sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: arme nucleare

8 articole
Internațional

Rusia avertizează Ucraina asupra armelor nucleare

Rusia avertizează Ucraina asupra armelor nucleare. Președintele rus Vladimir Putin a descris vineri drept „provocare periculoasă” declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat la Bruxelles că Ucraina ar putea încerca să obțină arma nucleară. Rusia avertizează Ucraina asupra armelor nucleare Putin a avertizat că „orice măsură în această direcție va antrena o reacție corespunzătoare” din partea Rusiei. Citește și: Sorina Docuz, cu care Ciolacu a spus că are o relație „normală”, a fost mutată în complexul de lux Stejarii, deținut de Țiriac – jurnalist Aceste afirmații au fost făcute în timpul unei întâlniri cu jurnaliști străini. Deși a afirmat că „nu știe” dacă Ucraina are capacitatea de a dezvolta o armă nucleară, Putin a subliniat că „acest lucru nu este dificil în lumea modernă”. Președintele rus a declarat ferm că „Rusia nu va permite în nicio circumstanță ca aceasta să se producă”, referindu-se la posibilitatea ca Ucraina să dezvolte arme nucleare. Declarația lui Zelenski Volodimir Zelenski a sugerat joi, în cadrul unui discurs susținut la Bruxelles, că Ucraina ar putea încerca să obțină arme nucleare pentru a se proteja de Rusia, în cazul în care nu va reuși să devină membră NATO. „Fie Ucraina dispune de arme nucleare, care îi vor servi ca protecție, fie ea trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță”, a declarat Zelenski, subliniind că „nu cunoaștem o altă alianță la fel de eficientă” ca NATO. Acordul după destrămarea URSS După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a acceptat să predea Rusiei armele nucleare sovietice aflate pe teritoriul său, în baza Memorandumului de la Budapesta, semnat în 1994. Acest acord a fost menit să asigure securitatea Ucrainei în schimbul renunțării la arsenalul său nuclear.

Rusia avertizează Ucraina asupra armelor nucleare (sursa: kremlin.ru)
Kremlinul continuă amenințările cu armele nucleare (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Kremlinul continuă amenințările cu armele nucleare

Kremlinul continuă amenințările cu armele nucleare. Escaladarea generată de Washington în războiul din Ucraina şi acţiunile "Occidentului colectiv" fac necesar ca Rusia să îşi revizuiască doctrina nucleară, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse. Kremlinul continuă amenințările cu armele nucleare Rusia a declarat recent că a decis să facă schimbări în politica sa ce stabileşte circumstanţele în care să fie utilizate arme nucleare, dar nu a detaliat deocamdată aceste schimbări. Citește și: Marcel Ciolacu vrea să-l ierte pe prietenul său Robert Negoiță de datorii de circa 200 de milioane de lei către stat prin efectul amnistiei fiscale anunțate de premier Doctrina nucleară existentă, stabilită printr-un decret al preşedintelui Vladimir Putin în 2020, spune că Rusia poate utiliza arme nucleare în cazul unui atac nuclear al unui inamic sau al unui atac cu arme convenţionale care ameninţă existenţa statului. Revizuirile doctrinei Revizuirile vin "pe fondul provocărilor şi ameninţărilor care vin din partea ţărilor din aşa-zisul Occident colectiv", a spus Peskov. Moscova ia în calcul posibilitatea ca Ucraina să folosească arme cu rază de acţiune lungă, livrate de SUA, pentru a întreprinde atacuri în adâncul teritoriului rus, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Ucraina îşi îndeamnă de multă vreme aliaţii săi să o lase să utilizeze arme care îi sunt livrate de Occident pentru a lovi în adâncul teritoriului inamic, iar aceste apeluri au devenit şi mai insistente pe măsură ce Rusia şi-a înteţit atacurile aeriene asupra infrastructurilor din Ucraina, inclusiv energetice, precum şi asupra blocurilor de locuinţe. "Este evident că ucrainenii vor face aceasta. Noi luăm toate acestea în calcul", a declarat Peskov, citat de RIA Novosti. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi alte 271 au fost rănite după ce Rusia a lovit marţi cu două rachete balistice o şcoală militară în oraşul Poltava din centrul Ucrainei, în cel mai sângeros atac singular din acest război.

Rusia începe să ia în serios folosirea armelor nucleare Foto: Kremlin.ru
Eveniment

Rusia începe să ia în serios folosirea armelor nucleare

Rusia începe să ia în serios folosirea armelor nucleare, estimând că Statele Unite nu vor avea curaj să răspundă, apreciază un important think tank britanic, International Institute for Strategic Studies (IISS). Autorul raportului este William Alberque, fost director al Centrului NATO pentru controlul armelor, dezarmare și neproliferare a armelor de distrugere în masă. Citește și: Cum s-a îmbogățit deputatul AUR Dan Tanasă: „darul botez” al unuia dintre copiii săi, de patru ori mai mare decât salariul din 2019. Soția sa a câștigat bani din pariuri Rusia începe să ia în serios folosirea armelor nucleare „Știind că Occidentul are aversiune la pierderi și la riscuri, Rusia ar putea căuta să folosească suficientearme nucleare non-strategice pentru a provoca daune care să prevină propria înfrângere, știind că SUA nu ar fi dispusă să treacă pragul nuclear ca represalii, și ar putea fi dispusă să să pună capăt conflictului mai devreme”, se arată în raport. Armele nucleare non-strategice sunt focoase nucleare concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă. Ele au o raze de acțiune și randamente mai mici decât rachetele nucleare strategice, care pot distruge orașe. Documentul apreciază că Rusia și-a pierdut încrederea în propriile forțe armate convenționale, după pierderile din Ucraina. The Times scrie azi că unii oficiali și analiști occidentali au apreciat că există un risc ridicat ca Rusia să atace un stat membru NATO dacă va ieși victorioasă în Ucraina. Citește și: Patronul unei firme de transport cu câștiguri nete de peste zece milioane de lei/an se alătură protestelor: vrea subvenții pentru că face profit. În 2016 a fost racolat de PSD Bostonul distrus, pentru a răspunde la atacarea Poznan? „Forțele de la Kiev sunt supuse unei presiuni tot mai mari pe măsură ce livrările de arme americane se epuizează, pe fondul unei dispute în Congres cu privire la finanțarea suplimentară pentru Ucraina (...) Anul trecut, Serghei Karaganov, unul dintre președinții Consiliului de politică externă și de apărare, care consiliază Kremlinul, a declarat că Rusia ar trebui să lanseze un atac preventiv asupra unuia dintre aliații europeni ai Ucrainei pentru a forța țările occidentale să renunțe la sprijinul militar acordat Kievului. «Aceasta este o alegere teribilă din punct de vedere moral - folosim armele lui Dumnezeu, condamnându-ne la pierderi spirituale grave. Dar dacă nu se face acest lucru, nu numai Rusia poate pieri, ci, cel mai probabil, întreaga civilizație umană va lua sfârșit», a scris el. Karaganov a prezis, de asemenea, că Statele Unite nu vor fi dispuse să riposteze la loviturile nucleare rusești asupra Europei și «să sacrifice, să zicem, Boston pentru, să zicem, Poznan»”, mai arată The Times.

Polonia discută cu SUA despre „partajarea” armelor nucleare Foto: defense.gov
Eveniment

Polonia discută SUA „partajarea” armelor nucleare

Polonia discută cu SUA despre „partajarea” armelor nucleare, scrie Bloomberg, citându-l pe președintele Poloniei, Andrei Duda. Discuția are loc pe fondul amenințărilor crescute dinspre Rusia, care transmite că ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei sau a celor care o susțin. Polonia discută cu SUA despre „partajarea” armelor nucleare „Problema în primul rând este că nu avem arme nucleare”, a spus Duda în interviul publicat miercuri de Gazeta Polska. „Există întotdeauna o oportunitate potențială de a participa la partajarea nucleară. Am discutat cu liderii americani dacă SUA iau în considerare o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a mai spus șeful statului polonez, citat de Bloomberg. El a spus că „nu există niciun indiciu că în viitorul apropiat” Polonia va obține arme nucleare, potrivit articolului din Gazeta Polska. Partajarea nucleară face parte din politica NATO de descurajare nucleară, care permite țărilor membre fără astfel de arme să participe la planificarea utilizării lor de către NATO, mai explică Bloomberg. „Conform acordurilor de partajare a armelor nucleare, controlul armelor nucleare americane ar putea fi cedat piloților aliați dacă ordinul este dat din partea Statelor Unite. Statele participante la partajarea nucleară susțin că politicile nu încalcă tratatul de neproliferare nucleară (TNN), deoarece tratatul nu se aplică în timp de război. Cu siguranță au existat critici lansate împotriva acordurilor de partajare a armelor nucleare, dar situația nu beneficiază de prea multă atenție din cauza naturii sale ambigue. Într-un fel, partajarea armelor nucleare este o încălcare directă a TNN”, explică universitatea Columbia. Articolul acestei universități, redactat în 2012, aprecia că SUA au în Europa între 200 și 480 de arme nucleare. SUA, pregătită să răspundă amenințărilor lui Putin Autoritățile americane încearcă să configureze un răspuns în cazul în care Vladimir Putin decide să folosească arme nucleare tactice. "Omul care ia astfel de decizii, vreau să spun, este un singur om. Nu există mecanisme de control pentru domnul Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, ar putea să ia din nou o astfel de decizie. Dar în acest moment nu văd nimic care să mă facă să cred că el a luat o astfel de decizie", a spus, recent, Lloyd Austin, secretarul de stat american al Apărării. Citește și: Putin, cu spatele la zid: probleme mari în Ucraina, neliniște în Rusia, fără ajutor din China. Poate deveni „periculos și nesăbuit”, avertizează CIA SUA și aliații săi vor distruge trupele și echipamentele Rusiei din Ucraina și vor scufunda flota din Marea Neagră dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare în această țară, a avertizat duminică fostul director al CIA și general de armată cu patru stele în retragere David Petraeus.

Ce obține Putin dacă folosește arme nucleare tactice
Eveniment

Ce obține Putin folosește arme nucleare

Ce obține Putin dacă folosește arme nucleare: efectele militare sunt minime, dar el speră că populația Ucrainei ar putea fi terorizată, arată o analiză The Economist. Publicația britanică reia acest subiect pe fondul înfrângerilor suferite de armata rusă în regiunea Harkov. Pe canalele de propagandă ale Kremlinului, mai ales la televiziunea publică, s-au reluat afirmațiile că Rusia ar trebui să folosească arme nucleare. Discuția a fost mult mai intensă în primele 2-3 luni de după invazie, când forțele invadatoare au eșuat în tentativa de a ocupa Kievul. În aprilie, șeful CIA, William Burns, a lansat un avertisment îngrijorător, în cadrul unui discurs ținut la Georgia Tech: un Putin disperat ar putea folosi arme atomice „tactice”, adică de dimensiuni relativ mici. Rusia ar avea sub 2.000 de asemenea arme nucleare. SUA deține circa 100 la bazele din Europa. În mai, armata rusă a simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad. Ce obține Putin dacă folosește arme nucleare tactice The Economist scrie că utilitatea pe front a armelor nucleare tactice este discutabilă, de vreme ce rachetele de mare precizie pot distruge posturi de comandă și bunkăre. Rusia nu prea mai deține însă rachete de mare precizie și, când le-a folosit, adesea ele și-au ratat ținta. Foto: The Economist/ Bulletin of Atomic Scientists „Dar armele nucleare tactice nu ar fi un substitut viabil: ar trebui folosite într-un număr imens pentru a produce un efect militar de durată. Un studiu al scenariilor unui război India-Pakistan concluzionează că o bombă nucleară de cinci kilotone ar putea distruge până la 13 tancuri, dacă acestea ar fi dispersate. În orice caz, Rusia a demonstrat o abilitate foarte mică de a localiza și lovi ținte în mișcare. Teama este mai puțin că Rusia le va folosi nu pentru câștiguri pe câmpul de luptă, ci drept instrumente de constrângere. Christopher Chivvis, care a fost cel mai important oficial al serviciilor secrete americane în Europa între 2018 și 2021, spune că, în diferite jocuri de război desfășurate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, experții occidentali și ofițerii militari care jucau rolul Rusiei au ales uneori să efectueze teste nucleare sau detonări la mare altitudine, care interferează cu comunicațiile pe o zonă largă”, scrie The Economist. În acest fel, un oraș ca Oslo ar rămâne fără lumină și fără comunicații. Publicația apreciază că Rusia ar putea lovi baze ucrainene la Marea Neagră, de exemplu, pentru a teroriza Ucraina. Th Economist apreciază că pierderea Crimeei l-ar putea determina pe Putin să folosească arma nucleară. Cine controlează valiza nucleară „Trei oficiali poartă Cheget sau servieta nucleară, care transmite ordine forțelor de rachete: Putin, Serghei Șoigu (ministrul apărării) și generalul Valeri Gherasimov (șeful Statului Major). Există informații că două din cele trei terminale trebuie să trimită un cod pentru ca o comandă să fie valabilă. Dacă un ordin atât de important ar fi ignorat sau respins, ar putea avea un efect fatal asupra autorității lui Putin”, mai explică The Economist. Citește și: Răniții ruși din Ucraina: dați afară din spitale și trimiși acasă cu transportul în comun. Șmecheriile guvernului rus pentru a nu plăti compensații propriilor soldați Însă mai mulți oficiali din Vest și din Ucraina consideră că dacă Putin va folosi o armă nucleară, populația Ucrainei se va mobiliza și mai puternic, NATO ar putea trimite experți militari în zonele afectate de radiații, iar China și India s-ar putea îndepărta de Rusia.

Crucișătorul Moscova ar fi putut transporta arme nucleare Foto: Twitter
Internațional

Moscova ar fi putut transporta arme nucleare

Există îngrijorări că crucișătorul Moscova, care s-a scufundat joi noaptea în Marea Neagră, ar fi putut transporta arme nucleare. Mai mulți experți ucraineni apreciază că două bombe nucleare ar fi putut fi la bord. Moscova avea arme nucleare la bord în timpul Războiului Rece. Crucișătorul Moscova ar fi putut transporta arme nucleare Mikhailo Samus, directorul unui think-tank militar din Lvov, Andrei Klimenko, redactor la Black Sea News și ziarul ucrainean Defense Express au avertizat astăzi că Moscova a fost proiectată pentru a transporta focoase care ar putea fi instalate în vârful rachetelor sale supersonice P-1000 - concepute pentru a elimina portavioanele americane. "La bordul Moscovei ar putea fi focoase nucleare - două unități", a spus Samus, în timp ce Klimenko a cerut altor națiuni de la Marea Neagră - Turcia, România, Georgia și Bulgaria - să insiste asupra unor explicații: „Unde sunt aceste focoase? Unde erau când muniția a explodat?”. Defense Express a afirmat, citat de Daily Mail, că a „intervievat experți, inclusiv proiectanți și ofițeri de marină, care au dat în unanimitate și în mod independent următorul răspuns: există o posibilitate reală ca nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră să fi avut la bord muniție nucleară. The wrecked cruiser "Moskva" may have nuclear warheads, - Defense Express.According to experts, 16 P-1000 Vulkan anti-ship missiles can be equipped with a nuclear warhead with a capacity of 350 kt or a conventional 500-kg high-explosive-cumulative warhead. https://t.co/qkIl2epHr1— тошнота кота-философа Антуана (@6Kk4KgwPz3Di3QF) April 14, 2022 Defence Express s-a întrebat, potrivit Daily Mail: „Sunt munițiile nucleare întotdeauna la bord sau sunt încărcate numai prin ordin special?” Friends and experts say that there are two nuclear warheads for Russian cruise missiles "Moskva". Maybe, for many ppl this is a news, but it is true, Moskva was ship - a carrier of nuclear weapons. 1/2— Euromaidan PR (@EuromaidanPR) April 15, 2022 Speculațiile cu privire la un dezastru nuclear apar în contextul în care este necunoscută soarta echipajului de 510 de oameni de pe crucișător. Sute ar fi putut să fi murit în explozia de la bord. Soarta echipajului, necunoscută Până în prezent, soarta a doar aproximativ 50 de membri ai echipajului este cunoscută, ei fiind preluați de o navă turcească. Alți 14 ar fi fost transportați pe cale aeriană în portul Sevastopol. Soarta a circa 450 de marinari nu este cunoscută. Rusia susține că a evacuat întregul echipaj, dar un videoclip filmat la Sevastopol peste noapte arată zeci de mașini care se presupune că aparțineau marinarilor de pe navă încă parcate în port - sugerând că proprietarii lor nu s-au întors să le ridice. The cruiser Moskva sank while being towed in a storm,-Russian Defense Ministry https://t.co/NxEiHePb3b #Ukraine pic.twitter.com/1TBbOeSdj1— Liveuamap (@Liveuamap) April 14, 2022 Daily Mail arată că, în 1982, când marina britanică a scufundat crucișătorul argentinina Belgrano au murit 334 de marinari. Dar acest crucișător avea un tonaj mai mic și muniția de la bord nu a explodat. În timpul Războiului Rece, Moscova a avut arme nucleare la bord. În 1989, sub conducerea liderului sovietic Mihail Gorbaciov, oamenii de știință americani și sovietici au participat la un test comun la bordul navei, în Marea Neagră, pentru a măsura emisia de neutroni și raze gamma de la un focos nuclear pe o rachetă de croazieră, scrie Associated Press. Citește și: Avalanșa de angajări la Guvern nu se mai oprește: Ministerul Economiei, plus 10% la schema de personal. Fondurile Europene au anunțat deja: numărul angajaților crește cu 30%

Kremlin: Amenințarea existenței țării, arme nucleare (sursa: Reuters)
Internațional

Kremlin: Amenințarea existenței țării, arme nucleare

Rusia va folosi arme nucleare doar în cazul în care îi este ameninţată existenţa, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP şi Reuters. Kremlin: Amenințarea existenței țării, arme nucleare "Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteţi citi acolo toate motivele pentru folosirea armelor nucleare. Şi dacă este vorba de o ameninţare existenţială pentru ţara noastră, atunci ele pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră", a spus el. Jurnalista de la CNN International Christiane Amanpour l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului dacă este "încrezător" sau "convins" că preşedintele rus Vladimir Putin, de care este foarte apropiat, nu va folosi arme nucleare în Ucraina. Citește și: Efectul Putin: UE își construiește o armată, deși nu recunoaște. Prima brigadă, activă la finalul lui 2025. Borrell: Va interveni unde NATO nu poate sau nu vrea La câteva zile de la începerea războiului pe 24 februarie şi în timp ce armata rusă a întâmpinat o rezistenţă neaşteptată din partea forţelor de securitate ucrainene, preşedintele rus a plasat în alertă toate componentele forţei de descurajare nucleară, declanşând o serie de proteste internaţionale. Temerile se referă în special la posibila utilizare de către Moscova de arme nucleare la scară mică.

SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare Foto: US Air Force
Internațional

SUA reacționează după ce Putin

Oficialii SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare. Președintele rus Vladimir Putin „produce amenințări care nu există”, a denunțat duminică purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, la scurt timp după ce Moscova a anunțat că pune în alertă „forța de descurajare” a armatei ruse, care poate include o componentă nucleară. „Avem capacitatea de a ne apăra”, a mai spus Psaki. SUA reacționează după ce Putin a pus în alertă forțele nucleare „Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni”, a denunțat Jen Psaki. „Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina (…) Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra”, a adăugat ea. Ordinul președintelui Vladimir Putin de a pune în alertă maximă forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, este o escaladare inacceptabilă, a declarat duminică și ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit Reuters. Citește și: În timp ce Putin abandonează cadavrele soldaților, Ucraina lansează un site pentru ca ruşii să-şi găsească morţii „Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat Thomas-Greenfield, interviu pentru CBS „Face the Nation”. Putin, supărat de declarațiile agresive Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”. Putin a avertizat celelalte state să nu intervină în invazia care este în desfășurare în Ucraina, spunând că ar putea duce la „consecințe pe care nu le-au mai văzut”, scrie The Guardian. Președintele rus a poziționat rachete antiaeriene și alte sisteme avansate de rachete în Belarus și a desfășurat flota Rusiei în Marea Neagră pentru a încerca să prevină o intervenție a Occidentului în Ucraina. Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră