională, la numai câteva minute după ce au anunţat o astfel de interdicţie. Panică printre ocupanții ruși din Herson "O interdicţie de circulaţie a fost decretată în oraşul Herson, care va dura 24 de ore din 24, pentru ca noi să putem apăra oraşul nostru", declarase iniţial, pe Telegram, guvernatorul adjunct al autorităţilor de ocupaţie ruse din Herson, Kirill Stremousov. După numai câteva minute Stremousov a suprimat înregistrarea video iniţială, înlocuind-o cu o alta similară, însă editată, unde nu mai era vorba despre această interdicţie de circulaţie, fără a explica motivul acestei modificări. Apoi, responsabilul instalat de Moscova, a publicat, deja a treia oară, o nouă înregistrare video, făcând în mod clar în pas înapoi şi dând asigurări că "nu există nicio restricţie pentru locuitorii" din Herson, în pofida contraofensivei ucrainene în regiune. Un atac ucrainean decisiv, așteptat Cu toate acestea, Stremousov a îndemnat din nou locuitorii "să părăsească" în număr cât mai mare oraşul, afirmând că se aşteaptă la "provocări" şi "atacuri teroriste" ale armatei ucrainene. "În unele locuri au fost remarcate echipamente inamice poziţionate în coloană. Este posibil ca ei (ucrainenii) să se pregătească pentru un atac împotriva oraşului Herson", a declarat Stremousov, în condiţiile în care în urmă cu câteva zile el susţinea că armata rusă vor apăra oraşul "ca pe o fortăreaţă". Citește și: FOTO Drapelul Rusiei a fost dat jos de pe principala clădire administrativă din Herson. Relatări neconfirmate că forțele de ocupație au abandonat punctele de control Mai devreme vineri preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că civilii din Herson "trebuie să fie evacuaţi" din zonele de luptă "cele mai periculoase", în condiţiile în care Moscova se confruntă de mai multe săptămâni cu o contraofensivă a forţelor ucrainene în regiunea Herson. Kievul a condamnat de mai multe ori aceste evacuări de civili, calificându-le drept "deportări".

Belarus își pregătește intrarea în Ucraina (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Belarus își pregătește intrarea în Ucraina

Belarus își pregătește intrarea în Ucraina. Forţelor de securitate din Belarus le-au fost acordate prerogative ample în scopul de a preveni sau de a răspunde la provocări venite din ţări învecinate, a declarat ministrul de Externe belarus Vladimir Makei, într-un interviu publicat vineri în ziarul rus Izvestia. Belarus își pregătește intrarea în Ucraina "Liderul ţării noastre a avut o serie de întâlniri cu instituţiile de aplicare a legii şi a fost introdus un regim de operaţiuni antiteroriste", a spus oficialul belarus. "Au apărut informaţii că unele state vecine planifică provocări în ce priveşte, în mare măsură, acapararea anumitor secţiuni din teritoriul Belarusului", a adăugat acesta. Reuters precizează că solicitarea sa de confirmări din partea MAE de la Minsk sau a biroului de presă al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko nu a primit încă răspuns. Regimul antiterorist menţionat le asigură forţelor de securitate prerogative importante, inclusiv reţinerea pentru verificarea identităţii, blocarea deplasărilor, înregistrarea şi controlul tuturor comunicaţiilor, precum şi accesul liber al agenţilor în orice locaţie. Lukașenko, fără nuanțe O serie de activităţi militare observate în Belarus săptămâna aceasta au atras atenţia Ucrainei şi Occidentului ca fiind un posibil semn că Lukaşenko şi-ar putea trimite armata în sprijinul eforturilor ruse de război în Ucraina. Luni, Lukaşenko a afirmat la o reuniune de securitate că a ordonat forţelor sale să se desfăşoare alături de forţele ruse în apropiere de Ucraina, în răspuns la ceea ce a calificat drept o ameninţare clară la adresa Belarusului din partea Kievului şi a susţinătorilor săi din Occident. Citește și: Distanța dintre Rusia și Occident crește: NATO securizează cerul Ucrainei, Moscova răspunde cu ce mai are – amenință că nu va mai permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră Potrivit agenţiei de presă de stat Belta, Lukaşenko a mai spus la respectiva reuniune că a ordonat serviciului de informaţii al ţării, KGB, să ia măsurile necesare de combatere a terorismului. "Trebuie să avem opţiuni pentru acţiuni de răspuns, inclusiv unele militare", a explicat Lukaşenko, potrivit Belta. "Aceasta, pentru a identifica şi localiza ameninţările la timp şi, dacă este necesar, pentru a răspunde adecvat la orice manifestări militare împotriva Belarus", a precizat liderul de la Minsk.

Secret Service, SMS-uri șterse pentru Trump (sursa: BBC)
Internațional

Secret Service, SMS-uri șterse pentru Trump

Secret Service, SMS-uri șterse pentru Trump. Comisia parlamentară care anchetează cu privire la asaltul asupra Capitoliului, din ianuarie 2021, a anunţat vineri seara că a ordonat agenţiei guvernamentale Serviciului Secret al SUA (US Secret Service), însărcinat cu protecţia preşedintelui SUA, să-i furnizeze până marţi SMS-urile şterse de agenţi ai săi, informează sâmbătă AFP şi Reuters. Secret Service, SMS-uri șterse pentru Trump "Comisia caută SMS-urile pertinente (...) legate în orice fel de evenimentele din 6 ianuarie 2021", precizează într-o scrisoare Bennie Thompson, preşedintele Comisiei. El l-a informat pe directorul Secret Service, James Murray, într-o scrisoare transmisă vineri, că are timp până marţi pentru a preda SMS-urile ce lipsesc. Joseph Cuffari, inspector general al Ministerului de Securitate Naţională, a anunţat într-o scrisoare publicată joi şi adresată şefilor din Congres că s-a confruntat cu dificultăţi în a obţine înregistrări ale Secret Service ce datează din 5 şi 6 ianuarie 2021. Instigări la spânzurarea lui Mike Pence Aceste mesaje ar putea fi cruciale pentru anchetele desfăşurate de Camera Reprezentanţilor şi de Ministerul Justiţiei, pentru a determina dacă fostul preşedinte republican şi consilierii lui apropiaţi au încurajat asaltul sângeros împotriva Capitoliului, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden în timpul scrutinului din noiembrie 2020. Citește și: Afro-american, ucis cu 46 de gloanțe trase asupra sa de polițiști. Afro-americanul e cel care deschisese focul Agenţi ai Secret Service se aflau în acea zi cu Donald Trump şi cu vicepreşedintele Mike Pence, care s-a ascuns în Capitoliu după instigările lansate de militanţi pro-Trump de a-l spânzura. Secret Service: Telefoanele au fost "reinițializate" Un angajat al Casei Albe a mărturisit pe 29 iunie în faţa comisiei de anchetă a Camerei Reprezentanţilor că Trump încercase să forţeze Secret Service să-l ducă la Congres pentru a se ralia susţinătorilor săi. Până acum, Secret Service a susţinut că telefoanele agenţilor săi au fost reiniţializate în cadrul unui program planificat de înlocuire. Miliardarul republican, care cochetează deschis cu ideea de a candida în alegerile prezidenţiale din 2021, denunţă cu vehemenţă activităţile comisiei. Partidul său, pe care Trump continuă să-l ţină sub control, a promis deja că va anula concluziile aceste comisii dacă republicanii conservatori vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanţilor după legislativele de la mijloc de mandat, în noiembrie.

Biden promite interzicerea armelor de asalt (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Biden promite interzicerea armelor de asalt

Biden promite interzicerea armelor de asalt. Preşedintele Joe Biden a declarat luni că Statele Unite sunt "năpădite de arme de război" şi că el este decis să interzică armele de asalt care sunt folosite în mod frecvent în incidentele armate cu număr mare de victime, relatează Reuters. Biden promite interzicerea armelor de asalt "Sunt hotărât să interzic aceste arme din nou. Nu mă voi opri până facem acest lucru", a spus Biden cu ocazia unui eveniment găzduit de Casa Albă. "Armele de asalt trebuie să fie interzise. Ele au fost interzise. Sunt decis să interzic din nou aceste arme şi încărcătoarele cu capacitate mare", a adăugat el. Liderul american şi-a exprimat susţinerea pentru Al Doilea Amendament din Constituţia SUA, care conferă americanilor dreptul de a deţine arme de foc, dar a precizat că "dreptul de a purta arme nu este un drept absolut de a-i domina pe toţi ceilalţi". Crimă în masă la parada de ziua națională În urmă cu o săptămână, suspectul Robert Crimo III a omorât şapte oameni şi a rănit alţi aproape 30 la o paradă locală de 4 iulie într-o suburbie a metropolei americane Chicago. El îşi achiziţionase arma de asalt în mod legal, deşi se ştia că deţine şi un arsenal de cuţite şi în 2019 ameninţase că vrea să-şi omoare întreaga familie, determinând intervenţia poliţiei. Citește și: EXCLUSIV Dîncu îl trimite pe generalul Incicaș, șeful înzestrării Armatei, la Paris pentru a negocia rezolvarea licitației pentru corvete. Proiectul, prioritate zero pentru Franța Militanţii împotriva violenţelor comise cu arme de foc susţin măsuri cum sunt creşterea limitei de vârstă pentru achiziţionarea anumitor arme şi interzicerea folosirii de încărcătoare cu capacitate mare.

Rușii, respinși de ucraineni în Donbas (sursa: Facebook/Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Rușii, respinși de ucraineni în Donbas

Rușii, respinși de ucraineni în Donbas. Armata ucraineană a anunţat miercuri că a respins în timpul nopţii un atac al forţelor militare ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, informează dpa. Rușii, respinși de ucraineni în Donbas Forţele armate ucrainene "au provocat pierderi semnificative inamicului" în timpul unei tentative de ofensivă lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, iar forţele ruse s-au retras, a anunţat statul major al armatei ucrainene. Cele trei mici localităţi se află la 10-15 kilometri vest de Lisiciansk, oraş ucrainean capturat de forţele militare ruse la sfârşitul săptămânii trecute. În zona Bahmut din sudul Ucrainei, forţele ucrainene au reuşit de asemenea să oprească o ofensivă a trupelor ruse şi le-au provocat pierderi, potrivit armatei ucrainene. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. Sloviansk-Kramatorsk, zonă esențială Armata ucraineană a ridicat un nou zid de apărare de-a lungul a trei mici oraşe - Siversk, Soledar şi Bahmut - după ce oraşele-gemene Severodoneţk şi Lisiciansk au căzut în mâinile ruşilor. Scopul este de a opri ofensiva rusă dinspre estul zonei industriale Sloviansk-Kramatorsk, unde se află cartierul general al armatei ucrainene în Donbas. Luptele continuă în prezent de-a lungul liniilor frontului. Citește și: Boris Johnson, mesaj foarte important în favoarea Ucrainei: Teritoriul capturat de Rusia poate fi recuperat. Întreaga comunitate internațională sprijină Kievul După cucerirea Luganskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, care împreună alcătuiesc provincia Donbas, teritoriu ucrainean revendicat de Moscova, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Kremlin încă din 2014.

Asalt pe instanţe la Iași (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Asalt pe instanţe la Iași

Asalt pe instanţe la Iași. Judecătoria a început să fie asaltată efectiv de plângerile ieşenilor amendaţi pentru necompletarea formularului digital de intrare în ţară impus la sfârşitul anului trecut, în contextul apariţiei variantei Omicron a virusului SARS-CoV 2. Asalt pe instanţe la Iași Într-o singură zi, luni, magistraţii au avut de analizat aproape 30 de astfel de plângeri legate de PLF. De regulă, Direcţia de Sănătate Publică a aplicat amenzi la nivelul maxim, de 3.000 de lei. Printre cei amendaţi se numără şi doi conductori de tren care lucrau pe relaţia Iaşi - Ungheni. Prin natura muncii, ei ieşeau din ţară cale de 200 de metri, timp de o jumătate de oră. Citește și: Putin izolează Rusia de restul lumii: învinuiește Ucraina de „atrocități” și cere Occidentului să nu mai trimită arme, anunță retragerea Roscosmos de pe Stația Spațială Internațională Aceştia au reuşit să obţină în instanţă anularea amenzii. Acelaşi rezultat l-ar putea avea toate procesele de acest tip, dacă judecătorii vor aplica acelaşi raţionament juridic. La Iaşi s-au dat zeci de mii de astfel de sancţiuni în cele trei luni de obligativitate a PLF. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Ofensiva disperării lui Putin în Ucraina (sursa: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)
Internațional

Ofensiva disperării lui Putin în Ucraina

Ofensiva disperării lui Putin în Ucraina. Trupele ruse şi-au încheiat regruparea în vederea lansării unei ofensive în estul Ucrainei, a anunţat luni Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce un oficial militar american a declarat că Rusia are în prezent în sudul şi estul Ucrainei în total 76 de grupuri tactice la nivel de batalion, relatează CNN şi Reuters. Ofensiva disperării lui Putin în Ucraina "Consolidarea grupării ofensive are loc în urma transferului de unităţi ruseşti suplimentare. Luptele cele mai intense se desfăşoară în regiunile Slobojanski şi Doneţk", a declarat la o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul ucrainean Oleksandr Motuzianik. "(Rusia) se pregăteşte pentru o ofensivă în estul Ucrainei pentru a stabili un control complet asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk şi a asigura stabilitatea" unui coridor terestru cu Crimeea, a explicat oficialul ucrainean. Citește și: Ucrainenii se întorc acasă, deși Rusia bombardează civili, iar orașele recucerite de Kiev sunt minate și distruse El a susţinut că trupele ucrainene au recuperat de sub controlul forţelor ruse mai multe aşezări în jurul oraşului Izium din regiunea Harkov. Oraşul Izium şi zonele învecinate acestuia sunt locurile cu cea mai mare concentrare de trupe ruseşti, care vor încerca din această zonă să-şi dezvolte ofensiva în estul Ucrainei, a mai spus Oleksandr Motuzianik. Rusia se laudă că a lovit sute de ținte Statul Major al armatei ucrainene anunţase anterior că "în zona operaţională de est, forţele armate ale Federaţiei Ruse îşi finalizează formarea unei noi forţe ofensive", în urma regrupării trupelor retrase din nordul Ucrainei şi din zona capitalei Kiev. Armata rusă testează în prezent prin atacuri individuale punctele slabe în liniile de apărare ucrainene, după ce în timpul nopţii de duminică spre luni a lansat noi atacuri asupra unor oraşe din Donbas, a mai precizat Statul Major ucrainean în raportul său zilnic privind evoluţia frontului. Trupele ruse au pătruns între timp în oraşul Kreminna, din regiunea Lugansk. De partea sa, Rusia a confirmat intensificarea campaniei militare şi a susţinut că a lovit în cursul nopţii sute de ţinte militare ucrainene, inclusiv posturi de comandă şi depozite de muniţii. Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de Reuters, au fost efectuate atacuri aeriene asupra a 108 zone unde erau concentrate trupe şi echipamente militare ucrainene şi au fost atacate cu artileria 315 ţinte militare, majoritatea în Donbas. Peste 60.000 de soldați, în est și sud Premierul ucrainean Denis Şmîgal a declarat că în oraşul distrus Mariupol încă se dau lupte şi soldaţii ucraineni au încă sub control unele părţi din sud-estul oraşului. Potrivit Rusiei, singurul punct de rezistenţă ucrainean care a mai rămas în acest oraş este la combinatul Azovstal. La rândul său, un responsabil american de la Pentagon a confirmat că Rusia a trimis întăriri în Ucraina în ultimele zile, crescând în acest timp cu 11 numărul grupurilor tactice la nivel de batalion, astfel că în prezent Rusia are în Ucraina 76 de astfel de formaţiuni. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari.

Pence, replică dură lui Trump (sursa: Twitter/Mike Pence)
Internațional

Pence, replică dură lui Trump

Pence, replică dură lui Trump. Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, cândva principalul aliat al lui Donald Trump, a respins vineri o idee a fostului preşedinte republican. Potrivit acesteia, Pence ar fi putut anula alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020. Fostul vicepreședinte a subliniat că "preşedinţia aparţine poporului american şi doar poporului american", transmit agenţiile internaţionale de presă. Pence, replică dură lui Trump Într-o intervenţie la o conferinţă a "conservatorilor constituţionali", după cum i-a definit el pe Twitter, care s-a desfăşurat în Orlando (Florida), Pence a răspuns astfel unui recent comunicat dat publicităţii de fostul preşedinte american Donald Trump. "Săptămâna aceasta, fostul nostru preşedinte a declarat că eu aveam dreptul . Preşedintele Trump se înşeală. Nu aveam dreptul să anulez alegerile. Sincer, nu există o idee mai puţin americană decât noţiunea că o singură persoană poate alege preşedintele american", a subliniat el. Citește și: Senatoarea PNL Alina Gorghiu a încălcat legea făcând reclamă unor ceaiuri de slăbit. Care sunt sancțiunile Comentariile lui Pence survin după ce Trump a repetat la începutul acestei săptămâni, într-un comunicat, că Pence avea puterea să ceară Congresului ca voturile de la scrutinul din noiembrie 2020 să fie renumărate. Pence: Vom câștiga alegerile în 2024 "Potrivit Constituţiei, nu aveam dreptul să schimb rezultatul alegerilor noastre şi Kamala Harrris (actuala vicepreşedintă democrată a SUA - n.r.) nu va avea dreptul să anuleze alegerile atunci când noi (republicanii - n.r.) le vom câştiga în 2024", a continuat Pence, vicepreşedinte în timpul administraţiei Trump, în perioada 2017-2021. El a explicat că, potrivit legii, "alegerile se desfăşoară la nivelul fiecărui stat, nu în Congres. Singurul rol pe care îl are Congresul referitor la Colegiul Electoral este să deschidă şi să numere voturile şi certificatele prezentate de către state. Nici mai mult, nici mai puţin", a subliniat fostul vicepreşedinte. După ce a pierdut alegerile din noiembrie 2020 în favoarea democratului Joe Biden, republicanul Trump - în încercarea de a rămâne la putere - a făcut presiuni asupra lui Pence să blocheze certificarea de către Congres a rezultatelor scrutinului, în timpul procedurilor legislativului din 6 ianuarie 2021. Pence, care i-a fost loial lui Trump în cei patru ani turbulenţi de mandat, a decis să nu blocheze certificarea, aminteşte Reuters. Strategia lui Trump: asaltul asupra Capitoliului În timpul procedurii de certificare a scrutinului, prezidată de Pence, o mulţime de susţinători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul din Washington într-o încercare eşuată de a opri certificarea. Pence şi parlamentarii aflaţi în interiorul Capitoliului au fugit din calea mulţimii. De atunci, Trump l-a atacat constant pe Pence. Recent, ex-președintele a dat publicităţii un nou comunicat în care a susţinut că, dacă ar fi vrut, fostul vicepreşedinte ar fi putut să anuleze alegerile. Replica lui Pence este cea mai fermă şi cea mai critică la adresa lui Trump de până acum, comentează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră