miercuri 02 aprilie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: acord

45 articole
Internațional

Trump e iar fericit cu ce face Putin: Se va ține de partea sa de înțelegere în legătură cu Ucraina

Trump își reafirmă încrederea în Putin. Președintele american Donald Trump a declarat luni că omologul său rus, Vladimir Putin, „își va face partea sa” dintr-un potențial acord, exprimându-și încrederea că liderul de la Kremlin va contribui la încheierea conflictului din Ucraina. Trump își reafirmă încrederea în Putin Declarația vine la o zi după ce Trump s-a arătat „foarte supărat” din cauza lipsei de progrese în negocierile de pace între Moscova și Kiev. Citește și: Cine este obscurul secretar de stat din MApN care a spus că va chema poliția dacă ne invadează rușii În încercarea de a-și respecta promisiunile din campania electorală, Donald Trump presează pentru un acord rapid de încetare a focului în Ucraina. Totuși, eforturile diplomatice coordonate de Washington nu au generat până acum rezultate concrete.  Trump a amenințat inclusiv cu noi taxe asupra petrolului rusesc, dacă Putin nu își respectă angajamentele. Tensiuni cu Zelenski pe tema mineralelor rare Donald Trump și-a moderat ulterior discursul față de Vladimir Putin, concentrându-și criticile asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta din urmă ar încerca, potrivit lui Trump, să renegocieze un acord privind exploatarea mineralelor rare de către SUA în Ucraina. Trump susține că acest demers ar putea afecta înțelegerile economice dintre cele două state. Confuzie între NATO și UE în declarațiile lui Trump Zelenski ar fi motivat renegocierea prin dorința Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, susțin surse din presa ucraineană. Cu toate acestea, Trump a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO nu a fost niciodată discutată în cadrul negocierilor, ceea ce a dus la speculații că liderul american ar fi confundat NATO cu UE.

Trump își reafirmă încrederea în Putin (sursa: Facebook/The White House)
Trump vrea un acord pentru TikTok (sursa: TikTok/realdonaldtrump)
Internațional

TikTok mai are cinci zile până să fie închis în SUA dacă nu va fi vândut unei companii americane

Trump vrea un acord pentru TikTok. Fostul președinte american Donald Trump a declarat duminică că un acord privind vânzarea activelor TikTok în Statele Unite este pe cale să se concretizeze, subliniind că și-ar dori ca celebra aplicație de video sharing să „rămână în viață” pe teritoriul american. Trump vrea un acord pentru TikTok „Va fi un acord pentru TikTok”, a spus Trump, aflat la bordul avionului prezidențial Air Force One. Citește și: Sondaj distribuit de Nicușor Dan: Simion, locul I, Ponta, foarte ușor peste Nicușor Dan, iar Crin Antonescu, pe locul IV Administrația Trump a stabilit un termen de 75 de zile pentru compania chineză ByteDance, proprietarul TikTok, pentru a ceda controlul asupra operațiunilor din SUA. Termenul-limită este 5 aprilie, dată până la care, dacă nu se finalizează o vânzare, TikTok ar putea fi interzis în Statele Unite, în baza unei legi adoptate anul trecut din motive de securitate națională. Potențialii cumpărători ai TikTok în SUA Donald Trump a afirmat că există un interes semnificativ pentru achiziția TikTok, menționând că „avem o mulțime de potențiali cumpărători”. Printre numele vehiculate se numără Perplexity AI, un start-up american din domeniul inteligenței artificiale și Project Liberty, condus de omul de afaceri Frank McCourt, proprietarul clubului de fotbal Olympique de Marseille. Deși ByteDance nu și-a exprimat public intenția de a vinde, presiunea exercitată de autoritățile americane și termenul-limită apropiat par să forțeze o soluție. Trump admite: TikTok i-a adus un avantaj electoral Într-o declarație surprinzătoare, Donald Trump a recunoscut că TikTok l-a ajutat să câștige sprijinul tinerilor alegători. „Mi-aș dori ca TikTok să rămână în viață. Egoist vorbind, am câștigat votul tinerilor cu 36 de puncte procentuale. Republicanii, în general, nu se descurcă prea bine cu tinerii și cred că o mare parte din acest sprijin se datorează TikTok”, a explicat el. De la interdicție la susținere Remarcabil este faptul că Donald Trump a încercat în 2020 să interzică TikTok în SUA, la finalul primului său mandat prezidențial. Totuși, în actuala campanie, și-a schimbat radical poziția, devenind un susținător al aplicației, care are în prezent aproximativ 170 de milioane de utilizatori americani.

Trump îl amenință iar pe Zelenski (sursa: YouTube/Sky News Australia)
Internațional

Trump îl amenință iar pe Zelenski: Dacă nu semnează acordul pentru minerale, va avea probleme mari

Trump îl amenință iar pe Zelenski: o posibilă retragere din acordul privind exploatarea resurselor minerale va avea consecințe grave. Trump îl amenință iar pe Zelenski "Dacă Ucraina se retrage din acordul legat de pământurile rare, va avea probleme. Mari, mari probleme", a declarat (VIDEO) Trump la bordul aeronavei Air Force One. Citește și: Nicu Marcu, ex-șeful ASF care a închis ochii la falimentele City și Euroins, o nouă sinecură: director general la ORNISS Administrația de la Washington presează Kievul să semneze un acord ce ar permite companiilor americane să exploateze resursele minerale ale Ucrainei. Documentul, aflat în fază de negociere, stipulează că Ucraina trebuie să transfere profiturile generate de un fond de administrare a acestor resurse către SUA, până la rambursarea integrală a ajutorului american acordat în timpul războiului, plus dobânzile aferente. Deși forma finală a acordului nu a fost făcută publică, presa și parlamentarii ucraineni au reacționat negativ, catalogând documentul drept "inacceptabil". Publicația Ukrainska Pravda notează că administrația Trump a eliminat toate compromisurile anterioare, transformând acordul într-un instrument care limitează suveranitatea Ucrainei, fără a oferi garanții de securitate în schimb.

Zelenski respinge integral acordul pentru minerale rare cerut de SUA (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Zelenski respinge integral acordul cerut de SUA pentru mineralele rare, reclamă cereri inacceptabile

Zelenski respinge integral acordul pentru minerale rare așa cum a fost redactat de partea americană. Președintele Ucrainei a declarat într-o conferință de presă vineri că noul proiect de acord propus de Statele Unite privind exploatarea resurselor minerale ucrainene este "complet diferit" față de forma anterioară și necesită o analiză juridică detaliată înainte de semnare.  Zelenski respinge integral acordul pentru minerale Zelenski a subliniat că Ucraina nu va accepta nicio înțelegere care ar putea compromite parcursul european al țării. Citește și: Rezerviștii vor fi mobilizați de MApN în prima jumătate a lui 2025 pentru exerciții de antrenament Propunerea recentă transmisă de Washington include prevederi care nu au fost discutate anterior, unele fiind respinse deja, potrivit liderului ucrainean. El a reiterat că Ucraina nu recunoaște ajutoarele primite din partea SUA în timpul războiului cu Rusia drept împrumuturi. În context, se vehiculează că administrația condusă de Donald Trump urmărește recuperarea ajutoarelor oferite Ucrainei printr-un acces preferențial la resursele sale minerale, în special la metalele rare. Trump cere înapoi banii dați de Biden Ucrainei Deși ideea de a oferi aliaților acces la aceste resurse a fost lansată anterior de Zelenski în cadrul unui așa-numit "plan de victorie", Kievul cere garanții de securitate solide în schimb. Negocierile au fost tensionate, iar acordul nu a fost semnat în timpul vizitei lui Zelenski la Washington pe 28 februarie, din cauza unui conflict deschis cu Trump. Noul proiect de acord presupune ca veniturile din exploatarea resurselor să fie direcționate către un fond comun SUA-Ucraina, până la rambursarea integrală a ajutorului american primit – cu dobândă. "Inacceptabil", se spune răspicat la Kiev Documentul este considerat de presa ucraineană și de parlamentari ca fiind "inacceptabil", întrucât nu include garanții de securitate și impune condiții care ar afecta suveranitatea Ucrainei. Potrivit Ukrainska Pravda, echipa lui Trump a abandonat toate concesiile anterioare, ceea ce a determinat reacții dure la Kiev. În același timp, resursele dorite de SUA se află în zone greu accesibile, necesitând investiții masive, sau sunt localizate în teritorii ocupate de Rusia. Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat, surprinzător, deschis investițiilor americane în aceste regiuni.

Rusia atacă, după înțelegerea cu SUA (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Iar a făcut Trump pace în Ucraina în 24 de ore: Rusia a atacat imediat ce a semnat acordul cu SUA

Rusia atacă, după înțelegerea cu SUA. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina continuă să crească, în ciuda unui acord intermediat de SUA, menit să ducă la un armistițiu în Marea Neagră și la un moratoriu asupra atacurilor asupra infrastructurilor energetice. Peste o sută de drone au fost lansate de Rusia asupra Ucrainei, după ce Kremlinul a semnat acordul cu SUA. Rusia atacă, după înțelegerea cu SUA Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat ofensiva rusă, susținând că „117 drone explozive” au fost lansate asupra Ucrainei. Citește și: FOTO EXCLUSIV Bandă adezivă și cârpe la uși pentru a stopa invazia ploșnițelor la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" Acesta a afirmat că atacurile sunt un „semnal clar” că Moscova nu dorește „o pace veritabilă” și a cerut aliaților occidentali să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei. La rândul său, Ministerul Apărării din Rusia a acuzat Kievul de atacuri asupra infrastructurii energetice ruse, susținând că Ucraina nu respectă înțelegerea mediată de SUA. Negocieri tensionate și condiții impuse de Rusia Acordul privind Marea Neagră a fost discutat în cadrul negocierilor diplomatice desfășurate în Arabia Saudită între duminică și marți. SUA au negociat separat cu delegațiile rusă și ucraineană, încercând să stabilească un cadru pentru încetarea ostilităților în Marea Neagră și pentru reluarea transportului comercial maritim. Rusia a impus însă condiții drastice pentru punerea în aplicare a armistițiului, cerând ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, care durează de peste trei ani. SUA și Rusia, în contact direct pentru aplicarea acordului În urma negocierilor, Casa Albă a emis două comunicate separate privind moratoriul asupra atacurilor asupra infrastructurii energetice, fără a menționa o dată exactă de implementare. Moscova susține că nu a mai atacat astfel de obiective din 18 martie, după o convorbire între președintele rus Vladimir Putin și liderul american Donald Trump. Totuși, Kievul contestă aceste afirmații, acuzând Rusia că tergiversează în mod deliberat orice încetare a focului pentru a-și consolida poziția pe front. „Cred că Rusia vrea să pună capăt războiului, dar s-ar putea să tragă de timp”, a declarat Donald Trump într-un interviu marți. Acordul pentru Marea Neagră: un compromis dificil Kremlinul a confirmat că menține un dialog activ cu Washingtonul pentru a facilita punerea în aplicare a acordului de încetare a ostilităților în Marea Neagră. Rusia cere ridicarea sancțiunilor care afectează sectorul bancar și asigurările maritime, restricții ce împiedică exporturile rusești de cereale și îngrășăminte. În vara anului 2023, Moscova s-a retras din acordul sprijinit de ONU și Turcia, motivând că Occidentul nu și-a respectat promisiunea de a ridica sancțiunile economice. De atunci, Ucraina a folosit un coridor maritim alternativ pentru exporturi, însă porturile și navele sale sunt frecvent atacate. Franța și Europa, îngrijorate de apropierea dintre SUA și Rusia În timp ce Rusia și SUA își intensifică dialogul, liderii europeni privesc cu îngrijorare această evoluție. Președintele francez Emmanuel Macron îl va primi miercuri seară la Palatul Elysee pe Volodimir Zelenski pentru a pregăti summitul de joi de la Paris. Summitul reunește țările din „coaliția celor dispuși”, un grup de state care oferă garanții de securitate Ucrainei. Europa se teme că apropierea dintre Moscova și Washington ar putea diminua sprijinul pentru Kiev și ar putea duce la concesii în favoarea Rusiei.

Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina (sursa: X/MFA Russia)
Internațional

Moscova dă cu tifla propunerii americane, acceptate de Ucraina, pentru o încetare a focului

Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu va face compromisuri care să pună în pericol vieți omenești în cadrul unui posibil acord de pace cu Ucraina. Într-un interviu publicat miercuri, Lavrov a reiterat că Moscova nu va accepta prezența trupelor NATO în Ucraina, chiar și în cazul unei reglementări pașnice permanente. Discuții între SUA și Ucraina la Jeddah Oficiali americani și ucraineni au purtat negocieri marți în Arabia Saudită, convenind asupra unei încetări a focului de 30 de zile și asupra unui acord privind rezervele minerale ale Ucrainei. Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? În schimb, SUA au promis reluarea imediată a asistenței militare și a transferului de informații către Kiev. Rusia dictează termenii acordului cu Ucraina Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a insistat că poziția Rusiei în privința conflictului nu este influențată de factori externi, ci se conturează exclusiv la nivel intern. La rândul său, președintele comisiei pentru relații internaționale din Senatul rus, Konstantin Kosacev, a subliniat că orice acord va fi stabilit în termenii Moscovei, nu ai Washingtonului. „Acordurile reale se scriu pe front” Kosacev a declarat că Rusia își continuă avansul în Ucraina, iar orice negocieri trebuie să reflecte realitatea de pe teren. „Nu ne lăudăm, dar înțelegem că acordurile reale se scriu acolo, pe front, și acest lucru trebuie să fie clar și pentru Washington”, a transmis acesta printr-un mesaj pe Telegram.

Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar (sursa: facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

BREAKING Ucraina a acceptat propunerea americană de încetare a focului pentru 30 de zile

Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar. Ucraina a acceptat o încetare imediată a focului pentru 30 de zile, în timpul negocierilor cu oficialii americani din Arabia Saudită, potrivit unei declarații comune făcute publice marți, a anunțat Volodimir Zelenski. Ucraina acceptă acordul de armistițiu temporar Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că oferta va fi prezentată oficial Rusiei, iar Moscova trebuie acum să răspundă. Citește și: ANALIZĂ Cea mai mare problemă a suveraniștilor: cine va candida în locul lui Georgescu, cu binecuvântarea acestuia? „Mingea este acum în terenul Rusiei”, a declarat Rubio. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat că încetarea focului a fost o "propunere pozitivă", care acoperă linia frontului în conflict, nu doar luptele aeriene şi maritime Este de așteptat ca răspunsul Kremlinului să determine dacă această încetare a focului va duce la negocieri de pace mai ample sau dacă va rămâne doar o pauză temporară a ostilităților. Declarație comună SUA-Ucraina După mai mult de opt ore de discuţii, cele două părţi au emis o declaraţie comună în care se afirmă că Ucraina este dispusă să accepte propunerea SUA privind o încetare a focului imediată, provizorie, de 30 de zile. Aceasta ar putea fi prelungită de comun acord de către părţi, sub rezerva acceptării şi punerii în aplicare de către Rusia. "Statele Unite vor comunica Rusiei că reciprocitatea rusă este cheia pentru obţinerea păcii', se arată în declaraţie. SUA reiau schimbul de informații cu Ucraina Într-o mișcare strategică importantă, Washingtonul a anunțat reluarea schimbului de informații militare cu Kievul. Exclusivitățile DeFapt.ro, cu un simplu click pe "Urmăriți" în dreapta sus Această decizie vine după ce SUA sistase temporar sprijinul informațional, afectând capacitatea Ucrainei de a răspunde eficient pe câmpul de luptă.  

Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump (sursa: X/Volodymyr Zelenskyy)
Internațional

Zelenski și-a schimbat tonul: laudă "leadership-ul puternic" al lui Trump, e gata să semneze acordul

Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit să colaboreze cu președintele american Donald Trump pentru a obține o pace durabilă în Ucraina. Anunțul vine în contextul tensiunilor recente cu actuala administrație de la Casa Albă, marcate de suspendarea ajutorului militar american. Zelenski, dispus să colaboreze cu Trump „Echipa și eu suntem gata să lucrăm sub leadershipul președintelui Trump pentru a obține o pace durabilă”, a transmis Zelenski pe platforma X, adăugând că își dorește să „repare lucrurile” cu președintele american, după disputa avută vinerea trecută. Citește și: Georgescu nu se grăbește să-și depună candidatura, ca să-l blocheze pe Simion, care îl susține doar declarativ Liderul ucrainean a recunoscut că ultima întâlnire avută cu Donald Trump la Casa Albă nu s-a desfășurat conform așteptărilor. „Întrevederea noastră de la Washington nu s-a derulat cum era prevăzut. Este regretabil că lucrurile au decurs astfel.  Este timpul să reparăm lucrurile”, a precizat Zelenski, exprimându-și dorința pentru o „cooperare și comunicare constructive pe viitor”. Propunere pentru armistițiu și schimb de prizonieri În efortul de a opri războiul cu Rusia, Zelenski a avansat ideea unor măsuri concrete, printre care un schimb de prizonieri cu Rusia. De asemenea a propus un armistițiu pe cer și pe mare, vizând interzicerea atacurilor cu rachete, drone și bombe asupra infrastructurii civile, în special cea energetică „Primele etape ar putea fi eliberarea prizonierilor și un armistițiu pe cer, precum și unul pe mare, dacă Rusia face același lucru”, a precizat președintele ucrainean. Reacția la criticile lui Donald Trump Volodimir Zelenski a ținut să sublinieze recunoștința față de sprijinul militar american, într-un aparent răspuns la reproșurile lui Trump, care l-a acuzat recent că nu este suficient de respectuos și recunoscător față de eforturile Washingtonului. „Apreciem cu adevărat tot ce America a făcut pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența. Ne amintim și de momentul în care președintele Trump a furnizat rachetele Javelin pentru Ucraina. Suntem recunoscători pentru aceasta”, a afirmat Zelenski. Ucraina, gata să semneze acordul Suspendarea ajutorului militar american decisă luni de Donald Trump rămâne o problemă majoră pentru Kiev, având în vedere importanța acestui sprijin în apărarea Ucrainei. Pe lângă discuțiile despre pace și sprijin militar, Zelenski a anunțat că este pregătit să semneze „în orice moment” acordul-cadru cu Statele Unite privind exploatarea resurselor minerale din Ucraina, document a cărui semnare a fost amânată din cauza tensiunilor cu Donald Trump. „Considerăm acest acord un pas spre o mai mare securitate și garanții solide. Sper sincer că va funcționa eficient”, a conchis Zelenski.

Zelenski semnează acordul pentru minerale rare (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina nu mai dă SUA banii înapoi pe ajutorul militar, însă semnează acordul pentru minerale

Zelenski semnează acordul pentru minerale rare. Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, va efectua vineri o vizită oficială la Washington. Principalul obiectiv al întâlnirii este semnarea unui acord-cadru privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei. Zelenski semnează acordul pentru minerale rare "Zelenski vine vineri, în prezent este confirmat", a declarat Trump la începutul unei reuniuni a cabinetului său. Citește și: George Simion era pregătit: ar fi strâns, în secret, semnături pentru candidatura sa la președinție, anunță un susținător al „suveraniștilor” În cadrul unei conferințe de presă, Zelenski a declarat că va aborda direct cu Trump problema continuării ajutorului militar american. De asemenea, el a confirmat că este pregătit să finalizeze negocierile privind acordul-cadru pentru exploatarea resurselor minerale ucrainene. Noul acord cu SUA Acest nou acord prevede crearea unui fond comun de investiții ucraineano-american, în care Ucraina va contribui cu veniturile obținute din exploatarea resurselor naturale. Președintele ucrainean a subliniat că acest acord este preliminar și că va deschide calea pentru înțelegeri mai detaliate privind structura și contribuțiile fondului. Fără garanții de securitate, dar cu concesii economice Deși acordul nu include garanții de securitate din partea SUA pentru Ucraina, una dintre cerințele anterioare ale lui Zelenski, președintele ucrainean s-a declarat mulțumit de faptul că noul document nu mai prezintă Ucraina ca fiind datoare Statelor Unite pentru sprijinul militar primit până acum. Anterior, SUA propuseseră un memorandum care prevedea cedarea către americani a jumătate din resursele naturale ale Ucrainei, inclusiv petrol, gaze naturale, uraniu, litiu și alte minerale rare. Donald Trump a susținut că această înțelegere reprezenta o compensație pentru ajutorul oferit de Washington Ucrainei în războiul cu Rusia.  

SUA și Rusia, patru principii stabilite (sursa: CNN)
Internațional

SUA și Rusia au stabilit patru principii pentru normalizarea relațiilor și pacea în Ucraina

