vineri 21 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: anm

9 articole
Eveniment

Atenționare meteorologică, ninsori viscolite și ger

Atenționare meteorologică, ninsori viscolite și ger. Meteorologii au emis o atenționare de cod galben valabilă în intervalul 17 februarie, ora 10 – 19 februarie, ora 10, pentru mai multe județe din sudul țării. Atenționare meteorologică, ninsori viscolite și ger Potrivit ANM, se vor înregistra ninsori moderate cantitativ în județele Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și București, unde stratul de zăpadă va ajunge la 15-25 cm. Citește și: VIDEO Amenințări cumplite de la fanaticii lui Călin Georgescu: „Băi, Bolojane, vă iau familia și o dau, uite așa, cu capul de bordură!” De asemenea, în estul județului Olt, sudul județelor Argeș, Dâmbovița și Prahova, precum și în vestul județului Constanța, se va depune un strat de 10-15 cm de zăpadă. Pe parcursul acestui interval, vântul va avea intensificări de până la 45 km/h, determinând viscolirea temporară a zăpezii și reducerea vizibilității. Cod galben de ger și temperaturi negative În perioada 17-19 februarie, meteorologii avertizează că vremea va deveni deosebit de rece, cu nopți și dimineți geroase în mai multe regiuni ale țării. Cele mai afectate zone vor fi nordul, centrul și nord-estul României, precum și zonele montane, unde temperaturile minime vor coborî în general între -17 și -10 grade Celsius. Vreme rece până la sfârșitul săptămânii Pe lângă atenționările de cod galben, meteorologii au emis și o informare meteorologică pentru perioada 17 februarie, ora 10 – 19 februarie, ora 10, ce vizează ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului și ger. În intervalul menționat, temporar va ninge în regiunile sudice și sud-estice, local în centrul țării și pe arii restrânse în restul teritoriului. Se va depune un strat nou de 10-20 cm de zăpadă, iar pe drumuri se va forma ghețuș. Vântul va sufla moderat în sudul țării, cu viteze de 30-40 km/h, iar pe litoral, temporar, va avea rafale de 40-45 km/h. Vremea va rămâne rece în toate regiunile până la sfârșitul săptămânii, iar până miercuri, nopțile și diminețile vor fi geroase în nordul și centrul țării, urmând ca valul de frig să se extindă și în sud. Recomandări pentru populație Având în vedere condițiile meteorologice severe, autoritățile recomandă: Evitarea deplasărilor neesențiale, mai ales în zonele afectate de ninsori abundente și viscol. Echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă și verificarea rezervelor de combustibil, apă și alimente. Atenție sporită la formarea ghețușului pe carosabil și trotuare. Protejarea persoanelor vulnerabile și evitarea expunerii prelungite la temperaturi foarte scăzute.

Atenționare meteorologică, ninsori viscolite și ger( sursa: Pexels/Lisa Fotios)
Ninsoare și lapoviță până luni seara (sursa: Facebook/Poliția Română)
Eveniment

Ninsoare și lapoviță până luni seara

Ninsoare și lapoviță până luni seara. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o informare meteo de ninsoare, vânt puternic și răcire accentuată, valabilă până luni, 3 februarie, la ora 22:00. Fenomenele meteo severe vor afecta întreaga țară, cu variații regionale în ceea ce privește tipul precipitațiilor și intensitatea vântului. Ninsoare și lapoviță până luni seara Meteorologii anunță că precipitațiile vor fi prezente pe arii extinse în nordul țării pe parcursul zilei de duminică, urmând să se extindă în centrul, estul și sud-estul țării în noaptea de duminică spre luni. Citește și: România riscă să piardă 660 milioane euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului Ninsori abundente vor avea loc în Maramureș, nordul și estul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei. Se va depune un strat de zăpadă între 1 și 5 cm, iar în Carpații Orientali stratul poate ajunge până la 10 cm. În restul regiunilor, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie și lapoviță, cu posibilitatea formării poleiului sau ghețușului izolat. Vânt puternic și rafale de până la 80 km/h Vântul se va intensifica începând de luni, 3 februarie, în mai multe zone. În est, sud-est și sud-vest: Rafale de 40 - 45 km/h În zona montană înaltă, răbufniri de 60 - 80 km/h în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură Temperaturi în scădere Pe măsură ce frontul atmosferic traversează România, temperaturile vor scădea semnificativ. Duminică, se va înregistra prima scădere semnificativă a temperaturilor în nord-vest și nord Luni, răcirea se va extinde în toată țara, cu minime preponderent negative Meteorologii avertizează că întreaga săptămână va fi marcată de vreme rece, cu temperaturi ce pot deveni geroase în depresiunile din nord și centru. De asemenea, vântul va continua să bată cu intensificări temporare în regiunile estice și la munte. Recomandări pentru șoferi și populație Având în vedere condițiile meteo severe, autoritățile recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în zonele afectate de ninsoare și viscol. De asemenea, echiparea corespunzătoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante, atenție sporită la polei și carosabil alunecos și protejarea împotriva frigului, mai ales în zonele unde se așteaptă ger și vânt puternic.

Vremea e în răcire, avertizează ANM (sursa: Pexels/Lisa Fotios)
Eveniment

Vremea e în răcire, avertizează ANM

Vremea e în răcire, avertizează ANM. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite, valabilă până luni dimineață în anumite regiuni, precum și o informare meteo pentru vânt și precipitații moderate la nivel național. Vremea e în răcire, avertizează ANM Atenționarea de Cod galben pentru intensificări ale vântului este în vigoare în perioada 9 noiembrie, ora 12:00 - 11 noiembrie, ora 10:00. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Zonele vizate sunt Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Munteniei, în județele Galați, Brăila, Ialomița, Constanța și Tulcea, unde vântul va atinge viteze de 50 - 65 km/h. Cod galben de ninsori viscolite în zona montană Începând de duminică dimineața, de la ora 6:00, până luni la ora 6:00, se va activa un Cod galben de ninsori și viscol în zonele montane ale județelor Prahova, Buzău, Vrancea, Brașov și Covasna, la altitudini de peste 1.000 de metri. Aici, ninsorile vor fi însoțite de viscol, cu viteze ale vântului de 40 - 55 km/h, iar stratul de zăpadă va depăși local 10 - 20 cm. Vreme rece și precipitații moderate pentru întreaga țară Pentru perioada 9 noiembrie, ora 12:00 - 11 noiembrie, ora 10:00, este în vigoare o informare meteo de vânt și precipitații moderate la nivel național. Vântul va fi intens în sudul Moldovei, Dobrogea și Muntenia, cu rafale de 40 - 50 km/h. Precipitațiile se vor extinde în sud-est, sud și local în centru, unde se așteaptă ploi, ninsori și lapoviță în zonele joase și ninsori în Carpații Orientali și Meridionali, la peste 1.000 de metri. Cantitățile de precipitații vor ajunge la 10 - 20 l/mp și izolat vor depăși 25 - 30 l/mp. Meteorologii anunță o răcire semnificativă a vremii, mai ales în sud, est și centru, temperaturile fiind mai scăzute decât media acestei perioade.

Vremea se răcește accentuat din noiembrie (sursa: Pexels/Vlad Chețan)
Eveniment

Vremea se răcește accentuat din noiembrie

Vremea se răcește accentuat din noiembrie. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că vremea se va menţine caldă în următoarele zile, cu maxime ce pot ajunge la 19 - 20 de grade în majoritatea regiunilor. Începând cu primele zile ale lunii noiembrie, temperaturile vor începe să scadă treptat, marcând intrarea într-un proces de răcire generalizat. Temperaturile prognozate în principalele regiuni În Transilvania, Maramureş şi Moldova, maximele diurne vor coborî până la 8 grade. Citește și: Cui concesionează Simion locurile de parlamentar: bugetară din Guvern, cu 4 case și 2 apartamente, deschide lista AUR la Bacău În Muntenia şi Crişana, temperaturile diurne nu vor depăşi 10 grade în săptămâna a doua a intervalului de prognoză. Banatul va avea temperaturi uşor mai ridicate în prima săptămână, cu maxime de până la 19 grade, dar acestea vor scădea la 16 grade în săptămâna a doua. Vremea se răcește accentuat din noiembrie Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte treptat începând cu data de 1 noiembrie. În Crişana şi Banat, precipitaţiile vor deveni mai frecvente spre sfârşitul intervalului de prognoză, în timp ce în Transilvania şi Maramureş, acestea sunt aşteptate să înceapă în jurul datei de 3 noiembrie. Variaţii ale temperaturilor nocturne Temperaturile nocturne vor avea o scădere semnificativă în cea de-a doua săptămână a prognozei, ajungând la valori de 0 grade sau chiar sub acest prag în Transilvania, Maramureş şi Moldova. În Banat şi Crişana, minimele vor oscila între 0 şi 4 grade, iar în Dobrogea, acestea vor fi mai ridicate în prima săptămână, dar vor scădea treptat până la 3 grade în a doua săptămână. Tendinţe în Oltenia şi la munte În Oltenia, valorile termice vor fi mai ridicate în primele zile, atingând 24 de grade, însă vor scădea până la 11 grade în prima parte a lunii noiembrie. La munte, maximele vor începe de la 14 grade, scăzând apoi la valori de 1 - 2 grade, în timp ce minimele vor ajunge la -4 - -2 grade spre finalul perioadei. Temperaturi scăzute şi precipitaţii Prognoza ANM, bazată pe modelele oferite de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), indică răcirea generalizată în toate regiunile ţării începând cu noiembrie. Probabilitate de precipitații va fi ridicată, în special în a doua săptămână a intervalului de referinţă.

Autoritățile întrețin o isterie totală în București pentru o banală ploaie de toamnă Foto: Facebook
Politică

Isterie în București o banală ploaie toamnă

Autoritățile întrețin o isterie totală în București pentru o banală ploaie de toamnă. Presa subvenționată, pe diferitecăi, de stat, accentuează această stare de isterie. Citește și: Furtuna anunțată, „o isterie mediatică destul de suspectă”, opinează un conferențiar universitar, care adaugă că episodul meteo nu e ceva nemaiîntâlnit Isterie în București pentru o banală ploaie de toamnă În realitate, ultima prognoză a Administrației Naționale de Meteorologie arată o situație banală, cel puțin până luni dimineața: „Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 29.09.2024 Ora 10:00 - 30.09.2024 Ora 10:00 Vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi mai mult noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…70 l/mp și posibil de peste 80 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 50…55 km/h. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 10…11 grade”. Pentru comparație, în inundațiile de la Galați, de acum două săptămâni, volumul ploielor a fost de circa 150 l/mp. ANM arată că luni situația va fi complet calmă: „Prognoză Meteorologică pentru Intervalul 30.09.2024 Ora 10:00 - 01.10.2024 Ora 10:00 Vremea va fi închisă, rece, iar ziua temporar va ploua (10…15 l/mp). Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 16 grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade. Vântul va sufla slab și moderat”. În fruntea celor care lansează mesaje privind fenomene meteo „extreme” este Inspectoratul de Stat, care abuzează de sistemul RO-Alert. „Atenție! Începând de astăzi ora 15.00 în regiunea București-Ilfov sunt prognozate fenomene meteo extreme, repetitive, inclusiv pe timpul nopții. Pentru protecție recomandăm: evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectură ce pot fi displocate; sistarea activităților desfășurate în teren deschis; închiderea ferestrelor locuințelor; evitarea atingerii stâlpilor/ firelor; urmăriți informările transmise de autorități; curățați șanțurile și rogolele. Accesați: www.fiipregatit.ro ISUBIF”, anunța ISU București-Ilfov. Ministerul de Interne anunța azi „activarea grupei operative și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, în 29 județe și municipiul București aflate sub avertizare cod portocaliu”. La ședința de la Interne au participat „viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI”. Președintele Consiliului Județean Ilfov, liberalul HubertThuma, scria, azi, pe Fcaebook: „România va fi măturată de ciclonul Ashley. Va ploua mult, într-un interval scurt de timp și meteorologii vorbesc despre inundații. Colegii mei de la Prefectură și de la ISU București-Ilfov sunt în teren continuu. Am vorbit cu toți primarii, luăm toate măsurile care se impun! Aveți grijă și de animalele voastre! Toate ființele au dreptul la viață. Dezlegați-vă câinii, în caz de inundații! Să se poată salva”. Isteria a început de acum câteva zile, amplificată de presă. „ANM anunţă un potop periculos peste Bucureşti şi alte 21 de judeţe din ţară”, titra, la 27 septembrie, Antena 3.

Caniculă în Banat, Oltenia și Muntenia (sursa: ANM)
Eveniment

Caniculă în Banat, Oltenia și Muntenia

Caniculă în Banat, Oltenia și Muntenia. Mai multe judeţe din Banat, Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei se vor afla, marţi, sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, în aceste regiuni temperaturile urmând să atingă 40 de grade. Caniculă în Banat, Oltenia și Muntenia Disconfortul termic va fi accentuat iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime, în marea lor majoritate, vor fi de 39...40 de grade. Citește și: Salariul mediu net în administrația publică – 7.055 lei/lună, cu 1.000 de lei mai mult decât acum un an Minimele vor fi de 21...22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală. De asemenea, zone din Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpaţii Meridionali şi Occidentali se vor afla sub avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat. În aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade şi vor caracteriza o noapte tropicală.

Iunie - temperaturi minime extreme în România (sursa: Facebook/Administratia Nationala de Meteorologie RA)
Eveniment

Iunie - temperaturi minime extreme în România

Iunie - temperaturi minime extreme în România. Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, luna iunie fiind, de altfel, cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului, potrivit caracterizării climatice publicate recent de Administraţia Naţională de Meteorologie. Iunie - temperaturi minime extreme în România Cea mai caldă zi de iunie în România a fost înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938, când temperatura a urcat la 42 grade. La polul opus, temperatura minimă absolută a lunii iunie este -12 grade, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939. Citește și: Catastrofă: România a atras zero euro din fondurile de coeziune din bugetul 2021-2027. Suma alocată: 29 de miliarde euro, din care 2,7 miliarde euro trebuie absorbiți în 2024 "În perioadele calde, nu de puţine ori, valorile termice urcă după-amiaza la peste 30 grade C, iar în perioadele ploioase, într-un interval scurt, de câteva ore, aversele de ploaie pot aduce cantităţi de precipitaţii ce depăşesc cantităţile medii lunare. Acest aspect instabil al vremii, specific lunii iunie, se datorează activităţii deosebit de intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, prin advecţiile de aer umed oceanic pe care le determină. La contactul dintre această masă de aer umed şi aerul tropical ce acoperă şi zona ţării noastre se produc, uneori, precipitaţii deosebit de abundente", precizează meteorologii. Mediile lunare, 16-18 grade Astfel, din datele înregistrate în perioada 1961-2023 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961-2023) depăşeşte 20 grade în Câmpia Română, vestul Banatului, în sudul şi estul Podişului Moldovei şi în zonele joase din Dobrogea. Valori medii între 18 şi 20 grade sunt specifice Câmpiei de Vest, Culoarului Mureşului, Podişului Moldovei şi zonelor deluroase din Oltenia, Dobrogea şi Muntenia. În restul teritoriului, cu excepţia zonelor montane, temperaturile medii lunare se menţin între 16 şi 18 grade. În zona montană joasă, dar şi în depresiunile intramontane, aceste valori se situează între 8 şi 1 6 grade. La altitudini de peste 1700 m, mediile de temperatură sunt între 6 şi 8 grade şi doar pe culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali (la peste 2500 m altitudine) se înregistrează temperaturi sub 6 grade. Cei mai calzi și reci ani Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3 grade, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918. În topul anilor cu cele mai calde luni iunie se află 2022, 2019, 2012, 2007, 2003, 1964 etc. Pe de altă parte, la Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este 4,2 grade, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. În topul anilor cu cele mai reci luni iunie se află: 1989, 1985, 1984, 1976, 1974, 1966 etc. Iunie, luna cea mai ploioasă Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna iunie este cea mai bogată în precipitaţii dintre toate lunile anului. Din datele înregistrate în perioada 1961-2023 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că precipitaţiile medii multianuale (1961-2023) din luna iunie sunt mai mici de 50 mm doar în jumătatea de est a Dobrogei. Acestea sunt cuprinse între 50-75 mm în zonele joase din Banat, Crişana, Oltenia şi Muntenia, în sudul Moldovei, şi local, în Transilvania. Precipitaţiile medii multianuale se situează în intervalul 75-100 mm în zonele de deal şi podiş din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Crişana. În zonele subcarpatice şi cele montane joase, precipitaţiile medii multianuale sunt cuprinse între 100-125 mm. În zona montană înaltă din Carpaţii Meridionali, Occidentali şi din nordul Carpaţilor Orientali acestea depăşesc 150 mm. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din iunie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 588,4 mm, la Bâlea-Lac, în anul 2011. Ploaia de iunie cea mai bogată La Bucureşti, cantitatea lunară maximă absolută de precipitaţii din iunie este de 297,9 mm, înregistrată la Bucureşti-Filaret, în anul 1897. În topul anilor cu cele mai ploioase luni iunie se află: 2020, 2018, 2010, 1974, 1969 etc. Totodată, în topul anilor cu cele mai secetoase luni iunie se regăsesc: 2022, 2003, 2000, 1987, 1968. Cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore, la staţiile meteorologice din România, este 204 mm, înregistrată la staţia meteo Calafat, în 3 iunie 1940. La Bucureşti, cantitatea maximă absolută de precipitaţii căzută în 24 de ore este de 136,6 mm, înregistrată în 7 iunie 1910, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.

România se umple de praf saharian (sursa: ANM)
Eveniment

România se umple de praf saharian

România se umple de praf saharian. Particule de praf saharian se vor menţine deasupra teritoriului României luni şi marţi iar depuneri de praf vor fi observate în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). România se umple de praf saharian "La finalul lunii martie, circulaţia predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. Citește și: Avertizare meteo de vijelii în toată țara. Cod galben și portocaliu, viteze ale vântului de peste 100 km/h inclusiv în București În perioada 1 aprilie, ora 10:00 - 2 aprilie, ora 22:00 se vor menţine particule de praf deasupra teritoriului României (...). Depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marţi, în vest, nord şi centru, unde sunt prognozate ploi", se arată în comunicatul ANM.

Ninsori, viscol, ger în estul României (sursa: meteoromania.ro)
Eveniment

Ninsori, viscol, ger în estul României

Ninsori, viscol, ger în estul României. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, polei, ninsori moderate cantitativ şi viscol pentru 14 judeţe, valabilă până marţi dimineaţa. Ninsori, viscol, ger în estul României În intervalul 7 ianuarie, ora 18.00 - 9 ianuarie, ora 10.00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă, local de peste 10-15 cm. Citește și: VIDEO George Simion, filmat în timp ce primește un teanc care pare a fi de bani și, în fix patru secunde, îi ia și îi strecoară în buzunar În cursul nopţii de duminică spre luni (7/8 ianuarie) şi în prima parte a zilei de luni (8 ianuarie) în jumătatea sudică a Moldovei, în cea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor fi mai ales ploi ce local vor depune polei, apoi vor predomina ninsorile. Vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55-70 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate redusă. Se vor afla sub cod galben judeţele: Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa. Potrivit meteorologilor, la începutul săptămânii vremea se va răci semnificativ, astfel încât marţi vor fi temperaturi maxime preponderent negative, cuprinse în general între -8 şi 0 grade, iar în noaptea de marţi spre miercuri (9/10 ianuarie) va fi ger în nord, centru şi est, cu minime termice de până la -20 grade.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră