/

Armata obligatorie, respinsă de parlamentari. „Stagiul militar obligatoriu nu e nici oportun, nici posibil”, spune șeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu

Armata obligatorie, respinsă majoritar de parlamentari
Armata obligatorie, respinsă majoritar de parlamentari (sursa: Facebook/MApN)

Armata obligatorie, respinsă majoritar de parlamentari: președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu, susține că varianta susținută la unison este cea a stagiului militar voluntar.

Armata obligatorie, respinsă majoritar de parlamentari

„Membrii Comisiei de Apărare, la unison, sunt de acord cu introducerea stagiului militar voluntar. Adică, pentru tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, care doresc să facă un stagiu. Perioada se va hotărâ în etapele următoare. Poate să fie de două luni, de trei luni. O pregătire militară de bază.

Citește și: Armata obligatorie nu poate fi evitată în România: „Trebuie să luăm în serios în calcul pregătirea pentru război. Este mai scump să nu-ți aperi țara decât să ți-o aperi” (Iulian Fota)

Plus că am putea să venim cu niște stimulente pe care să le acordăm persoanei care desfășoară această pregătire militară, în sistem militar voluntar de pregătire de bază.

Sistemul militar obligatoriu nu l-am luat în considerare. Nu considerăm că este oportun și nici posibil în momentul de față. Sunt mai multe discuții legate de stimulente, nu aș vrea să le discutăm deocamdată.”, a arătat Leoreanu într-un dialog cu DeFapt.ro.

Stagiul voluntar, indiferent de sex

„Stagiul voluntar prevede tineri între 18 și 35 de ani, și bărbați și femei. Indiferent de sex! Păi, nu am luptat cu toții ca să avem drepturi egale? Există fonduri pentru sistemul militar voluntar. Există pentru că deja avem, să zicem, un gol creat de cei care au plecat.

Citește și: Armata obligatorie trebuie să suplinească lipsa resurselor României, care nu-și permite o armată profesionistă mare, spune generalul (r) Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO

De aici ne gândim și la alte sisteme de reinserție, din cei care au făcut deja un serviciu militar voluntar și ar putea fi angajați permanent. Există deja discuții, premise în lucru astfel încât să completeze rezerva militară a ministerului.

Poate fi patru luni, trei luni, atunci proiectul va fi și amendat. Proiectul poate prevede pregătirea anuală sau ori de câte ori ești chemat pentru a-ți revizui pregătirea. Sunt componente care vor suferi discuții, analize și probabil și amendări.”, a adăugat deputatul.

Stagiul militar obligatoriu, „greu de realizat”

Întrebat dacă sigur nu se va reintroduce stagiul militar obligatoriu, deputatul Laurențiu Dan Leoreanu a declarat că „nu este în momentul de față pe masă nici o astfel de propunere în acest sens. Și eu cred că e și greu de realizat în momentul de față acest lucru. Dar stagiul militar voluntar pe bază de opțiune cred că este fezabil.

Citește și: Armata obligatorie, necesară pe model elvețian, spune generalul (r) Bădălan, fost șef al Armatei: „La război, se reia prin lege serviciul militar obligatoriu, dar nu mai e timp de pregătire”

Este necesară, vedem, suntem într-o perioadă și într-o zonă de impredictibilitate a evoluției a tot ceea ce înseamnă acțiune în sud – estul Europei. În Ucraina vedem acțiuni de la o zi la alta sau de la o lună la alta, devin tot mai impredictibile și atunci trebuie să avem în atenție. Este o vorbă la noi la români: omul gospodar își face vara sanie și iarna, car. Așa și aici.

Eu sunt de principiu că armata trebuie să fie pregătită și din punct de vedere tehnic, tactic, și din punct de vedere al resursei pentru un eventual conflict. Iar clasa politică trebuie să facă totul ca acel conflict să nu se întâmple. Adică să lupte ca țara să fie într-o zonă de pace și liniște. Dar pentru acest lucru era o vorbă a unui înțelept războinic asiatic care spunea că <dacă vrei să ai pace, pregătește-te pentru război>.”, și-a etalat pseudo-erudiția șeful Comisiei de Apărare.

„Un război este un război”

De ce resping tinerii din România stagiul militar obligatoriu?

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Motivele pot fi personale, de ordin general, există și această temere. Probabil din școală, din familie, trebuia aplecat pe patriotism, pe decizia de a iubi și apăra țara. Lucrurile astea au devenit mai mult niște șabloane, au devenit niște stereotipuri decât sentimente și trăiri intense. Cred că trebuie lucrat și aici.

O națiune se clădește și pe modul în care este educată, civilizată, dezvoltată. Un război este un război. Un război aduce o temere destul de mare și evident există și un recul din acest punct de vedere. Dar vedem că în toată Europa există o pregătire în acest sens.”

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

12 comentarii

 1. Le expirau conservele, pesmetii, … etc., ca benzina o vandurra din toamna lu’ 2021, la companii private . Li se facu dorde imbuibare si nu stiau ce sclavi sa aduca pe plantatie

 2. Eu vreau sa fac o pregătire militara și o voi face și fără armata romana, sunt și alte surse de unde te poți pregăti, și o voi face, dar o voi face nu pt a apara tara pt ca tara nu mai este a mea și nici nu a fost, tara mea este vândută de către mizeria din guvern, dar pe aceasta cale vreau sa transmit guvernanților ca va veni ziua când vom veni după ei și plata va fi doar glonțul pt ce ați făcut României.

 3. Ce stat să apărăm !
  Nu mai exista Romania !
  Romania exista doar pentru hoții !
  Ei trebuie să meargă la război
  Prostimea sa deșteptat rahaților !!!!?

 4. Pt Vasile și primul postat. Gândirea și modul vostru de exprimare arată că aveți un creier mic și un caracter și mai mic. Cu ce vă deranjează introducerea serviciului militar obligatoriu ?????? Voi sunteți bărbați numai cu gura, că în rest, sunteți rame ce infestați acesta tara frumoasa in care trăiți datorita celor ce au murit pt ea și nu au gândit că voi, niste scursuri!!!! Nu aveți țară? Plecați!!!!! Nu va plânge nimeni după voi !!!!! Daca vine un străin și intra peste voi in casă, ce faceți ????? Rușine să vă fie !!!!!

 5. Fraierilor, cine vă apără furaciunile? Că vreți, că nu vreți ,tot acolo ajungeți. Armată obligatorie. Atunci să-i văd pe golanii de procurori ce mai fac.

  • Procororii au grade ofiteri in rezerva, luate la apelul bocancilor, si vor veni cu burtile si salariile lor imense, ,,sa te comande” (sanki). Nu cred ca exista procoror, sa nu aiba un grad mai jos de copitan!!!

 6. Sunt curios cum o să-i aducă în țară, să se bată cu rușii, pe cei vreo 8 milioane de români plecați deja. Guvernul o să-i dea în urmărire generală ca pe criminali? Să facă închisoare? Ei și? De ce ar muri acești români pentru niște parlamentari și patroni care au declarat că românii plecați nu vor să muncească, sunt lași că nu muncesc pentru țara lor și că sunt lacomi, că vor salarii mai mari pentru muncă puțină în Europa și în altă parte pe planetă, dar nu în România?

 7. Acei cacaciosi care considera ca mai merita sa mori pentru tara asta sigur fac parte din categoria privilegiatilor din România. Statul roman nu știe cum sa facă sa ia mai mult de la gura romanului de rand dar are pretenția sa fie aparat în caz de război. Muriți voi corupților, imbogatitilor peste noapte, beneficiari de pensii speciale și toată tagma de îmbuibați din aceasta tara dacă vine războiul peste România. Statul roman nu are grija de cetățenii sai ( ma refer la cei care muncesc) nici pe timp de pace darămite pe timp de război. Ma duc pe front sa mor ca prostul și familia mea va murii de foame când nu voi mai fi eu ca Statul roman se caca pe ai mei. Prefer sa îmi iau familia și sa plec din România decât sa lupt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

21:14Pentru judecătoarea Stoicescu, cei care cer abrogarea pensiilor speciale vor și „câte un BMW, ca să ajungă la toţi, examene luate de toate loazele şi să se vindece mătuşa de bătături”
17:29După ce a decis să facă metrou până la ea acasă, în Voluntari, Firea promite și un aeroport nou. Proiect comun cu primarul Băluță, deși edilii nu au nici o competență
15:07Clipe de coșmar pentru Grapini: a fost urmărită și amenințată de un bărbat, care apoi s-a cazat la același hotel cu ea și i-a trimis un „filmuleț”
14:37Haos la spitalul CF din Iași: pesedista pe care Grindeanu o ține în funcția de manager a concediat directorul economic în timp ce era în India și nu s-au plătit salariile la timp
13:16EXCLUSIV Rezervistul „Doi și-un sfert” care a vândut chinezării antiglonț Jandarmeriei a vrut să livreze în Ucraina și Iran arme din China produse și de o fabrică aflată pe lista de sancțiuni a SUA
12:45România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
12:31Economistul-șef al BNR avertizează: „La anul va veni nota de plată”. România are cel mai mare deficit de cont curent și a patra mare inflație, comparativ cu statele OECD
11:53Noua „umbră” a lui Firea, după Ligia Enache: nevasta unui ex-ofițer SRI, cu o avere impresionantă, muncitoare la Turbomecanica, cu facultate absolvită la 33 de ani
11:27Primarul de Iași încearcă fix înainte de alegerile locale să amâne cât mai mult judecarea unui dosar penal în care este inculpat
11:11Zeci de mii de arme cu bile de cauciuc și gaze, cu potențial letal, sunt deținute legal în România
22:34INTERCEPTĂRI Judecătoarea drogată de la Suceava lua cocaină sintetică diluată: „Odată am consumat și nefăcută cumva că nu au avut timp s-o prepare… și… mi-o rupt nasu’… (…) rană”
21:30Concurență pentru Wizz Air: zboruri interne de 25 de euro și externe de 57 de euro. De pe ce aeroporturi zboară avioanele AnimaWings
18:19România, anul 2024: Jumătate dintre funcţionarii publici din România nu ştiu ce servicii online oferă instituţia în care lucrează (studiu)
17:05Ridicol: candidatul PSD la primăria unei comune cu 88 de locuitori cu drept de vot a reușit să strângă 100 de semnături de susținere, cum cere legea
16:06Trafic de influență în subordinea lui Florentin Pandele, în Primăria Voluntari, prin intermediul clanurilor, suspectează procurorii. Doi suspecți, arestați