sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: antony blinken

9 articole
Internațional

Antony Blinken respinge ideea anexării Groenlandei

Antony Blinken respinge ideea anexării Groenlandei. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat ferm miercuri că ideea anexării Groenlandei, evocată de președintele ales Donald Trump, nu este viabilă și a exclus o intervenție militară în acest sens. Antony Blinken respinge ideea anexării Groenlandei Într-o conferință de presă la Paris, alături de ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot, Blinken a subliniat importanța cooperării internaționale. Citește și: Avocatul Poporului, din ce în ce mai servil cu puterea: Renate Weber admite că a primit multe sesizări în legătură cu ordonanța „trenuleț”, dar nu a făcut nimic în legătură cu asta „Suntem mai eficienți și obținem rezultate mai bune atunci când lucrăm îndeaproape cu aliații noștri, fără a-i izola.” A descris ideea anexării Groenlandei drept „nepotrivită” și a dat asigurări că „nu se va produce”. Declarațiile controversate ale lui Trump Donald Trump a refuzat să excludă utilizarea forței economice sau militare pentru a prelua controlul asupra Groenlandei, susținând că acest teritoriu este crucial pentru securitatea națională a SUA. În plus a amenințat că va aplica „forță economică” împotriva Canadei pentru a transforma acest aliat în „al 51-lea stat” al SUA. A inclus și Canalul Panama în planurile sale de extindere a influenței americane. Reacțiile internaționale Planurile lui Trump au stârnit reacții rapide din partea liderilor europeni Cancelarul german Olaf Scholz a menționat o „anumită neînțelegere” între liderii europeni și Trump. Ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen a făcut apel la calm: „Ar trebui să ne încetinim puțin ritmul cardiac.” Comisia Europeană a cerut respectarea suveranității statelor membre, subliniind că Groenlanda este protejată prin apărarea colectivă a UE (articolul 42.7 din Tratatul UE). De ce e Groenlanda o atracție pentru Trump Groenlanda, teritoriu autonom dependent de Danemarca, a devenit din ce în ce mai atractivă datorită resurselor naturale. Deși prospectarea petrolieră și exploatarea uraniului sunt interzise, insula are un potențial semnificativ. De asemenea, datorită importanței geostrategice. Statele Unite dețin deja o bază militară pe insulă. Totuși, Groenlanda caută să își consolideze suveranitatea, în ciuda dependenței financiare de Danemarca. Subiect sensibil Comisia Europeană consideră aceste declarații o „întrebare teoretică” subliniază că Groenlanda este deja apărată în contextul tratatelor europene. Rămâne de văzut cum vor evolua relațiile internaționale și dacă vor exista încercări concrete de a influența statutul insulei arctice.

Antony Blinken respinge ideea anexării Groenlandei (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Ucraina, progrese "foarte încurajatoare" în contraofensivă (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Internațional

Ucraina, progrese "foarte încurajatoare" contraofensiv

Ucraina, progrese "foarte încurajatoare" în contraofensivă. Statele Unite ale Americii (SUA) văd progrese "foarte încurajatoare" în contraofensiva pe care Ucraina o desfăşoară în prezent împotriva Rusiei pentru eliberarea teritoriilor sale, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în vizită la Kiev. Ucraina, progrese "foarte încurajatoare" în contraofensivă "Se văd foarte clar progrese importante ce sunt făcute în prezent în contraofensivă şi aceasta este foarte, foarte încurajator", a apreciat Blinken, în timpul întrevederii sale cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Citește și: Pensionar special din SRI, la bază „mecanic agricol”, pus de Grindeanu la conducerea inutilei societăți care administrează Palatul CFR. Societatea, zeci de angajați, sporuri peste sporuri La rândul său, Zelenski a atenţionat, în timpul discuţiilor sale cu Blinken, că va urma o "iarnă dificilă". "Ne aşteaptă o iarnă dificilă. Însă noi suntem bucuroşi că nu o vom înfrunta singuri. Blinken, întâlnire cu Zelenski la Kiev (sursa: Facebook/U.S. Department of State) O vom face împreună cu partenerii noştri", a declarat Zelenski, mulţumindu-le SUA pentru ajutorul lor în sectorul energetic, vizat de bombardamente ruse sistematice în ultimul an.

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului

Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean. Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken nu a exclus joi eventuale negocieri asupra graniţelor Ucrainei, reiterând în acelaşi timp că va fi la latitudinea ucrainenilor să decidă în această privinţă. Lupte pe teren sau alte mijloace Vorbind în faţa unei comisii a Congresului american, el a reafirmat că orice eventuală pace cu Rusia trebuie să fie "justă şi durabilă", adică una care să respecte independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, dar "cum este definită exact pe teren, ne aşteptăm de la ucraineni sa ne spună". Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online El a părut astfel să susţină faptul că ucrainenii ar avea dificultăţi în recuperarea tuturor teritoriilor anexate de Rusia, în special a Peninsulei Crimeei. "Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii vor fi hotărâţi să lupte pe teren şi poate teritorii pe care vor decid că trebuie să încerce să le recupereze prin alte mijloace", a afirmat el. Antony Blinken a fost chestionat în mod special de alesul republican Chris Stewart, care a dorit să afle dacă Statele Unite susţin voinţa preşedintelui Volodimir Zelenski de a recupera Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Soarte peninsulei Crimeea, necunoscuta războiului ucrainean Şeful diplomaţiei americane, care consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru o negociere, a insistat că "sunt decizii pe care ucrainenii trebuie să le ia cu privire la modul în care îşi văd viitorul şi cum se traduce acest lucru în termeni de suveranitate, integritate teritorială şi independenţă a ţării". "Ceea ce nu dorim, în interesul tuturor, este ca acest lucru să se rezolve într-un loc şi într-un timp care să îi invite pe ruşi să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi să atace din nou", a spus el. Citește și: Ciolacu tocmai a pornit un război cu Comisia Europeană: viitorul premier a declarat răspicat că prevederile din PNRR asumate de România nu vor fi respectate și cere noi „discuții” Statele Unite şi partenerii săi occidentali nu recunosc anexarea Peninsulei Crimeei sau teritoriile anexate de forţele ruse în estul Ucrainei, unde au loc lupte aprige. Coaliţia condusă de Statele Unite, care oferă cel mai mare ajutor militar Ucrainei, susţine că este pregătită să apere Ucraina cât va fi necesar până la retragerea forţelor ruse, dar rămâne cel mai adesea evazivă în cazul Crimeei.

SUA: Putin nu poate să scape (sursa: Facebook/US Department of State)
Internațional

SUA: Putin nu poate să scape

SUA: Putin nu poate să scape. Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat joi un apel către comunitatea internaţională pentru a-l constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru invadarea Ucrainei, informează France Presse şi Reuters. SUA: Putin nu poate să scape "Nu îl putem lăsa pe preşedintele Putin să scape aşa", a declarat Blinken în cursul unei reuniuni speciale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate Ucrainei. "Această ordine internaţională care ne reuneşte aici astăzi şi pe care facem eforturi pentru a o salvgarda este călcată în picioare în faţa ochilor noştri", a adăugat demnitarul american. El a denunţat recenta escaladare cauzată de anunţul separatiştilor pro-ruşi de a organiza referendumuri în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Reuniunea are loc în prezenţa ministrului de externe rus Serghei Lavrov, dar acesta nu era aşezat în jurul mesei Consiliului în timpul discursurilor miniştrilor, fiind înlocuit de un adjunct. Lavrov acuză "impunitatea" Kievului În intervenţia sa, Lavrov a respins acuzaţiile occidentale cu privire la războiul din Ucraina, denunţând ceea ce el a numit "impunitatea" Kievului. "Kievul datorează impunitatea sa partenerilor săi occidentali", a afirmat şeful diplomaţiei ruse în faţa omologilor, printre care cel ucrainean, Dmitro Kuleba. Citește și: Kremlinul vede că o parte din rezerviști părăsesc Rusia în grabă, dar consideră „o exagerare” că ar fi mulți care fac asta Vladimir Putin a anunţat miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

Blocaj total între SUA și Rusia (sursa: Facebook/US Department of State)
Internațional

Blocaj total între SUA și Rusia

Blocaj total între SUA și Rusia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au avut vineri prima lor discuţie telefonică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în care au abordat situaţia din această ţară, criza alimentară şi un posibil schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova. Blocaj total între SUA și Rusia "Am avut o discuţie sinceră şi directă", a spus Blinken la o conferinţă de presă, potrivit AFP. El declarase miercuri că doreşte să-l contacteze pe omologul său rus pentru a discuta despre oferta SUA pentru eliberarea de către Rusia a baschetbalistei Brittney Griner şi a fostului soldat american Paul Whelan. Citește și: EXCLUSIV Administratorul intereselor de afaceri ale oligarhului rus Deripaska, numit șef al aeroporturilor Otopeni și Băneasa. Deripaska, pe lista de sancțiuni a UE Aceştia ar putea fi eliberaţi în schimbul lui Viktor Bout, un traficant de arme rus încarcerat în SUA. Dar, conform mesajelor transmise de Blinken şi Lavrov după discuţia lor, ei nu au ajuns la niciun acord în acest sens. În ce priveşte agresiunea rusă contra Ucrainei, Blinken a precizat că l-a atenţionat pe omologul său rus că lumea nu va recunoaşte "niciodată" anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia. Acuzații reciproce Potrivit unui comunicat al MAE rus, citat de agenţiile Reuters şi EFE, Lavrov i-a transmis lui Blinken că ajutorul militar occidental oferit Ucrainei nu face decât să prelungească conflictul şi a susţinut că Rusia îşi va atinge chiar şi în aceste condiţii obiectivele "operaţiunii militare speciale". Pe de altă parte, pe tema crizei alimentare, criză care potrivit Washingtonului este amplificată de blocada rusească asupra exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră - blocadă a cărei ridicare este aşteptată în urma unui acord încheiat recent -, Lavrov i-a reproşat omologului său american că Washingtonul alimentează o astfel de criză prin sancţiunile împotriva Rusiei care o împiedică pe aceasta să exporte cereale şi îngrăşăminte.

Biden, Blinken, fără acces în Rusia (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Biden, Blinken, fără acces în Rusia

Biden, Blinken, fără acces în Rusia. Moscova a interzis sâmbătă intrarea în ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează agenţiile Reuters şi EFE. "Acţiunile ostile ale Washingtonului se vor întoarce ca un bumerang împotriva SUA şi vor fi respinse cum se cuvine", notează Ministerul rus de Externe în anunţul despre interdicţia menţionată. Biden, Blinken, fără acces în Rusia Decizia Moscovei este doar una simbolică, dar se înscrie în spirala descendentă a relaţiilor ruso-americane, ce s-au degradat continuu chiar şi în perioada premergătoare lansării invaziei ruse asupra Ucrainei. Rusia a anunţat sâmbătă o măsură similară şi împotriva soţiei premierul canadian Justin Trudeau, Sophie Trudeau, şi a altor 25 de cetăţeni canadieni, ca răspuns la sancţiunile "antiruseşti" impuse de Canada. Citește și: Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile Guvernul canadian anunţase vineri o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei şi sancţiuni ce vizează 14 cetăţeni ruşi. Printre aceştia se regăsesc de asemenea Elena Timcenko şi Natalia Browning, soţia şi, respectiv, fiica lui Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai bogaţi oligarhi ruşi şi considerat a fi un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Blinken, Austin - la Kiev, Moscova - furioasă (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Blinken, Austin - la Kiev, Moscova - furioasă

Blinken, Austin - la Kiev, Moscova - furioasă. Vizita secretarului de stat american și a șefului Pentagonului la Kiev a declanșat frustrare și furie la Moscova. Blinken, Austin - la Kiev, Moscova - furioasă Rusia a avertizat Statele Unite împotriva trimiterii de noi arme în Ucraina, a declarat ambasadorul Moscovei la Washington la televiziunea de stat rusă, informează luni Reuters. "Am subliniat inacceptabilitatea acestei situaţii când Statele Unite varsă arme în Ucraina şi am cerut încetarea acestei practici", a declarat Anatoli Antonov într-un interviu la canalul de televiziune Rossia 24. Antonov a spus că a trimis o notă diplomatică oficială Washingtonului exprimând îngrijorările Rusiei. El a adăugat că astfel de livrări de arme din Statele Unite vor agrava şi mai mult situaţia. Vizită extraordinară la Kiev Şeful diplomaţiei Washingtonului şi secretarul american al apărării s-au întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski la Kiev duminică seară (FOTO, aici), promiţând o nouă asistenţă în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski şi alte ţări din regiune temându-se de agresiunea rusă. La începutul lunii aprilie, preşedintele american Joe Biden a anunţat o asistenţă militară suplimentară de 800 milioane de dolari pentru Ucraina, extinzând sistemele furnizate pentru a include artilerie grea. Citește și: Europa răsuflă ușurată, după ce i-a trecut glonțul putinist pe la ureche: Marine Le Pen își recunoaște înfrângerea în fața lui Emmanuel Macron, deși clamează o „victorie remarcabilă” Zelenski a cerut liderilor americani şi europeni să livreze Kievului arme grele şi echipamente. Mii de persoane au fost ucise şi milioane strămutate de când Rusia a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" pentru "demilitarizarea" ţării vecine. "Operațiunea militară specială" a Moscovei, crime în masă Invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie a ucis mii de persoane, a strămutat milioane şi a ridicat temeri asupra unei confruntări mai ample între Rusia şi Statele Unite - de departe cele mai mari două puteri nucleare ale lumii. Preşedintele Vladimir Putin spune că "operaţiunea militară specială" în Ucraina este necesară deoarece Statele Unite folosesc Ucraina pentru a ameninţa Rusia şi Moscova trebuie să se apere împotriva persecuţiei vorbitorilor de limbă rusă. Ucraina şi Occidentul declară că Rusia a început un război neprovocat de agresiune, aminteşte Reuters.

Blinken și șeful Pentagonului, la Kiev (sursa: Agerpres)
Internațional

Blinken și șeful Pentagonului, la Kiev

Blinken și șeful Pentagonului, la Kiev. Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul american al apărării Lloyd Austin au sosit la Kiev şi poartă discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski. Blinken și șeful Pentagonului, la Kiev Cel puțin conform unei declarații de duminică seara care apare într-o înregistrare video postată pe reţelele de socializare de către Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean, informează duminică Reuters. Citește și: Europa răsuflă ușurată, după ce i-a trecut glonțul putinist pe la ureche: Marine Le Pen își recunoaște înfrângerea în fața lui Emmanuel Macron, deși clamează o „victorie remarcabilă” Reuters nu a putut verifica în mod independent dacă oficialii americani au ajuns în capitala Ucrainei.

SUA, îngrijorată de anunțul Turciei (sursa: Facebook/US Department of State)
Internațional

Rusia - război, nu diplomație în Ucraina

Rusia - război, nu diplomație în Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă "un scenariu de provocări" conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP. Rusia - război, nu diplomație în Ucraina Evenimentele din ultimele 24-48 de ore "fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei", a acuzat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen. Citește și: Putin a dat semnalul începerii operațiunii „Ucraina”: tiruri de artilerie în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk "Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică" la această criză gravă între Occident şi Rusia, "suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia", a spus şeful diplomaţiei americane. Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU. Germania: Rusia exercită "o ameninţare absolut inacceptabilă" Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită "o ameninţare absolut inacceptabilă" asupra securităţii europene. Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor "au fost un licăr de speranţă", a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, "deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală". "Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă", a declarat şefa diplomaţiei germane. În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei "nu sunt încurajatoare până acum". "Vrem să discutăm în orice moment" despre aceste subiecte cu Rusia, dar "nu cu propuneri care pun la îndoială arhitectura de securitate pe care am construit-o împreună" în Europa, a afirmat ea.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră