sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: aiea

6 articole
Mediu

Centrala nucleară Zaporojie, în mare pericol

Centrala nucleară Zaporojie, în mare pericol. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că încearcă să găsească un compromis între Moscova şi Kiev pentru securizarea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, deplângând însă o "creştere a activităţii militare" în zonă. Centrala nucleară Zaporojie, în mare pericol Grossi s-a exprimat cu ocazia vizitei făcute miercuri la centrală, ocupată de forţele ruse, vizită pentru care Rusia a invitat şi presă. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online "Încerc să pregătesc şi să propun măsuri realiste care vor fi aprobate de toate părţile", a spus Grossi, precizând că acest compromis s-ar referi de data aceasta la centrala propriu-zisă, şi nu doar la zona din jurul ei, vizată de negocierile lipsite de succes de până acum. "Trebuie evitată o catastrofă", a adăugat el, regretând că "activitatea militară este în creştere în toată această regiune", mai ales cu o "creştere semnificativă a numărului de soldaţi". "Ideea este de a conveni asupra anumitor principii, anumitor angajamente, printre care acela de a nu ataca centrala", a mai spus Grossi, care a făcut apel din nou să nu fie depozitate arme şi echipamente militare grele la locul centralei, ocupat de forţele ruse din martie 2022. Urme de gloanțe pe pereții centralei Şeful AIEA a sosit la centrală la bordul unui vehicul blindat al armatei ruse, cu o gardă de soldaţi în ţinută de luptă. În convoi se aflau de asemenea angajaţi ai AIEA, printre care trei inspectori veniţi să preia rotaţia de la colegii lor prezenţi la centrală. Grossi a vizitat apoi centrala şi a constatat urmele lăsate de tirurile care au lovit în noiembrie imensul bloc de beton ce acoperă reactorul nr. 2. Citește și: PSD, PNL și UDMR, vot în bloc pentru „albirea” abuzului în serviciu până la 250.000 de lei. AUR a acceptat tacit: abțineri pe toată linia. Doar USR și patru neafiliați au votat „împotrivă” În timpul vizitei, AFP a văzut cel puţin cinci vehicule militare uşoare, precum şi angajaţi în civil ai centralei care intrau şi ieşeau, după ce erau controlaţi de bărbaţii înarmaţi la una dintre intrări. Jurnaliştii au văzut de asemenea mai multe fortificaţii în zona centralei, mai ales blocuri de beton care să oprească vehiculele la intrare, dar şi saci cu nisip amplasaţi la etajele reactorului 6.

Centrala nucleară Zaporojie, în mare pericol (sursa: Twitter/IAEA)
Tone de uraniu, pierdute în Libia (sursa: Facebook/IAEA)
Mediu

Tone de uraniu, pierdute în Libia

Tone de uraniu, pierdute în Libia. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat miercuri dispariţia a aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia, potrivit unui comunicat. Tone de uraniu, pierdute în Libia În timpul unei vizite întreprinse marţi, inspectorii ONU "au descoperit că zece containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu ("tort galben") nu erau acolo unde au fost declarate de autorităţi", a scris directorul general ai AIEA Rafael Grossi într-un raport către statele membre. Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online AIEA precizează că va efectua verificări suplimentare pentru "clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a localizării sale actuale", dar nu furnizează detalii despre situl în cauză. Libia a renunţat la programul de dezvoltare a armelor nucleare în 2003, sub conducerea fostului lider Muammar Gaddafi. Citește și: „Comportamentul agresiv a fost intenționat”, a spus șeful Statului Major al SUA despre piloții ruși care au avariat o dronă americană. Lavrov, arogant: Am impus restricții în Marea Neagră De la căderea sa în 2011, după 42 de ani de dictatură, Libia s-a cufundat într-o criză politică majoră, cu puteri rivale bazate în est şi în vest, o multitudine de miliţii, mercenari împrăştiaţi în toată ţara, pe un fundal de interferenţe străine. Două guverne se luptă pentru putere, unul cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, celălalt susţinut de mareşalul Khalifa Haftar.

Centralele nucleare ucrainene nu dețin armament (sursa: Twitter/Rafael MarianoGrossi)
Internațional

Centralele nucleare ucrainene nu dețin armament

Centralele nucleare ucrainene nu dețin armament. Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a declarat marţi în Parlamentul European directorul agenţiei, Rafael Grossi. Centralele nucleare ucrainene nu dețin armament El a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, care a susţinut că ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală. Kievul respinsese deja printr-un oficial de rang înalt afirmaţia Moscovei. Citește și: Delir fără leac la Rossia 1: Să bombardăm Dresda, să distrugem Berlinul dacă Germania trimite tancuri Ucrainei! Grossi a arătat că AIEA a stabilit o prezenţă permanentă în toate centralele atomice ucrainene. El a anunţat totodată că a ordonat marţi inspecţii pentru identificarea unor eventuale arme în interiorul acestor obiective, iar "rezultatul acestor inspecţii a fost negativ". Directorul a reamintit că este pentru a doua oară când agenţia a fost în măsură să dovedească falsitatea unor acuzaţii privind ilegalităţi şi pericole în centralele nucleare din Ucraina. Primele afirmaţii de acest gen se refereau la crearea unei "bombe murdare", un tip de armă care răspândeşte materiale radioactive cu ajutorul unei explozii convenţionale.

Puti: Mobilizare parțială, avem arme nucleare (sursa: kremlin.ru)
Internațional

Putin, încolțit, folosește Zaporojie pentru șantaj

Putin, încolțit, folosește Zaporojie pentru șantaj. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei "zone de securitate" pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse, relatează agenţia France Presse şi postul CNN. Bombardamente și erori umane "Situaţia actuală este nesustenabilă", subliniază AIEA în raportul de 52 de pagini. "Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare", se menţionează în document, cu referire la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. Prin urmare, este nevoie de stabilirea unei "zone de protecţie şi de siguranţă nucleară" în jurul centralei Zaporojie, iar "AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone", precizează agenţia. Aceasta mai menţionează că echipa sa care a efectuat joia trecută o vizită acolo a observat la faţa locului pagubele provocate de bombardamente şi a "constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structuri legate de securitate, sisteme şi componente" şi ar fi putut de asemenea să pună în pericol personalul ucrainean al centralei. Putin, încolțit, folosește Zaporojie pentru șantaj Referitor la acesta, AIEA atrage atenţia în raport că personalul care operează centrala sub ocupaţie militară rusă lucrează constant în condiţii de mult stres şi presiune, situaţie care "nu este sustenabilă şi ar putea conduce la erori umane cu implicaţii asupra siguranţei nucleare". "Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor", insistă AIEA. Citește și: Surpriză: în timp ce Rusia se apără cu greu în Herson, armata ucraineană a declanșat un atac în regiunea Harkov Cum forțele ruse sunt puse sub o mare presiune în Herson și Harkov, este cu totul improbabil ca Putin să accepte demilitarizarea centralei. Zaporojie, în acest context, poate fi asul din mâneca liderului rus.

Ce ascund rușii la centrala Zaporojie (sursa: flickr/IAEA)
Internațional

Ce ascund rușii la centrala Zaporojie

Ce ascund rușii la centrala Zaporojie. Misiunea pe care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o începe la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este "cea mai dură din istoria" organizaţiei din cauza luptelor din apropiere, a apreciat luni şeful diplomaţiei ucrainene, potrivit AFP. Ce ascund rușii la centrala Zaporojie "Această misiune va fi cea mai dură din istoria AIEA din cauza activităţii de luptă desfăşurată de Rusia pe teren, dar şi ca urmare a manierei evidente în care Rusia încearcă să-şi legitimeze prezenţa" în acest loc, a afirmat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm. Pe de altă parte, ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporoje. El a ţinut să precizeze că Moscova a avut o contribuţie semnificativă la această vizită. Ţările G7, "profund îngrijorate" Ţările G7, care s-au declarat "profund îngrijorate" de riscurile de accident nuclear la centrala Zaporojie, au cerut luni garanţii pentru accesul "în deplină libertate" al personalului AIEA la acest obiectiv. "Subliniem că orice tentativă a Rusiei de a deconecta centrala de la reţeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabilă", indică o declaraţie a grupului directorilor G7 pentru neproliferare. Declaraţia subliniază că centrala nucleară Zaporojie nu trebuie "să fie utilizată pentru activităţi militare sau pentru stocarea de material militar". Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţă că se află în drum spre centrala nucleară Zaporojie. Șase reactoare la Zaporojie Situată în sudul Ucrainei, această centrală a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala nucleară Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse. Citește și: EXCLUSIV Trupa Phoenix a fost plătită din donațiile pentru construcția unui spital mobil promis de George Simion. Covaci, despre foștii colegi care l-au criticat: „Niște nesimțiți!” În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

Occidentul cere plecarea rușilor din Zaporojie (sursa: Facebook/Energoatom)
Internațional

Occidentul cere plecarea rușilor din Zaporojie

Occidentul cere plecarea rușilor din Zaporojie. Zeci de ţări, precum şi UE, au cerut retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina. "Staţionarea personalului militar şi a armelor ruseşti la instalaţia nucleară este inacceptabilă", se arată într-o declaraţie citată duminică de agenţia germană de presă DPA. Occidentul cere plecarea rușilor din Zaporojie "Desfăşurarea de personal militar şi armament rusesc la instalaţia nucleară este inacceptabilă şi nu respectă principiile de siguranţă, securitate şi garanţii pe care toţi membrii AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) s-au angajat să le respecte", a afirmat grupul într-o declaraţie comună. Cererea a fost făcută în numele UE, precum şi al SUA, al Marii Britanii, al Norvegiei, al Australiei, al Japoniei, al Noii Zeelande şi al multor alte ţări. "Cerem Federaţiei Ruse să îşi retragă imediat forţele militare şi tot personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie, din împrejurimile sale imediate şi din întreaga Ucraină, astfel încât operatorul şi autorităţile ucrainene să îşi poată relua responsabilităţile suverane în cadrul graniţelor Ucrainei recunoscute la nivel internaţional. Acest lucru va permite, de asemenea, AIEA să îşi desfăşoare verificările în conformitate cu obligaţiile de garanţii ale Ucrainei în condiţii de siguranţă şi securitate şi în timp util", se arată în declaraţie. Noi bombardamente lângă centrală Obuze de artilerie au lovit din nou duminică oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, în contextul în care Rusia a cerut ONU să asigure securitatea sitului, relatează DPA. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis. Autorităţile ruse au declarat că "naţionaliştii din Ucraina" au lovit zona, în timp ce primarul ucrainean al oraşului, Dmitro Orlov, a vorbit despre o "provocare criminală" din partea Rusiei. Nu a existat nicio confirmare independentă a incidentului. Pe unde să meargă experții AIEA către centrală? Cea mai mare centrală nucleară din Europa, care este ocupată de trupele ruseşti din martie, este supusă bombardamentelor de mai multe săptămâni. Experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să inspecteze situl. Cu toate acestea, Naţiunile Unite, Rusia şi Ucraina nu pot ajunge la un acord cu privire la planificarea vizitei. Diplomatul rus Mihail Ulianov a cerut Naţiunilor Unite să intervină pentru a asigura siguranţa centralei. Secretariatul ONU are sarcina de a "da undă verde pentru o vizită la centrala nucleară a experţilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică", a declarat Ulianov pentru agenţia rusă de presă de stat TASS într-un interviu publicat duminică. Acuzații reciproce de atacuri Potrivit unor rapoarte, ONU nu i-a permis până acum şefului AIEA, Rafael Grossi, să meargă în Ucraina, nu doar din motive de securitate, ci şi din cauza unei dispute privind itinerariul. Grossi ar putea să călătorească sub protecţia Rusiei prin peninsula Crimeea de la Marea Neagră, care a fost anexată de Moscova în 2014, dar acest lucru ar fi perceput ca un afront de către Kiev. Ucraina acuză trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru. Rusia, pe de altă parte, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete. Iad în Donețk Între timp, Kremlinul a anunţat că a lovit ţinte în zeci de locuri din estul Ucrainei cu rachete şi artilerie. Atacurile s-au concentrat în regiunea Doneţk, a precizat Ministerul rus al Apărării. În regiunea învecinată Harkov, satul Udî a fost capturat, a precizat Moscova, iar un depozit de combustibil de lângă Sloviansk a fost distrus. Citește și: Zelenski, amenințare fățișă pentru militarii ruși de la centrala nucleară de la Zaporojie: Sunt ținte speciale pentru armata noastră Statul major ucrainean de la Kiev a raportat atacuri intense în estul şi sudul ţării. În regiunea Doneţk, o tentativă a forţelor ruseşti de a pătrunde în Sloviansk a fost respinsă, a precizat acesta. În general, Kievul a menţionat că situaţia a rămas în mare parte neschimbată.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră