/

EXCLUSIV Încă aproape un miliard de euro pe arme: MApN cumpără 54 de obuziere pe șenile și muniția aferentă. Licitația pare dedicată unui producător sud-coreean, partener al Poloniei

MApN, obuziere de un miliard euro
MApN, obuziere de un miliard euro. Aici, primele 24 de obuziere cumpărate de Polonia (sursa: Facebook/Hanwha Aerospace - 한화에어로스페이스)

MApN, obuziere de un miliard euro. De fapt, în acest moment, este vorba de 850 de milioane de euro. Atât a estimat Ministerul Apărării Naționale că va plăti pentru achiziția a trei sisteme de obuziere (fiecare cu câte 18 obuziere, deci 54 de obuziere, în total) pe șenile și muniția aferentă.

Sud-coreeni și nemți la licitație

Defapt.ro a aflat în exclusivitate că la procedura de licitație restrânsă s-au încris sud-coreenii de la Hanwha Aerospace și nemții de la Krauss Maffei Wegmann în asociere cu Rheinmetall.

Citește și: EXCLUSIV MApN pune la bătaie aproape un miliard de euro pentru 1.059 de blindate 4×4. Favoriții, americanii de la Oshkosh, nu au primit acceptul Congresului SUA să transfere tehnologie în România și nu vor participa

Primii oferă obuzierele autopropulsate K9 Thunder, în timp ce nemții pun la bătaie PzH 2000.

Contractul pare cu dedicație pentru compania sud-coreeană Hanwha Aerospace deoarece, cu cinci luni înainte ca licitația să fie anunțată public, ministrul Economiei de atunci Florin Spătaru, actualul consilier al premierului Marcel Ciolacu, susținea că are discuții cu ministrul Apărării pentru construcția obuzierelor autopropulsate K9 în România.

Ciucă și Ciolacu, Moși Crăciun în Coreea de Sud

Afacerea privind achiziția de obuziere autopropulsate a început cu mult timp înainte de a fi făcută publică de către Ministerul Apărării Naționale. Bazele afacerii s-au pus în decembrie 2022, atunci când premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pe atunci șeful Camerei Deputaților, au efectuat o vizită fulger în Coreea de Sud, chiar în ajunul Crăciunului.

Cei doi oficiali, însoțiți de mai mulți demnitari ai statului român, au ajuns oficial în Coreea de Sud în data de 21 decembrie 2022 pentru a consolida cooperarea bilaterală româno – coreeană.

În cadrul vizitei oficiale s-a discutat despre cooperare economică, cu accent pe zonele de energie, investiții, educație și industria de apărare.

Pasul doi: memorandu cu Hanwha

Două luni mai târziu, la data de 6 februarie 2023, la sediul Ministerului Economiei s-a semnat un memorandum între compania Romarm și Hanwha Aerospace din Coreea de Sud.

„Memorandumul semnat astăzi între Romarm și Hanwha Aerospace aduce o perspectivă reală pentru industria românească de apărare, care trebuie să performeze și să aducă plus valoare în economie de pe urma investițiilor si a transferului de tehnologie”, declara atunci Florin Spătaru.

Practic, compania Hanwha și-a arătat disponibilitatea de a transfera tehnologie în România ca obligație de offset, doar în cazul în care ar fi primit contracte de la Ministerul Apărării Naționale.

Pasul trei: aprobarea Parlamentului pentru achiziție

La finalul lunii februarie a.c., ministrul Florin Spătaru spunea că, „în acest moment, în baza memorandumurilor încheiate cu partenerii din Coreea de Sud, se fac evaluări în privinţa locaţiilor, a echipamentelor şi domeniilor în care putem să investim, dar aceste investiţii trebuie să aibă la bază interesul Ministerului Apărării Naţionale de a realiza achiziţii de produse ce vor fi făcute la noi în ţară.

Avem discuţii în continuare cu MApN privind construcţia obuzierelor autopropulsate K9, dar procesul decizional la MApN durează. Mă voi întâlni cu domnul ministru şi vom vedea care este stadiul evaluărilor efectuate.”.

Ulterior, pe 21 martie, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziționarea mai multor echipamente militare pentru Forțele Aeriene și cele Terestre. Printre acestea se afla și programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion”.

Premierul sud-coreean, la București

Programul prevede achiziția a cinci sisteme de obuziere autopropulsate cu o valoare estimată de 1,923 miliarde USD. În primă etapă era prevăzută achiziția a trei sisteme autopropulsate pe șenile, etapă care ar urma să se deruleze până în 2028. Apoi, urma să mai fie achiziționate alte două sisteme.

Pe 9 mai 2023, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de Guvern s-a aprobat un memorandum pentru aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării.

Chiar în aceea zi se afla la București, în vizită oficială, premierul sud-coreean Han Duck-Soo.

Aruncarea buzduganului: conferința de presă

După alte două luni, Ambasada Republicii Coreea împreună cu partenerul ei strategic de la București, Șerban & Musneci Associates, au organizat o conferință privind cooperarea în industria de apărare între cele două state.

Conform comunicatului de presă emis de Ambasada Republicii Coreea, la conferință au participat 120 de factori de decizie din Coreea și România, inclusiv generalul – locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

Nu întâmplător: direcția condusă de generalul – locotenent Teodor Incicaș este cea care elaborează și coordonează politicile de achiziții de armament, stabilește detaliile tehnice pentru sistemele de armamente, elaborează și coordonează strategiile de achiziții.

Tot din comunicatul de presă mai aflăm că Hanwha Aerospace a prezentat oficialilor, inclusiv generalului-locotenent Teodor Incicaș, celebrul obuzier autopropulsat K9 Thunder.

MApN, obuziere de un miliard euro

La data de 28 iulie a.c., compania Ministerului Apărării, Romtehnica, a anunțat organizarea unei licitații restrânse pentru achiziționarea a trei sisteme de obuziere autopropulsate, cal. 155 mm, și a muniției aferente. În total, 54 de obuziere pe șenile (fiecare sistem are 18 obuziere).

Valoarea contractului a fost estimată de oficialii MApN la 4,18 miliarde lei, echivalentul a 850 de milioane de euro. Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion este compus din 18 obuziere pe șenile cal. 155 mm, nouă bucăți de țeavă de rezervă cal. 155 mm, 12 mașini specializate de transport și încărcat muniții, nouă posturi de observare artilerie autopropulsat, o autostație meteorologică, trei mijloace tehnice de evacuare a echipamentelor avariate și trei sisteme de cercetare acustică.

Peste 18.000 de proiectile pentru fiecare sistem

Pentru fiecare sistem se va asigura muniția aferentă. Adică: lovitură 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil fumigen – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil iluminare – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil inert pentru instruire – 720 de bucăți.

Conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul de livrare pentru cele trei sisteme de obuziere este curpins între 30 și 60 de luni de la semnarea contractului.

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale au declarat sub protecția anonimatului că procedura de înscriere la licitație s-a finalizat. „Au depus oferte companiile Hanwha Aerospace și asocierea dintre Krauss Maffei Wegmann – Rheinmetall. Compania din Coreea de Sud va participa la licitație cu obuzierul K9 Thunder, iar nemții, cu PzH 2000”, potrivit surselor citate.

Polonia, contract gigant: 672 de obuziere

Polonia a semnat în vara anului trecut un acord cadru cu Hanwha Aerospace în baza căruia va cumpăra 672 de obuziere pe șasiu cu șenile K9 Thunder. Primele 24 de obuziere au fost deja livrate Poloniei la data de 19 octombrie 2022. 

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, spunea anul trecut că oferta Coreei de Sud are câteva avantaje: letalitatea armelor, momentul livrării şi beneficiile industriei naţionale de apărare.

„Trebuie să restartăm industria de apărare din cauza pericolului care se vede la est. Contractele guvern la guvern cu ţările vestice nu au adus mereu beneficii industriei poloneze de apărare. După discuţiile cu partea coreeană, vom construi, vom asigura mentenanţa şi vom avea dreptul la modernizări şi export pentru echipamentele construite în Polonia”, a declarat oficialul polonez.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:50Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită (analiză)
16:59Colac de salvare pentru Buzatu din Vaslui: o judecătoare a eliminat din dosar mai multe înregistrări. Procurorii DNA trebuiue să se decidă dacă mențin trimiterea în judecată
15:08Guvernul bagă 175 de milioane de euro în două stadioane, deși propriile estimări arată că nu mai sunt bani de pensii și salarii
12:47Misterioasa dispariție a candidatului Piedone: două zile de când nu a mai postat pe rețelele sociale și nu a mai apărut la TV. Retragerea sa ar ajuta-o pe Firea, și ea o apropiată a lui Voiculescu
12:03Firea candidează la 9 iunie pentru trei poziții complet diferite: vrea să fie europarlamentar, primar al Capitalei și consilier local. Nici Șoșoacă nu a reușit această performanță
11:33Bunurile obținute într-o relație de concubinaj nu se împart ca în cazul unui partaj de divorț după terminarea relației, au decis judecătorii
11:19Primăria București, condusă de Nicușor Dan, grad de absorbție a fondurilor europene dublu față de primăria lui Robert Negoiță, triplu față de Băluță și de peste patru ori mai mult ca Piedone
11:08Se simte căderea economiei: din ce în ce mai multe mașini la mâna a doua pe străzi, scad vânzările de mașini noi
21:15Preotul Tănase, care consideră că femeile au o parte de vină dacă sunt violate, susține că sexul este permis în post dacă soțul își dorește asta. Argumentul: femeia nu e stăpână pe corpul ei
18:26Candidatul PSD la Parlamentul European Vasile Dîncu a fost plătit în 2023 de două unități militare
16:10Vanghelie își bate joc de Piedone: „Sunt sigur că peste patru ani o să candideze la Sectorul 2”. Fostul primar al Sectorului 5 detaliază și dezastrul din școlile sectorului
12:56România, ultima din UE la capitolul digitalizare: doar 27,7% dintre cetățeni au competențe digitale de bază sau peste. Procentul celor care obțin informații de la guvern, penultimul
12:10PSD a vrut să facă primar în Călinești, Argeș, un fost peremist care a făcut pușcărie pentru contrabandă cu alcool și în 2022 a fost reținut pentru că a hărțuit sexual o tânără de 21 de ani
12:01AUR-ul Germaniei, AfD, cercetat penal pentru spionaj în favoarea Rusiei și Chinei. Șeful AfD, plătit de Rusia și controlat de asistentul său chinez
11:19Băsescu votează cu Nicușor Dan, dar o vede câștigătoare pe Firea, dacă se retrage Piedone. Fostul președinte spune că Piedone este pe mână cu Ciolacu