sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: acțiuni

15 articole
Internațional

UE cere acțiuni rapide împotriva dezinformării

UE cere acțiuni rapide împotriva dezinformării. Uniunea Europeană trebuie să accelereze măsurile împotriva dezinformării pentru a proteja democrația, a declarat șefa diplomației UE, Kaja Kallas, într-un interviu acordat European Newsroom, citat de Agerpres. Oficialul a subliniat că anularea alegerilor prezidențiale din România din cauza dezinformării este un semnal de alarmă pentru întregul continent. UE cere acțiuni rapide împotriva dezinformării Kaja Kallas a afirmat că România nu este un caz izolat și că Europa se confruntă cu o creștere alarmantă a dezinformării în spațiul digital. Citește și: Un fost secretar de stat de la Externe acuză administrația Iohannis că a lăsat România nepregătită „pentru vremurile proaste care cad peste noi” „Alegerile prezidențiale din România au fost anulate din cauza dezinformării și este o problemă tot mai mare modul în care platformele sunt utilizate pentru a manipula alegerile”, a declarat aceasta. În acest context, Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri mai ferme pentru a combate campaniile de manipulare online care influențează procesul democratic. UE monitorizează și expune campaniile de dezinformare Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate a explicat că Serviciul European de Acțiune Externă este deja implicat activ în monitorizarea și expunerea campaniilor de dezinformare. De asemenea, UE promovează alfabetizarea digitală, oferind cetățenilor instrumente pentru a recunoaște știrile false. „Un aspect interesant este că problema nu este cu tinerii, ci mai degrabă cu persoanele în vârstă, care încă au tendința de a crede orice informație văzută la televizor sau pe internet”, a explicat Kallas. Reglementarea platformelor online prin Digital Services Act Pentru a contracara răspândirea dezinformării, UE a adoptat Actul pentru servicii digitale (Digital Services Act - DSA), care obligă platformele online să ia măsuri împotriva conținutului ilegal și al manipulării informațiilor. „Actul pentru servicii digitale există și trebuie utilizat eficient. Procedurile împotriva platformelor online sunt deja în desfășurare, dar trebuie să ne mișcăm mai repede pentru a proteja democrația, care este tot mai atacată”, a declarat Kallas.

UE cere acțiuni rapide împotriva dezinformării (sursa: Facebook/Kaja Kallas)
Ultimul mare tun al guvernării Ciolacu I: jaful de la Unifarm, plătit de contribuabili Foto: PSD
Eveniment

Ultimul mare tun al guvernării Ciolacu I

Ultimul mare tun al guvernării Ciolacu I: hoția de la Unifarm o vor plăti contribuabilii, prin conversia datoriilor la stat, de 0,5 miliarde de lei, în acțiuni. Măsura este propusă într-un proiect de hotărâre de guvern, proiect inițiat de Ministerul Sănătății, condus de pesedistul Alexandru Rafila. Citește și: În casa lui Horațiu Potra, care are o avere imensă, s-ar fi găsit 1,7 milioane de dolari: ANI și ANAF, obligate să investigheze, fiindcă banii nu apar în declarația de avere Ultimul mare tun al guvernării Ciolacu I Unifarm este condusă acum de pesedistul Adrian Dobre, care nu are nici o competență în a conduce o astfel de companie. El a fost purtător de cuvânt al PSD, în regimul Dragnea, și secretar de stat la ministerul Muncii. Proiectul de buget al Unifarm, pentru 2024, arăta că obligaţiile bugetare restante ale Unifarm sunt de 1.333.007.485 lei din care 1.150.000.000 lei debit principal şi 183.007.485 lei dobânda penalizatoare. Acum, ministerul Sănătății vrea să îngroape datorii către stat, mai exact către ANAF, convertindu-le în acțiuni deținute tot de ministerul Sănătății. Însă conversia va fi făcută printr-o majorare de capital, deci, practic, Guvernul va scoate din bugetul Sănătății circa 500 de milioane de lei. „Conversia în acțiuni a obligațiilor bugetare principale la operatorul economic se realizează prin Ministerul Sănătății prin majorarea capitalului social pentru acțiunile emise în favoarea statului la operatorul economic menționat și înregistrarea operațiunii de majorare a capitalului la Oficiul Registrului Comerțului”, se explică în nota de fundamentare a hotărârii de guvern. Autorii jafului au scăpat ieftin „Se aprobă conversia în acţiuni a obligaţiilor bugetare principale ale Companiei Naționale UNIFARM S.A., companie de interes strategic național, care își desfășoară activitatea în domeniul sanitar, la care statul este acţionar unic, reprezentând obligaţii bugetare principale în cuantum de 488.690.000 lei, datorate şi neachitate la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, conform Acordului de principiu nr. 34122808A/02.07.2024 și a Deciziei nr. 34122997A/ 09.07.2024 emise de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală”, prevede proiectul hotărârii de guvern. Anul trecut, fostul director al Unifarm Adrian Ionel a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București, la un an de închisoare cu amânarea executării pedepsei, pentru instigare la fals intelectual. Magistrații l-au achitat de celelalte acuzații aduse de DNA, pentru care fusese condamnat, în primă instanță, la șase ani și opt luni de închisoare. O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel și în cazul Danielei Lizica Radu, fost șef serviciu comercial al CN Unifarm SA.

Bursa de Valori București a căzut cu 5% Foto: Facebook BVB
Economie

Bursa de Valori București a căzut cu 5

Finalul unei săptămâni de haos politic: Bursa de Valori București a căzut cu 5%, ajungând la minimul din martie 2024, arată Ziarul Financiar. Acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 6,4%, iar capitalizarea băncii a pierdut 1,7 miliarde de lei. „Toate fondurile de pensii private sunt acţionare ale băncii”, amintește ZF. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Au căzut cu 5,8% acțiunile Romgaz, iar cele ale Petrom cu 3%. Pe de altă parte, Profit a arătat că Finanțele au împrumutat 500 de milioane de lei la cel mai ridicat randament de după mai 2023. Ratele ROBOR și cele la tranzacțiile interbancare au crescut abrupt în ultima săptămână pe fondul incertitudinii politice. Dobânzile plătite de stat la datoria publică au urcat abrupt în ultimele două săptămâni, înaintea și în timpul perioadei electorale. Titlurile la 10 ani au ajuns în piața secundară la o dobândă de 7,31% pe an, anunță Profit. Bursa de Valori București a căzut cu 5% „Indicele principal BET a pierdut 4,6% în această săptămână şi a ajuns la 16.344 de puncte, un minim din martie 2024. Capitalizarea companiilor listată a scăzut cu 10 miliarde de lei la 346,9 miliarde lei, potrivit datelor BVB (...) Bursa de la Bucureşti se îndepartează pe zi ce trece faţă de maximul anului (cel din iulie – de atunci încoace are minus 10%). De la începutul anului 2024 indicele BET a urcat cu 6,3%”, mai explică ZF. ROBOR la 3 luni, indicele folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente corporate în lei, a început să crească brusc după o perioadă destul de lungă în care a staţionat la nivelul de 5,55%. Joi, indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la 5,92%, startul creşterilor fiind corelat cu derularea primului tur al alegerilor prezidenţiale.

Creșterea acțiunilor Tesla, după alegerile americane (sursa: Facebook/Donald J. Trump)
Internațional

Creșterea acțiunilor Tesla, după alegerile americane

Creșterea acțiunilor Tesla, după alegerile americane. Capitalizarea Tesla a atins vineri un nou record, depășind pragul de o mie de miliarde de dolari, datorită așteptărilor privind un posibil tratament favorabil din partea autorităților, în contextul susținerii lui Elon Musk pentru Donald Trump. Creșterea acțiunilor Tesla, după alegerile americane Acțiunile Tesla au înregistrat o creștere de 8,2%, atingând valoarea de 321,22 dolari pe Bursa de la New York. Citește și: Isărescu anunță dezastrul care va urma în 2025, dar șeful BNR folosește un limbaj criptic Această creștere a propulsat valoarea companiei la peste o mie de miliarde de dolari, un record atins după mai bine de doi ani. În această săptămână, titlurile au crescut cu 29%, adăugând peste 230 de miliarde de dolari la capitalizarea bursieră. Pe parcursul campaniei electorale, Musk și-a exprimat sprijinul ferm pentru Trump, donând prin intermediul organizației 'America PAC' și apărând la mitingurile acestuia. În schimb, Trump l-a lăudat, afirmând: „Avem o nouă stea... Elon este un super geniu.” Tesla și Musk, marii câștigători Analistul Garrett Nelson de la CFRA Research consideră că Tesla și Elon Musk sunt printre marii câștigători ai rezultatului alegerilor și că această situație ar putea facilita aprobările pentru tehnologia de conducere autonomă a companiei. Averea lui Musk a depășit 300 de miliarde de dolari, consolidându-i poziția în lista celor mai bogați oameni din lume. Tesla continuă să fie cel mai valoros producător auto global, lider în piața vehiculelor electrice și inovator în domeniul tehnologiilor autonome.

Înșelăciune cu acțiuni Hidroelectrica, sume uriașe (sursa: Facebook/Hidroelectrica)
Eveniment

Înșelăciune cu acțiuni Hidroelectrica, sume uriașe

Înșelăciune cu acțiuni Hidroelectrica, sume uriașe. Zeci de ieșeni au ajuns să plângă în pumni după ce din neglijență și lipsă de prevedere au căzut în capcana brokerilor care "vând" acțiuni la mari companii naționale. Înșelăciune cu acțiuni Hidroelectrica, sume uriașe Autoritățile sunt depășite de situație, nu reușesc să facă progrese semnificative în investigații, și se ocupă mai mult cu preluarea plângerilor de la victime. Citește și: Băsescu amintește că a propus, în 2012, reforma Sănătății și spargerea monpolului CNAS, dar “baronii sănătății“ l-au învins și nu s-a schimbat nimic: “Doar morţii din spitale ar putea fi mai mulţi“ Escrocii se folosesc de numele unor companii cu potențial mare pe piața bursieră, cum ar fi Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz sau Nuclearelectrica. În primul caz pe care îl prezentăm este vorba despre o familie de pensionari care a fost "momită" cu acțiuni Hidroelectrica. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 30% Foto: Facebook
Eveniment

Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 30

Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 30% după tentativa de asasinare împotriva lui Donald Trump, a anunțat postul CNBC. Citește și: GALERIE VIDEO-FOTO Imagini stupefiante de pe noul pod peste Dunăre de la Brăila: tranșee și „valuri” în asfalt, crevase de câțiva centimetri adâncime. Se circulă cu cel mult 15 km/h Volumul tranzacțiilor acţiunilor DJT a fost extrem de mare, cu peste 17 milioane de acţiuni Truth Social tranzacţionate înainte de 10 a.m. ET. Acţiunile Trump Media au crescut cu peste 30% Trump Media, compania-mamă a platformei de social media Truth Social, a înregistrat tranzacţii volatile de-a lungul cursei electorale. Acţiunile au scăzut cu aproape 50% în cele trei săptămâni de după condamnarea lui Trump, care este şi acţionarul majoritar al companiei. Asta în timp ce Truth Social se luptă să-şi dezvolte baza mică de utilizatori. În raportul său privind veniturile din primul trimestru, depus în mai, Trump Media a înregistrat o pierdere netă de 327,6 milioane de dolari şi un venit total de 770.500 de dolari. Compania a avertizat investitorii luna trecută că, dacă Trump foloseşte alte platforme de social media dincolo de Truth Social, ”ar putea avea un efect negativ material asupra afacerii şi/sau operaţiunilor TMTG”.

Ex-ministru, speculații cu acțiuni Gabriel Resources (sursa: gabrielresources.com)
Economie

Ex-ministru, speculații cu acțiuni Gabriel Resources

Ex-ministru, speculații cu acțiuni Gabriel Resources. Un fost politician și ministru de Finanțe ar controla BRK Financial Group, compania de brokeraj care a cumpărat masiv acțiuni ale Gabriel Resources. Ex-ministru, speculații cu acțiuni Gabriel Resources Informația apare într-o investigație publicată de România liberă, care vorbește despre "Traseele subterane ale unor acționari și investitori ai BRK Financial Group, singurul broker listat la Bursa de Valori București, care a declarat că a tranzacționat acțiuni Gabriel Resources". Citește și: EXCLUSIV Gabriel Resources a plătit sute de mii de dolari unor profesori de drept români pentru a emite opinii împotriva României la ICSID. Printre aceștia, Corneliu Bîrsan, ex-CEDO Potrivit sursei citate, "BRK FINANCIAL GROUP este un alt fond controlat de partenerii și apropiații lui Bogdan Drăgoi", care "se află pe deoparte în administrarea BRK Financial Group (prin Robert Iulian Dănilă) iar pe de alta dețin adunat (la prima vedere) peste 20% din acțiunile BRK Financial Group. Ei sunt acum și marii perdanți raportat la cele 1,26 milioane de acțiuni deținute la Gabriel Resources de către BRK Financial Group". Bogdan Drăgoi a ocupat mai multe poziții în instituții publice (Ministerul de Finanțe, Primăria București, Administrația Prezidențială) și a fost, pentru câteva luni, ministru de Finanțe în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu.

Gabriel Resources a pierdut toți banii (sursa: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu)
Economie

Gabriel Resources a pierdut toți banii

Gabriel Resources a pierdut toți banii. Capitalizarea bursieră a companiei a ajuns la zero, după ce prețul acțiunilor s-a prăbușit. Doar două milioane de dolari în companie Gabriel Resources a anunţat că, în prezent, compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (două milioane de dolari americani) şi se aşteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activităţii până în mai 2024, potrivit Ziarului Financiar. Citește și: CEO-ul Gabriel Resources, afaceri personale de zeci de milioane cu statul român. În ultimii ani, a încheiat peste 500 de contracte cu instituții și companii publice Gabriel intenţionează să efectueze o analiză imediată a obligaţiilor sale financiare actuale şi viitoare şi a capacităţii de a obţine fonduri pentru a achita sumele de plătit. După ce firma a pierdut la ICSID procesul prin care cerea despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari de la Guvernului României, tribunalul a obligat Gabriel Resources să plătească României aproximativ zece milioane de dolari în taxe şi cheltuieli de judecată. Gabriel Resources a pierdut toți banii Potrivit aceluiaşi comunicat al Gabriel Resources, compania continuă să analizeze hotărârea împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenţia ICSID. În pofida acestei revizuiri, Gabriel va avea nevoie de finanţare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activităţile pe termen mai lung (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potenţiale de anulare) şi pentru scopuri generale de capital de lucru. "Există un risc semnificativ ca o finanţare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Societate în condiţii acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcţie de necesităţi ar avea un impact negativ asupra situaţiei financiare a Societăţii şi asupra capacităţii acesteia de a-şi continua activitatea.", arată comunicatul citat de ZF. Prăbuşire totală a acţiunilor Gabriel Resources pe Bursa de la Toronto după pierderea procesului cu România: acţiunile nu mai valorează nimic, fiind cotate la 0,05 dolari. Investitorii şi-au pierdut toţi banii, de vineri până acum dispărând 850 de milioane de dolari din valoarea companiei.

Patru moduri în care informațiile false furnizate de Ciolacu despre cum va pierde România procesul Roșia Montana puteau îmbogăți un jucător pe bursă Foto: Facebook
Eveniment

Informațiile false furnizate de Ciolacu puteau îmbogăți un jucător

Patru moduri în care informațiile false furnizate de premierul Marcel Ciolacu despre cum va pierde România procesul Roșia Montana puteau îmbogăți un jucător pe bursă au fost prezentate de deputatul USR Claudiu Năsui pe pagina sa de Twitter. Citește și: Marea escrocherie bursieră Roșia Montană: prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat între momentul anunțului lui Ciolacu că România pierde arbitrajul și ziua verdictului „Avem de plătit se pare vreo 6 miliarde după Roșia Montană după tâmpeniile făcute”, spunea Ciolacu la 23 februarie, în timpul unei vizite în Mureș, spunea Ciolacu, la 23 februarie. Năsui, care a fost consilier al ministrului de Finanțe Anca Dragu, în 2016, apreciază că au fost „o grămadă de moduri prin care câțiva băieți deștepți și-ar fi putut face o avere pentru câteva generații. Atenție nu din procesul Roșia Montană, ci din informația falsă dată de dl. Ciolacu cum că România va pierde procesul”. Informațiile false furnizate de Ciolacu puteau îmbogăți un jucător Care sunt cele patru modalitățile prin care informațiile false furnizate de Ciolacu puteau fi folosite de cei care știau că acesta minte: „Cumpăra ieftin și vindea scump. Înainte să se lanseze domnul Ciolacu în afirmații inutile, cu potențial dăunător pentru România, care s-au mai și dovedit a fi false, cursul acțiunii Gabriel Resources era pe la jumătate din cât e acum. Cineva care ar fi știut informația că de fapt România pierde procesul, ar fi putut cumpăra acțiunea atunci și vinde-o după” „Cumpăra ieftin, vindea scump, dar după ce a văndut, împrumuta acțiuni Gabriel Resources și le vindea și pe acelea. În felul acesta cineva ar profita nu numai de creșterea acțiunii, ci și de descreșterea ei. Descreștere care nu vine doar în portofoliul persoanei cauzându-i pierderi, dar chiar îi face un câștig. Pentru că atunci când va trebui să returneze acțiunile împrumutate, le cumpără ieftin de pe piață”. „Cumpăra produse derivate pe prețul acțiunii. Fie vindea acțiunea în viitor la prețul mai mare (futures). Fie cumpăra opțiuni de vânzare în viitor la preț mare (put). În momentul în care ați fi făcut pariul pe viitor, prețul acțiunii era mare, iar dacă domnul Ciolacu zicea corect ar fi crescut și mai tare după proces. Deci ați fi putut stabili prețuri mari de vânzare în viitor, ceea ce ar fi însemnat că puteați vinde acum scump o acțiune care nu mai valorează aproape nimic. Dacă cumpărați opțiuni de vânzare, strategia era aproximativ aceeași, deși câștigul potențial mai mic (pentru că trebuie cumpărată opțiunea). Dar în esență ați fi putut vinde scump ceva ieftin. Deci profit”. „O combinație din toate celelalte, dar cu ceea ce se numește «leverage». Adică împrumutați bani ca să faceți toate aceste operațiuni. Deci puteți paria mult mai mulți bani decât aveți. Așa se poate înmulți orice câștig, dar, atenție, și orice pierderi”. 4 moduri cum putea să se îmbogățească cineva din informația falsă că România ar pierde procesul Roșia Montană.1) Modul cel mai simplu, cumpăra ieftin și vindea scump. Înainte să se lanseze domnul Ciolacu în afirmații inutile, cu potențial dăunător pentru România, care s-au mai…— Claudiu Nasui, CFA (@ClaudiuNasui) March 9, 2024 Uniunea Salvați România a sesizat Bursa din Toronto și va sesiza și DNA, reclamând că premierul Marcel Ciolacu a manipulat piața de capital prin declarațiile sale, în condițiile în care acțiunile Gabriel Resources și-au dublat prețul începând cu 31 ianuarie.

Efectul Ciolacu asupra acțiunilor Gabriel Resources (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)
Eveniment

Efectul Ciolacu asupra acțiunilor Gabriel Resources

Efectul Ciolacu asupra acțiunilor Gabriel Resources. Declarațiile lui Marcel Ciolacu nu doar au dublat prețul acțiunilor Gabriel Resources de la Bursa din Toronto, dar au făcut să explodeze și volumul tranzacțiilor. Efectul Ciolacu asupra acțiunilor Gabriel Resources Astfel, potrivit datelor referitoare la volumul tranzacțiilor cu acțiuni ale Gabriel Resources în ultimul an (martie 2023 - martie 2024), operațiunile au explodat începând din februarie 2024. Citește și: Marea escrocherie bursieră Roșia Montană: prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat între momentul anunțului lui Ciolacu că România pierde arbitrajul și ziua verdictului Pe 1 februarie, premierul Ciolacu a declarat că încearcă să găsească o cale prin care România să plătească către Gabriel Resources miliardele de dolari pierdute la ICSID (deși, la acea dată, nu exista un verdict). Ca urmare a acestei declarații (dar și a altora, ulterioare), în februarie s-au tranzacționat 7,4 milioane de acțiuni ale Gabriel Resources. Citește și: EXCLUSIV Acțiunile Gabriel Resources, acționarul majoritar de la Roșia Montană, suspendate temporar de la tranzacționare pe Bursa din Toronto Spre comparație, cu o lună înainte, ianuarie 2024, se tranzacționaseră numai 1,6 milioane de acțiuni, cam de cinci ori mai puțin. Iar în septembrie 2023, acțiunile Gabriel Resources tranzacționate fuseseră de puțin peste jumătate de milion, adică de 15 ori mai puțin decât în februarie 2024. În numai cinci zile din martie 2024, acțiunile tranzacționate au fost de 1,7 milioane, adică o medie de 350.000 de acțiuni pe zi, aceeași cu media lunii februarie. Volumul tranzacțiilor cu acțiuni Gabriel Resources la Toronto Stock Exchange în ultimele 12 luni (sursa: ca.finance.yahoo.com)

Marea escrocherie bursieră Roșia Montană, devoalată (sursa: Inquam Photos/George Călin)
Investigații

Marea escrocherie bursieră Roșia Montană, devoalată

Marea escrocherie bursieră Roșia Montană, devoalată. România a câștigat disputa de la Washington cu Gabriel Resources în cazul Roșia Montană. Dar cineva a câștigat foarte mulți bani pe bursă după anunțul că România va pierde. Știre pe surse de la Finanțe Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a variat între 0,41 și 0,46 dolari în prima lună a anului 2024. Citește și: EXCLUSIV Acțiunile Gabriel Resources, acționarul majoritar de la Roșia Montană, suspendate temporar de la tranzacționare pe Bursa din Toronto Pe 31 ianuarie 2024, o acțiune Gabriel Resources se tranzacționa la prețul de 0,45 dolari. Valoarea cumulată a acțiunilor era la aceea dată de peste 466,22 milioane de dolari. În seara zilei de 31 ianuarie au început să curgă știrile despre procesul de la Washington dintre Gabriel Resources și România. Toate publicații au anunțat la unison că România a pierdut procesul și ar urma să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari. Ciolacu, convins că România urma să piardă O zi mai târziu, pe 1 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri. Citește și: Cum au isterizat Ciolacu, Boloș și PSD populația, anunțând că vom pierde procesul pentru Roșia Montana: premierul cerea referendum și spunea că Cioloș și USR sunt vinovați "Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. (…) În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem instanţa ce sumă va hotărî", a declarat premierul Marcel Ciolacu. Prețul acțiunilor și volumul tranzacțiilor au crescut În urma acestor declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni. Tot pe 2 februarie, compania Gabriel Resources a anunțat pe Bursa din Toronto că o decizie în dosarul Roșia Montană ar urma să fie emisă până la data de 12 martie 2024. Marea escrocherie bursieră Roșia Montană, devoalată Cu toate acestea, în următoarele zile, premierul Marcel Ciolacu a insistat în repetate rânduri că decizia va fi emisă până pe 10 februarie. În acest context, acțiunile Gabriel Resources au atins un vârf de 0,64 de dolari pe acțiune în data de 8 februarie 2024. Valoarea acțiunilor au scăzut pe 9 februarie la 0,57 dolari pe acțiune. Compania avea o capitalizare bursieră de peste 901,2 milioane de dolari, în timp ce o acțiune se tranzacționa cu 0,87 de dolari vineri, 8 martie. Adică de două ori mai mult decât la finalul lunii ianuarie 2024. Întrebarea care se pune, în acest context, este cine au fost profitorii jocurilor pe bursă dintre 1 februarie și 8 martie 2024.

Acțiunile RMGC, suspendate de la tranzacționare (sursa: Inquam Photos/Ovidiu Dumitru Matiu)
Economie

Acțiunile RMGC, suspendate de la tranzacționare

Acțiunile RMGC, suspendate de la tranzacționare. Organizația Canadiană de Reglementare a Investițiilor (CIRO) a decis să suspende temporar de la tranzacționare acțiunile Gabriel Resources, companie listată la Bursa din Toronto. Prețul acțiunilor a crescut masiv Decizia a fost luată în contextul în care compania Gabriel Resources așteaptă în cursul zilei de vineri decizia Curții de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Soluționarea Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) al Băncii Mondiale în dosarul Roșia Montană. Citește și: EXCLUSIV Declarațiile lui Ciolacu au crescut prețul acțiunilor Gabriel Resources cu 50% pe Bursa de la Toronto. Premierul a spus că România va pierde în speța Roșia Montană Compania avea o capitalizare bursieră de peste 901,2 milioane de dolari, în timp ce o acțiune se tranzacționa cu 0,87 de dolari înainte de anunțul CIRO. Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Acțiunile RMGC, suspendate de la tranzacționare Prețul acțiunilor a crescut vertiginos în ultimele cinci săptămâni. De exemplu, pe 31 ianuarie 2024 prețul unei acțiuni era de 0,45 dolari. Vineri, prețul unei acțiuni a ajuns la 0,87 dolari, în timp ce capitalizarea bursieră a companie a depășit 901,2 milioane de dolari. Citește și: Cine sunt principalii vinovați pentru că România va plăti miliarde de dolari în dosarul Roșia Montana: a început cu Tăriceanu și s-a încheiat cu Ponta Organizația Canadiană de Reglementare a Investițiilor (CIRO) a decis cu câteva ore înainte de a fi făcută publică decizia în dosarul Roșia Montană să suspende de la tranzacționare acțiunile Gabriel Resource (GBU – indice bursier). Anunțul CIRO (sursa: CIRO) "CIRO poate lua decizia de a impune o suspendare temporară (oprire) a tranzacționării unei valori mobiliare a unei companii cotate la bursă. Opririle tranzacționării sunt implementate pentru a asigura o piață corectă și ordonată. CIRO este organizația națională de autoreglementare care supraveghează toți dealer-ii de investiții și activitatea de tranzacționare pe piețele de datorii și acțiuni din Canada", se menționează în anunțul CIRO.

Ciolacu a crescut acțiunile Gabriel - RMGC (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Investigații

Ciolacu a crescut acțiunile Gabriel - RMGC

Ciolacu a crescut acțiunile Gabriel - RMGC. 217,57 milioane dolari. Cu atât a crescut valoarea acțiunilor Gabriel Resources Ltd. în ultimele 18 zile, timp în care premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat în repetate rânduri că România a pierdut procesul în dosarul Roșia Montană. Citește și: DOCUMENT Ponta, principalul responsabil de litigiul pentru Roșia Montană, arată hârtiile de la Washington depuse de Gabriel Resources. Următorii premieri nu au nici un rol în speță Culmea, deși premierul Marcel Ciolacu a insistat că o decizie în acest caz va fi anunțată până la data de 10 februarie, documentele oficiale arată că aceasta va fi emisă până pe 12 martie 2024. Compania canadiană Gabriel Resource a dat în judecată România la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), acolo unde a cerut despăgubiri de 3,3 miliarde de dolari. Peste un miliard de acțiuni Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a variat între 0,41 și 0,46 dolari în prima lună a anului 2024. Citește și: Aurul și argintul de la Roșia Montană valorează 20 de miliarde de euro, dar statul român nu s-ar alege cu mare lucru, deși are aproape 20% din acțiunile RMGC Pe 31 ianuarie 2024, o acțiune Gabriel Resources se tranzacționa la prețul de 0,45 dolari. Valoarea cumulată a acțiunilor era la aceea dată de peste 466,22 milioane de dolari. În seara zilei de 31 ianuarie au început să curgă știrile despre procesul de la Washington dintre Gabriel Resources și România. Toate publicații au anunțat la unison că România a pierdut procesul și ar urma să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari. Premierul a insistat că România a pierdut Informațiile pe surse transmise de Guvernul României și Ministerul Finanțelor arătau că decizia oficială ar urma să fie emisă pe data de 10 februarie 2024. Citește și: Cine este primul demnitar român care a semnat pentru afacerea Roșia Montana Gold Corporation: a rupt PNL ca să-l susțină pe Ponta. Contractele au dispărut din arhiva ANRM O zi mai târziu, pe 1 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri. "Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. (…) În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem instanţa ce sumă va hotărî", a declarat premierul Marcel Ciolacu. Ciolacu a crescut acțiunile Gabriel - RMGC În urma acestor declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni. Citește și: Cine este pesedistul care a prelungit, pe șest, licența Roșia Montana Gold Corporation, din 2019 în 2024: a fost numit în 2017 la șefia ANRM de Mihai Tudose, prietenul lui Ciolacu Tot pe 2 februarie, compania Gabriel Resources a anunțat pe Bursa din Toronto că o decizie în dosarul Roșia Montană ar urma să fie emisă până la data de 12 martie 2024. "Gabriel ia act de creșterea recentă a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Gabriel nu are cunoștință de nicio decizie a Tribunalului sau de momentul în care va fi emisă aceasta și așteaptă o comunicare suplimentare din partea ICSID în acest sens. O dată primit, Gabriel va anunța piața fără întârziere", se menționează în comunicatul emis de Gabriel Resources. Creștere cu 217 milioane de dolari Mai mult, și în comunicatele anterioare ale companiei canadiene se menționa că decizia ar urma să fie emisă până la data de 12 martie 2024. Cu toate acestea, în următoarele zile, premierul Marcel Ciolacu a insistat în repetate rânduri că decizia va fi emisă până pe 10 februarie. În acest context, acțiunile Gabriel Resources au atins un vârf de 0,64 de dolari pe acțiune în data de 8 februarie 2024. Valoarea acțiunilor au scăzut pe 9 februarie la 0,57 dolari pe acțiune. Vineri, 16 februarie, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources a crescut la 0,66 dolari. Atunci s-au tranzacționat 255.134 de acțiuni. La acest preț, valoarea celor peste 1,036 miliarde de acțiuni a depășit suma de 688,744 milioane de dolari. Ceea ce înseamnă o creștere de peste 217,57 milioane dolari.

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri (sursa: Facebook/Vodafone Romania)
Eveniment

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri

Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri. În Germania, compania Vodafone a fost dat în judecată din cauza creșteri abuzive a tarifelor. În Marea Britanie, CEO-ul companiei a anunțat disponibilizări majore, în toate filialele europene. În Spania, Vodafone și-a vândut deja afacerea unei alte companii. Creștere de preț unilaterală în Germania În luna februarie, Vodafone Germania înregistra o scădere cu 1,8% a veniturilor din servicii. În luna aprilie, majora prețurile pentru toate tarifele de rețea fixă pentru cablu și DSL, cu cinci euro pe lună, fără a da posibilitatea clienților de a renegocia contractele. Citește și: Vodafone România, în colaps: a concediat un sfert din angajați, are pierderi anuale de sute de milioane de lei și datorii de aproape patru miliarde de lei, cam cât cifra de afaceri În jur de zece milioane de clienți au fost afectați. În luna mai Asociația Federală a Organizațiilor Consumatorilor ((VZBV) a catalogat ilegală această creștere de prețuri pentru contractele existente. Deși furnizorul de telecomunicații acorda clienților un drept special de reziliere în cazul creșterii prețurilor, acest lucru nu a fost suficient pentru avocații Asociației. Proces colectiv cu 10.000 de consumatori Din perspectiva lor, compania nu ar fi trebuit să crească unilateral prețurile pentru relațiile contractuale aflate în derulare fără a renegocia cu clienții. Potrivit acestora, furnizorii de servicii impun de obicei prețuri mai mari pentru contracte noi. Citește și: Strategia Vodafone: apelul *555 de 1,29 euro, la care clienții ajung pentru că, la toate numerele de contact cu tarif normal, operatorii sunt „ocupați” Drept urmare Asociația a anunțat că pregătește o acțiune colectivă în instanță contra Vodafone. În doar câteva săptămâni, peste 10.000 de persoane au raportat Asociației abuzuri contractuale. Pe 14 noiembrie, Asociația Federală a Organizațiilor de Consumatori a anunțat demararea procesului intentat Vodafone, la Curtea Regională Superioară Hamm. Milioane de clienți afectați „Un cost suplimentar de cinci euro pe lună reprezintă o mulțime de bani pentru mulți oameni”, a declarat recent șefa Asociației, Ramona Pop, adăugând că acțiunea colectivă îi va ajuta pe consumatori să se apere împotriva abuzurilor contractuale. Citește și: Vodafone România amenință DeFapt.ro cu procese și cere retragerea unui articol care conține date de la Ministerul de Finanțe despre companie „Cum o confruntarea directă cu o companie este o barieră pentru mulți clienți, un proces colectiv le mărește șansele de reușită. Acțiunea colectivă are ca scop să-i asigure pe milioanele de clienți Vodafone că își pot primi banii înapoi direct”, a afirmat Ramona Pop. Dacă verdictul va fi pozitiv, instanța va numi un administrator care va primi banii de la firma și îi va transfera consumatorilor, astfel încât aceștia să nu mai fie nevoiți să se confrunte ei înșiși cu compania. 11.000 de concedieri la nivel european Pe 16 mai, la Londra, Margherita Della Valle, CEO-ul Vodafone, a anunțat că 11.000 de angajați vor fi disponibilizați (aproximativ unu din opt locuri de muncă) din toate filialele europene. Motivul: scăderea numărului de clienți și scăderea profiturilor. „Performanța noastră nu a fost suficient de bună”, a declarat Della Valle, explicând decizia pentru cea mai mare disponibilizare din istoria grupului de telecomunicații. Della Valle a spus că reducerile vor elibera o sumă suplimentară de 100 de milioane de euro, care va fi alocată pentru marketingul necesar revitalizării brandul Vodafone și 150 de milioane de euro, pentru a îmbunătăți experiența clienților. 40%, scădere a valorii de piață Totuși, Della Valle a afirmat că economiile din reducerea locurilor de muncă nu vor atinge obiectivul de reducere a consturilor de 1 miliard de euro, anunțat la finalul anului trecut. În noiembrie 2022, Vodafone și-a redus previziunile anuale de profit, anunțând inclusiv posibilitatea reducerii locurilor de muncă, pentru a face față creșterii facturilor la energie și inflației. În decembrie, compania a numit-o CEO pe Della Valle, în locul lui Nick Read, în mandatul căruia compania înregistrase o scădere de 40% a valorii de piață. Dezastrul Vodafone: prețuri abuzive, procese, concedieri După declarațiile din luna mai a noului CEO, acțiunile Vodafone au mai scăzut cu peste 9%, înregistrând cea mai mare scădere a cotei FTSE 100, investitorii reacționând la prognoza unei scăderi de 1,5 miliarde de euro a fluxului de numerar pentru acest an. „Perfomanța slabă a Vodafone din ultima perioadă este ceva la care piața a ajuns să se aștepte”, a concluzionat Matt Britzman, analist de acțiuni la Hargreaves Lansdown. „Noul director executiv a vorbit foarte mult despre multitudinea de provocări cu care se confruntă în noul său rol. Onestitatea este revigorantă, dar nu suficientă pentru a menține acțiunile în scădere. Piețele vor trebui să vadă rezultate tangibile în anul viitor, înainte de a deveni mai entuziasmate.”, a adăugat Britzman. Vodafone Spania, afacere vândută La sfârșitul lunii octombrie, compania Vodafone a anunțat că își va vinde afacerile din Spania către compania Zegona Communications, pentru suma de cinci miliarde de euro. Potrivit Financial Times, această decizie a Vodafone a fost „cel mai mare pas de până acum în reducerea afacerilor sale europene.” Motivele: profituri slabe în ultimii ani. Veniturile Vodafone Spania au scăzut cu 6,5% față de anul precedent, până la 3,9 miliarde de euro. La sfârșitul lunii iunie 2023, baza de clienți pentru telefonia mobilă scăzuse cu 86.000, iar pentru internet, cu 65.000. Potrivit presei spaniole, pierderea clienților a fost cauzată de concurența celorlalte companii care ofereau prețuri mult mai bune. Majorări unilaterale de tarif și în Spania Recent, Vodafone Spania a comunicat clienților că își va majora toate tarifele cu 4,38% în ianuarie 2024, în conformitate cu politica sa de actualizare a prețurilor în funcție de inflația medie anuală calculată din octombrie 2022 până în septembrie 2023. Compania a aplicat deja această politică anul trecut, când și-a majorat toate ratele cu 8,1% în concordanță cu creșterea inflației. Diferența este că actualizarea prețurilor în 2024 nu va mai da dreptul clienților de a solicita anularea contractului, fără să plătească o penalitate. Filiala spaniolă a Vodafone introdusese în 2022 o clauză prin care și-a modificat contractele de servicii care îi permite să aplice anual la începutul fiecărui an o creștere de preț pe factura echivalentă cu IPC (Indicele prețurilor de consum). Noul proprietar spaniol va reduce prețurile Acest lucru a anulat dreptul clienților de a-și rezilia contractul în următoarele 30 de zile fără nici o penalitate, în cazul oricărei modificări contractuale. „Rețineți că actualizarea prețurilor în conformitate cu IPC nu dă dreptul de a solicita anularea contractului. Prin urmare, dacă vă dezabonați și aveți angajamente restante de permanență, va trebui să plătiți suma corespunzătoare penalității asociate nerespectării”, a indicat Vodafone în mesajul către clienții săi. Totuși, după cum comentează presa spaniolă, această actualizare a tarifelor poate rămâne o măsură temporară. Când Zegona va oficializa achiziția a 100% din Vodafone Spania, fondul a anunțat deja că va schimba politica agresivă de prețuri, axându-se pe abordarea ofertelor low-cost din piață.

Twitter ciugulește Tesla, averea lui Musk (sursa: Twitter/Elon Musk)
Eveniment

Twitter ciugulește Tesla, averea lui Musk

Twitter ciugulește Tesla, averea lui Musk. Averea netă a lui Elon Musk a scăzut marţi sub 200 miliarde de dolari, după ce investitorii au vândut masiv acţiuni Tesla, din cauza temerilor că directorul general şi principalul acţionar al celui mai valoros producător de automobile electrice este mai preocupat de reţeaua de socializare Twitter. Twitter ciugulește Tesla, averea lui Musk Conform datelor Forbes, averea netă a lui Musk se situează la 194,8 miliarde de dolari, o mare parte din ea provenind din participaţia sa de aproape 15% la Tesla, care are o capitalizare bursieră de 622 miliarde de dolari. Din aprilie, când Musk a făcut oferta pentru Twitter, Tesla a pierdut aproape jumătate din capitalizarea sa bursieră, iar averea sa netă a scăzut cu 70 de miliarde de dolari. Investitorii au renunţat la acţiuni Tesla, fiind îngrijoraţi că Musk va vinde din nou acţiuni, după ce a cedat titluri de aproape 15 miliarde de dolari. Luna trecută, Musk a finalizat tranzacţia de 44 miliarde de dolari pentru achiziţionarea Twitter cu împrumuturi de la bănci de 13 miliarde de dolari şi angajamente privind capitalul de 33,5 miliarde de dolari. Musk, tot cel mai bogat din lume Acum, investitorii sunt îngrijoraţi că Musk nu va mai putea sprijini suficient Tesla, într-un moment în care compania majorează producţia de automobile electrice şi se confruntă cu o concurenţă în creştere. "Se pare că Elon Musk alocă 100% din timpul său companiei Twitter şi ar putea avea nevoie de mai mult capital," a apreciat Jay Hatfield de la Infrastructure Capital Management. Citește și: Unde se aflau jet-urile private folosite de Elon Musk când miliardarul era dat ca prezent la castelul de la Bran Averea netă a lui Musk, cel mai bogat om din lume, este cu aproximativ 40 miliarde de dolari mai mare decât a celui clasat pe locul doi - Bernard Arnault - deţinătorul LVMH, cel mai mare grup de lux din lume. Marţi, acţiunile Tesla au scăzut cu 2%, la 193,7 dolari.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră