duminică 23 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: adaposturi

3 articole
Mediu

Costuri mari cu câinii din adăposturi

Costuri mari cu câinii din adăposturi. Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu (foto), a declarat, vineri, că le-a cerut primarul din judeţ să reducă costurile cu capturarea şi cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi, dar şi o centralizare a cheltuielilor în acest sens, după ce a aflat că sunt primării care cheltuie chiar şi câte 2.000 de lei lunar pentru întreţinerea unui câine în adăpost. Costuri mari cu câinii din adăposturi "Cheltuim averi din banii comunităţilor locale, pe care oricum nu-i avem, pentru cazarea câinilor capturaţi. Cazare pe viaţă. Există primării care plătesc peste 2.000 de lei pe lună pe câine ţinut în adăpost. Oare câţi părinţi îşi permit să cheltuiască această sumă lunar pentru copiii lor? Defapt.ro este un proiect independent, ne poți sprijini direcționând 3,5% din impozitul tău pe venit. Durează un minut, online Cred că ar fi important să se centralizeze totalul sumelor cheltuite anual la nivel naţional de autorităţile locale pentru cazarea în adăposturi a câinilor fără stăpâni. Poate găsim o parte din deficitul bugetar şi pe-aici", a afirmat prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook. În acest sens, prefectul de Timiş a convocat vineri o şedinţă cu participarea primarilor din judeţ, a reprezentanţilor Consiliului Judeţean, a asociaţiilor de protecţie a animalelor şi cu instituţiile de control abilitate. Campanie în școli "Pe termen scurt, trebuie redus costul cu capturarea şi cazarea în adăposturi a câinilor vagabonzi. Aceasta poate fi făcută printr-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară la care să adere primăriile şi Consiliul Judeţean. Pe termen lung, o campanie extinsă în şcoli pentru educarea copiilor. Peste ani, ei vor fi cei care se vor lovi de această problemă. Şi mai bine previi decât să combaţi. Cred că m-am înţeles astăzi cu primarii şi în cel mai scurt timp ne vom organiza în Timiş pe subiect", a relatat Mihai Ritivoiu. Citește și: EXCLUSIV Primarul Minea de la Chiajna a ascuns 14 case și terenuri: a declarat doar opt, dar DNA i-a pus sechestru pe 22. Edilul a finanțat ilegal clubul de fotbal Concordia cu 45 de milioane de lei de la buget Pe de altă parte, prefectul a subliniat că deşi suntem în secolul XXI, mai mor oameni muşcaţi de câini, iar copiii se joacă sub această ameninţare. "Subiectul e vechi şi dureros. Nu mai poţi lua şi omorî câinii vagabonzi ca acum 30 de ani. E nevoie de sprijinul populaţiei, de microciparea şi sterilizarea populaţiei canine. E nevoie de instruirea copiilor în şcoli, ca măcar viitoarele generaţii să înţeleagă că sterilizarea şi respectarea legislaţiei este cea mai lipsită de cruzime soluţie pentru animale", a mai afirmat prefectul Mihai Ritivoiu.

Costuri mari cu câinii din adăposturi (sursa: Facebook/Mihai Ritivoiu)
Din 5.094 adăposturi, doar 2.521 sunt „operative”. În fotografie: un adăpost din Kiev Foto: Twitter
Eveniment

Din 5.094 adăposturi, doar 2.521 sunt „operative”

Din 5.094 adăposturi de protecție civilă, doar 2.521 sunt „operative”, arată datele ministerului de Interne, după ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a verificat, în 2022, toate aceste adăposturi. Din 5.094 adăposturi, doar 2.521 sunt „operative” „În urma activităților de contro/verificare la adăposturile de protecție civilă s-a constatat că doar aproximativ jumătate din acestea, respectiv 2521, sunt operaționale având elementele constructive și dotarea prevăzută de lege și fiind întreținute de către deținători”, arată ministerul de Interne. După verificarea IGSU a reieșit că în celelalte adăposturi erau mai multe probleme, printre care: instalațiile de filtro-ventilație nu funcționau lipsa instalațiilor electrice nu erau dotate cu uși și obloane metalice etanșe la adăpost se făcuseră schimbări care-l făceau imposibil de utilizat conform destinației inițiale În martie 2019, Digi 24 anunța: „Adăposturile antiaeriene din România, pline cu murături, damigene cu vin, cauciucuri și obiecte de tot felul”. Acum, ministerul de Interne explică faptul că, potrivit legii, adăposturile, cu excepția punctelor de comandă, pot primi altă destinație pe timp de pace, cu condiția să poată deveni operaționale în 24 de ore. Grafica: Urbanambiton.ro Iată care era situația la Brașov, la începutul lui 2023, potrivit site-ului Bună Ziua Brașov: „Anunţat încă din prima parte a anului trecut, programul de reabilitare a adăposturilor civile din Braşov este abia la început. Potrivit evidenţelor, în evidenţele municipiului Braşov se regăseau 141 de adăposturi, dar, în urma verificărilor realizate în cursul anului trecut, au fost identificate fizic 124. Dintre cele 124, reprezentanţii Primăriei Braşov au precizat că au început, tot anul trecut, demersurile pentru reabilitare pentru patru dintre ele, însă contracte de lucrări au fost semnate doar pentru trei dintre ele”. Citește și: Țările NATO au luat o decizie importantă, spune secretarul general al Alianței – vor furniza mai multe arme grele Ucrainei: Suntem într-o fază decisivă a războiului

Rusia începe să știe de frica Ucrainei Foto. Twitter
Eveniment

Rusia începe să știe de frica Ucrainei

Rusia începe să știe de frica Ucrainei: Moscova pregătește sute de adăposturi, de la granița cu Ucraina în Siberia. Potrivit Moscow Times, ar fi început identificarea adăposturilor, evaluarea stării lor și marcarea cu semne publice. Citește și: Republica Moldova se pregătește de un nou blackout. Deficitul de energie pentru marți, 29 noiembrie: 74% Rusia începe să știe de frica Ucrainei Măsura pare să vină în contextul în care SUA sunt pe cale să ofere Kievului așa numite „bombe cu diametru mic lansate de la sol” (GLSDB). Ele sunt produse Boeing, sunt relativ ieftine la un preț de circa 40.000 dolari și bat circa 150 kilometri, dublu față de rachetele HIMARS folosite în prezent. „Panouri care direcționează oamenii către buncăre au fost instalate în Belgorod, la doar 25 de mile de Ucraina, și Rostov-Pe Don, la aproximativ 40 de mile distanță, precum și Novokuznetsk, un oraș industrial din Siberia ale cărui fabrici se crede că furnizează oțel pentru tancurile rusești. Unele semne au fost observate și la Moscova. Consiliul de Securitate al Rusiei a ordonat recent un inventar complet al adăposturilor anti-bombe ale țării, care sunt situate în principal în subsolurile blocurilor”, scrie The Times. Se estimează că aproximativ 16.500 de adăposturi antiaeriene sunt împrăștiate prin Rusia. Presa independentă a raportat anterior că locațiile lor sunt clasificate și ascunse publicului, mai arată Moscow Times. Autoritățile din Moscova au comandat luna trecută un șablon de design pentru semnele pentru adăposturile anti-bombe, deoarece rezidenții au început să găsească semne improvizate pe clădirile rezidențiale. Măsura apare exact când Ucraina ar urma să primească sistemele GLSDB. GLSDB-urile sunt ghidate de GPS, pot depăși unele interferențe electronice și pot fi utilizate în toate condițiile meteorologice și împotriva vehiculelor blindate. Foto: Twitter Motorul rachetei M26 este relativ accesibil, iar GBU-39 costă aproximativ 40.000 de dolari bucata, ceea ce face ca obuzele GLSDB să fie ieftine. Foto: Twitter Sistemele GLSDB sunt produse de Boeing în parteneriat cu compania suedeză de armament SAAB, dezvoltarea acestora începând încă din 2019.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră