/

Cum ajung rușii cetățeni români trecând prin Antigua & Barbuda, închisori ucrainene și o ruină din centrul vechi al Bucureștiului

Cum ajung rușii cetățeni români oficial
Cum ajung rușii cetățeni români oficial (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Investigație realizată de Cătălin Prisacariu și Oleg Oganov

În fiecare zi, doi cetățeni ruși devin cetățeni români și, implicit, cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Cetățenie pentru Hotnews, 1.015 ruși au depus jurământul de loialitate către statul român în 16 luni (1 ianuarie 2022 – 8 mai 2023).

Citește și: EXCLUSIV Oligarhi ruși au încercat să obțină, cu acte false, cetățenia R. Moldova. Printre ei, „Mike” Lobanov, care a investit în secret în Europa banii lui Abramovici, și miliardarul sancționat Serghei Lomakin

În prezent, însă, Autoritatea Națională pentru Cetățenie refuză să ofere date la zi despre acordarea de cetățenie română cetățenilor ruși, în ciuda cererilor repetate adresate de către DeFapt.ro în baza legii 544/2001 a informațiilor publice în ultimele șase luni.

Articolul 11

Majoritatea acestora ruși devin în acte români cu ajutorul articolului 11 din legea cetățeniei române, potrivit căruia „Persoanele care au dobândit cetățenia română prin naștere sau prin adopție și care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetățenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum și descendenții acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetățenia română”.

Articolul 11 din legea cetățeniei române este o reparație pentru persoanele (și descendenții acestora până la gradul al treilea) care s-au născut pe teritoriile românești preluate de URSS în 1940 în urma încheierii, în 1939, a pactului Ribbentrop-Molotov: Basarabia, Bucovina de Nord – Cernăuți, Buceag.

Cum apar strămoși din fosta Românie

După cum au arătat mai multe investigații ale Hotnews, cetățeni din spațiul ex-sovietic fără nici o legătură cu aceste regiuni afectate de pactul Ribbentrop-Molotov pot deveni, totuși, cetățeni români beneficiind de prevederile articolului 11 din legea cetățeniei române.

Și aici intră în scenă falsificatorii de documente: “antreprenori” ruși și/sau ucraineni care, pentru sume de până la 10.000 de euro, produc “dovezi” că rușii care-și doresc cetățenie română au cel puțin un strămoș care a deținut cetățenie română ca locuitor al Basarabiei sau Bucovinei de Nord înainte de 1940.

Este o industrie de milioane de euro. Potrivit Ministerului de Justiție de la București, în ultimii cinci ani s-au depus peste 30.000 de dosare de dobândire a cetățeniei române (articolul 11) pe an. Majoritatea acestor cereri sunt depuse de cetățeni ai Republicii Moldova.

Numărul cererilor de cetățenie depuse pe articolul 11 din legea cetățeniei (sursa: Ministerul de Justiție)

Rușii depun mii de dosare anual

Se poate estima, totuși, în ciuda lipsei de transparență a Autorității Naționale pentru Cetățenie, că aproape 10% din dosarele depuse anual după ce Rusia a invadat Ucraina, la începutul anului 2022, sunt ale unor cetățeni ruși.

Astfel, într-un răspuns din 12 octombrie 2022 la o interpelare făcută de deputatul USR Ștefan Lorincz, Autoritatea Națională pentru Cetățenie arăta că în doar șapte luni, între 24 februarie și 27 septembrie 2022, numărul rușilor care depuseseră cerere de cetățenie română în baza articolului 11 a fost de 1.590. În 2021, numărul cererilor a fost 2.017, iar în 2020, 1.032.

În ceea ce privește numărul cererilor aprobate pentru cetățeni născuți în Rusia, acesta a fost de 687 în 2022 (în doar șapte luni), de 819 în 2021 și de 952 în 2020.

Afacerea: peste un milion de euro pe lună

Așadar, se poate vorbi, cel mai probabil, de aproximativ 3.000 de dosare pe an depuse de cetățeni ruși pentru a obține cetățenia română în baza articolului 11 din legea cetățeniei române.

Iar majoritatea rușilor care au depus dosare au apelat la companiile care promit “găsirea” documentelor care să ateste existența unui strămoș cu cetățenie română înainte de 1940.

Întocmirea unui dosar cu astfel de documente costă minimum 5.000 de euro. Practic, la fiecare mie de dosare depuse, se adună cinci milioane de euro în conturile firmelor intermediare.

La 3.000 de dosare pe an, potul este de 15 milioane de euro.

Fraude fără autori

Bani care trebuie să “ungă” niște rotițe atât din mecanismul de obținere a documentelor, cât și din cel de obținere a cetățeniei. Altfel spus, trebuie mituite autorități din cel puțin două state: fie din Ucraina și România, fie din Republica Moldova și România. Ucraina și Moldova sunt furnizoare de documente referitoare la “românitatea” strămoșilor, România este furnizorul cetățeniei.

În răspunsul trimis deputatului Lorincz (menționat anterior), ANC admitea că „se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește posibilitatea efectivă de verificare a autenticității actelor oficiale străine provenite îndeosebi din spațiul ex-sovietic.”. Cu alte cuvinte, Autoritatea pentru Cetățenie de la București recunoștea tentativele de fraudă.

Mai mult, ANC menționa, într-un răspuns pentru Hotnews, că respinsese în mai puțin de doi ani (ianuarie 2022 – mai 2023) aproape 800 de dosare depuse de ruși, lăsând să se înțeleagă că motivele avuseseră de-a face cu documente falsificate.

Și tot ANC spunea, în același document, că identificase peste 500 de tentative de fraudă cu documente provenite din Republica Moldova.

“Fapta nu există”

În ciuda încercărilor Autorității Naționale pentru Cetățenie de a minimaliza amploarea fenomenului corupției la dobândirea cetățeniei române, în ultimii ani au apărut numeroase suspiciuni că în interiorul ANC funcționează o rețea foarte puternică de ocolire a legii.

Astfel, în 2019, chiar Ministerul Justiției, după un control la ANC, a sesizat atât Curtea de Conturi, cât și Parchetul General, suspectând acte de corupție pe scară largă, până la conducerea instituției, potrivit Vice.

După un an de investigații, Parchetul General a trimis, în 2020, dosarul la DNA. Iar Parchetul Anticorupție l-a clasat în iunie 2021, motivând (potrivit Hotnews) că “fapta nu există” și nici “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”.

Parola: international.expert

Dar interesul rușilor pentru cetățenia română este mult prea puternic, în special după invadarea Ucrainei de către Rusia, pentru ca mecanismul de obținere a pașaportului României să dispară.

Drept dovadă stau nu doar cifrele în creștere ale dosarelor depuse anual în baza articolului 11 (peste 31.000 în 2022, aproape 39.000 în 2023 și peste 11.000 în primele luni din 2024), ci și existența intermediarilor.

Unul din cele mai puternice site-uri prin intermediul cărora se promite obținerea ușoară de cetățenie română este international.expert.

Despre modul în care operează cei care se află în spatele site-ului a scris Libertatea în 2022. Potrivit publicației citate, un operator telefonic al International Expert a garantat că unui cetățean rus fără nici o legătură de familie cu Bucovina de Nord sau Basarabia îi pot fi obținute documente care să arate contrariul.

Practic, Internationa Expert promitea să producă documente false pentru a le depune la dosarul prin care să se obțină cetățenia română.

Potrivit descrierii de pe site-ul international.expert, “International Expert este o echipă experimentată de avocați și experți în drept internațional, capabilă să ofere clienților săi soluții eficiente pentru imigrația simplificată în țările UE.”.

Website operat din Antigua & Barbuda

În prezent, site-ul nu menționează nici o companie în numele căreia ar opera site-ul international.expert.

Potrivit whois.com, însă, domeniul international.expert a fost înregistrat în noiembrie 2016 de către “Vadym Vadym” în numele companiei International LTD din arhipelagul Antigua & Barbuda din Caraibe, companie aflată la adresa Brysons Complex, Friars Hill Road.

Datele de înregistrare ale site-ului international.expert (sursa: whois.com)

Adresă care se află în St. John, capitala Antigua & Barbuda, unde mai are sediul și compania International Holdings (cu adresa de internet international.holdings).

Potrivit descrierii de pe site-ul acestei companii, “International Holdings este o societate internațională de avocatură specializată în dreptul imigrației.

Experții certificați ai International Holdings oferă sprijin în obținerea permisului de ședere, a rezidenței permanente și a celei de-a doua cetățenii prin investiții în țările din Caraibe, Europa, Asia și Oceania.”.

Moscova răspunde pentru confidențialitate

Potrivit secțiunii “Privacy policy” (politica de confidențialitate) a international.holdings, principalul telefon de contact este +79031787867.

International Holdings are sediul în Antigua & Barbuda, dar telefon – la Moscova (sursa: international.holdings)

Acesta este un număr de mobil al unei rețele rusești de telefonie din regiunea Moscovei.

Potrivit unui site care listează numere de telefon folosite pentru înșelăciuni, este vorba despre o “Escrocherie pentru obținerea cetățeniei României, Bulgariei, Caraibelor, Israelului, cardului polonez. Promit munți de aur, dar de fapt fac documente false, iar în final primești un refuz.”

Firma ucraineană, înființată de un ucigaș

În urmă cu doi ani, site-ul international.expert menționa că este operat de două firme: International SRL din Ucraina și International Associates SRL din Moldova.

Potrivit cercetărilor noastre în Ucraina și Moldova, firmele au fost înființate, dar nu au avut niciodată activitate.

Ambele firme au legătură cu un ucrainean, Vadym Shevchenko. Acesta a înființat International Associates SRL din Chișinău și este și administrator al firmei. Același Shevchenko este și administrator al International SRL din Kyiv.

Această din urmă firmă, însă, a fost înființată de un alt ucrainean, Vladymyr Yushchenko, care la doar 18 ani, în 2005, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru omor și tâlhărie de către Curtea de Apel din Dnipropetrovsk în mai 2005 (dar se afla după gratii din octombrie 2004). În noiembrie 2015, după mai mult de 11 ani executați, a fost eliberat condiționat.

Vladymyr Yushchenko (stânga), în închisoare în Ucraina (sursa: VKontakte)

În august 2017, înființa la Kyiv firma International SRL, cu un capital social de 315.000 de hrivne ucrainene, echivalentul a peste 7.200 de euro. Printre alte obiecte de activitate, firma înregistrase activități de call center, dar și juridice.

În prezent, Yushchenko pare a fi rezident în Rusia: pe numele său este înregistrat un număr de mobil într-o rețea rusească, dar și o adresă la Moscova.

Încercările DeFapt.ro de a-l contacta au eșuat.

Două ucrainence în același apartament din București

International SRL din Kyiv nu este singura legătură ucraineană cu International Expert. Pe site-ul care promite cetățenie română sunt postate mai multe videoclipuri care ar înfățișa clienți mulțumiți de serviciile international.expert.

Printre aceștia, și Anna Bondarenko, prezentată ca fiind fondatoarea companiei Genobiosis SRL de la București și deținătoare de pașaport românesc obținut ca urmare a serviciilor oferite de International Expert.

Anna Bondarenko (sursa: YouTube/International – получите второй паспорт ЕС!)

Bondarenko (domiciliată în Lviv, Ucraina) a înființat, într-adevăr, Genobiosis SRL la București în aprilie 2019 și chiar a depus 63.000 de euro drept capital social.

Firma a funcționat doar doi ani (2019-2020), timp în care a produs pierderi de peste 200.000 de lei și datorii de aproape 500.000 de lei, apoi nu a mai depus nici măcar bilanțuri contabile.

În 2022, firma s-a mutat dintr-o clădire de birouri de pe Splaiul Independenței într-o garsonieră dintr-un bloc de la marginea Sectorului 4.

La aceeași adresă se găsea până în iulie a.c. încă o firmă (Sage Consult Group SRL) deținută de o ucraineancă (Olha Hirna), de asemenea domiciliată în Lviv, ca și Anna Bondarenko.

DeFapt.ro le-a contactat telefonic pe ambele ucrainence. Anna Bondarenko a spus că nu știe nimic de International Expert, apoi a închis. Olha Hirna a refuzat să facă vreun comentariu.

Avocatul, găinării cu mașini din Germania

Șeful departamentului juridic al International Expert, potrivit site-ului international.expert, este avocatul Vadim Vilde, domiciliat la Talinn, în Estonia.

Vadim Vilde (sursa: Facebook/Вадим Вильде)

În câteva videoclipuri postate pe site-ul International Expert, Vilde explică cu aplomb detaliile obținerii de cetățenie română și nu numai.

Potrivit publicației estoniene Eesti Päevaleh, Vadim Vilde a înscenat furtul unui Mercedes adus la mâna a doua din Germania pentru a încasa asigurarea mașinii, după ce mai și umflase prețul autoturismului.

Publicația citată arăta că Vilde a pus la cale frauda în timp ce era consilier juridic al primăriei Kohtla-Järve, oraș din nord-estul Estoniei.

Biroul din București, într-o ruină

DeFapt.ro a încercat să-l contacteze pe Vadim Vilde atât prin e-mail, cât și telefonic și chiar prin intermediul paginii sale de Facebook, dar avocatul nu a răspuns la nici unu din mesaje.

Singurul reprezentant al International Expert cu care am putut comunica a fost angajatul care a răspuns la numărul biroului ucrainean al international.expert.

Acesta a spus că nu există nici o legătură între International Expert și International SRL Kyiv, firma înființată de Vladymyr Yushchenko, condamnatul pentru omor și tâlhărie. Și a adăugat că sediul central al International Expert este la București.

Potrivit site-ului international.expert, “sediul central” de la București este pe strada Blănari la numărul 14, în centrul istoric.

Adresa biroului de la București al International Expert (sursa: international.expert)

La această adresă, însă, se află doar o clădire aflată în lucrări de consolidare și renovare de cel puțin un an.

Clădirea de pe strada Blănari, nr. 14, din București, unde ar trebui să aibă birou International Expert (sursa: defapt.ro)

____________________

Realizarea acestei investigații a beneficiat de susținere prin intermediul unui grant al Investigative Journalism for Europe (IJ4EU). IPI, EJC și oricare alți parteneri ai IJ4EU nu sunt responsabili pentru conținutul publicat și nici pentru utilizarea acestuia.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

11:59Producția industrială continuă să pice: cădere de 1,6% în primele zece luni ale anului
10:54Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță
10:43Cum îți iei permisul înapoi deși nu dai prioritate unei mașini de Poliție: verifici dacă procesul-verbal menționează culoarea semnalelor luminoase
10:33Cum își negociază mercenarii lui Potra condițiile „de lucru” și plată înainte de a merge să lupte în Africa
10:15EXCLUSIV Generalii de carton ai lui Bode: șeful de la Dinamo, avansat general la 36 de ani de către Iohannis. Alt avansat, generalul Mastan de la Jandarmerie, implicat în violențele de la 10 august
10:08Moștenirea Gabrielei Firea lovește peste ani în bucureșteni: Societatea de Transport București ar putea falimenta, urmare a unui contract dubios din 2020
22:19EXCLUSIV Horațiu Potra, asociat cu un partener al colonelului GRU Boris Golovin, Costache Nicolae. Mercenarul și Nicolae, afaceri cu diamante în Africa și planuri de plantații de cannabis în România
22:12Daniel Funeriu, primul care anunță deschis că vrea să candideze la președinția României. Numele său, avansat acum câteva zile de Kelemen Hunor
20:03Șeful mercenarilor lui Georgescu, Horațiu Potra, pregătea violențe în București și diversiuni, cu ajutorul Clanului Ciurarilor – referat punere sub control judiciar
17:30Sindicalistul Dumitru Costin își povestește experiența cu administrația publică: „Am văzut cea mai mare expoziţie de poşete de top”
14:02Suma astronomică pe care Guvernul o scoate din rezerva bugetară ca să plătească salariile restante ale unui procuror care a fost suspendat din funcție
13:57Drum asfaltat fără lucrări de consolidare, în ciuda avertismentelor că zona este afectată de alunecări de teren
13:45Zeci de mii de pensionari, în pericol să rămână fără pensie dacă nu trimit de două ori pe an un certificat la Casa de Pensii
12:13Viitorul Guvern desființează ministerele Familiei și Energiei. Vor fi 16 miniștri, față de 18, dar crește numărul vicepremierilor
11:40Salariile nete din administrația publică au crescut cu aproape 18% într-un an, mult peste rata inflației și cu aproape 50% peste media salariilor din economie