România, campioană europeană la risipă alimentară. Peste 6.000 de tone de hrană aruncate zilnic
România, 6.000 tone mâncare aruncate zilnic. Românii aruncă zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare, echivalentul unui camion plin cu hrană în fiecare minut. Datele au fost prezentate luni de Romuald Bulai, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Risipei Alimentare. România, 6.000 tone mâncare aruncate zilnic „Trăim o realitate dură în România. Noi, ca popor, aruncăm zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare. Citește și: Cine este Pilă al lui Alexe, președintele CA-ului la spitalul unde au murit șase copii În același timp, foarte multe familii se confruntă cu insecuritate alimentară”, a declarat Bulai. Evenimentul de la București a inclus expoziția „Arta de a nu risipi nimic”, găzduită de Art Safari, cu sprijinul Edenred România și Lidl România. Este pentru prima dată când tema risipei alimentare devine subiect central al unei expoziții de artă, transformată într-un instrument de educație și conștientizare. Expoziția reunește lucrări semnate de artiști precum Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Mihai Mureșan și Adrian Ghenie, alături de instalații care ilustrează modul în care hrana se transformă în deșeuri. Risipa alimentară, „un flagel contemporan” Președintele FBAR a descris risipa alimentară drept „un flagel contemporan” și a lansat un apel la solidaritate: „Să ne unim cu toții forțele pentru a nu mai risipi, să fim atenți la nevoile semenilor noștri și să donăm surplusul de produse celor care au mai multă nevoie de ele.” Cine aruncă mai mult: populația sau companiile? Întrebat de jurnaliști despre evoluția fenomenului, Romuald Bulai a explicat că băncile pentru alimente colectează tot mai multe produse, în timp ce retailerii devin mai atenți la stocuri. Totuși, risipa cea mai mare are loc la nivelul consumatorilor, populația fiind responsabilă pentru mai mult de jumătate din alimentele aruncate. România, printre campionii risipei din UE Datele Eurostat arată că, la nivelul Uniunii Europene, se risipesc anual peste 59 de milioane de tone de alimente – aproximativ 132 kg pentru fiecare persoană. În România, cifrele sunt alarmante: peste 6.000 de tone de hrană aruncate zilnic; fiecare român risipește acasă, în medie, 72 de kilograme de alimente pe an, suficient pentru a hrăni un copil timp de o lună. 37.000 de tone de alimente salvate din 2017 Federația și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente (București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați) formează o rețea națională de solidaritate. Din 2017, aproape 37.000 de tone de alimente au fost recuperate și transformate în peste 74 de milioane de porții de hrană, distribuite prin 863 de ONG-uri către 325.000 de persoane aflate în dificultate. Pe lângă recuperarea de hrană, FBAR desfășoară constant programe de educație și conștientizare în școli, companii și organizații partenere.