/

EXCLUSIV Încă aproape un miliard de euro pe arme: MApN cumpără 54 de obuziere pe șenile și muniția aferentă. Licitația pare dedicată unui producător sud-coreean, partener al Poloniei

MApN, obuziere de un miliard euro
MApN, obuziere de un miliard euro. Aici, primele 24 de obuziere cumpărate de Polonia (sursa: Facebook/Hanwha Aerospace - 한화에어로스페이스)

MApN, obuziere de un miliard euro. De fapt, în acest moment, este vorba de 850 de milioane de euro. Atât a estimat Ministerul Apărării Naționale că va plăti pentru achiziția a trei sisteme de obuziere (fiecare cu câte 18 obuziere, deci 54 de obuziere, în total) pe șenile și muniția aferentă.

Sud-coreeni și nemți la licitație

Defapt.ro a aflat în exclusivitate că la procedura de licitație restrânsă s-au încris sud-coreenii de la Hanwha Aerospace și nemții de la Krauss Maffei Wegmann în asociere cu Rheinmetall.

Citește și: EXCLUSIV MApN pune la bătaie aproape un miliard de euro pentru 1.059 de blindate 4×4. Favoriții, americanii de la Oshkosh, nu au primit acceptul Congresului SUA să transfere tehnologie în România și nu vor participa

Primii oferă obuzierele autopropulsate K9 Thunder, în timp ce nemții pun la bătaie PzH 2000.

Contractul pare cu dedicație pentru compania sud-coreeană Hanwha Aerospace deoarece, cu cinci luni înainte ca licitația să fie anunțată public, ministrul Economiei de atunci Florin Spătaru, actualul consilier al premierului Marcel Ciolacu, susținea că are discuții cu ministrul Apărării pentru construcția obuzierelor autopropulsate K9 în România.

Ciucă și Ciolacu, Moși Crăciun în Coreea de Sud

Afacerea privind achiziția de obuziere autopropulsate a început cu mult timp înainte de a fi făcută publică de către Ministerul Apărării Naționale. Bazele afacerii s-au pus în decembrie 2022, atunci când premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pe atunci șeful Camerei Deputaților, au efectuat o vizită fulger în Coreea de Sud, chiar în ajunul Crăciunului.

Cei doi oficiali, însoțiți de mai mulți demnitari ai statului român, au ajuns oficial în Coreea de Sud în data de 21 decembrie 2022 pentru a consolida cooperarea bilaterală româno – coreeană.

În cadrul vizitei oficiale s-a discutat despre cooperare economică, cu accent pe zonele de energie, investiții, educație și industria de apărare.

Pasul doi: memorandu cu Hanwha

Două luni mai târziu, la data de 6 februarie 2023, la sediul Ministerului Economiei s-a semnat un memorandum între compania Romarm și Hanwha Aerospace din Coreea de Sud.

„Memorandumul semnat astăzi între Romarm și Hanwha Aerospace aduce o perspectivă reală pentru industria românească de apărare, care trebuie să performeze și să aducă plus valoare în economie de pe urma investițiilor si a transferului de tehnologie”, declara atunci Florin Spătaru.

Practic, compania Hanwha și-a arătat disponibilitatea de a transfera tehnologie în România ca obligație de offset, doar în cazul în care ar fi primit contracte de la Ministerul Apărării Naționale.

Pasul trei: aprobarea Parlamentului pentru achiziție

La finalul lunii februarie a.c., ministrul Florin Spătaru spunea că, „în acest moment, în baza memorandumurilor încheiate cu partenerii din Coreea de Sud, se fac evaluări în privinţa locaţiilor, a echipamentelor şi domeniilor în care putem să investim, dar aceste investiţii trebuie să aibă la bază interesul Ministerului Apărării Naţionale de a realiza achiziţii de produse ce vor fi făcute la noi în ţară.

Avem discuţii în continuare cu MApN privind construcţia obuzierelor autopropulsate K9, dar procesul decizional la MApN durează. Mă voi întâlni cu domnul ministru şi vom vedea care este stadiul evaluărilor efectuate.”.

Ulterior, pe 21 martie, Ministerul Apărării Naționale a solicitat Parlamentului aprobarea pentru achiziționarea mai multor echipamente militare pentru Forțele Aeriene și cele Terestre. Printre acestea se afla și programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion”.

Premierul sud-coreean, la București

Programul prevede achiziția a cinci sisteme de obuziere autopropulsate cu o valoare estimată de 1,923 miliarde USD. În primă etapă era prevăzută achiziția a trei sisteme autopropulsate pe șenile, etapă care ar urma să se deruleze până în 2028. Apoi, urma să mai fie achiziționate alte două sisteme.

Pe 9 mai 2023, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în ședința de Guvern s-a aprobat un memorandum pentru aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării.

Chiar în aceea zi se afla la București, în vizită oficială, premierul sud-coreean Han Duck-Soo.

Aruncarea buzduganului: conferința de presă

După alte două luni, Ambasada Republicii Coreea împreună cu partenerul ei strategic de la București, Șerban & Musneci Associates, au organizat o conferință privind cooperarea în industria de apărare între cele două state.

Conform comunicatului de presă emis de Ambasada Republicii Coreea, la conferință au participat 120 de factori de decizie din Coreea și România, inclusiv generalul – locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

Nu întâmplător: direcția condusă de generalul – locotenent Teodor Incicaș este cea care elaborează și coordonează politicile de achiziții de armament, stabilește detaliile tehnice pentru sistemele de armamente, elaborează și coordonează strategiile de achiziții.

Tot din comunicatul de presă mai aflăm că Hanwha Aerospace a prezentat oficialilor, inclusiv generalului-locotenent Teodor Incicaș, celebrul obuzier autopropulsat K9 Thunder.

MApN, obuziere de un miliard euro

La data de 28 iulie a.c., compania Ministerului Apărării, Romtehnica, a anunțat organizarea unei licitații restrânse pentru achiziționarea a trei sisteme de obuziere autopropulsate, cal. 155 mm, și a muniției aferente. În total, 54 de obuziere pe șenile (fiecare sistem are 18 obuziere).

Valoarea contractului a fost estimată de oficialii MApN la 4,18 miliarde lei, echivalentul a 850 de milioane de euro. Fiecare sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion este compus din 18 obuziere pe șenile cal. 155 mm, nouă bucăți de țeavă de rezervă cal. 155 mm, 12 mașini specializate de transport și încărcat muniții, nouă posturi de observare artilerie autopropulsat, o autostație meteorologică, trei mijloace tehnice de evacuare a echipamentelor avariate și trei sisteme de cercetare acustică.

Peste 18.000 de proiectile pentru fiecare sistem

Pentru fiecare sistem se va asigura muniția aferentă. Adică: lovitură 155 mm cu proiectil exploziv – 17.352 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil fumigen – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil iluminare – 324 bucăți, lovitură 155 mm cu proiectil inert pentru instruire – 720 de bucăți.

Conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul de livrare pentru cele trei sisteme de obuziere este curpins între 30 și 60 de luni de la semnarea contractului.

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale au declarat sub protecția anonimatului că procedura de înscriere la licitație s-a finalizat. „Au depus oferte companiile Hanwha Aerospace și asocierea dintre Krauss Maffei Wegmann – Rheinmetall. Compania din Coreea de Sud va participa la licitație cu obuzierul K9 Thunder, iar nemții, cu PzH 2000”, potrivit surselor citate.

Polonia, contract gigant: 672 de obuziere

Polonia a semnat în vara anului trecut un acord cadru cu Hanwha Aerospace în baza căruia va cumpăra 672 de obuziere pe șasiu cu șenile K9 Thunder. Primele 24 de obuziere au fost deja livrate Poloniei la data de 19 octombrie 2022. 

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, spunea anul trecut că oferta Coreei de Sud are câteva avantaje: letalitatea armelor, momentul livrării şi beneficiile industriei naţionale de apărare.

„Trebuie să restartăm industria de apărare din cauza pericolului care se vede la est. Contractele guvern la guvern cu ţările vestice nu au adus mereu beneficii industriei poloneze de apărare. După discuţiile cu partea coreeană, vom construi, vom asigura mentenanţa şi vom avea dreptul la modernizări şi export pentru echipamentele construite în Polonia”, a declarat oficialul polonez.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

20:50Performanță: prima instituție de stat care s-a năpustit să-și ia iPhone 15 în ziua în care a apărut pe piață este în subordinea lui Grindeanu
20:30VIDEO Buzatu a luat personal geanta cu bani și a pus-o în portbagaj. La instanță, pesedistul a spus că este vorba de „banii familiei”
17:31Tănase Stamule (PNL), decanul FABIZ, critici dure către „pachetul Ciolacu”: „O piatră de moară”. Plus: „ura față de corporații” pare mai importantă decât locurile de muncă a un milion de români
13:41Dosarul care poate face DIICOT de râs la nivel național: „fabrica de vise” de la Iași
13:10Fiul lui Dumitru Buzatu compara familia sa cu Brătienii: „Sunt copilul părinților mei și eu sunt foarte mândru de acest lucru. Am văzut că toată lumea elogiază familia Brătianu”
12:53VIDEO Buzatu, scos din propria curte flancat de jandarmi și băgat în dubă să fie dus la DNA. Era dărâmat, a putut spune presei doar „Veți vedea…”
12:17Omul de afaceri Adrian Porumboiu către Dumitru Buzatu: „Ori dai șpăgile, ori te ia DNA-ul”
11:28Oficial, Simona Halep s-a mutat din România: decizia ITIA consemnează că ea este în prezent „stabilită” în Franța
23:17Cum a susținut Ciolacu familia baronului de Vaslui, Buzatu: fosta soție, senator, fiul – secretar de stat. Premierul a asistat la alegerea familiei în fruntea organizației județene a PSD
22:20Averea uriașă a baronului PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, prins de DNA când lua o șpagă de 1,25 milioane de lei. El controla Vasluiul, unul din cele mai sărace județe din țară, de 11 ani
20:03Clienții prostituatelor să fie incriminați penal sau amendați în toate statele UE, cere Parlamentul European. Criticii proiectului arată că, în țările în care e așa, a crescut violența împotriva femeilor
19:10Dealer-ul Catena, activitate intensă la festivaluri și concerte în București și în țară: „Am pierdut, cică a mers foarte bine la Untold, la toate nebuniile, aș vrea să pistonez…”
18:27Sistemul informatic al CNAS a picat din nou, pe 18 septembrie, și încă se lucrează la remedierea problemelor
18:00Cum procura drogurile dealer-ul de la Catena: se ocupa de colectarea medicamentelor expirate de la farmaciile lanțului și de cele nefolosite de pacienții decedați
17:29Ciolacu, după explozia de pe autostrada lui Umbrărescu: „Este un accident de muncă”. Ciolacu, după explozia de la Crevedia: „Așa-ziși patroni care n-au ce căuta în mediul de afaceri”