sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: ambasador

12 articole
Politică

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București

„Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump", spune un fost ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman, într-un interviu la Euronews. Acesta a condus misiunea SUA în România între decembrie 2019 și februarie 2021, fiind propus în acest post chiar de Donald Trump.  Citește și: Călin Georgescu a jonglat cu zeci de milioane de dolari de la USAID Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump Întrebat ce se poate înțelege din faptul că Georgescu se laudă cu susținerea actualului președinte al SUA, Zuckerman a spus: „Că fiecare nemernic din România, mai ales ăștia de dreapta, se înconjoară și spun că sunt oamenii lui Trump. Nu-i adevărat. Toți vor ajutor, vor să se înconjoare cu această idee, dar nu-i adevărat, nu sunt ca Trump. Georgescu nu e ca Trump, Georgescu e omul rușilor. Ce s-a întâmplat aici e absolut groaznic. Democrația trebuie salvată, nu se poate lăsa acea interferență în alegeri, cum au făcut aștia. Și trebuie să fie sigur că viitorul tur al alegerilor nu o să aibă niciun fel de interferență și i o să fie făcut într-un fel egal pentru toți candidații și transparent, a să nu fie niciun dubiu că alegerile s-au făcut corect”. Fostul ambasador a mai arătat că Elon Musk vorbește în numele său, iar articolul din Bloomberg nu este credibil.  „Să fim clari. Elon Musk nu vorbește pentru administrația americană, el e un advisor special al președintelui Trump, cu misiunea să se uite la abuzuri de cheltuieli și alte lucruri similare în guvernul american. Dar el are și opiniile lui, cum ai tu, cum am eu. Așa că ce postează el, nu o face pentru guvernul american, pentru că el nu are nicio funcție în guvern. El are o misiune specifică la acest DOGE, ca să salveze bani la guvern, ca să nu se arunce cu banii pentru tâmpenii și alte lucruri”, a arătat Zuckerman despre Musk.  „Pot să citeze ei ce ce vor (n.r.: cei de la Bloomberg, care citează surse din România și SUA), dar sunt surse în România pe care nici câinele meu nu le crede. Bazat pe ce mi s-a spus mie, asta nu-i adevărat, îmi vine extrem de greu să cred că guvernul american se implică în alegerile unui stat suveran, să spună că ăsta trebuie lăsat sau nu să candideze”, a mai spus fostul ambasador.

Fiecare nemernic din România spune că e omul lui Trump, arată fostul ambasador Zuckerman
Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador (sursa: Facebook/Kimberly Guilfoyle)
Internațional

Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador

Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador. Donald Trump a anunțat marți că a ales-o pe Kimberly Guilfoyle, fosta logodnică a fiului său, Donald Trump Jr., pentru postul de ambasador al SUA în Grecia. În același timp, au fost anunțați doi noi ambasadori pentru Mexic și Turcia. Ex-logodnica lui Trump jr, numită ambasador "Timp de mulți ani, Kimberly a fost o prietenă și un aliat apropiat", a declarat Donald Trump pe rețeaua sa, Truth Social. Citește și: PSD începe să înțeleagă că Ciolacu este deja mort politic, partidul ia în calcul ca acesta să nu fie nici propunere de premier, nici candidat la prezidențiale Trump a subliniat că experiența vastă a lui Kimberly Guilfoyle în drept, mass-media și politică o face extrem de potrivită pentru a reprezenta interesele Statelor Unite în străinătate. Numirea vine cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales să preia oficial conducerea pe 20 ianuarie. Kimberly Guilfoyle, fost procuror și coordonator de campanie Kimberly Guilfoyle, cunoscută pentru implicarea sa în campania lui Trump din 2020, a fost anterior procuror în San Francisco. De asemenea, tabloidele și CNN au relatat recent despre separarea dintre Kimberly și Donald Trump Jr., marcând o schimbare în viața personală a acesteia. Trump și tradiția numirilor din cercul apropiat Donald Trump a inclus mai mulți membri ai familiei sale în funcții publice pentru administrația sa. Un exemplu este Charles Kushner, tatăl ginerelui său, care a fost desemnat ambasador al SUA în Franța. Ronald Johnson, noul ambasador în Mexic Trump l-a numit pe Ronald Johnson ambasador al SUA în Mexic. Johnson, cu o vastă experiență militară și în CIA, a fost anterior ambasador în El Salvador între 2019 și 2020. Experiența sa internațională îl face un candidat de încredere pentru această funcție. Thomas Barrack, ambasador în Turcia De asemenea, Donald Trump a anunțat numirea lui Thomas Barrack ca ambasador al SUA în Turcia. Barrack, un apropiat al fostului președinte, a avut un rol important în campania din 2016 și în organizarea ceremoniei de învestire a lui Trump în 2017. Deși inculpat în 2021 pentru lobby nedeclarat în favoarea Emiratelor Arabe Unite, Barrack a fost achitat în 2022, fiind acum pregătit să preia acest nou rol.

Generalul Zalujnîi, ambasador în Regatul Unit (sursa: Zuma)
Internațional

Generalul Zalujnîi, ambasador în Regatul Unit

Generalul Zalujnîi, ambasador în Regatul Unit. Fostul comandant-şef al armatei ucrainene Valeri Zalujnîi, fostul foarte popular comandant-şef al armatei ucrainene care a fost înlocuit în februarie, a fost numit oficial joi ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, aliat cheie al Kievului în războiul său împotriva Rusiei, a anunţat preşedinţia ucraineană. Generalul Zalujnîi, ambasador în Regatul Unit Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat joi un decret prin care îl numeşte pe Zalujnîi în funcţia de ambasador, potrivit acestui document. Citește și: Românul cu cele mai mari șanse la Nobel în viitor – Albert-László Barabási, născut în Harghita. Barabási, care e și cetățean maghiar, a fost ales membru al Academiei de Științe a SUA Printr-un alt decret, Zelenski l-a revocat pe generalul Zalujnîi din serviciul militar din cauza "stării sale de sănătate". Valeri Zalujnîi, în vârstă de 50 de ani, a fost numit comandant-şef al armatei ucrainene în iulie 2021 şi a condus rezistenţa în faţa invaziei ruse. Dar, după eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, relaţiile sale cu preşedintele Zelenski s-au degradat, cei doi având viziuni diferite asupra strategiei de urmat în continuare pe front în timp ce trupele ruse au revenit în ofensivă şi câştigă teren, iar armata ucraineană confruntată cu o criză de trupe şi muniţii face greu faţă atacurilor. Articolul care a declanșat ruptura Declanşatorul divergenţelor dintre Zelenski şi Zalujnîi a fost un articol pe care generalul ucrainean l-a publicat în noiembrie anul trecut şi în care a avertizat că războiul cu Rusia a ajuns într-un impas, în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor ruseşti şi de noi efective de soldaţi pentru a putea să avanseze. Pe 8 februarie a.c., Zelenski l-a demis pe Zalujnîi din funcţia de comandant-şef al armatei ucrainene, afirmând însă că ar dori ca generalul să rămână în echipa sa. Generalul Oleksandr Sîrski, până atunci comandantul forţelor terestre, a fost numit de Zelenski să preia postul lui Zalujnîi.

Odobescu îl amenință pe ambasadorul Muraru (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Politică

Odobescu îl amenință pe ambasadorul Muraru

Odobescu îl amenință pe ambasadorul Muraru. Premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul Andrei Muraru s-au contrat public în fața presei și a comunității de români din SUA, cu ocazia vizitei premierului peste ocean. O scenă la care a asistat și Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe. La solicitarea DeFapt.ro, ministrul Luminița Odobescu a transmis că activitatea generală a tuturor misiunilor diplomatice, inclusiv a Ambasadei României în SUA și a personalului acesteia, fac obiectul unor evaluări. Ciolacu, un nimeni la Washington La începutul lunii decembrie a anului trecut, premierul Marcel Ciolacu a făcut o vizită în Statele Unite ale Americii. A fost însoțit de un alai de demnitari, printre care și Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe. Vizita a fost mediocră din punct de vedere al contactelor, Ciolacu nereușind să se întâlnească nici măcar cu viceoreședintele Harris. Citește și: VIDEO Șoc la Antena 3: un telespectator i-a spus, în direct, lui Gâdea că vinovate de dezastrul din România sunt televiziunile care primesc bani de la partide Ambasadorul României în SUA, însă, a reușit să anime atmosfera generală. Astfel, în cadrul unei recepții la care au participat presa și comunitatea de români din SUA, ambasadorul Andrei Muraru l-a acuzat pe premierul Marcel Ciolacu că a interzis participarea reprezentanților Ambasadei la întâlnirile politice din SUA. Contre Ciolacu - Muraru în public Ironic, ambasadorul Muraru a spus atunci că "domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanților ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu-mi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes, dumneavoastră și echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici în America înseamnă succesul României. Și, în definitiv, vă dorim ceea ce ne dorim cu toții, întâlniri de substanță, rodnice pentru pacea, prosperitatea și securitatea românilor”. Reacția premierului Marcel Ciolacu, vizibil iritat, nu s-a lăsat mult așteptată: "Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale.". MAE confirmă că ambasadele pregătesc vizita La schimbul de ironii dintre dintre Marcel Ciolacu și Andrei Muraru a asistat și Luminița Odobescu, șefa diplomației românești. DeFapt.ro a transmis acesteia mai multe întrebări în legătură cu disputa din SUA dintre cei doi oficiali. Ministrul Luminița Odobescu a transmis prin Biroul de Presă al MAE că misiunile diplomatice ale României îndeplinesc sarcinile de politică externă și contribuie efectiv la realizarea acestora, sub îndrumarea și controlul MAE. Cu alte cuvinte, ambasada României în SUA s-a ocupat de organizarea vizitei premierului Marcel Ciolacu. "Ca parte a acestor sarcini, misiunile diplomatice au rol în pregătirea și desfășurarea vizitelor în străinătate ale demnitarilor români. În acest sens, misiunile diplomatice mențin legătura cu un set divers de interlocutori, atât din rândul autorităților române, cât și al autorităților din statul de reședință. Activitatea misiunii diplomatice începe din stadiul incipient de pregătire a vizitei, respectiv perfectarea datei acesteia, a agendei de convorbiri, transmiterea de informări și materiale utile în pregătirea dosarelor de întrevedere, clarificarea aspectelor de ordin logistic etc. Aceasta este o procedură cu caracter general aplicată de misiunile diplomatice ale României", potrivit MAE. Ministrul de Externe: Pot exista excepții Totodată, conform MAE, deși în practica diplomatică există uzanța ca o delegație oficială să includă și un reprezentant al misiunii diplomatice, aceasta nu are caracter obligatoriu. "Pot exista atât excepții cu caracter general (de exemplu, convorbirile în format tête-à-tête) cât și excepții punctuale, dictate de contextul local și/sau de decizia șefului de delegație", a arătat MAE pentru DeFapt.ro. Practic, ministrul Odobescu i-a oferit premierului Marcel Ciolacu și justificarea formală de a-l exclude de la anumite întâlniri pe ambasadorul Andrei Muraru. Odobescu și Ciolacu la întoarcerea din Israel, în mijlocul crizei din Gaza (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea) Odobescu îl amenință pe ambasadorul Muraru Întrebată dacă i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să îl revoce pe Andrei Muraru din funcția de ambasador al României în SUA, ministrul Luminița Odobescu a refuzat să răspundă. Însă a menționat că "activitatea generală a tuturor misiunilor diplomatice și consulare ale României, inclusiv a Ambasadei României în Statele Unite ale Americii și a personalului acesteia, face obiectul unor evaluări anuale la nivel MAE". Ambasadorul Andrei Muraru pare că a făcut un pas în spate în urma scandalului cu premierul Marcel Ciolacu. Într-un interviu acordat Prima News, ambasadorul Andrei Muraru a lăudat activitatea Guvernului în privința programului Viza Waiver, prin care ar urma să fie eliminate vizele pentru românii care călătoresc în SUA.

Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României Foto: captură video
Eveniment

Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României

După eșecul de a fi primit la Casa Albă sau de către vicepreședintele SUA, Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru. Atât Ciolacu, cât și Tudose, au spus că acesta ar trebui retras din post. Dar atribuția retragerii unui ambasador aparține președintelui României. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA Andrei Muraru a fost consilierul președintelui Iohannis. Luni, Muraru a lansat un neobișnuit atac la premierul Ciolacu, în public, în timpul vizitei acestuia la Washington DC: „Domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice”. Marți, premierul Ciolacu a intervenit la Antena 3, apreciind că ambasadorul ar trebui retras din postul în care se află. Ciolacu și Mihai Tudose își varsă nervii pe ambasadorul României „Nu mai avut nicio discuţie cu domnul ambasador şi cred că o perioadă mai lungă de timp nu o să avem discuţii. În primul loc, eu am venit aici însoţit de ministrul de Externe, este reprezentanta de vârf a diplomaţiei române, nu apucasem să avem discuţiile aplicate cum vor fi reprezentările în ziua următoare. De aceea am şi spus că câteodată e bine să ai răbdare. Totuşi, lipsa de anvergură a domnului ambasador şi o reacţie până la urmă cred că emoţională a domniei sale nu l-a calificat pentru a fi ambasador", a declarat Marcel Ciolacu. Întrebat dacă l-ar fi rechemat pe Muraru din postul de ambasador, dacă decizia i-ar fi aparținut lui, nu preşedintelui, Ciolacu a spus: „Categoric". Câteva ore mai târziu a intervenit și fostul premier PSD Mihai Tudose. Citește și: Cum ajungi general (chestor) la doar 34 de ani: te naști în Buzău! Georgian Drăgan a fost promovat din funcția de purtător de cuvânt al Poliției Române, fără nici un dosar greu la activ Tudose: Nu e treaba lui „El nu avea dreptul să fie nemulțumit, că nu e treaba lui cu cine se întâlnește prim-ministrul și nu e treaba lui pe cine ia domnul prim-ministru la acele întâlniri. Cine e el până la urmă să facă acest lucru? Am înțeles, l-a trimis domnul Președinte acolo, dar până una-alta el este subordonat, președintele îl trimite, dar el este subordonat ministrului de Externe, ministrul de Externe face parte din cabinetul primului-ministru și atunci, pe linia aceasta de subordonare, îmi cer scuze, dar poate să facă multe chestii, dar treaba asta de a mârâi că nu îl ia și pe el la film nu face parte din zona asta, dintre zonele de manifestare a voinței lui. Să șadă liniștit acolo în băncuța lui! Faptul că s-a trezit să facă și publică nemulțumirea lui îl descalifică total”, a spus Tudose.

Ambasadorul României în SUA, atac la premierul Ciolacu Foto: Captură video
Eveniment

Ambasadorul României în SUA, atac la premierul Ciolacu

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a lansat un neobișnuit atac la premierul Ciolacu, în public, în timpul vizitei acestuia la Washington DC: „Domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice”. Muraru - care a fost consilier al președintelui Iohannis - a făcut această afirmație la o recepţie în cadrul căreia şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii de români din SUA. Citește și: ANALIZĂ De ce vizita lui Ciolacu în SUA este un eșec: o comparație cu vizitele la Washington ale altor premieri români. Până și Dăncilă a avut acces la vicepreședintele SUA În replică, Marcel Ciolacu i-a spus că „important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare". De altfel, pe pagina de Facebook a ambasadei nu se regăsește nici o referire la vizita lui Ciolacu în SUA. Însă nici Guvernul nu a postat nimic legat de acest eveniment pe pagina de Facebook. Ambasadorul României în SUA, atac la premierul Ciolacu "Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile. Acestea fiind spuse, domnule prim-ministru, nu îmi rămâne decât să vă doresc foarte mult succes dumneavoastră şi echipei guvernamentale, pentru că succesul dumneavoastră aici, în America, înseamnă succesul României. Şi în definitiv vă dorim ceea ce ne dorim cu toţii - întâlniri de substanţă, rodnice pentru pacea, prosperitatea şi securitatea românilor", a spus Alexandru Muraru, în intervenţia sa la eveniment. Ulterior, diplomatul a adăugat că a făcut "o constatare". Citește și: Cum ajungi general (chestor) la doar 34 de ani: te naști în Buzău! Georgian Drăgan a fost promovat din funcția de purtător de cuvânt al Poliției Române, fără nici un dosar greu la activ „O să îmi permit... cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine, cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile. Important este să ne vedem misiunea pe care o avem fiecare într-un moment important pentru România şi mai puţin pentru interesele noastre sau viziunile noastre personale", a arătat premierul.

Institutul Wiesel, critici după ce ambasadorul statului Israel s-a întâlnit cu Simion Foto: Facebook
Eveniment

Institutul Wiesel, critici ambasadorul Israel întâlnit Simion

Institutul Elie Wiesel, care are are ca obiect de activitate cercetarea și publicarea documentelor referitoare la Holocaust, a lansat un val de critici neobișnuit de dure după ce ambasadorul statului Israel în România, Reuven Azar, s-a întâlnit cu George Simion, președintele AUR: „Deschiderea unui dialog oficial între AUR și Israel nu face decât să aducă atingere memoriei victimelor Holocaustului!”, se afirmă într-un comunicat al institutului. Citește și: Polițiștii din Crevedia, care în trei ani nu au aflat de stația GPL ilegală, se răzbună: au amendat familia celor uciși de explozie. Pretext: și-au permis să filmeze locul dramei Liderul AUR George Simion s-a întâlnit luni, la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel. În comunicatul de presă al AUR se precizează că „George Simion a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor români”. Institutul Wiesel, critici după ce ambasadorul statului Israel s-a întâlnit cu Simion „Dintr-un comunicat de ultimă oră al Ambasadei Israel în România aflăm că: «Întrevederea ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului». În fața acestei cacealmale propagandistice, Institutul «Elie Wiesel» menționează că deschiderea unui dialog oficial între AUR și Israel nu face decât să aducă atingere memoriei victimelor Holocaustului! Este pentru prima oară în istoria democrației noastre recente când reprezentantul oficial al unui stat democrat întâlnește un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitism, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități. Nu credem în declarațiile de conivență ale liderului AUR, scrise probabil la dictarea ambasadorului statului Israel. Ne exprimăm consternarea și profunda îngrijorare față manipularea memoriei Holocaustului pentru ca ES dl Reuven Azar să prezinte în fața șefilor săi un posibil actor politic extern care ar putea recunoaște și susține politica de colonizare a Israelului, politică care nu este susținută de UE, SUA și nici de România. Domnule ambasador, am spus-o la Chișinău, la ambasada Rusiei din București, reluăm astăzi pentru dumneavoastră: Holocaustul nu este un subiect pentru tranzacții politice, iar asumarea istoriei și memoriei Holocaustului nu se fac dintr-o mișcare de condei. Partidul AUR are la activ mult prea multe și recente manifestări agresive de negaționism pentru ca o simplă declarație incompletă să îi confere credibilitate”, se arată în comunicatul Institului Elie Wiesel, semnat de Serviciul Administrativ-Comunicare. Citește și: EXCLUSIV În timp ce inspectorii ANAF au plan de încasări de la contribuabilii onești, recuperarea furtului din dosarul Dan Voiculescu va dura spre 1.000 de ani

Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Foto: Facebook Irina Vlah
Politică

Liderii filo-ruși Găgăuziei vor să învețe română

Efectele perverse ale bătăii luate de Putin în Ucraina: liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română. Potrivit newsmaker.md, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, E.S. Cristian-Leon Țurcanu, și cu Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah au avut pe 14 septembrie o întrevedere cu rectorul Universității de Stat din Moldova (USM) Igor Șarov. La această întrevedere, oficialii au discutat despre organizarea cursurilor de învățare a limbii române în UTA-Găgăuzia și elaborarea materiale didactice. În regiunea autonomă Găgăuză din cadrul Republicii Moldova, o regiune condusă de lideri pro-ruși, au avut loc în august acțiuni de protest prin care li se cere autorităților moldovenești să înceapă negocierile cu Federația Rusă în ceea ce privește livrările de gaze în republică, transmite ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de Rador. Acum o lună, Irina Vlah dorea să se adreseze direct Kremlinului, pentru ca Rusia să reia importurile de fructe din Găgăuzia. Liderii filo-ruși ai Găgăuziei vor să învețe română Rectorul Igor Șarov a menționat că USM este deschis și susține în totalitate proiectele ce vizează studierea limbii române în UTA- Găgăuzia. La rândul său, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu a remarcat importanța studierii limbii române în UTA-Găgăuzia și a reiterat susținerea ambasadei în realizarea acestui demers. Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah a declarat: „Cu sprijinul partenerilor externi și al comunității științifice și pedagogice, trebuie să creăm noi oportunități pentru tinerii noștri.” Citește și: Replica Maiei Sandu către liderii pro-ruși ai Găgăuziei: „În UE nu vreți, dar spital de la UE – vreți” Oficialii au mai discutat și despre inițiativa deschiderii „Centrului limbii române” al USM în Găgăuzia, unde toți cei interesați ar putea urma cursuri de limba română, iar profesorii ar putea să-și îmbunătățească calificările.

Scandal la reuniunea ONU (sursa: Facebook/Charles MICHEL)
Eveniment

Scandal la reuniunea ONU

Scandal la reuniunea ONU. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU că a provocat în mod deliberat o criză alimentară globală și că folosește „foamea” ca pe o rachetă împotriva țărilor în curs de dezvoltare. El l-a invitat pe ambasadorul Moscovei la ONU, Vasili Nebenzia, să părăsească ședința dacă nu acceptă realitatea. Scandal la reuniunea ONU Charles Michel s-a adresat luni ambasadorului rus Vasili Nebenzia direct la ședința Consiliului de Securitate al ONU, spunând că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere și nave în portul ucrainean Odesa în urmă cu câteva săptămâni „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”. Președintele Consiliului European a spus că atacurile Moscovei asupra infrastructurii de transport și a instalațiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina împiedică Ucraina să planteze și să recolteze. Citește și: Rogozin, ex-vicepremier rus, azi șef Roskosmos, îi amenință cu racheta balistică Sarmat (Satan II) pe „laşii de bulgari, pe românii răzbunători şi pe muntenegrenii trădători” „Acest lucru duce la creșterea prețurilor la alimente, împingând oamenii în sărăcie și destabilizand regiuni întregi”, a transmis oficialul european, adăugând că „Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se profilează”. Charles Michel a acuzat forțele ruse că au furat cereale din zonele din Ucraina pe care le-a ocupat „în timp ce transfera vina către alții”, numind abordarea aceasta drept parte din „propaganda pură și simplă a Rusiei”, potrivit Digi24. Președintele Consiliului European Charles Michel i-a arătat ușa ambasadorului rus, invitându-l afară dacă nu dorește să audă adevărul. „Puteți părăsi sala, poate e mai ușor să NU ascultați adevărul, dragă ambasadorule”, i-a spus Charles Michel, în plină conferință la ONU, diplomatului Vasili Nebenzia.

Semnalul Washingtonului: România, crucială în est (sursa: fena.news)
Eveniment

Semnalul Washingtonului: România, crucială în est

Semnalul Washingtonului: România, crucială în est. Casa Albă anunţă într-un comunicat publicat pe site-ul său că preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a anunţat vineri intenţia de a o nominaliza pe Kathleen Ann Kavalec pentru funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în România. Semnalul Washingtonului: România, crucială în est Kathleen Ann Kavalec, membră de carieră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier, ocupă în prezent funcţia de şef de misiune la Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Bosnia şi Herţegovina, fiind detaşată de la Departamentul de Stat din 2019. Anterior, a ocupat funcţia de subsecretar adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Departamentului de Stat. Citește și: Este vânturat din nou scenariul conform căruia arme nucleare americane ar fi mutate în țări de la Marea Neagră precum România sau Bulgaria. Președintele Rumen Radev neagă Înainte de aceasta, Kavalec a fost director al Biroului pentru afaceri ruseşti şi şef adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii la UNESCO, în Paris. Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare. Kavalec vorbește română Printre celelalte misiuni ale lui Kavalec în străinătate se numără cea de ofiţer pentru afaceri culturale la ambasada SUA din Bucureşti, consilier politic la ambasada SUA din Kiev şi ofiţer politic la ambasada SUA din Moscova. Originară din California, Kavalec a obţinut o diplomă în ştiinţe politice la Universitatea California din Berkeley şi un masterat în servicii externe la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. Vorbeşte română, spaniolă, portugheză, franceză şi rusă. Ambasada SUA din România este condusă de Charge d'Affaires ad-interim David Muniz din iulie 2020.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin spune că Olaf Scholz se comportă ca un leberwurst ofensat Foto: Facebook Olaf Scholz
Eveniment

Scholz se comportă ca un leberwurst

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrei Melnik, spune că Olaf Scholz se comportă ca un leberwurst ofensat atunci când refuză să viziteze Kievul. Într-o declarație citată de publicația Der Spiegel, Melnik, cunoscut deja pentru declarațiile sale extrem de critice la adresa Berlinului, a apreciat că Scholz nu are un comportament de om de stat. Cancelarul german a refuzat să viziteze, deocamdată, Kievul. El a spus că nu poate face acest lucru după ce autoritățile de ucrainene au refuzat să-l primească pe președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier. Presa din Germania a arătat, în ultimele săptămâni, că declarațiile violente ale lui Melnik sunt de înțeles. „Toată lumea are înțelegere pentru duritatea mesajelor sale, în timp ce poporul său care speră să primească ajutor suferă atacuri mortale de cea mai mare brutalitate. Criticile lui sunt valabile - și în "Tagesspiegel" - nu doar pentru Steinmeier. Și nu doar pentru politicienii germani. "Acest război supune totul unui test, întreaga noastră ordine mondială. Sistemul a eșuat: ONU, OSCE, Crucea Roșie, unde sunt toate când e vorba să oprească uciderea civililor?", întreabă în interviu ambasadorul ucrainean”, afirma, la început de aprilie, Deutsche Welle. Scholz se comportă ca un leberwurst „Să joci rolul de leberwurst ofensat nu sună deloc a comportament de om de stat”, a spus, marți, ambasadorul Andrei Melnik. Șeful executivului german a explicat, luni, de ce nu a mers încă la Kiev, la fel ca alți lideri europeni. În cadrul unei emisiuni a canalului public ZDF, Scholz a fost întrebat dacă planifică o vizită în capitala Ucrainei. El a arătat că este fără precedent faptul că președintele țării „a fost exclus” de pe lista celor care sunt primiți la Kiev. „Acest lucru încurcă treburile”, a spus cancelarul german. Scholz a apreciat că este inacceptabil să transmiți unei țări precum Germania „care a oferit atât de mult ajutor financiar și militar” că „președintele nu poate veni” la Kiev. Pe 12 aprilie, în timpul vizitei sale în Polonia, președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier a confirmat că a vrut să viziteze Ucraina, însă i s-a dat de înțeles că acest lucru nu este dorit de partea ucraineană. Motivul ar fi faptul că, pe când era ministru de Externe, Steinmeier a avut o relație de prietenie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. În plus, Steinmeier a susținut activ construcția conductei de gaz North Stream 2. Citește și: Secretarul consiliului de securitate al Ucrainei: Putin l-ar fi avertizat pe Viktor Orban că va ataca

Ambasadorul Belarusului a primit 30 de arginți  Foto: Captură video
Eveniment

Ambasadorul Belarusului a primit 30 de arginți

Ambasadorul Belarusului în Ucraina, Igor Sokol, a primit 30 de arginți de la vama ucraineană, în timp ce traversa frontiera spre Republica Moldova. Ambasadorul Belarusului a primit 30 de arginți Momentul a fost filmat, iar videoclipul a fost publicat de jurnalista ucraineană Marianna Prysiazhniuk , care lucrează în Moldova. „Diplomații belaruși exportă bunuri personale din Ucraina în Moldova. Ambasadorul Igor Sokol a fugit de asemenea. Belarușii au traversat punctul de control Moghiliov-Podolsk. Erau 7 mașini în total”, a comentat jurnalista în dreptul imaginilor. În videoclipul publicat, în discuția cu Sokol, polițistul de frontieră îi spune: „Șeful serviciului de frontieră al Ucrainei, Serghei Deineko, mi-a cerut să-i transmit sincere salutări șefului Frontierei din Belarus, Alexander Lappo” După care polițistul îi înmânează diplomatului o pungă cu „30 de arginți”. Iuda l-a trădat pe Iisus pentru 30 monede de argint. Înainte de Cina cea de taină, se spune că Iuda s-a dus la marii preoți și s-a învoit să-l predea pe Iisus în schimbul a 30 de monede de argint și că, după aceea, a încercat să le restituie banii, cuprins de remușcări. Citește și: Cosmonații ruși îl sfidează pe Putin: au sosit pe Stația Spațială Internațională purtând culorile Ucrainei. Costumele lor sunt, de obicei, albastre

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră