Ucraina poate câștiga războiul în câteva săptămâni, dacă primește rachete ATACMS, avioane și tancuri, apreciază un specialist în probleme militare, citat de Bloomberg. Însă statele vestice se tem că, dacă devine disperat, Vladimir Putin ar putea folosi arma nucleară.
Pe de altă partea, imensa majoritate a militarilor din Occident, dar și foști ofițeri superiori din armata rusă, consideră că mobilizarea decretată de Vladimir Putin va duce, în cel mai bun caz, la o temporizare a avansului ucrainean.
Ucraina poate câștiga războiul în câteva săptămâni
„Unul dintre puținele succese strategice ale Rusiei a fost încetinirea aprovizionării cu arme dinspre SUA și alți aliați către Ucraina, prin amenințarea cu escaladarea conflictului. Livrarea fiecărui sistem de arme – de la rachete antitanc Javelin până la sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS – a fost amânată de teamă că transferul ar putea provoca un răspuns rusesc, potrivit lui Igor Levchenko, care conduce think-tank-ul New Geopolitics, de la Kiev.
Înarmată cu rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care SUA au refuzat să le furnizeze, împreună cu avioane și tancuri Abrams, Ucraina și-ar putea recupera teritoriul pierdut în câteva săptămâni, potrivit Levchenko. Aceste arme nu sunt oferite ca „un rezultat direct al gândirii strategice a politicienilor și armatei Rusiei”, a spus el, adăugând că recenta amenințare nucleară a lui Putin riscă să extindă ezitările de la Washington”, arată Bloomberg.
Acum o săptămână, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat că, „dacă Washingtonul decide să furnizeze rachete cu rază mai lungă de acțiune Kievului, atunci va depăși linia roșie și va deveni o parte directă a conflictului”, subliniind că Rusia „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul”.
Both parties of the US Congress (Democratic and Republican) support the transfer to Ukraine of ATACMS long-range missiles for the HIMARS and M270 MLRS systems. pic.twitter.com/KPbDpPn3p8
— Malinda 🇺🇸 🇺🇦 🇵🇱 🇨🇦 (@TreasChest) September 20, 2022
Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.
Sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km.
Însă, în ceea ce privește tancurile, oficialii SUA spun că iau în considerare această variantă, fără a preciza ce tip de blindate ar putea ajunge în Ucraina.
Mobilizarea „parțială”, insuficientă
În ceea ce privește moblizarea, experții militari consideră că cei 300.000 de soladți pe care Putin vrea să-i aducă pe front nu vor reuși să schimbe trendul.
„300.000 de soldați în plus nu sunt suficienți pentru ca Rusia să facă progrese în Ucraina. Acest lucru este suficient pentru a opri ofensiva ucraineană și pentru a consolida controlul asupra teritoriilor pe care forțele ruse le controlează acum”, a spus Pavel Zolotarev, un general rus în retragere, care acum este analist la Institutul de Studii SUA și Canadei din Moscova, citat de Bloomberg.
Mobilizarea parțială „este puțin probabil să genereze soldați eficienți” sau să blocheze oportunitățile Ucrainei de reluare a teritoriului pe parcursul iernii, a concluzionat în ultimele sale evaluări Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american care urmărește conflictul și prezintă rapoarte zilnice.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Ucraina poate câștiga războiul în câteva săptămâni, dacă primește rachete ATACMS, avioane … […]