SUA și Rusia, patru principii stabilite. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind patru principii esențiale pentru normalizarea relațiilor bilaterale și găsirea unei soluții negociate la războiul din Ucraina. Acest progres a fost anunțat marți, în urma unei întâlniri la Riad, Arabia Saudită, între delegațiile conduse de secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform CNN. SUA și Rusia, patru principii stabilite Unul dintre primele aspecte convenite între cele două puteri a fost restabilirea funcționării normale a ambasadelor din Washington și Moscova. Citește și: Susținătorul lui Georgescu, săltat de Poliție după ce a amenințat cu moartea familia lui Bolojan „Pentru a progresa, avem nevoie de reprezentanțe diplomatice care să opereze și să funcționeze normal”, a declarat Marco Rubio, subliniind importanța dialogului direct între cele două state. Crearea unei echipe de negociere pentru Ucraina Un al doilea punct cheie este desemnarea unei echipe la nivel înalt care să faciliteze negocierile pentru soluționarea conflictului din Ucraina. Obiectivul este de a găsi o rezolvare durabilă și acceptabilă pentru toate părțile implicate. Cooperarea economică și geopolitice post-conflict În cadrul discuțiilor de la Riad, s-a convenit ca Washingtonul și Moscova să înceapă un dialog privind potențialele oportunități de cooperare economică și geopolitică, odată ce războiul din Ucraina se va încheia. Această inițiativă ar putea contribui la stabilizarea relațiilor internaționale și la diminuarea tensiunilor dintre cele două puteri. Angajamentul continuat al delegațiilor Ultimul principiu stabilit în cadrul întâlnirii este menținerea angajamentului celor implicați în acest proces, pentru a asigura desfășurarea productivă a negocierilor. Membrii delegațiilor vor continua consultările pentru a menține cursul dialogului și a evita stagnarea discuțiilor. Consultări regulate pentru normalizarea relațiilor Pe lângă cele patru principii esențiale, SUA și Rusia au convenit să stabilească un mecanism de consultare pentru a soluționa elementele tensionate din relațiile bilaterale. Inițiativa a venit în urma unei convorbiri telefonice recente între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump, care au convenit asupra inițierii unor negocieri de pace. Negocierile privind Ucraina sunt abia la început Deși această întâlnire reprezintă un pas important, oficialii americani și ruși recunosc că discuțiile privind soluționarea conflictului din Ucraina se află încă într-un stadiu incipient. Atât Washingtonul, cât și Moscova urmează să desemneze echipe speciale de negociatori pentru a continua procesul diplomatic. În fața temerilor exprimate de Kiev și Uniunea Europeană cu privire la o posibilă marginalizare în cadrul acestor negocieri, Marco Rubio a asigurat că toate părțile implicate vor fi incluse la masa tratativelor. „Uniunea Europeană va trebui să fie prezentă la un moment dat, întrucât și ei au impus sancțiuni împotriva Rusiei”, a explicat oficialul american. „Un prim pas într-o călătorie lungă” „Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi și dificile, dar unul important”, a concluzionat Marco Rubio după întâlnirea de la Riad. Oficialul american a subliniat că există „oportunități extraordinare” pentru un viitor parteneriat cu Rusia, dar cheia rămâne „încheierea conflictului” din Ucraina printr-o soluție „justă și durabilă”.  

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului (sursa: Facebook/Volodimir Zelenski)
Internațional

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului

Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ferm că Ucraina nu va accepta un acord de pace negociat pe la spatele său sau fără implicarea Kievului. În discursul său, susținut la Conferința de Securitate de la München, acesta a cerut Europei să-și formeze propria armată. Ucraina refuză pacea, fără implicarea Kievului Liderul ucrainean a subliniat că nici o negociere despre viitorul Ucrainei nu poate avea loc fără implicarea directă a Kievului, extinzând această regulă și la nivel european: Excluderea Ucrainei de la negocieri ar însemna o pierdere pentru întreaga Europă, a avertizat Zelenski. O armată europeană Zelenski a susținut că Europa trebuie să își creeze propriile forțe armate și să își asigure garanții de securitate solide, deoarece Statele Unite nu vor oferi protecție în lipsa unui angajament clar al europenilor. El a făcut apel la unitate politică și strategică în cadrul Uniunii Europene pentru ca sfârșitul războiului să fie „primul succes comun al Europei”. Posibilă întâlnire Trump-Putin, un pericol pentru Ucraina Zelenski a atras atenția asupra unei posibile întâlniri între Donald Trump și Vladimir Putin la ceremonia din 9 mai la Moscova. Președintele Ucrainei considerând că acest lucru ar fi „periculos” dacă ar avea loc înaintea unei discuții directe între Trump și liderii ucraineni. Potrivit acestuia, Kremlinul ar putea încerca să influențeze viitoarele negocieri, punând Ucraina într-o poziție vulnerabilă.

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului (sursa: Facebook/Israel Katz)
Internațional

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului

Israel acuză Hamas de încălcarea acordului. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a condamnat decizia Hamas de a amâna eliberarea ostaticilor, considerând-o o „încălcare totală” a acordului de încetare a focului. În acest context, armata israeliană a primit ordin să se pregătească „pentru toate scenariile”, potrivit The Times Of Israel Israel acuză Hamas de încălcarea acordului Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunțat suspendarea eliberării ostaticilor israelieni deținuți în Fâșia Gaza, acuzând Israelul că nu și-a respectat angajamentele asumate în cadrul acordului de încetare a focului. Citește și: Singurul politician, până acum, care critică demisia lui Iohannis: „Un act de lașitate. N-a reușit să reziste presiunii unei grupări care vrea restaurație” „Eliberarea ostaticilor, care era programată pentru sâmbătă, 15 februarie 2025, este amânată până la noi ordine, în așteptarea îndeplinirii obligațiilor de către ocupație (Israelul).” – Abu Obeida, purtător de cuvânt al Brigăzilor Izz ad-Din al-Qassam. Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a reacționat ferm, susținând că acțiunea Hamas subminează complet înțelegerea privind eliberarea ostaticilor și menținerea armistițiului. „Anunțul Hamas privind suspendarea eliberării ostaticilor israelieni constituie o încălcare totală a acordului de încetare a focului și de eliberare a prizonierilor.” – Israel Katz. În acest context, armata israeliană a fost instruită să se pregătească pentru orice eventualitate, ceea ce ridică temeri privind reluarea ostilităților. Acordul de încetare a focului, în pericol? În baza acordului semnat la 19 ianuarie, eliberarea unor ostatici israelieni era prevăzută să aibă loc pe 15 februarie, în schimbul eliberării unor deținuți palestinieni din închisorile israeliene. Însă oficialii Hamas susțin că Israelul nu și-a respectat partea din înțelegere. Bassem Naim, un responsabil politic al Hamas, a acuzat Israelul că „pune în pericol” armistițiul: „Încetarea focului s-ar putea prăbuși dacă Israelul nu își respectă angajamentele.” Scenarii posibile pentru evoluția crizei În condițiile actuale, există mai multe scenarii care ar putea urma. Comunitatea internațională ar putea încerca să medieze un nou acord pentru evitarea reluării violențelor. Dacă Hamas și Israel nu ajung la un compromis, armata israeliană ar putea reacționa militar. Ar putea fi exercitate presiuni externe. SUA, ONU și alte organizații ar putea interveni pentru a menține acordul de încetare a focului.

Trump și X Corp, acord amiabil (sursa: X/Elon Musk)
Internațional

Trump și X Corp, acord amiabil

Trump și X Corp, acord amiabil. Donald Trump și X Corp (fosta Twitter) au ajuns la un acord pentru a încheia disputa juridică legată de suspendarea contului fostului președinte al SUA după asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021. Trump și X Corp, acord amiabil Potrivit Axios, ambele părți au convenit să renunțe la proces și să își suporte propriile costuri legale. Citește și: Mesaj viral despre efectul benefic al multinaționalelor: „Aduc know-how, locuri de muncă bine plătite și susțin economia locală” Actualul proprietar al X, Elon Musk, este unul dintre cei mai apropiați susținători ai lui Trump. După revenirea acestuia la Casa Albă, Musk a fost numit director al Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), o instituție nou creată pentru a optimiza cheltuielile și a reduce birocrația administrației federale. De ce a fost suspendat contul lui Trump? Twitter a decis suspendarea contului lui Trump în ianuarie 2021, invocând riscul de incitare la violență în urma evenimentelor de la Capitoliu. Această decizie a fost luată pe fondul contestării rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020, pierdute de Trump în fața lui Joe Biden. După ce a cumpărat platforma pentru 44 de miliarde de dolari în 2022, Musk a restabilit contul lui Trump, însă fostul președinte nu l-a folosit imediat, preferând să își promoveze propria rețea socială, Truth Social. Trump a revenit pe X abia în august 2024. Cenzură sau măsură de securitate? Considerând suspendarea contului său un abuz și o încălcare a Primului Amendament, care protejează libertatea de exprimare, Trump a intentat un proces împotriva Twitter în iulie 2021. Totuși, un judecător federal din California a respins plângerea în mai 2022, motivând că Twitter este o companie privată și nu un organism guvernamental, deci nu a încălcat drepturile constituționale ale fostului președinte. Trump a contestat decizia, dar acum a ales să renunțe la litigiu. Meta, 25 de milioane de dolari pentru un acord similar Într-o dispută juridică asemănătoare, Wall Street Journal a relatat că Meta (Facebook și Instagram) a acceptat să plătească 25 de milioane de dolari pentru a soluționa procesul intentat de Trump în 2021. Conform acordului, 22 de milioane de dolari din această sumă vor fi folosiți pentru finanțarea bibliotecii prezidențiale a lui Trump.

Panama renunță la acordul cu China (sursa: Facebook/José Raúl Mulino)
Internațional

Panama renunță la acordul cu China

Panama renunță la acordul cu China. Decizia Panama de a nu-și reînnoi acordul de cooperare cu China în cadrul inițiativei „Noul Drum al Mătăsii” a fost descrisă de senatorul american Marco Rubio drept „un pas mare înainte” pentru relațiile bilaterale dintre SUA și Panama. Panama renunță la acordul cu China Președintele panamez, Jose Raul Mulino, a anunțat că va permite expirarea acordului semnat în 2017, după ce duminică s-a întâlnit cu Marco Rubio, aflat în vizită pentru a face lobby împotriva influenței Chinei asupra Canalului Panama și a infrastructurii portuare a țării. Citește și: Averea greu de justificat a pensionarului special Bejinariu, deputatul PSD care va controla SRI și pe care DNA nu l-a putut ancheta pentru afacerea Microsoft Într-o conferință de presă, Mulino a confirmat că i-a comunicat lui Rubio decizia sa de a nu reînnoi memorandumul de înțelegere privind participarea Panama la proiectul chinezesc. Noul Drum al Mătăsii „Noul Drum al Mătăsii” este o inițiativă lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, având ca obiectiv crearea unor noi rute comerciale și investiții care să lege China de Europa, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină. Memorandumul Panama-China fusese semnat de fostul președinte panamez Juan Carlos Varela și se reînnoia automat la fiecare trei ani, cu excepția cazului în care una dintre părți decidea să îl denunțe. Beijingul, furios Marco Rubio a salutat retragerea Panama din acordul cu China, descriind-o drept „un nou exemplu de leadership” al fostului președinte american Donald Trump în protejarea securității naționale a SUA. În schimb, China a reacționat rapid prin ambasadoarea sa în Panama, Xu Xueyuan, care a cerut Washingtonului „să învețe să respecte” deciziile suverane ale statelor care aleg să colaboreze cu Beijingul. La rândul său, ambasadorul chinez la ONU, Fu Cong, a catalogat decizia Panama drept „regretabilă”, susținând că „Noul Drum al Mătăsii” nu are o agendă politică, spre deosebire de „campania de defăimare lansată de Statele Unite și alte țări occidentale”.

Ajutor american în schimbul metalelor ucrainene (sursa: Facebook/The White House)
Internațional

Ajutor american în schimbul metalelor ucrainene

Ajutor american în schimbul metalelor ucrainene. Președintele american Donald Trump a anunțat luni că dorește să negocieze un acord cu Ucraina, prin care această țară să ofere garanții asupra pământurilor rare, esențiale în industria electronică, în schimbul sprijinului american. Ajutor american în schimbul metalelor ucrainene Într-o declarație din Biroul Oval, citată de VOA News, Trump a confirmat intenția sa de a obține un angajament clar din partea Ucrainei în privința acestor resurse strategice. Citește și: Averea uriașă a familiei PSD Vicol-Ciorbă, care a patronat falimentul Nordis: el încasa dividende și salarii uriașe, deși și-a îngropat firma "Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina, astfel încât să ne ofere pământurile rare și alte resurse, în schimbul a ceea ce le oferim noi", a declarat președintele american. Întrebat direct de un jurnalist dacă Ucraina ar trebui să cedeze pământurile rare Statelor Unite, Trump a răspuns scurt și clar: „Da, vreau asigurări cu privire la pământurile rare”. Zelenski, deschis la un parteneriat strategic Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat încă din octombrie 2023 un plan de colaborare cu partenerii internaționali, care viza exploatarea și protecția comună a resurselor Ucrainei. Deși nu a menționat explicit pământurile rare, Zelenski a subliniat importanța unor resurse strategice precum uraniul, titanul, litiul și grafitul, subliniind valoarea acestora în contextul geopolitic actual. Importanța metalelor rare în economia globală Metalele rare sunt esențiale în industria tehnologică pentru realizarea semiconductorilor și bateriilor. De asemenea sunt folosite în domeniul militar pentru echipamente strategice. Statele Unite, care depind în mare parte de importurile din China, caută să-și diversifice astfel sursele de aprovizionare, iar Ucraina ar putea deveni un partener strategic în acest domeniu.

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
Ultima oră