/

De ce armata obligatorie în România este un scenariu luat în calcul: în fiecare lună, 500 de angajați ai MApN se pensionează sau demisionează. Deficit mare de personal

Armata obligatorie în România - soldați puțini
Armata obligatorie în România - soldați puțini (sursa: Facebook/MApN)

Armata obligatorie în România – soldați puțini. Aproape 13.000 de angajați au plecat din Ministerul Apărării de la începutul lui 2022 până în prezent, potrivit Europa liberă.

Armata obligatorie în România – soldați puțini

Instituția are un deficit de angajați de zeci de procente, deși, susțin surse din sistem, cel puțin în 2023, angajările au fost mai numeroase decât plecările.

Citește și: Armată obligatorie în UE, presiuni din ce în ce mai mari. Germania ia în calcul mai multe scenarii, țările nordice și baltice au impus deja sistemul. În România, proiect de lege neclar

În acest moment, în care Occidentul vorbește despre Rusia ca fiind o amenințare, inclusiv împotriva statelor NATO, Ministerul Apărării Naționale (MApN) consideră că cifra plecărilor din Armată trebuie să rămână confidențială.

Europa Liberă a pus cap la cap date oficiale privind ieșirile din sistem transmise de MApN redacției în primăvara anului 2023 și declarațiile șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, din interviul acordat publicației pe 1 februarie a.c.

Pensionări anticipate

Astfel, în aprilie 2023, MApN transmitea Europei Libere că „în anul 2022, numărul ieșirilor din structura de forțe a Armatei României a fost de aproximativ 6.600 de persoane”. 5.600 au fost militari, iar 1.000 civili.

În 2023, numai în primele trei luni, 1.700 de oameni, cei mai mulți militari, au plecat din Armată.

Era momentul în care politicienii discutau intens despre reforma pensiilor de serviciu. Efectul?

57% dintre plecările militarilor din sistem au fost pensionări anticipate.

În rândul soldaților și gradaților profesioniști, 63% dintre ieșirile din sistem înregistrate în primele trei luni din 2023, adică aproape 500, au fost demisii.

Germania se gândește la armată obligatorie

Războiul din Ucraina a reaprins dezbaterea privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu, sau extinderea acestuia acolo unde este încă în vigoare, în unele ţări europene, în special în ţările baltice şi nordice şi în Germania, pe fondul temerii referitoare la un viitor război în Europa.

În Germania, ministrul Apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că luna aceasta ministerul său va prezenta un raport care examinează diverse modele de reintroducere a serviciului militar obligatoriu şi viabilitatea acestora.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Atât Norvegia, cât şi Danemarca au anunţat măsuri în ultimele săptămâni pentru a recruta mai mulţi militari, invocând schimbarea situaţiei de securitate cauzată de războiul din Ucraina.

Situaţia de instabilitate din Ucraina a fost motivul invocat de Suedia în 2017 pentru a reimpune serviciul militar obligatoriu, la şapte ani de la desfiinţarea acestuia.

Finlanda a menţinut întotdeauna serviciul militar obligatoriu pentru bărbaţi, care în prezent variază între 165 şi 347 de zile, deşi poate fi înlocuit cu serviciul social.

Dintre cele trei ţări baltice, doar în Estonia efectuarea serviciului militar era obligatorie, cu o durată cuprinsă între opt şi 11 luni, dar între timp Lituania şi Letonia l-au restabilit şi ele, în contextul ameninţării tot mai mari dinspre Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

  1. Mai dați și bani și mai veniți cu legi care slăbesc dorința de a veni de a alege cariera militară. Cariera militară este ceva vocațional la care renunță OMUL la anumite libertăți și vrea la.pensie sa fie răsplătit. Iar în ultimul timp militarii au fost bătaia de joc a guvernanților..

  2. Statul nu are dreptul să îmi impună sau ceară ceva, cât timp nu îmi oferă casă, mâncare, echipament și minim 2000€ pe lună, indexat lunar cu rata inflației, prin cetățenie. Statul român e un stat ilegal prin nereprezentativitate, o forță de ocupație WEF.

    Libertate pentru toți!
    Nu atingeți armele lor!

    • După ce au predat autorităților publice locale mai mult de 30% din cazărmi cu destinații de administrativ, depozite poligoane cu facilități de cazare, hrănire, instruire, trageri, etc. După ce Armata nu mai are instructori care sa instruiască trupe. După legi date împotriva Armatei și rezervei va trebui sa alocați 3-4 PIB pentru asta. Visuri taica visuri. Regret că am fost militar într-o țară în care aceștia nu sunt respectați.

  3. După ce au pensionat jumătate de țară mai toate putorile ce nu puteau să care o căldare de mortar au intrat în armata toți vvroiau să facă garda un fel 12-48 iar apoi armata a tras o rafală la picioare sa trec așa la pensie asta-i una multi nici nu au fost vreodată prezenți poate când mai venea cate un general așa în rest doar neamuri setvici ușoare pentru ar in misiuni flancați și păziți de de americani,legionari,germani,englezi pentru că ei nu aveau armament nu sa înarmat Romania că sa nu-i supere pe ruși sau unguri

  4. Pt Janco… Dacă serviciul in armată a fost cum spui tu pe pile și relații…De ce nu aplici acum și tu că au coborât stacheta că e moca,cu buletinul și fără studii eventual și cu cazier judiciar dacă se poate…tatuaje, bărbi până în talpă că văd că ești tare invidios…Dar te avertizez că dacă nu-ți place regimul ( ture, aprobări, urlete ale șefilor,solda pensie nesimțită 2000-3500 asta dacă reziști 25-30 ani la stres) nu poți să pleci când vrei… să-ți dai demisia ca la civilie…Ce zici? Te bagi?

  5. Iar pt autorul articolului…. Îți dai seama ce spui…cu introducerea serviciului militar obligatoriu…De unde? Dacă 80 % din unitățile militare sau desființat…iar pământurile au fost vândute de generali pe comisioane grase vezi cazul Gigi Becali…unde credeau că-l prostesc cu 30 % comision la schimb de terenuri Ghencea… când peste tot tariful este de 10%… Apoi este nevoie de terenuri de instrucție,de tragere,comandamente,remize pt armament și muniție, săli de sport,popote, clădiri pt aresturi ( pt cei care încalcă reg militare), clădiri pt infirmierii,apoi resursă umană pt instrucție… ofițeri și subofițeri…care au fost dați toți afară sau in pensie…ca să intrăm în NATO…De la 350 000 la 78 000 în prezent Apoi bani pt alimente,solde ale cadrelor militare… uniforme… armament, muniție..etc..De unde mălai? Dă dumneata răspuns… dacă te pricepi sau întreabă guv…. dacă ai curaj de reporter

  6. Atata lobby faceti toti cu asta acum dar legea din 2006 de ce favorizeaza unele categorii, ca toti slugoi de religie sau plozii politucienilor nu vor fi obligati. Asa ca ori sunt toti romani ori nu. De asta nu vrea nimeni sa accepte, ca si au batut joc de popor dupa 89, au furat tot ce au putut, s au imbuibat cu bani si poporul a ramas tot sarac si indatorat. Voi credeti ca o mama care si a crescut singura copii care nu a fost ajutata de stat absolut de loc acum cand copii au crescut va permite sa fie carne de tun ptr lacomii de la putere? Asa cum au pretentii sa si ofere. Sa nu se mire ca tineretul ii detesta.

  7. Oamenii încep să se trezească din somn. Nu ii poate obliga nici o autoritate sa se duca sa moara pe front pentru că așa vrea autoritatea. Autoritatea asta e Zeus?

    Niste cetățeni psihopați precum politicienii (pe vremuri nobilimea) au impus mereu taxe populației, după cum a vrut organul lor genital. Le a impus impozite, taxe peste taxe , biruri. Altfel îi băteau până ii omorau.
    Acum sint psihopați moderni civilizați. Te obliga să plătești n impozite, apoi te obliga sa plătești n taxe, te obliga la taxe pentru sănătatea care nu exista si apoi te mai si obliga sa omori pentru ei si sa mori pentru ei. Că așa vor ei, motivând că scrie in cărți.

    Observați nebunia care ne înconjoară?

    Daca vin invadatori, ei vor resurse. Vor lua resursele și veți muri și voi omorâți pe front. Asta vrea Dumnezeu de la noi? Eu nu cred.

    Statul nu exista. Este un produs conceput de bipezi prin care stăpânesc și nenorocesc mulțimea.
    Statul nu exista. Oamenii exista. Statul nu. Că l numiți belgian, francez, bulgar .
    E o imensă păcăleala a cruzilor stăpâni băgați în ierarhie spre a manipula și dezbina ființele umane care s au supus lor
    E firesc să avem un teritoriu. Dar teritoriul nu e statul.

  8. Se mai merită să-ți dai viata pentru colonia România când acești guvernanți de după lovitura de stat din 1989 au devalizato și au vândut-o la fier vechi sau au făcut-o cadou pe un leu să-ți mai dai viața eu nu m-aș laca copilul sa lupte pentru această colonie zisă România dacă mâine Rusia ar ataca colonia România eu personal mas alătură Rusiei și as începe cu guvernanții de după lovitura de stat…

  9. Stimați ,Cetățenii ai României din toată Lumea ? Nu, se poate sa- ți Apere Tara doar cei de la NATO? Adică Străinii și Noi Romanii stam în Crâșmă? Hai sa fim Serioși? Armata Obligatorie și pentru cei din Diaspora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

09:04Colectorul de șpagă de la UMF, fără condamnare după un dosar de zece ani. Doar un intermediar, pedeapsă cu suspendare
08:51Șeful Poliției Rutiere, BMW de bombardier: are folii negre inclusiv pe faruri, lucru interzis de lege
22:28EXCLUSIV Georgian Pop (PSD), șeful Rezervelor de Stat, deconspiră sabotarea industriei de armament pusă la cale de ministrul PSD Radu Oprea, bișnițar cu pulbere pentru muniții
20:55Legea de inspirație kremlinistă care clasifică unele ONG-uri drept „agenți străini” mai are un pas până să fie adoptată în Georgia. Manifestații de stradă violente
19:19Datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB, respectiv 841,3 miliarde de lei. Într-un an, datoria publică a crescut cu aproape 60 de miliarde de lei
16:05La fel ca Gabriela Firea, Șoșoacă va candida la funcțiile de primar al Capitalei, consilier local și europarlamentar
13:29Șmecheria la care apelează companiile aeriene care refuză pasageri cu bilete valabile din cauză că vând mai multe bilete decât locuri: „uită” să informeze călătorii că fac overbooking pe zboruri
13:18Clotilde Armand ar câștiga fără emoții alegerile din Sectorul 1, arată un sondaj IPSOS comandat chiar de candidata USR. Alianța Dreapta Unită, la un pas să aibă majoritatea în Consiliul Local
12:44În timp ce Ciolacu proclama austeritatea, primărița PSD Olguța Vasilescu și-a crescut salariul cu 50.000 de lei, net. Averea familiei a crescut cu mai multe case și apartamente
12:14Mielul și ouăle s-au scumpit cu 30-50% față de perioada de dinaintea Paștelui de anul trecut
11:41Ce sumă a câștigat Piedone în mod onest, muncind la pușcărie. Restul averii sale uriașe, donată copiilor
08:47IKEA nu a fost sancționată de Garda Forestieră după ce compania a fost acuzată de două ONG-uri că exploatează ilegal păduri din România
18:50Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită (analiză)
16:59Colac de salvare pentru Buzatu din Vaslui: o judecătoare a eliminat din dosar mai multe înregistrări. Procurorii DNA trebuiue să se decidă dacă mențin trimiterea în judecată
15:08Guvernul bagă 175 de milioane de euro în două stadioane, deși propriile estimări arată că nu mai sunt bani de pensii și salarii