sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ape

3 articole
Mediu

Poluanții "eterni", prezenți în apele Europei

Poluanții "eterni", prezenți în apele Europei. Agenția Europeană de Mediu (AEM) a atras atenția marți asupra contaminării apelor europene cu așa-numiții „poluanți eterni”, substanțe care depășesc în mare parte pragurile de reglementare stabilite pentru protejarea sănătății umane și a mediului. PFOS, substanță interzisă în Europa Un exemplu major este PFOS (acid perfluorooctansulfonic), o substanță interzisă în Europa din 2019. Citește și: Ultimul mare „tun” al guvernării Ciolacu I: hoția de la Unifarm o vor plăti contribuabilii, prin conversia datoriilor la stat, de 0,5 miliarde de lei, în acțiuni „Avem o problemă cu PFOS, care este atât persistent, cât și răspândit”, a declarat Nadia Cerioli, expertă în cadrul AEM. Procent ridicat de ape contaminate Între 2018 și 2022, datele arată că un procent semnificativ al apelor de suprafață din Europa a depășit standardele de calitate pentru PFOS: 51% - 60% dintre râuri. 11% - 35% dintre lacuri. 47% - 100% dintre apele costiere. Aceste date sunt incluse în primul raport de acest tip din Europa, care reunește concentrațiile măsurate de PFOS, una dintre cele mai periculoase componente din grupul PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate). Poluanții "eterni", prezenți în apele Europei Raportul indică variații semnificative în funcție de țară: În Belgia, Franța și Islanda, 100% dintre corpurile de apă raportate au depășit standardele de calitate. În Spania, Irlanda, Polonia, Croația și Estonia, mai puțin de 20% dintre situri au înregistrat depășiri. În Bulgaria, Letonia și Muntenegru, nu s-au raportat depășiri ale standardelor. Monitorizare insuficientă Un număr de 22 de state membre au participat la acest studiu, dar datele colectate rămân incomplete, multe țări raportând parțial sau deloc informații privind contaminarea. Magnus Lofsted, coautor al raportului, a subliniat importanța extinderii monitorizării: „Încă avem nevoie de mai multe date pentru a obține o imagine completă a contaminării. Este crucial să utilizăm metode suficient de sensibile pentru a detecta PFAS la niveluri foarte scăzute.” Impactul asupra sănătății și mediului Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică PFOS drept „posibil cancerigen”. Persistența acestor substanțe în mediul înconjurător ridică îngrijorări majore, în ciuda interzicerii lor în Europa. Deși PFOS a fost interzis, este imposibil să se determine dacă nivelul contaminării scade, deoarece datele colectate până în prezent acoperă o perioadă limitată de timp. AEM subliniază necesitatea intensificării eforturilor de monitorizare și reducere a poluanților PFAS pentru a proteja ecosistemele și sănătatea publică.

Poluanții "eterni", prezenți în apele Europei (sursa: Facebook/Apele Române)
Ape pluviale urbane deversate în râuri (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ape pluviale urbane deversate în râuri

Ape pluviale urbane deversate în râuri. Pe baza unei autorizații de gospodărire a apelor încheiată astă-primăvară cu Apele Române, ApaVital poate să descarce doar în anumite condiții apele pluviale (uzate) în Bahlui sau în alte cursuri de apă. Ape pluviale urbane deversate în râuri Furtuna din această săptămână, care a inundat acele străzi, intersecții și pasaje din municipiu care dispar mereu sub apă când plouă torențial, readuce în discuție posibilitatea deschiderii sistemului de canalizare stradal direct în albia Bahluiului. Citește și: Cea mai mare pensie din România: 20.000 de euro, după recalculare. Este încasată de un pensionar cu numai 18 ani de cotizare din sistemul bancar ApaVital, administratorul rețelei pluviale (care aparține orașului, respectiv primăriei), a explicat că, deși există mai multe stăvilare spre Bahlui, acestea nu pot fi deschise fără acordul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Administrația de Apă a confirmat că, "pe colectoare principale de canalizare, au fost prevăzute 18 camere deversoare (din care 12 sunt funcționale), dotate cu stavile mobile destinate descărcării directe în râul Bahlui a apelor uzate orășenești în amestec cu apele pluviale, în timpul perioadelor cu precipitații abundente". Continuarea, în Ziarul de Iași.

Costel Alexe cu chelnerița de la Ape (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Alexe cu chelnerița de la Ape

Costel Alexe cu chelnerița de la Ape. Ultimul dosar penal în care este protagonist, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi are un "miez" despre care însă nimeni nu vrea să vorbească. Costel Alexe cu chelnerița de la Ape În căutarea informaţiei care pare ascunsă în tot acest puzzle construit în jurul Şcolii Populare de Artă "Titel Popovici", am încercat să punem cap la cap tot ce s-a întâmplat până acum, de la numirea prin detaşare a lui Vlad Baba la conducerea instituţiei. Citește și: Unde fug iahturile oligarhilor ruși, pentru a nu fi confiscate: țări care nu au tratat de extrădare cu SUA După ce l-a adus în grupul de şase consilieri personali, câţi îi dă voie Codul administrativ să angajeze (de regulă cu salariul mediu brut), Costel Alexe l-a detaşat pe Vlad Baba chiar în aceeaşi zi, pe 11 noiembrie 2020, la conducerea Şcolii Populare de Arte. Continuarea, în Ziarul de Iași.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră