sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: agentie

7 articole
Internațional

Închiderea agenției anti-dezinformare Global Engagement Center

Închiderea agenției anti-dezinformare Global Engagement Center. Marți, Departamentul de Stat american a anunțat închiderea Global Engagement Center (GEC), agenția specializată în contracararea dezinformării străine. Decizia vine după ce Congresul a tăiat finanțarea acestuia. Lupta împotriva dezinformării din China și Rusia GEC, creat acum opt ani, avea misiunea de a monitoriza și contracara campaniile de dezinformare venite din țări rivale precum China și Rusia. Citește și: Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj Aceasta era singura agenție de acest tip a Departamentului de Stat, având un buget de 61 de milioane de dolari și aproximativ 120 de angajați. Închiderea agenției anti-dezinformare Global Engagement Center Finanțarea agenției a fost eliminată din versiunea finală a legislației care a evitat paralizia bugetară federală săptămâna trecută. Aceasta a fost o decizie criticată de oficiali, dar susținută de republicani, care au acuzat GEC de cenzură și supravegherea cetățenilor americani Critici din partea republicanilor și a lui Elon Musk GEC a fost o țintă constantă pentru republicanii din Camera Reprezentanților, care au acuzat agenția de încălcarea libertăților civile. Elon Musk, proprietarul Twitter și un susținător al lui Donald Trump, a numit GEC "o amenințare pentru democrația americană". Musk a acuzat agenția că ar fi "cel mai rău agent al cenzurii guvernamentale" și al manipulării media. Apărarea GEC Conducerea GEC a respins acuzațiile, argumentând că agenția era esențială pentru a combate campaniile de interferență străină. În iunie, directorul GEC, James Rubin, a anunțat lansarea unui organism multinațional în Varșovia pentru a combate propaganda rusă legată de războiul din Ucraina. Un raport din 2023 al agenției avertiza că China cheltuie miliarde de dolari pentru a disemina dezinformarea și a reduce libertatea de exprimare la nivel global. Oportunități pentru dezinformare străină Odată cu desființarea GEC, SUA pierd un instrument cheie în lupta împotriva dezinformării străine. Într-un context geopolitic tensionat, această decizie ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Washingtonului de a contracara campaniile de influență din partea rivalilor globali.

Închiderea agenției anti-dezinformare Global Engagement Center (sursa: Facebook/U.S. Department of State)
Cum scapi de comisionul agențiilor imobiliare (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Cum scapi de comisionul agențiilor imobiliare

Cum scapi de comisionul agențiilor imobiliare. O ieșeancă a cumpărat un apartament pentru fiica sa, "uitând" să mai plătească și comisionul datorat firmei de intermedieri imobiliare. Cum scapi de comisionul agențiilor imobiliare În instanță a încercat, fără a reuși, să demonstreze că nu avea nicio obligație. A fost obligată la plată, dar judecătorii au cenzurat pretențiile agenției, care depășeau cu mult legea. Citește și: Pensiile de până în 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, a promis Ciolacu: Vom da OUG Cazul Irinei P. este unul tipic, întâlnit relativ frecvent în relațiile cu agențiile imobiliare. Aflată în căutarea unei locuințe, femeia a contractat la sfârșitul lui martie 2021 serviciile unei agenții. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Încă un val de sinecuri la nivelul Guvernului Foto: Facebook Guvernul României
Eveniment

Încă un val de sinecuri la nivelul Guvernului

Încă un val de sinecuri la nivelul Guvernului, inclusiv 76 de posturi în străinătate: se organizează Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, noua structură va fi finanțată de Secretariatul General al Guvernului. Încă un val de sinecuri la nivelul Guvernului Agenția era, legal, înființată prin OUG 147/2022, emisă în octombrie 2022. Acolo era prevăzut că această structură preia activitățile, posturile, personalul și patrimoniul Direcției investiții străine și Departamentului comerț exterior, cu excepția Direcției politici comerciale. Proiectul hotărârii de guvern privind organizarea și funcționarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior arată că noua agenție va avea 250 de angajați, dintre care 76 de posturi sunt destinate „rețelei de reprezentare economică externă”. Acest număr de posturi nu ia în calcul demnitarii care vor conduce această structură, precum și personalul care va lucra la cabinetele demnitarilor. La 250 de angajați, vor fi 125 de mașini, adică o mașină la doi angajați. Mașinile vor fi preluate, în cea mai mare parte, de la ministerul Antreprenoriatului. Citește și: Antena 3 contrazice poziția României și susține varianta Austriei: 20.000 de migranți ilegali ar fi traversat România mergând spre Vest În nota de fundamentare a acestui proiect de hotărâre de guvern nu există nici o informație cu privire la impactul bugetar al înființării acestei noi structuri.

Ai vizionat imobil prin agenție, plătești (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Ai vizionat imobil prin agenție, plătești

Ai vizionat imobil prin agenție, plătești. O ieşeancă a încercat să scape de plata comisionului către o firmă de intermedieri imobiliare, cumpărând direct apartamentul prezentat de aceasta. Ai vizionat imobil prin agenție, plătești Urmarea a fost un proces în care firma și-a cerut banii. Dar nu doar comisionul, ci triplul acestuia, plus penalităţi. Citește și: „Apetitul lui Putin pentru risc (în Ucraina) nu trebuie subestimat”, spune adjunctul CIA. Șeful spionajului militar SUA crede că se apropie o decizie majoră Judecătorii nu au acceptat însă şi pretenţiile suplimentare ale agenţiei. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Boloș critică agenția de investiții în infrastructura spitalicească Foto: mfe.gov.ro
Politică

Boloș critică agenția investiții infrastructura spitalicească

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, critică agenția de investiții în infrastructura spitalicească, ANDIS, pe care Guvernul a înființat-o acum câteva zile prin ordonanță de urgență: „Nu înţeleg de ce avem nevoie de o astfel de entitate”. Agenția va ajunge la 78 de angajați și va cheltui trei milioane de euro pe an în afara salariilor. Noua instituție va fi subordonată Ministerului Sănătății, condus de pesedistul Alexandru Rafila. Boloș critică agenția de investiții în infrastructura spitalicească „Din punctul meu de vedere, până când se operaţionalizează noua Agenţie care va implementa infrastructura spitalicească din cadrul Ministerului Sănătăţii... vedeţi, aici e o chestiune foarte... nici nu ştiu cum să o definesc şi să o denumesc, pentru că aceste infrastructuri sunt la autorităţile locale. Nu înţeleg de ce avem nevoie de o astfel de entitate care să rezolve o problemă pe care foarte bine şi-o rezolvă autoritatea locală şi centralizăm toate aceste infrastructuri spitaliceşti la nivel de Ministerul Sănătăţii şi nu le lăsăm pentru primării să-şi implementeze proiectele, ca să le avem implementate. Eu cred că mai importanţi sunt oamenii”, a declarat Marcel Boloş, la Prima Tv. Întrebat dacă le-a transmis celor de la Ministerul Sănătăţii acest punct de vedere, ministrul a răspuns: „Este opinia mea personală, dar nu mă feresc să o spun pentru că mie mi se pare că cel mai firesc lucru este ca autoritatea locală şi primăria care are în administrare şi gestionare infrastructura să îşi rezolve problema şi să punem pe primul plan pacientul, omul”. Omul lui Bolojan vrea descentralizare „Dacă noi acum încercăm să operaţionalizăm o instituţie care centralizează toate aceste proiecte, care nu există, după aceea avem o perioadă în care procedurile de licitaţie publică trebuie derulate, tot de către această instituţie, tot în regim centralizat, gândiţi-vă la contestaţii şi la tot ce înseamnă când lucrurile sunt adunate într-un singur loc şi birocraţia... Soluţia corectă, nu mă feresc să spun acest lucru, ar fi ca autorităţile locale să-şi preia soarta în mâini şi să ne uităm cum putem să folosim aceşti bani pentru oameni şi pentru a face infrastructura aceasta spitalicească mai bună pentru oameni. Să nu ratăm această oportunitate istorică doar de dragul unor mecanisme funcţionale gândite pentru funcţionari”, a mai spus Marcel Boloş. Înainte de a fi ministru în guvernele Orban și Ciucă, Boloș a lucrat alături de Ilie Bolojan la absorbția fondurilor europene în Oradea. Citește și: Cererile insistente ale lui Macron de a „nu umili” Rusia, din ce în ce mai bizare. Liderul de la Paris, singurul ales occidental care preferă să vorbească cu Putin în loc să meargă la Kiev România va beneficia de 3,7 miliarde euro prin Programul Operaţional de Sănătate şi 1,1 miliarde euro prin PNRR – pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare.

Încă o agenție de stat, cu 78 de angajați, in subordinea ministrului Rafila Foto: Inquam/ George Calin
Politică

Încă agenție stat cu 78 angajați

Guvernul a înființat, azi, prin ordonanță de urgență, încă o agenție de stat, cu 78 de angajați și buget de milioane de euro. Scopul Agenției Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Sănătate (ANDIS) este să construiască spitale de stat. „Rolul ANDIS este de a dezvolta infrastructura de sănătate, prin pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă in infrastructura de sănătate”, se arată în nota de fundamentare a OUG. Încă o agenție de stat, cu 78 de angajați Până la sfârşitul anului, această agenţie ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate, iar la terminarea PNRR, în 2026 ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a arătat că, pentru funcţionarea Agenţiei există o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, pentru că acestea vor fi plătite din bugetul ministerului Sănătăţii şi consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă. Agenţia va fi coordonată de un preşedinte care, conform acordului cu cei de la Comisia Europeană, ministerul trebuie să îl desemneze pentru o perioadă provizorie de 6 luni. „Suma totală ce va fi absorbită din PNRR prin înfințarea ANDIS este 148.000 mii lei. Printre altele, din această sumă 59.280 mii de lei vor fi folosiți pentru pregătirea de studii de fezabilitate pentru viitoare investiții în infrastructura de sănătate, 3260 mii lei pentru pregătirea personalului și 9982 pentru elaborarea de ghiduri metodologice(de exemplu, norme, standarde, modele, repere de calitate, baze de date și documentație și altele similare ), cheltuieli ce ar fi trebuit să fie făcute în mod normal din bugetul de stat”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței. Conducerea ANDIS este numită de ministrul Sănătății. Citește și: Crește riscul unei confruntări directe între Rusia și SUA, amenință Kremlinul, nemulțumit de livrarea de rachete performante (HIMARS) Ucrainei de către Pentagon

Rafila (PSD) vrea 22 de milioane de euro pe an pentru agenția care va construi spitale Foto: Facebook
Politică

Rafila vrea 22 de milioane de euro pentru agenția care va construi spitale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), vrea 22 de milioane de euro pentru agenția care va construi spitale de stat. Rafila vrea 22 de milioane de euro pentru agenția care va construi spitale Potrivit unui proiect al unei ordonanțe de urgență privind înfiinţarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), impactul bugetar al acestei măsuri va fi, în 2022, de „110.070” - probabil mii de lei, deci circa 22 de milioane de euro. În nota de fundamentare a ordonanței nu se precizează clar că ar fi vorba de mii de lei, dar la un alt paragraf se arată: „Pentru acoperirea parțială a impactului financiar pe termen scurt și lung sunt prevăzuți 148.350 mii lei în cadrul Reformei 2 din Planul Național de Redresare și Reziliență depus de Guvernul României”. Ordonanța nu precizează câți oameni vor fi angajați la această nouă agenție. Numărul lor va fi stabilit prin hotărâre de guvern. Însă aceștia vor beneficia de sporuri importante la salariile care sunt echivalente cu cele din Secretariatul General al Guvernului plus 20%. La această sumă se va adăuga o majorare de până la 50% pentru că angajații ANDIS vor gestiona fonduri PNRR. Nota de fundamentare precizează că cheltuielile de personal vor ajunge la 2,2 milioane de euro pe an - 11,5 milioane de lei. „România nu are încă niciun centru pentru mari arși care ar putea trata cazuri foarte grave, ci doar unități funcționale pentru tratarea marilor arși, care pot trata cazuri doar până la o anumită complexitate”, se mai arată în nota de fundamentare. Citește și: Manipulare de manual a oligarhului Deripaska, care are afaceri și în România: „O mobilizare ideologică diabolică se desfăşoară din toate părţile”. Deripaska, prieten cu Putin, sancționat

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră