sâmbătă 22 februarie
Login Abonează-te
DeFapt.ro

Etichetă: 1 decembrie

9 articole
Politică

Maia Sandu, apel românii să voteze formațiunile pro-europene

Președintele Republicii Molodva, Maia Sandu, face un nou apel, indirect, ca românii să voteze formațiunile pro-europene: „O Românie puternică este o Românie europeană”,a scris ea pe Facebook, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Maia Sandu, nou apel ca românii să voteze formațiunile pro-europene „Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun. Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici. Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”, a scris ea pe Facebook. Ea a anunțat deja că va vota la alegerile din România, la 1 și 8 decembrie, pentru „o Românie europeană”, și l-a desființat pe Călin Georgescu, fără să-i spună numele: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare”. „Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, spunea ea la 29 noiembrie.

Maia Sandu, nou apel ca românii să voteze formațiunile pro-europene Foto: Facebook
La parada militară, Ciolacu a lipsit (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Eveniment

La parada militară, Ciolacu a lipsit

La parada militară, Ciolacu a lipsit. Duminică, 1 decembrie 2024, mii de oameni s-au adunat în Bucureşti pentru a asista la Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, marcând 106 ani de la Marea Unire. Prezenți au fost președintele Iohannis și Nicolae Ciucă. La parada militară, Ciolacu a lipsit Startul manifestărilor a fost dat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis. Citește și: Un membru al Academiei îl laudă pe Călin Georgescu: „Pare să aibă știința zonelor obscure ale jocurilor pe care le fac puternicii lumii” Momentul a fost urmat de intonarea Imnului Naţional, interpretat de muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, împreună cu baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei. În timpul intonării Imnului, militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" au executat 21 de salve cu muniţie de manevră, aducând un omagiu eroilor români. Omagiu Eroilor Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, iar în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă, a fost păstrat un moment de reculegere, în care participanţii s-au închinat în semn de respect. Printre oficialii prezenţi la eveniment s-au numărat preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, politicieni, reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai cultelor religioase, dar şi veterani ai celor două războaie mondiale. Premierul Ciolacu a fost la Buzău, pentru a vota într-o secție din oraș. Participanții militari Aproape 2.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor au fost prezenţi la parada militară, alături de aproximativ 190 de mijloace tehnice şi 45 de aeronave. Pe lângă forţele armate române, la paradă au defilat şi 240 de militari străini din diverse ţări, inclusiv Albania, Belgia, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Marele Ducat de Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Aceștia au fost însoțiți de 21 de mijloace tehnice.

Greblă, despre parada de 1 Decembrie (sursa: Facebook/Autoritatea Electorală Permanentă)
Eveniment

Greblă, despre parada de 1 Decembrie

Greblă, despre parada de 1 Decembrie. Parada militară de 1 Decembrie nu încurcă cu nimic desfăşurarea alegerilor, "nu are nimic electoral în ea", a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă. Greblă, despre parada de 1 Decembrie Cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale sunt programate pe 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie, iar alegerile parlamentare, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională. Citește și: Cui i-a folosit isteria falsului ciclon Ashley: Ciolacu, la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundaţiilor, a spus că „s-a acţionat profesionist, ca la carte, nu avem nici o victimă” "Competenţa de a stabili data alegerilor aparţine exclusiv Guvernului. Din punct de vedere al Autorităţii Electorale Permanente şi al organizării din punct de vedere tehnic al alegerilor, nu este niciun fel de problemă ca votul să se desfăşoare pe 1 decembrie", a spus Greblă. În acelaşi timp, a arătat că decizia de a nu fi organizată respectiva paradă nu este decizia lui, dar acest eveniment "nu încurcă cu nimic desfăşurarea alegerilor, pentru că parada în sine nu are nimic electoral în ea". El a afirmat că în momentul stabilirii datelor pentru alegeri nu au existat poziţii puternice împotriva acestui calendar. Votul, rol de "socializare" "Să avem în vedere că acest an a fost un an excepţional în care am avut toate tipurile de alegeri în mai puţin de şase luni, din iunie până în decembrie. E greu să găseşti date potrivite, când ai patru rânduri de alegeri de organizat", a completat Toni Greblă. Mai mult, a spus că data de 1 Decembrie "poate fi uşor consacrată şi pentru o oră, o jumătate de oră, să te duci la secţia de vot". "Te mai întâlneşti cu prietenii, cu vecinii, cu colegii de şcoală şi aşa mai departe. Votul la secţie încă are un rol de socializare. Mai pleci, mai vorbeşti, mai schimbi şi o opinie politică, ceea ce, până la urmă, înseamnă tot socializare. Asta v-o spun având în vedere experienţa mea", a arătat preşedintele AEP.

Parada militară de 1 Decembrie ar putea fi mutată Foto: Ziua de Cluj
Politică

Parada militară de 1 Decembrie ar putea fi mutată

Parada militară de 1 Decembrie, când se sărbătorește Ziua Națională a României, ar putea fi mutată pe 30 noiembrie, pentru a nu interfera cu alegerile, arată Antena 3. Duminică, 1 decembrie, ar urma să aibă loc alegerile parlamentare. Alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 24 noiembrie - turul I - și 8 decembrie, turul II. Citește și: Climatologul ANM Roxana Bojariu a avertizat încă de marți, 24 septembrie, că nu există ciclonul/furtuna Ashley: „Nu răspândiți mai departe” În plus, fasolea cu ciolan ar putea fi suspendată, ca să nu fie considerată mită electorală, mai arată acestpost de televiziune. Parada militară de 1 Decembrie ar putea fi mutată „Parada de 1 Decembrie ar putea fi mutată în 30 noiembrie pentru că majoritatea celor care participă sunt și candidați la alegerile parlamentare care au loc în aceeași zi. Așadar, sunt discuții neoficiale între Ministerul Apărării și Cotroceni pentru posibila schimbare a ceremoniilor, potrivit unor surse Antena 3 CNN. Administrația Prezidențială susține că în acest moment, data e neschimbată, 1 decembrie, potrivit acelorași surse”, arată acest post. Aproape toți politicienii care vor participa la paradele militare din București și din provincie vor fi candidați sau vor fi implicați în campania electorală. Chiar și primarii aleși la 9 iunie vor fi angrenați în susținerea partidului din care fac parte.

Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie 1973 Foto: Fototeca online a comunismului românesc Cota 1/1974
Eveniment

Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie

Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie 1973, acum 50 de ani: Unirea cu Transilvania - care nu era definită drept „Marea Unire”, cum s-a petrecut ulterior - era consemnată pe pagina șase din Scânteia, oficiosul Partidului Comunist ROMÂn (PCR). Citește și: Schema inteligentă prin care polițiștii-șpăgari din Vaslui forțau șoferii să încalce legea, ca să-i poată opri. Un ucrainean a fost cel care a sunat la linia anticorupție Pe prima pagină, Scânteia publica un interviu acordat de Nicolae Ceaușescu revistei Business Week din SUA, în care secretarul general al PCR spunea că dorește să atragă în România investiții străine - sub forma unor „societăți mixte” - și a relațiilor cu SUA. Cum a marcat regimul Ceaușescu ziua de 1 Decembrie În ziua în care se aniversau 55 de ani de la unirea cu Transilvania, la TVR 1, la oră de vârf, s-a difuzat serialul polițist Mannix. De altfel, câteva zile mai târziu, la 4 decembrie, Elena și Nicolae Ceaușescu au început una din cele mai spectaculoase vizite din cele patru pe care le-a făcut în SUA: au fost cazați la rezidența președinților SUA de la Camp David, au fost primiți cu onoruri la Casa Albă, iar președintele Richard Nixon a oferit un dejun în onoarea oaspeților săi. În interviul pentru Business Week, Nicolae Ceaușescu este întrebat: „Domnule președinte, este România interesată în mod deosebit de investiții din partea firmelor din SUA și de ce?”. Secretarul general al PCR a răspuns fără ezitare: „Da. România este interesată în investiții și din partea companiilor americane, așa cum este interesată în investiții și din partea altor societăți străine”. El pleda pentru dezvoltarea relațiilor cu SUA: „Totuși, nu am ajuns la nivelul pe care l-ar permite existența unor condiții normale în comerțul reciproc și am în vedere acordarea de către Statele Unite a clauzei națiunii celei mai favorizate României”. Tot pe prima pagină din Scânteia se poate afla că, de 1 Decembrie, o zi de sâmbătă, Legislativul - Marea Adunare Națională - a muncit, adoptând, printre altele, bugetul de stat pe 1974. Filme capitaliste în cinematografe și la TVR 1 Unirea de la 1 Decembrie 1918 era marcată printr-un articol semnat de Silviu Achim și publicat pe pagina șase a cotidianului oficial al PCR. „Făurirea statului național unitar român a fost un act progresist, de covirșitoare însemnătate pentru destinele poporului nostru. El a influențat favorabil mersul înainte al societății românești, a contribuit la accelerarea ritmului dezvoltării sale economice, oulturale și științifice”, scria Achim, în obișnuita limbă de lemn de la acel moment. În ceea ce privește evenimentele politice dedicate acestei aniversări, Scânteia consemnează, printre altele, niște banale „expuneri” la Casa de Cultură a Sectorului 3 și la Întreprinderea Danubiana. Pe ultima pagină, de politică externă, oficiosul PCR arăta că Olanda se plânge de situația din Comisia Economică Europeană (structura care a precedat UE) că țările mari, precum Germania, Franța și Marea Britanie au reuniuni la care statele mici nu sunt invitate. România Film nu mediatiza, în Scânteia de la 1 decembrie 1973, un film românesc, ci „The Birdman” - tradus „Misiunea secretă a maiorului Cook” - un film american de acțiune, produs pentru televiziune, din 1971. La TV Programul 1, de la ora 21.00, rula serialul Mannix. Citește și: Dorel lovește din nou: era să lase un cartier din Hunedoara fără curent. Acum câteva zile, tăiase conducta de apă și o betonase În plus, Scânteia anunța o reducere de 10% la frigiderele din producție internă Frigero Lux. De exemplu: „Frigider electric cu compresor „Frigero“, model cabinet, capacitate 140 l, de la 4 110 lei la 3 610 lei”.

Fasole cu cârnați de 1 Decembrie (sursa: ziaruldeiasi.ro)
Eveniment

Fasole cu cârnați de 1 Decembrie

Fasole cu cârnați de 1 Decembrie. Ziua Unirii va fi marcată vineri, la Iaşi, în acest fel, ca în fiecare an, de altfel. Fasole cu cârnați de 1 Decembrie Mii de porţii de fasole la ceaun, preparate în câteva instituţii subordonate Primăriei Municipiului Iaşi vor fi oferite în faţa palatului Culturii tuturor celor care vor începe un weekend prelungit de “trăiri româneşti”. Citește și: Cătălin Cherecheș și-a pregătit plecarea din țară de ani de zile: a cărat sute de mii de euro cu sacoșa în Germania, împreună cu mama sa. Sume imense avea și într-un seif din Baia Mare În care vor fi “bombardaţi” cu ştiri despre manifestările organizate pentru marcarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. După Revoluţia din 1989, românii au adoptat tacit tradiţia fasolei cu ciolan sau cu cârnaţi, oferită gratuit în stradă de autorităţi şi de instituţii sau introdusă special în meniu în această zi de unele restaurante. Continuarea, în Ziarul de Iași.

Armata română se pregătește de defilarea de 1 decembrie Foto: Facebook Forțele terestre
Eveniment

Armata română se pregătește de defilarea 1 decembrie

Armata română se pregătește de defilarea de 1 decembrie, la care vor participa peste 1.500 de militari, inclusiv din alte state. Forțele Aeriene Române au postat, pe pagina lor de Facebook fotografii realizate la antrenamentul general din 27 noiembrie, realizate de Bogdan Pantilimon, de la Statul Major al Forțelor Aeriene. Foto: Bogdan Pantilimon Foto: Forțele Terestre Și Forțele Terestre au publicat un grupaj de imagini de la acest antrenament. Armata română se pregătește de defilarea de 1 decembrie Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti va începe la ora 11.00, joi, 1 decembrie. Foto: Bogdan Pantilimon Foto: Bogdan Pantilimon Ministerul Apărării a anunțat că peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la paradă. Foto: Forțele Terestre Vor defila și aproximativ 150 de militari străini, din cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României începe cu evoluția aviației militare, iar cei prezenți vor avea ocazia să vadă evoluând o formație de aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, un avion C-130 Hercules care va zbura însoțit de aparate IAR-99 Standard, o celulă de aeronave IAR-99 Șoim și, în fine, aeronavele de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene. Foto: Forțele Aeriene Foto: Bogdan Pantilimon „Screaming Eagles”, alături de militarii români Spectatorii vor putea urmări și evoluția unor formații de aeronave F-18 Hornet, din Spania, CF-188 Hornet, din Canada, și Eurofighter Typhoon, din dotarea Forțelor Aeriene Italiene. La defilare va participa și detaşamentul Brigăzii de Informații Militare, care s-a constituit în anul 2010 şi are în compunere structuri din domeniile HUMINT, IMINT şi război electronic. Misiunea de bază a brigăzii este asigurarea sprijinului cu informaţii a factorilor de decizie până la nivel strategic. Citește și: Prognoza pentru Bucureşti de 1 decembrie: precipitaţii mixte, vânt şi maxime termice de 2 grade Celsius Un moment forte ale paradei va fi defilarea militarilor celebrei Divizii 101 Aeropurtate a SUA, una dintre cele mai cunoscute mari unități americane din lume, care luptă sub denumirea de „Screaming Eagles”. Foto: Forțele Terestre Foto: Forțele Aeriene

Șpriț și lăutari în trenul regal (sursa: Facebook/Șpriț și Lăutari)
Eveniment

Șpriț și lăutari în trenul regal

Șpriț și lăutari în trenul regal. Trenul Regal a fost închiriat pentru Ziua Națională unei agenții de publicitate. "Petrecem la rang de artă" cu șpriț și lăutari pe ruta Gara Băneasa-Sinaia şi retur au promis organizatorii. Iar pe afiș erau Regele Ferdinand, Regina Maria și doi lăutari, cel puțin la data primei anunțări a evenimentului. Șpriț și lăutari în trenul regal Societatea Feroviară de Turism a închiriat trenul unei alte firme, care a decis să-și promoveze evenimentul pe Facebook. Pagina respectivă anunță că "De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu Trenul Regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară". Organizatorii invită la degustare de vinuri şi brânzeturi pe muzică lăutărească la un preț de 500 de euro un bilet. Lângă fotografiile Regilor României Mari sunt și cele ale celor doi lăutari. "Confiscarea simbolurilor şi folosirea lor în scopuri comerciale aduce atingere Casei Regale, cât şi statului român. Avem credinţa că Trenul Regal cu care au călătorit până acum, în interesul României, patru generaţii regale şi care l-a condus pe ultimul drum, în urmă cu cinci ani, pe Regele Mihai, nu va fi transformat dintr-un loc sacru într-unul în care se desfăşoară activităţi care contravin destinaţiei sale istorice", a fost reacția directorului Administraţiei Proprietăţilor Regale, Ion Tucă. Societatea Feroviară de Turism CFR SA îşi asigură veniturile exclusiv din închirierea trenurilor de călători de epocă, printre care şi Trenul Regal, și este acum în faliment. Administratorul judiciar, Gabriel Iorgulescu a refuzat să facă declarații în față camerei de filmat pentru Știrile TVR. Dar a răspuns la mesaje și a trimis un afiș pe care nu mai apare taraful. S-a schimbat afișul "Trenul a fost închiriat doar pentru transportul persoanelor de la gara Băneasa până la Gara Sinaia. Evenimentul la care faceţi referire are loc în Gara Sinaia. Deci în tren nu va fi taraf şi muzică lăutărească. Acesta este afişul pe care l-am primit ieri. După cum se poate observa, evenimentul va avea loc în Gara Sinaia şi nu în trenul regal", a anunțat Gabriel Iorgulescu, administrator judiciar, pentru TVR. Citește și: Unitatea occidentală, subminată de prețul mare al gazului american și de Legea de Reducere a Inflației. O ruptură între aliații de peste Atlantic, cadou nesperat pentru Putin O altă reacție vine din partea președintelui PNL Iași, Alexandru Muraru, care îl critică dur pe ministrul Transporturilor cu privire la evenimentele programate pe 1 Decembrie. Întrebat dacă locul petrecerii specificat iniţial, în Trenul Regal, a fost schimbat în ultimele ore şi cum îşi explică diferenţa dintre cele două afişe, administratorul ne-a indicat să întrebăm firma care organizează evenimentul, Progressive Events. Și aceasta neagă acum că lăutarii vor cânta în trenul regal.

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie (sursa: TVR)
Politică

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie

UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie. Doi parlamentari UDMR au participat vineri la premierea a doi etnici maghiari condamnaţi pentru că au vrut detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României. UDMR sprijină teroriștii de 1 decembrie Cei doi secui au fost decoraţi de un ONG din Budapesta, pentru că „au luptat" pentru Ținutul Secuiesc. Parlamentarii români prezenți la eveniment susţin că etnicii maghiari au fost condamnaţi pe nedrept, potrivit TVR. Beke Istvan şi Zoltán Szőcs au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de închisoare în iulie 2018 pentru acte teroriste şi instigare la acte teroriste. Procurorii DIICOT au demonstrat, pe baza convorbirilor interceptate şi a cantităţilor de explozibil descoperite în locuinţa unuia dintre ei, că bărbații au plănuit să detoneze o bombă la parada organizată pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc. Citește și: Pe Putin îl lasă nervii: marele campion la șah Garry Kasparov a fost declarat „agent al străinătății” și acuzat că are „surse” din Ucraina pentru a-și finanța activitățile Anul trecut, cei doi au fost eliberaţi condiţionat, pentru bună purtare. https://www.youtube.com/watch?v=8kTDTyk_ivs&list=TLGGkyoHLWm0tAgyMTA1MjAyMg

DeFapt.ro
Investigații jurnalistice, analize, știri la zi
Abonează-te
DeFapt.ro

Ultima oră

Ultima oră