/

PSDMR, partidul care ține țara la un loc

Orban a fost premier și șef la PNL, apoi nu a mai fost premier. Așa a ajuns Cîțu premier, apoi șef la PNL. Iar Orban a plecat din PNL, împreună cu niște loiali. Apoi Cîțu nu a mai fost premier, pentru că stelele s-au aliniat pentru Ciucă. Nu e clar dacă Ciucă are vreun viitor politic de calibrul unui șef de partid, dar acum PNL e rupt între liderul din Modrogan și cel de la Victoria. Iar o parte din parlamentari sunt la Orban în bucătărie.

Cioloș a fost și el premier și șef de partid și acum e doar șef de partid. Barna a fost doar vicepremier și șef de partid și acum nu mai e nici una. Așa că Cioloș și Barna se ceartă. Și Drulă, cel puțin deocamdată, să se uite. Și Valeriu Nicolae să le dea diagnostice pe Facebook.

Simion, Târziu și Lavric au fost șefi de cuib în fanteziile lor și acum își împart conducerea AUR în viața reală, dar când nu mai ai o Șoșoacă ce ar putea să țină șandramaua pe umerii proprii, scenariul PPDD pare mai aproape decât și-ar fi închipuit adversarii.

Tomac nu a fost mai nimic, în afară de cărător de geantă al lui Băsescu și șef la PMP, un partid inventat de și pentru Băsescu. Cristian Diaconescu a fost ministru și este actualul șef la PMP. Așa că Tomac și Diaconescu nu se înghit.

Anul este 2022 iar contextul, complex: pandemie de SARS-CoV-2, criză a prețurilor la energie, Rusia la granițele Ucrainei.

Cine sunt, în acest peisaj, cei mai responsabili oameni politici din România? Simplu: Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Ați auzit de vreun conflict în PSD ori UDMR? Ați citit scrisorele penibile conținând râci și umori politice scurse de pe la social-democrați ori de la udemeriști? Se înjură „pe surse” pesediștii sau reprezentanții politici ai maghiarimii?

Nu. Ați văzut? Despre asta e vorba. În ciuda tuturor cutumelor și așteptărilor politic-electorale, USR și PMP pierd puncte când sunt în opoziție, mai ocupate să se sinucidă, decât să atace puterea. La fel de paradoxal, PSD se va consolida la putere, întrucât pare singurul partid care știe ce trebuie să facă (sau măcar mimează, dar o face cu talent și disciplină).

Singura structură politică ce pierde hemoragic puncte electorale la putere este PNL, dar nu pentru cum guvernează, ci pentru scandalurile cîțo-iohanniene anterioare formării Executivului uselist cu repetiție.

În tot acest arhipelag parlamentar, cu insulițe care apar și dispar în funcție de valuri, terenul cel mai stabil este sub steagurile PSD și UDMR. Dacă li se va cere, Ciolacu și Kelemen pot racola suficienți parlamentari de la PNL, AUR și chiar USR (nu că ar mai avea nevoie) ca să asigure o majoritate care să facă Legislativul funcțional. Sigur că acel Parlament nu ar mai fi chiar unul democratic, dar ar fi unul care să ia decizii.

Acesta este scenariul la care PNL, USR, AUR și PMP trebuie să cugete în perspectiva lui 2024. Pentru trei din aceste partide, nici măcar nu e clar dacă vor mai exista în 2024. Pentru aceleași trei, dacă vor supraviețui până atunci, foarte probabil e să nu treacă pragul de acces în Parlament.

Deocamdată, în loc să cugete, însă, acele partide sunt ocupate să transmită mugete spre electorat, dar și spre membrii tribalizați. Dacă nu-și vor schimba strategia, PSDMR va fi singurul partid relevant în 2024.

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

  • Patreon
  • cont bancar: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Asociația „Doar fapte”, CIF 45500057.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

16:13Mituitorul judecătoarei drogate din Suceava a șters-o de sub nasul Justiției: un judecător l-a scos din arest și l-a plasat în arest la domiciliu cu o zi înainte de o condamnare definitivă
16:04Un nou lot din autostrada A8, pregătit pentru licitație. Pe 19 kilometri vor fi construite șapte tuneluri
15:53Al doilea mare oraș al României nu-și mai permite cheltuielile cu termoficarea. Sistemul este în faliment
13:28Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe
13:02Trolling masiv pe Facebook-ul lui Firea: un comentator îi urează să ajungă „unde a fost domnu Piedone”, candidata PSD răspunde „Mulțumesc pentru urările dumneavoastră”
12:12Băsescu explică de ce votează cu Nicușor Dan: „A reușit să lucreze la infrastructura subterană, ceea ce ceilalți primari nu au făcut dintr-un motiv foarte simplu – nu aduce voturi”
18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”