sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: aparatura

3 articole
Eveniment

Vămi românești, fără aparatură de control

Vămi românești, fără aparatură de control. Sindicatul Național Meridian desfășoară acțiuni de consultare a angajaților Autorității Vamale Române pentru posibila declanșare a unui conflict de muncă, ca urmare a nemulțumirilor legate de condițiile de muncă și de neacordarea unor drepturi esențiale. Vămi românești, fără aparatură de control Potrivit sindicatului, sediul Autorității Vamale Române din București funcționează de mai mulți ani într-un cămin de nefamiliști, fără condiții corespunzătoare pentru desfășurarea activităților. Citește și: EXCLUSIV Sediul AUR Caraș Severin, într-o clădire a unor condamnați urmăriți internațional, Adina și Valentin Armașu Situația este similară și în alte unități teritoriale, cum ar fi cele din Tulcea, Gorj, Argeș, Albița și Dâmbovița, unde clădirile sunt într-o stare avansată de degradare din lipsa fondurilor pentru întreținere zilnică. „Lipsa alocării sumelor necesare, implicit a unor servicii minime de întreținere și chiar de igienizare, a dus la deteriorarea lor fiind obligatorii acum și unele operațiuni de consolidare. Totodată, în prezent, angajații tremură la propriu, nefiind asigurată o temperatură adecvată în aceste spații, cum este cazul la Brăila, Vrancea, Stânca-Costești, Giurgiulești ș.a.”, avertizează Sindicatul Național Meridian. Deficiențe în aparatură, achiziții Insuficiente Sindicatul menționează lipsa aparaturii esențiale pentru control, în special în birourile de frontieră, în ciuda unor achiziții recente de echipamente, care sunt însă insuficiente: „Verificarea mijloacelor de transport făcându-se în continuare cu metode din secolul trecut.” Lipsa fondurilor a dus la situații în care unii angajați și-au cumpărat din bani proprii materiale de birou și alte resurse necesare. „Lipsa fondurilor este atât de gravă încât unii angajați își cumpără din bani proprii cele necesare activității zilnice,” precizează sindicatul, subliniind și o discriminare în drepturi salariale față de alte categorii de personal care lucrează în aceleași puncte de frontieră, precum polițiștii și personalul ANSVSA. Apel pentru îmbunătățirea Condițiilor de Muncă Sindicaliștii cer luarea unor măsuri urgente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și pentru reglementarea statutului profesional al angajaților Autorității Vamale Române, avertizând că, în caz contrar, vor declanșa acțiuni de protest imediate. Sindicatul Național Meridian reprezintă peste o treime dintre angajații Autorității Vamale Române și susține că situația actuală nu poate rămâne nerezolvată la nesfârșit.

Vămi românești, fără aparatură de control (sursa: Facebook/Rosian Vasiloi)
Dezastrul testărilor anti-drog Foto: News.ro
Eveniment

Dezastrul testărilor anti-drog

Dezastrul testărilor anti-drog: aparatura institutului medico-legal este veche de 17 ani, are “frecvent“ sincope și nu acoperă tot spectrul substanțelor de pe piață, a explicat, într-un interviu pentru news.ro, un medic de la Institutul Național Medico-Legal (INML). Citește și: Cel mai important proiect al lui Bolojan, drumul expres Oradea-Arad, a fost scos la licitație Medicul Gabriel Gorun a mai arătat că sunt sute de substanțe psihoactive care nu pot fi depistate. INML este subordonat ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila (PSD). Dezastrul testărilor anti-drog Ce a arătat medicul Gorun despre situația dezastruoasă a aparaturii de testare anti-drog de la INML: “Ceea ce face Poliţia Română pe teren se cheamă depistare – identificare, adică face o selecţie, un screening orientativ cu nişte metode care au nişte surse de eroare multiple şi sensibilităţi şi specificităţi relativ departe de certitudine, adică undeva la 90, 85%, acuma şi în funcţie de substanţa căreia i se adresează testul. Aşadar toate aceste teste necesită confirmare“. “Aşadar, noi avem în institut, în sistemul medico-legal să spunem, avem aparate cu care facem confirmările prezenţei drogurilor pe care poliţia le-a suspicionat prin triajul pe care l-a făcut pe stradă, prin acele drug testere pe care ei le folosesc“. “Aşadar, la Bucureşti, în momentul de faţă, jonglăm cu o aparatură veche de 15-17 ani care este depăşită cam de 10 ori din punct de vedere al numărului de probe cu care este bombardat acest laborator“. “Evident că aceste aparate sunt uzate moral, sunt uzate fizic, tot timpul ele necesită service-uri, piesele sunt tot mai greu de procurat pentru astfel de aparate foarte vechi, sincopele de funcţionare a lor sunt destul de frecvente“. “Probleme pun aceste substanţe noi psihoactive cu o explozie după anii 2010 proporţională cu trecerea timpului, în momentul de faţă fiind cunoscută prezenţa a vreo 800 şi ceva de substanţe noi, dintre care vreo 200 şi ceva ar fi detectabile pentru că avem suficiente informaţii despre ele cât să le putem cuantifica în librăriile de date pe care aparatele le citesc. Ei, noi nu prea putem face chestia asta pentru că nu avem aparatura care ne trebuie“. “Aşadar, noi, pe lângă incapacitatea de a prelucra volumul de probe foarte mare, avem şi această limitare tehnologică care nu ne dă voie să fim foarte siguri că ceea ce detectăm este cu adevărat spectrul real de substanţe din acea probă sau este doar incomplet“. Medicul a mai arătat că există aparatură performantă la Cluj și Bistrița, achiziționată de administrațiile locale, dar ele au dreptul legal să acționeze în limitele acelor județe. Un laborator performant pentru testarea antidrog ar costa circa cinci milioane de euro, a arătat medicul.

Spitalul Sf. Spiridon, aparatură medicală fără acte de proveniență, spune Mihai Prisada, șeful ANMR Foto: Facebook
Eveniment

Spitalul Sf. Spiridon, aparatură medicală fără acte

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) descoperit, în 2022, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași aparatură medicală fără acte de proveniență, respectiv fără facturi de achiziție, așa că a amendat spitalul, a anunțat, azi, președintele acestei agenții, Răzvan Mihai Prisada. Acesta este spitalul unde lucra unul din medicii cardiologi acuzați că refolosea stimulatoare cardiace luate de la persoane decedate. Spitalul Sf. Spiridon, aparatură medicală fără acte de proveniență „La Spitalul Sf. Spiridon a existat un control de la ANMDMR, în septembrie 2022, şi s-a dat o amendă pentru utilizarea dispozitivelor medicale pentru care nu existau acte de provenienţă. Actele de provenienţă în cazul unui spital înseamnă facturi de achiziţie. Au fost verificate şi dispozitivele cardiace. Nu aveau (n.r. acte de provenienţă) şi lucrul acesta a fost semnalat de colegi către Direcţia de Sănătate Publică şi mai departe. Ancheta, din câte ştiu, este încă în desfăşurare. (...) A fost verificat Spitalul Sf Spiridon, Secţia de Cardiologie. Nu ştiu dacă au fost verificate şi alte secţii", a spus Prisada, miercuri, într-o conferinţă de presă. Prisada a menţionat că la Spitalul "Sf Spiridon" din Iaşi a fost un control periodic şi nu ca urmare a unei reclamaţii. Citește și: Medicul care steriliza ilegal stimulatoarele cardiace de la cadavre, 30.000 de lei lunar numai din salarii. A și economisit 107.000 de euro pe an „Au fost verificate multe spitale în 2022 şi au fost probleme... Şi la spitalele mari din Bucureşti au fost verificări. Dacă sunt probleme, se consemnează, se dau amenzi. (...) Există dispozitive de foarte diverse feluri şi acolo unde au fost descoperite neconformităţi s-au luat măsurile legale, inclusiv în Capitală", a adăugat Prisada.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră