sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: arctica

4 articole
Internațional

SUA monitorizează relația Rusia-China în Arctica

SUA monitorizează relația Rusia-China în Arctica. Michael Sfraga, recent numit reprezentant special al Statelor Unite pentru problemele Arcticei, a anunțat că Washingtonul observă atent cooperarea tot mai strânsă dintre Rusia și China în regiunea arctică. Acesta a subliniat că anumite colaborări militare ruso-chineze recente reprezintă „semnale îngrijorătoare”. Evoluția Parteneriatului Rusia-China Relațiile dintre Moscova și Beijing s-au dezvoltat semnificativ în ultimii ani, cu China furnizând Rusiei produse de dublă utilizare (civilă și militară), în pofida sancțiunilor impuse de Occident ca răspuns la conflictul din Ucraina. Citește și: Ciolacu evită să spună dacă a cazat-o pe Docuz în vila Guvernului: la întrebarea lui Ciucă, răspunde că SPP nu are evidența vizitatorilor Această colaborare ridică semne de întrebare în rândul partenerilor occidentali. Ambițiile Chinei în Arctica China se autoproclamă „stat cvasi-arctic” și intenționează să dezvolte un Drum al Mătăsii Polar, o rută alternativă de navigație în Arctica, favorizată de topirea ghețurilor. Acest proiect ar permite Chinei să-și extindă influența economică și să reducă dependența de rutele comerciale tradiționale. SUA monitorizează relația Rusia-China în Arctica Sfraga a remarcat că „frecvența și complexitatea” activităților militare comune ruso-chineze în regiunea arctică sunt un motiv de îngrijorare. Printre aceste acțiuni recente se numără un raid comun al bombardierelor ruse și chineze lângă coasta statului Alaska și exerciții comune ale navelor de coastă în Strâmtoarea Bering. Deși aceste activități s-au desfășurat în conformitate cu dreptul internațional, ele generează îngrijorări privind securitatea Statelor Unite. Importanța Arcticei pentru securitatea NATO Ambasadorul Sfraga subliniază că Arctica reprezintă un flanc strategic pentru NATO, iar securitatea acestei regiuni este esențială pentru Statele Unite și aliații săi. Alaska și regiunea arctică nord-americană joacă un rol crucial în apărarea colectivă a alianței NATO, fiind flancul său vestic. Interesele economice în Arctica Accesul strategic prin Strâmtoarea Bering, esențial pentru comerțul global, este tot mai vizat de Rusia și China. Moscova încearcă să-și extindă exporturile de petrol și gaze către China, iar Beijingul este interesat de rute alternative care să diminueze dependența de Strâmtoarea Malacca. În plus, subsolul arctic este bogat în resurse, cum ar fi combustibilii fosili și mineralele, care ar putea deveni mai accesibile pe măsură ce ghețurile continuă să se topească. Pe fondul schimbărilor climatice, resursele din Arctica devin mai accesibile, transformând regiunea într-un spațiu de competiție intensificată între marile puteri.

SUA monitorizează relația Rusia-China în Arctica (sursa: kremlin.ru)
Arctica, cel mai nou teatru militar (sursa: Facebook/NATO)
Internațional

Arctica, cel mai nou teatru militar

Arctica, cel mai nou teatru militar. NATO şi SUA îşi semnalează intenţia de a-şi spori prezenţa în Arctica, în contextul activităţii militare tot mai intense a Rusiei în propriile regiuni arctice, relatează DPA. Arctica, cel mai nou teatru militar "NATO trebuie să îşi crească prezenţa în Arctica", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, pentru ziarul Welt am Sonntag din Germania. El a adăugat că Rusia este pe care să îşi redeschidă bazele din epoca sovietică din teritoriile sale arctice şi să staţioneze acolo arme de ultimă generaţie, cum ar fi rachete hipersonice. China şi-a arătat la rândul său un interes tot mai mare în regiune, a mai spus Stoltenberg. Citește și: Putin își continuă politica de rusificare a ucrainenilor aflați în situații dificile și care ajung în Rusia: drept de muncă și ședere nelimitate Vineri, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va numi în premieră un ambasador în regiunea arctică. Planul, care mai trebuie aprobat de Senat, are ca scop promovarea "intereselor americane şi cooperarea cu aliaţii şi partenerii din Arctica", se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat. Regiunea arctică include teritorii care aparţin Rusiei, Statelor Unite, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei.

Canada își consolidează apărarea în Arctica (sursa: Twitter/cbc.ca
Internațional

Canada își consolidează apărarea în Arctica

Canada își consolidează apărarea în Arctica. Ministrul canadian al apărării a anunţat luni modernizarea apărării antiaeriene şi antirachetă din Arctica, în colaborare cu Statele Unite, transmite AFP. Potrivit ministrului Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de ameninţările militare tot mai mari din partea Rusiei şi de apariţia unor noi tehnologii inamice, precum rachetele hipersonice. Canada își consolidează apărarea în Arctica Într-o conferinţă de presă organizată la cea mai mare bază aeriană din Canada, situată în oraşul Trenton din Ontario, ministrul a anunţat deblocarea unui buget de 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de euro) pe parcursul a şase ani. Fondurile vor fi cheltuite pentru instalarea de radare la sol şi prin satelit, capabile să detecteze bombardiere sau rachete, precum şi reţele de senzori cu "capacităţi clasificate" pentru a monitoriza evenimentele aeriene şi maritime din Arctica până pe continent. Citește și: Kremlinul, provocare pentru Casa Albă: americanii capturaţi în Ucraina, „mercenari” angajaţi în activităţi ilegale, trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru „crimele” comise Programul se înscrie în intenţia de modernizare a Comandamentului de apărare aerospaţială din America de Nord (NORAD) şi a sistemelor sale de avertizare timpurie. O modernizare pe care invadarea Ucrainei de către Rusia a accelerat-o. Aceste sisteme vor înlocui vechiul sistem de avertizare nordic din perioada războiului rece - 50 de staţii radar cu rază scurtă şi lungă de acţiune amplasate în Alaska -, care nu mai sunt capabile să detecteze rachetele moderne. "Pe măsură ce regimurile autocratice ameninţă ordinea internaţională bazată pe statul de drept care ne-a protejat de zeci de ani şi pe măsură ce concurenţii noştri dezvoltă noi tehnologii, cum ar fi arme hipersonice şi rachete de croazieră, devine urgentă modernizarea capacităţilor canadiene ale NORAD", a spus Anita Anand. Aceste investiţii reprezintă pentru Canada "cea mai semnificativă modernizare în aproape patru decenii", a adăugat ea, potrivit Agerpres. La rândul lor, SUA au stabilit deja un nou buget pentru apărarea continentală. În luna martie, guvernul canadian şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 88 de avioane de luptă americane F-35 pentru a-şi înnoi flota. Principalul lor rol va fi acela de a patrula în nordul îndepărtat al Canadei.

Rusia, amenințări nucleare și în Arctica (sursa: Facebook/NATO)
Eveniment

Rusia, amenințări nucleare și în Arctica

Rusia, amenințări nucleare și în Arctica. Kremlinul a avertizat duminică împotriva activităţii în creştere a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Arctica şi a atenţionat asupra producerii de "incidente neintenţionate" în regiune, informează TASS şi Reuters. Rusia, amenințări nucleare și în Arctica "Recenta amplificare a activităţii NATO în Arctica constituie un motiv de îngrijorare. Un alt exerciţiu militar la scară largă al alianţei a avut loc recent în Norvegia. În opinia noastră, aceasta nu contribuie la securitatea regiunii", a declarat ambasadorul rus pentru misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Nikolai Korciunov, reprezentantul Rusiei în Consiliul Arctic. Citește și: Rusia nu va renunța la a impune Ucrainei abandonarea integrării euro-atlantice, potrivit Marii Britanii. Pentru acest scop, Putin va lansa atacuri nucleare, spune Zelenski Potrivit lui Korciunov, o astfel de activitate sporeşte riscul de "incidente neintenţionate", care, alături de riscurile la adresa securităţii, ar putea aduce de asemenea prejudicii grave ecosistemului zonei arctice. Korciunov nu a precizat la ce tip de incident se referă. Finlanda și Suedia ar vrea în NATO În martie, Finlanda şi Suedia, care iau amândouă în calcul posibilitatea de a adera la NATO, au participat în Norvegia la amplul exerciţiu militar al acestei organizaţii militare conduse de SUA, Cold Response 2022, alături de 25 de ţări membre ale organizaţiei. Programat cu multă vreme în urmă, exerciţiul a vizat testarea capacităţii aliaţilor de a se apăra în caz de agresiune, în condiţii de frig accentuat şi într-un mediu dificil, o capacitate a cărei relevanţă a fost evidenţiată de ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei. Medvedev, nebunul atomic al lui Putin Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat săptămâna aceasta NATO că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la organizaţia militară, Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică. Medvedev s-a referit în mod explicit la ameninţarea nucleară, afirmând că ar putea să nu mai fie vorba de o regiune baltică "liberă de nuclear", regiune unde se află exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră