/

Armata obligatorie: tinerii sunt plătiți în statele UE în care există necesitatea înrolării. Numai Grecia nu le oferă nimic conscrișilor

Armata obligatorie, plătită în statele UE
Armata obligatorie, plătită în statele UE (sursa: Facebook/NATO)

Armata obligatorie, plătită în statele UE. Recent, Letonia și Estonia au cerut țărilor europene membre NATO să reintroducă serviciul militar obligatoriu, pentru a se pregăti pentru o posibilă amenințare din partea Rusiei.

Armata obligatorie, plătită în statele UE

Rusia a fost, de altfel, motivul pentru care mai multe țări ale Uniunii au păstrat sau au reintrodus serviciul militar. Cel mai recent, în 2023, Letonia a apelat la armata obligatorie.

Citește și: Armata obligatorie, respinsă de parlamentari. „Stagiul militar obligatoriu nu e nici oportun, nici posibil”, spune șeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu

La începutul anului 2024, Croația a dat semne că va reintroduce obligativitatea serviciului militar.

În prezent, serviciul militar este obligatoriu în Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania și Suedia.

În restul UE, în majoritatea țărilor care au abolit acest sistem, voluntariatul pentru armată e în declin.
Guvernele europene caută soluții pentru a atrage tinerii în armată.

Polonia, cea mai mare armată din UE

Din punct de vedere al efectivelor militare, Polonia are cea mai mare armată din Uniunea Europeană, cu 202.100 de militari activi (dintr-o populație de puțin sub 37 de milioane de locuitori).

Pe locul doi este Franța: 200.000 de militari activi (dintr-o populație de peste 68 de milioane de locuitori), la care se adaugă 41.000 de rezerviști.

Germania, cu o populație de peste 84 de milioane de locuitori, are 181.600 de militari activi și 33.000 de rezerviști.

În majoritatea țărilor UE, armata are mai puțin de 50.000 de militari activi

Armatele europene au un număr scăzut de ofițeri, în comparație cu alte puteri geopolitice. Unul dintre motive: cheltuieli militare reduse.

Citește și: Armata obligatorie nu poate fi evitată în România: „Trebuie să luăm în serios în calcul pregătirea pentru război. Este mai scump să nu-ți aperi țara decât să ți-o aperi” (Iulian Fota)

Mai multe state membre ale Uniunii au o armată cuprinsă între 25.000 și 45.000 de soldați activi. Este cazul Țărilor de Jos (41.380), Bulgaria (37.000), Cehia (28.000) și Belgia (25.000).

Țările cu cel mai mic număr de personal în armată sunt: Letonia (17.250), Cipru (12.000), Estonia (7.700) și Malta (1.700 de militari activi).

România, a 47-a armată în lume (din 145 de state) conform clasamentului Global Firepower, are 81.300 de militari activi și 55.000 de rezerviști.

Austria, armată obligatorie de 69 de ani

În Austria, conscripția este obligatorie pentru bărbați din 1955. La cerere antrenamentul militar poate fi transformat în serviciu civic.

În ultimii ani, aproximativ 45% dintre recruții eligibili au decis să facă serviciu în folosul comunității.

De la 1 ianuarie a.c., conscrișii primesc un salariu de bază de 585 de euro pe lună.

Salariile din armată, în perioada de formare, indiferent de cariera aleasă, subofițer sau ofițer, pornesc de la 1.365 euro net pe lună și sunt scutite de impozitul pe venit.

Beneficiile suplimentare includ: mâncare și cazare gratuite, transport gratuit, și sporuri de sprijin pentru familie. Potențialii ofițeri de carieră primesc lunar din a 13-a lună de pregătire 2.910 euro brut (plus bonusuri de sărbători și Crăciun).

Doar 100 euro/lună pentru înrolați în Cipru

În 2016, Cipru a redus perioada serviciului militar obligatoriu de la doi, la un an.

După împlinirea vârstei de 18 ani, ciprioții nu pot părăsi țara dacă serviciul militar obligatoriu nu a fost îndeplinit sau dacă nu există învoire specială, dată de Armată.

Obligativitatea serviciului militar vizează și femeile. După terminarea liceului, tinerele trebuie să se prezinte la unitățile militare, o dată pe săptămână, timp de un an. Aici primesc cursuri de asistență medicală.

După îndeplinirea serviciului militar, bărbații trebuie să se prezinte la unitățile militare de patru-cinci ori pe an, câte două zile, pentru antrenamente.

Pentru perioada de serviciu obligatoriu, conscrișii primesc 100 de euro pe lună.

Salariile ofițerilor în Armata cipriotă pornesc de la 12.620 de euro pe an.

Pentru un ofițer al forțelor armate cu peste 20 de ani, salariul mediu de bază începe de la 29.320 de euro.

Danemarca introduce armata obligatorie și pentru femei

Salariul unui conscris danez este de 1.138 de euro pe lună. La acesta, se adaugă o sumă de 33 de euro pe zi, pentru masă. În plus, conscrișii primesc cazare și transport gratuit.

În Danemarca, deși conscripția este obligatorie, doar 10% își efectuează efectiv serviciul militar în fiecare an. Restul aleg serviciul civil.

Anul trecut, motivând egalitatea între sexe, guvernul danez a inițiat un proiect de lege, care prevede serviciul militar și pentru femei.

De asemenea, noua lege vizează creșterea perioadei serviciului militar de la aproximativ patru la 11 luni.
Se prevede ca aceasta să intre în vigoare în 2026.

Estonienii se înrolează voluntar masiv

Estonia, cu o populație mai mică de 1,4 milioane de locuitori, are nevoie de o armată de 60.000 de oameni.

În prezent, armata estonă include în jur de 4.000 de militari de carieră, 3.500 de recruți și o Armată de Rezervă și Teritorială. Totalul forțelor armate care pot fi activate în caz de criză: 43.000 de persoane.

În Estonia, serviciul militar este obligatoriu și durează între opt și 11 luni.

Un conscris primește o indemnizație lunară din ziua sosirii la locul serviciului militar și până la încheierea serviciului militar.

Indemnizația se plătește în funcție de serviciul ales pentru antrenament. Pentru un soldat, aceasta e de 115 euro pe lună. Pentru un caporal, 140 de euro pe lună, pentru un sergent, 200 de euro pe lună.

Indemnizațiile cresc din a noua lună de serviciu militar: pentru soldați și caporali, aceasta este de 170 de euro pe lună.

Dacă înrolații au copii, pot solicita o indemnizație lunară de 900 de euro per copil.

Din 2022, tinerii care termină liceul pot opta să facă serviciul militar obligatoriu cu colegii.

Înscrierile voluntare în armată au crescut de la an la an. Dacă, în 2018, 29% dintre militari erau voluntari, în 2022 numărul acestora a crescut la 63%.

Salariile în armata estonă variază de la 1.900 de euro pe lună (pentru soldații nou intrați), până la 4.600 de euro, pentru personalul militar cu până la 20 de ani de experiență.

Deținuții finlandezi, mai bine plătiți decât soldații

În Finlanda, conscrișii nu primesc un salariu, ci doar o diurnă. Pe perioada serviciului militar obligatoriu, primesc cazare, hrană și îngrijire medicală, precum și îmbrăcăminte.

În timp ce recruții care servesc timp de jumătate de an primesc o diurnă de 5,40 euro, deținuții din închisori pot câștiga 6,22 sau chiar 8,95 euro pe zi.

Salariile medii anuale ale ofițerilor din armata finlandeză variază între 20.760 și 66.960 de euro.

Amnesty International critică Grecia

În Grecia, serviciul militar obligatoriu poate dura de la nouă luni la un an și este obligatoriu doar pentru bărbați.

Deși justificată de existența unor amenințări teritoriale din cauza tensiunilor dintre Turcia și Cipru, conscripția e din ce în ce mai criticată de populație.

Presa elenă aseamănă Grecia cu state totalitariste, precum Rusia sau Coreea de Nord.

În fiecare an, zeci de mii de tineri greci încearcă să scape conscripție.

Deși a fost înființat un serviciu alternativ pentru „obiectorii de conștiință”, cei care refuză serviciul militar s-au confruntat cu urmărirea penală și închisoarea, precum se întâmplă în Turcia.

Fapt pentru care țara a fost puternic criticată de Amnesty International.

Conscrișii nu obțin nimic din serviciul militar. Nu sunt remunerați, nu primesc specializări și nici o educație.

Salariile în armata greacă au fost majorate de la 1 ianuarie 2024.

Loterie (la propriu) în Letonai

Letonia a restabilit serviciul militar obligatoriu în 2023, cu intrare în vigoare din 2024.

Conscrișii care se prezintă în mod voluntar vor fi plătiți cu 600 de euro pe lună.

În ianuarie, un număr de 500 de conscriși s-au prezentat în mod voluntar. Dintre aceștia, 150 nu au fost eligibili, după examenul medical.

Drept urmare, Ministerul Apărării a organizat o loterie, transmisă în direct, în care alți 150 de tineri, născuți în 2004, au fost selectați în mod aleatoriu.

Aceștia vor primi lunar, jumătate din suma pe care o primesc voluntarii, adică 300 de euro.

Lipsă de personal militar în Suedia

După ce a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2010, armata suedeză a întâmpinat mari dificultăți în recrutarea soldaților pe bază de voluntariat. În 2015, din 4.000 de înrolări așteptate, doar 1.347 de persoane s-au prezentat.

În fața amenințărilor Rusiei în Marea Baltică, Suedia a ales să reintroducă serviciul militar din 2017.

Conscrișii nu primesc salariul, ci doar o indemnizația zilnică de 12 euro pe zi.

În prezent, armata suedeză se confruntă cu o mare lipsă de personal militar activ, în special din cauza salariilor mici.

În 2023, o mare parte a piloților de luptă ai forțelor aeriene a părăsit Forțele Armate.

Salariile acestora erau cu aproximativ 1.700 de euro mai mici decât salariile piloților civili.

Pentru a umple golul, au fost reangajați piloți pensionari. Aceștia și-au păstrat pensia de serviciu și au primit un salariu mai mare decât salariul final pe care îl avuseseră în calitate de angajați.

Lituania, serviciu militar obligatoriu reintrodus

Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2015 pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Un conscris primește salariul minim lunar și o alocație pentru masă de 5 euro pe zi.

Salariul anual mediu al unui ofițer în armata lituaniană pornește de la 35.500 de euro.

Un ofițer de armată cu 15 până la 20 de ani de experiență poate câștiga, în medie, 46.160 de euro pe an.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:50Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită (analiză)
16:59Colac de salvare pentru Buzatu din Vaslui: o judecătoare a eliminat din dosar mai multe înregistrări. Procurorii DNA trebuiue să se decidă dacă mențin trimiterea în judecată
15:08Guvernul bagă 175 de milioane de euro în două stadioane, deși propriile estimări arată că nu mai sunt bani de pensii și salarii
12:47Misterioasa dispariție a candidatului Piedone: două zile de când nu a mai postat pe rețelele sociale și nu a mai apărut la TV. Retragerea sa ar ajuta-o pe Firea, și ea o apropiată a lui Voiculescu
12:03Firea candidează la 9 iunie pentru trei poziții complet diferite: vrea să fie europarlamentar, primar al Capitalei și consilier local. Nici Șoșoacă nu a reușit această performanță
11:33Bunurile obținute într-o relație de concubinaj nu se împart ca în cazul unui partaj de divorț după terminarea relației, au decis judecătorii
11:19Primăria București, condusă de Nicușor Dan, grad de absorbție a fondurilor europene dublu față de primăria lui Robert Negoiță, triplu față de Băluță și de peste patru ori mai mult ca Piedone
11:08Se simte căderea economiei: din ce în ce mai multe mașini la mâna a doua pe străzi, scad vânzările de mașini noi
21:15Preotul Tănase, care consideră că femeile au o parte de vină dacă sunt violate, susține că sexul este permis în post dacă soțul își dorește asta. Argumentul: femeia nu e stăpână pe corpul ei
18:26Candidatul PSD la Parlamentul European Vasile Dîncu a fost plătit în 2023 de două unități militare
16:10Vanghelie își bate joc de Piedone: „Sunt sigur că peste patru ani o să candideze la Sectorul 2”. Fostul primar al Sectorului 5 detaliază și dezastrul din școlile sectorului
12:56România, ultima din UE la capitolul digitalizare: doar 27,7% dintre cetățeni au competențe digitale de bază sau peste. Procentul celor care obțin informații de la guvern, penultimul
12:10PSD a vrut să facă primar în Călinești, Argeș, un fost peremist care a făcut pușcărie pentru contrabandă cu alcool și în 2022 a fost reținut pentru că a hărțuit sexual o tânără de 21 de ani
12:01AUR-ul Germaniei, AfD, cercetat penal pentru spionaj în favoarea Rusiei și Chinei. Șeful AfD, plătit de Rusia și controlat de asistentul său chinez
11:19Băsescu votează cu Nicușor Dan, dar o vede câștigătoare pe Firea, dacă se retrage Piedone. Fostul președinte spune că Piedone este pe mână cu Ciolacu